Cukinia z pomidorami i grzybami

Cukinia z pomidorami i grzybami

gastronomia 23 września 20085.00(2)Dodaj do ulubionychUdziałPrzystawka z cukinii z pomidorami i grzybami Do przepisu

Szybki przepis na doskonałą przekąskę przygotowaną w myśl zasady „bierz co masz pod ręką i nie szukaj niczego innego”. Cukinię i pomidory można zrywać bezpośrednio z ogrodu, nadają się też dowolne grzyby, chociaż grzyby leśne będą wyglądać lepiej niż pieczarki marynowane.

Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘsólmąka – 6 łyżek. l.koperek, pietruszka, kolendra – po 4 gałązkicukinia – 500 golej roślinny – 5 łyżek. l.grzyby marynowane – 150 gszczypta suszonego tymianku – 1 łyżeczka.pomidory – 150 gmieszanka pieprzu – 0,5 łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Cukinię myjemy i kroimy w krążki o grubości 1,5–2 cm.

Krok 2

Na patelni rozgrzej 2 łyżki. l. olej roślinny. Cukinię obtaczamy w mące i soli i smażymy z obu stron po 3-4 minuty, aż uzyska złoty kolor.

Krok 3

Oczyść i opłucz grzyby. Duże grzyby przekrój na pół.

Krok 4

W rondlu podgrzej 1 łyżkę stołową. l. oliwę i smaż grzyby przez 4-5 minut. Dodać cukinię, posypać mieszanką papryki, wlać kolejną 1 łyżkę. l. oliwę i smażymy na małym ogniu 3-4 minuty.

Krok 5

Umyj pomidory, pokrój w koła. Umyj i posiekaj warzywa. Na małej patelni rozgrzej pozostały olej, dodaj pomidory i smaż przez 3-4 minuty.

Krok 6

Na patelnię dodać pomidory, posypać posiekanymi ziołami i suszonym tymiankiem, dusić kolejne 3-5 minut.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja