Cukinia faszerowana serem
gastronomia 21 lipca 2021 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Trochę wyobraźni i prosta cukinia zamieni się w eleganckie „łódeczki” z młodym serem i pomidorkami koktajlowymi. Cukinię można zastąpić cukinią.
Złożoność: łatwo Kalorie: 279,28 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Używany: 14,88 g/17,71 g/15,44PrażeniePieczenieFarszKolacjaKolacjaDrugie daniePrzekąskaDanie główneWegetarianizm: laktoWegetarianizmMenu dla dzieciUrodzinyBufetSKŁADNIKI NA 6 PORCJI6–8 średniej wielkości młodej cukinii2 czerwone cebule1 puszka (300 g) suszonych pomidorów w oleju2-3 ząbki czosnku200 g pomidorków koktajlowych400 g młodego sera (mozzarella lub stracciatella)1 mała pęczek bazyliiświeżo zmielony czarny pieprzsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cukinię przekroić wzdłuż na pół i łyżką wydrążyć część miąższu. Miąższ pokroić, cukinię przeciąć lekko w poprzek, posmarować olejem i solą. Grilluj na węglach z obu stron przez 4 minuty. Lub na rozgrzanej patelni grillowej, aż pojawią się charakterystyczne przypalenia.
Krok 2
Cebulę obierz i pokrój w średnie kawałki. Ułożyć na podwójnej warstwie folii, dodać miąższ cukinii, podnieść brzegi, zalać oliwą ze słoika z suszonymi pomidorami, solą i pieprzem, zakleić brzegi i powstałą „kopertkę” ułożyć na grillu nad węglami. Gotuj, obracając 3–4 razy, 5–7 minut. Lub piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut.
Krok 3
Posiekaj czosnek. Suszone pomidory pokroić w cienkie paski. Wiśnię przekrój na pół. Liście bazylii pokrój w cienkie plasterki, zostawiając kilka listków do dekoracji.
Krok 4
Połącz ser, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, cebulę, czosnek i bazylię. Doprawić solą i ułożyć w cukinii. Przykryj naoliwioną folią i piecz na węglach przez 10 minut. Podawać na gorąco.