Cukinia węgierska na zimę
Marina 07 sierpnia 2020 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Cukinii nigdy za dużo! Na zimę proponuję przygotować cukinię po węgiersku. To bardzo prosty przepis, nawet, można powiedzieć, elementarny. Zestaw składników jest minimalny: cukinia plus tradycyjna marynata. Co mogę powiedzieć o smaku? Cukinia okazuje się delikatna, lekko słodka z lekką kwaskowatością, chrupiąca, ale nie twarda. Zimą będą dobre do każdego dania. Ilość składników podana jest na 4 półlitrowe słoiki. Gotujmy!
Złożoność: łatwo Porcje: 8 Gotowanie: 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJIcukinia 1 kgnatka pietruszki 1 pęczeksól 2 łyżki.cukier 2 łyżki.ocet 9% 40 mlząbki czosnku 4 szt.pieprz czarny 8 szt.goździki 4 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cukinię myjemy, obieramy i kroimy na duże kawałki.
Krok 2
Do słoików (mam półlitrowe słoiki) włóż plasterki czosnku, ziarna czarnego pieprzu i goździki.
Krok 3
Na wierzchu ułóż gałązki pietruszki.
Krok 4
Następnie losowo ułóż pokrojoną cukinię.
Krok 5
Do słoików półlitrowych: do każdego wsypać po pół łyżki soli i cukru, zalać 10 ml (2 łyżeczki) octu. Odpowiednio na litrowy słoik podwoić wszystkie składniki.
Krok 6
Ostrożnie wlej wrzącą wodę do słoików.
Krok 7
Przykryj gotowanymi pokrywkami i umieść słoiki na patelni z ciepłą wodą w celu sterylizacji. Czas sterylizacji słoików półlitrowych wynosi 10 minut, słoików litrowych – 15 minut od momentu zagotowania wody. Sterylizację należy przeprowadzać w najniższej temperaturze wrzenia.
Krok 8
Zakręć pokrywki na słoiki i odwróć je. Cukinia dobrze przechowuje się w temperaturze pokojowej.
Krok 9
Cukinia po węgiersku jest gotowa.