Cukinia węgierska na zimę

Cukinia węgierska na zimę

Marina 07 sierpnia 2020 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdziałCukinia węgierska na zimę Do przepisu

Cukinii nigdy za dużo! Na zimę proponuję przygotować cukinię po węgiersku. To bardzo prosty przepis, nawet, można powiedzieć, elementarny. Zestaw składników jest minimalny: cukinia plus tradycyjna marynata. Co mogę powiedzieć o smaku? Cukinia okazuje się delikatna, lekko słodka z lekką kwaskowatością, chrupiąca, ale nie twarda. Zimą będą dobre do każdego dania. Ilość składników podana jest na 4 półlitrowe słoiki. Gotujmy!

Złożoność: łatwo Porcje: 8 Gotowanie: 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJIcukinia 1 kgnatka pietruszki 1 pęczeksól 2 łyżki.cukier 2 łyżki.ocet 9% 40 mlząbki czosnku 4 szt.pieprz czarny 8 szt.goździki 4 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Cukinię myjemy, obieramy i kroimy na duże kawałki.

Krok 2

Do słoików (mam półlitrowe słoiki) włóż plasterki czosnku, ziarna czarnego pieprzu i goździki.

Krok 3

Na wierzchu ułóż gałązki pietruszki.

Krok 4

Następnie losowo ułóż pokrojoną cukinię.

Krok 5

Do słoików półlitrowych: do każdego wsypać po pół łyżki soli i cukru, zalać 10 ml (2 łyżeczki) octu. Odpowiednio na litrowy słoik podwoić wszystkie składniki.

Krok 6

Ostrożnie wlej wrzącą wodę do słoików.

Krok 7

Przykryj gotowanymi pokrywkami i umieść słoiki na patelni z ciepłą wodą w celu sterylizacji. Czas sterylizacji słoików półlitrowych wynosi 10 minut, słoików litrowych – 15 minut od momentu zagotowania wody. Sterylizację należy przeprowadzać w najniższej temperaturze wrzenia.

Krok 8

Zakręć pokrywki na słoiki i odwróć je. Cukinia dobrze przechowuje się w temperaturze pokojowej.

Krok 9

Cukinia po węgiersku jest gotowa.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja