Cukinia „Przekąski”
Anastazja 20 sierpnia 20150,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Ulubioną przekąskę wielu osób – smażoną cukinię lub dynię – można przechowywać przez długą zimę
Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny Dodać. czas: 1 godzinaPrażenieKonserwowanieKolacjaKolacjaPustyPrzekąskaSałatkaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘcukinia – 8 dużych owocówczosnek – 1-2 główkisól – kilka szczyptoliwa/olej słonecznikowy 1:2olej do smażeniaocet 9% – 1 łyżka. l. na słoikwarzywa (pietruszka, kolendra) – pęczek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zbieramy naszą cukinię i przygotowujemy ją: myjemy, kroimy w plasterki o grubości nie większej niż 0,5 cm. Obieranie nie jest konieczne – według własnego gustu.
Krok 2
Czosnek obrać, drobno posiekać lub przepuścić przez prasę. W międzyczasie przygotuj oliwę do słoików: oliwę z oliwek zmieszaj z olejem słonecznikowym w proporcji 1:2, podgrzej.
Krok 3
Smaż plastry cukinii z obu stron, aż pojawi się charakterystyczna skórka.
Krok 4
Wlać 3 łyżki na dno wysterylizowanych słoików. oliwę, ułóż zioła, zalej octem i ułóż plastry warstwami, posypując je czosnkiem i solą.
Krok 5
Przygotowany olej wlać do słoików z przekąską, przykryć pokrywką i pozostawić do sterylizacji na około 30 minut. Czas sterylizacji może się wydłużyć w zależności od objętości słoików.
Krok 6
Wyjmujemy słoiki, zwijamy pokrywki, kładziemy je na podłodze i przykrywamy ręcznikiem, aż całkowicie ostygną. Przystawka gotowa, zima przypomni Ci lato!
UWAGA DO GOSPODARKI
To wymaga czasu, bądź na to przygotowany!
PRZYDATNE RADY
Zamiast woka lub patelni można użyć frytkownicy, jest to wygodniejsze i skraca czas gotowania.