Cukier pomarańczowy
Rita Pirko 09 lutego 2020 r Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Naturalny, pyszny, cytrusowy cukier granulowany!
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 20 minutBez obróbki cieplnejPustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘcukier 150 grpomarańczowy 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj pomarańczę, następnie zalej ją wrzącą wodą. Następnie zetrzyj skórkę pomarańczową na drobnej tarce. Bardzo ważne jest, aby ostrożnie pocierać pomarańczę, aby nie dotknąć białej warstwy, ponieważ spowoduje to nieprzyjemną gorycz. Wyciśnij sok z samej pomarańczy za pomocą sokowirówki. Do przygotowania cukru pomarańczowego potrzebna będzie jedna łyżeczka tego soku.
Krok 2
Teraz wlej granulowany cukier do blendera.
Krok 3
Dodać skórkę pomarańczową i trochę soku. Zmiel wszystko w blenderze, aż masa cukrowa nabierze jednolitego żółtego koloru.
Krok 4
Następnie na papier wysypujemy pomarańczowy cukier i suszymy, od czasu do czasu mieszając. Jeśli utworzą się duże kandyzowane kawałki, należy je rozbić nożem lub szpatułką. Cukier pomarańczowy przechowuj w szczelnym pojemniku.