Cudowna aquafaba, czyli jak zastąpić jajka w majonezie, bezie i musie
Olga Zacharowa 03 listopada 2021 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Aquafaba to płyn pozostający po ugotowaniu ciecierzycy, fasoli, soczewicy i innych roślin strączkowych. Jest wysoko ceniony wśród wegetarian za zdolność imitowania właściwości jajka. Na jego podstawie można przygotować wiele prostych, niedrogich i co najważniejsze pysznych dań: bezy, majonezu i musu czekoladowego.
Beza waniliowa z aquafabą
Beza Aquafaba okazuje się wytrawna i twarda, nie ma w niej wilgotnej „taffy”, którą niektórzy fani tego słodkiego deseru tak uwielbiają. W przeciwnym razie można z nią poeksperymentować w taki sam sposób, jak z tradycyjną bezą, dodając orzechy lub czekoladę. I doskonale trzyma swój kształt, więc piecz małe bezy i dekoruj ciasta, ciasta i ciastka.
Beza waniliowa z aquafabą
Majonez Aquafaba
Możesz besztać majonez i marszczyć nos, ile chcesz, ale jeśli najpopularniejszy sos przygotujesz w domu, trudno mu odmówić. Jest też opcja wegańska! Majonez Aquafaba jest delikatny, lekki i jednorodny. Tak, nie można go smarować chlebem (ale po co), jest bardziej płynny niż klasyczny, ale świetnie nadaje się do dressingu sałatek.
Majonez Aquafaba
Mus czekoladowy z aquafabą
Dlaczego nie wiedzieliśmy wcześniej, że mus czekoladowy można zrobić z aquafaby? To jest takie cudowne! Żadnych jajek! Smaku deseru nie da się odróżnić od tradycyjnego, najważniejsze jest, aby nie oszczędzać na wysokiej jakości czekoladzie. Po prostu nie da się tego przechowywać, chociaż kto przechowywałby tak pyszne danie?
Mus czekoladowy z aquafabą
Możesz przygotować własną aquafabę, gotując rośliny strączkowe lub po prostu użyć płynu z puszki zielonego groszku z puszki. Teraz otwarty dla Oliviera słoik groszku będzie powodem do radości Twojej rodziny pysznymi deserami.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #mus czekoladowy #aquafabaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca11 listopada 2018 r
Bardzo ciekawy artykuł. Niestety nie wiedziałam, że z wywaru z roślin strączkowych można przygotować pyszne desery i majonezy.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych