Cukinia z pomidorami i grzybami
gastronomia 23 września 2008(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Szybki przepis na doskonałą przekąskę przygotowaną w myśl zasady „bierz co masz pod ręką i nie szukaj niczego innego”. Cukinię i pomidory można zrywać bezpośrednio z ogrodu, nadają się też dowolne grzyby, chociaż grzyby leśne będą wyglądać lepiej niż pieczarki marynowane.
Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘsólmąka – 6 łyżek. l.koperek, pietruszka, kolendra – po 4 gałązkicukinia – 500 golej roślinny – 5 łyżek. l.grzyby marynowane – 150 gszczypta suszonego tymianku – 1 łyżeczka.pomidory – 150 gmieszanka pieprzu – 0,5 łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cukinię myjemy i kroimy w krążki o grubości 1,5–2 cm.
Krok 2
Na patelni rozgrzej 2 łyżki. l. olej roślinny. Cukinię obtaczamy w mące i soli i smażymy z obu stron po 3-4 minuty, aż uzyska złoty kolor.
Krok 3
Oczyść i opłucz grzyby. Duże grzyby przekrój na pół.
Krok 4
W rondlu podgrzej 1 łyżkę stołową. l. oliwę i smaż grzyby przez 4-5 minut. Dodać cukinię, posypać mieszanką papryki, wlać kolejną 1 łyżkę. l. oliwę i smażymy na małym ogniu 3-4 minuty.
Krok 5
Umyj pomidory, pokrój w koła. Umyj i posiekaj warzywa. Na małej patelni rozgrzej pozostały olej, dodaj pomidory i smaż przez 3-4 minuty.
Krok 6
Na patelnię dodać pomidory, posypać posiekanymi ziołami i suszonym tymiankiem, dusić kolejne 3-5 minut.