Długie letnie dni są idealne na robienie kimchi. Po pierwsze, możesz bezpiecznie eksperymentować z szeroką gamą warzyw sezonowych, a po drugie, środowisko jest całkiem odpowiednie do procesu fermentacji. Szybko sfermentowane daikon i rzodkiewki przyciągają wzrok nie tylko swoim jasnym smakiem, ale także aromatem
Letni daikon i rzodkiewkowe kimchi
Kimchi według tego przepisu można podawać od razu, ale już po 3-4 dniach będzie dużo smaczniejsze! Warzywa można spożywać samodzielnie, a solankę można wykorzystać do chłodników i koktajli.
Letni daikon i rzodkiewkowe kimchi
20–30 porcji, przygotowanie: 6 dni
Czego potrzebujesz:
1,5 kg daikon (im mniejszy, tym lepszy)
500 g rzodkiewki
1 gruszka nashi lub bosc
100 g świeżego korzenia imbiru
1 główka młodego czosnku
1 główka starego czosnku
2 czerwone cebule
2 łyżki l. pasta lub sos chili
2 łyżki l. ryba i sos sojowy
2 łyżki l. brązowy cukier
0,7 szklanki grubej, niejodowanej soli morskiej
Co zrobić:
1. Daikon i rzodkiewki umyj pędzelkiem, odetnij ogony i „tyłki”, ale nie obieraj. Wymieszaj sól i cukier, zwiń rzodkiewki i daikon w tej mieszance, wciskając je w miazgę.
2. Umieść warzywa w trzylitrowym lub pięciolitrowym słoiku z szeroką szyjką, dodaj pozostałą mieszaninę soli i cukru. Przykryj szyję kawałkiem pergaminu i zawiąż sznurkiem lub sznurkiem. Przechowywać w lodówce przez 4 dni. W tym czasie uwolni się dość dużo płynu.
3. Imbir obierz i pokrój w kostkę. Zmiażdż i obierz stary czosnek, obierz tylko młody. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Gruszkę pokroić w dużą kostkę, usuwając rdzeń. Wszystkie przygotowane składniki umieścić w słoiczku z rzodkiewkami i daikonem.
4. Zmieszaj około 2 litrów wody pitnej z pastą chili, sosem sojowym i sosem rybnym, przelej do słoika. Zawartość powinna być przykryta na głębokość 8–10 cm. Jeżeli płynu jest za mało, dodać więcej wody.
5. Zamknij słoik pergaminem i pozostaw w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu na 3 dni. Sprawdź – pod koniec trzeciego dnia w płynie powinny pojawić się bąbelki i marynowany zapach. Jeśli nie, zostaw to na inny dzień. Jeśli tak, włóż go do lodówki.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kimchi #kuchnia koreańskaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych