Cukinia to okropny dodatek do pizzy, jeśli zostanie nieprawidłowo użyty.
Olga Zacharowa 20 sierpnia 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
W sezonie na cukinię smażymy i pieczemy, przygotowujemy sałatki i gulasze z cukinii, ale nie zapominamy o pizzy. Aby pizza z cukinią wypadła idealnie, ważne jest, aby unikać błędów. Smolanka Natalie Kosmacheva, szefowa kuchni i właścicielka studia kulinarnego podpowie Ci, jak to najłatwiej zrobić.
„Uwielbiam letnie dynie i nie mogę obok nich przejść obojętnie, ale nie oszukujmy się: nie są najciekawszym warzywem na świecie. W rzeczywistości cukinia ma całkowicie neutralny smak i jest gotowa dostosować się do każdego środowiska. Dlatego smażąc je na patelni lub grillu, zawsze staram się dodawać aromatyczne i jasne przyprawy – czosnek, pieprz, zioła. Nie lubię też, gdy są rozgotowane i zamieniają się w papkę.
Cukinia ze względu na nadmierną wodnistość może zepsuć pizzę. Problem w tym, że kawałki cukinii ułożone na pizzy, nawet przy wysokich temperaturach piekarnika, nie mają czasu usmażyć się na złotą skórkę. Ciasto na pizzę jest gotowe, ale one jeszcze nie. Tak obrzydliwą pizzę jadłam wiele razy – wodnista cukinia w polewie sprawia, że jest ona niemal niejadalna. Dlatego proponuję Ci mój optymalny sposób na przygotowanie idealnej pizzy z cukinii.
Moje pierwsze złe doświadczenie wyglądało tak. Cukinię kroję dosłownie na wielkość „zapałek” – jest to możliwe tylko za pomocą szatkownicy na mandolinie. Upiekłam z nimi pizzę. Wyszło bez smaku – cukinia wyglądała jak ugotowana, miękka i nieprzyjemnie wodnista. Zdałam sobie sprawę, że nadmiar wilgoci z cukinii należy usunąć wcześniej, przed dodaniem warzyw do ciasta.
Przypomniałem sobie, że sól świetnie usuwa wilgoć z żywności. Cukinię pokroiłam w cienkie plasterki, przełożyłam do miski, obficie posypałam solą wraz z posiekanym ząbkiem czosnku, dla dodatkowego aromatu i smaku. Następnie cukinię przełożyłam na sitko i odstawiłam na 30 minut.
Po pół godzinie cukinia oddała sok – 30% początkowej masy warzyw. Teraz wyobraź sobie, że to 2 pełne łyżki. l. wodą, którą polejesz pizzę o średnicy 30 cm. Jak uzyskać idealnie wypieczoną pizzę z chrupiącą skórką serową?
Teraz pozostaje tylko znaleźć odpowiednią firmę produkującą pizzę na cukinię. Pomidory? NIE. Całkowicie zabijają smak delikatnej cukinii. Próbowałem sera Halloumi i cebuli – też coś nie tak. Po kilku eksperymentach powstało idealne połączenie cukinii, mozzarelli, fety, czosnku i cytryn z dodatkiem (po obróbce cieplnej) drobno posiekanej zielonej cebuli lub liści pietruszki.
Pizza wyszła wyśmienita, suszona cukinia pięknie się zarumieniła w piekarniku, a jej słodkawy smak w połączeniu ze słoną fetą sprawił, że danie było wyjątkowe.”
Przepis na pizzę z cukinią
Sekret doskonałej pizzy z cukinii polega na usunięciu z warzyw jak największej ilości wilgoci przed dodaniem cukinii do ciasta. Dzięki temu trikowi ciasto będzie upieczone i nie rozmoczone, a przy tym świeży, słodki smak przypalonej na gorąco cukinii.
- ciasto na pizzę – 1 kg
- cukinia – 2 szt. (400g)
- czosnek – 6 ząbków
- sól – 1 łyżeczka. + do podania
- mozzarella – 400 g
- cytryna – 1 szt.
- feta – 250 g
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- mąka do pizzy
- opcjonalnie kilka cebul zielonych lub garść liści pietruszki
- Ciasto podzielić na 4 równe części i każdą przełożyć do misek lub umieścić w torebce Ziploc. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-2,5 godziny.
- Cukinię pokroić w zapałki lub średnio cienkie plasterki. W misce wymieszaj cukinię i posiekane ząbki czosnku. Dodać sól i wymieszać. Przełóż mieszaninę na sito i umieść ją nad miską. Pozostaw na 30 minut. Delikatnie ściśnij cukinię rękami, aby usunąć nadmiar wilgoci. Przenieś cukinię na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odłóż na bok, aż będzie gotowa do użycia.
- Rozgrzej piekarnik do najwyższej możliwej temperatury i utrzymuj ją przez co najmniej 30 minut. Jeśli to możliwe, piecz pizzę na specjalnym kamieniu.
- Połóż kawałek ciasta na stole posypanym mąką. Delikatnie rozciągnij ciasto rękoma na okrąg o średnicy 30 cm. Można uformować owal. Na cieście ułóż 1/4 mozzarelli, kilka plasterków cytryny, ¼ przygotowanej cukinii, 1/4 fety i 1/4 cienko pokrojonego czosnku. Posyp lekko solą i skrop oliwą.
- Przełóż pizzę na gorący kamień lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec, aż ciasto będzie gotowe. Na koniec można włączyć grill na 1 minutę. Wyjmij pizzę i połóż ją na desce do krojenia. Pozostaw na 1-1,5 minuty. Posyp pizzę posiekaną zieloną cebulą lub natką pietruszki, pokrój i natychmiast podawaj. Upiecz pozostałe pizze z pozostałego ciasta i dodatków.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #cukinia #pizza #Natalie KosmachevaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga Zacharowa20 lipca 2022 r
Konstanto, dzięki za komentarz! próbowałam pizzy przygotowanej przez Natalie i bardzo mi smakowała) myślę, że pasowałaby też do smażonych warzyw, ale to oznacza dodatkowy czas aktywnego gotowania i naczynia, które trzeba myć)
00OdpowiedźKonstanca19 lipca 2022 r
Zrobiłam pizze z warzywami – cukinią, bakłażanem, brokułami, dynią, burakami. Na patelni grillowej podsmażyłam cukinię i bakłażany. Upiekłam dynię i buraki oraz gotowałam brokuły. Zrobiłam pizzę z cukinią zarówno białą, z serem, jak i z sosem pomidorowym i pomidorami. W każdym razie było pyszne.)
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych