Croissanty z nadzieniem jabłkowym i gruszkowym

Do przepisu

Wielką zaletą tego przepisu jest to, że nie trzeba niczego wcześniej piec ani przygotowywać. Weź wczorajsze rogaliki, polej je dżemem i mocną herbatą i upiecz. Nawiasem mówiąc, rogaliki można zastąpić bułką lub brioszką „Swierdłowska”.

Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 30 minutPiekarnikPieczenieKuchnia francuskaŚniadaniePopołudniowa przekąskaPiekarniaDeserRogalikDrinkRumHerbataWegetarianizm: laktoWegetarianizmUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokBufetSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ2 duże wczorajsze rogaliki1 jabłko1 gruszka3 łyżki l. dżem morelowy lub brzoskwiniowy lub marmolada cytrusowa2 łyżki l. masło1 łyżka. l. rum lub mocna herbata liściastacukier puder do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Jabłko i gruszkę obierz, pokrój w kostkę o boku 1 cm. Na patelni rozpuść masło, dodaj jabłka i gruszki, smaż na dużym ogniu przez 5 minut. Dodaj 2 łyżki. l. dżem lub marmoladę, gotuj przez kolejną 1 minutę. Zdjąć z ognia.

Krok 2

Do impregnacji pozostałą część dżemu/marmolady wymieszać z naparem rumowym/herbacianym i 100 ml wrzącej wody. Mieszaj aż do rozpuszczenia.

Krok 3

Rogaliki przekrój wzdłuż na pół, ale nie do końca, i otwórz je jak książkę. Powstałą mieszanką posmaruj rogaliki od wewnątrz i od góry. Do każdego rogalika włóż nadzienie jabłkowo-gruszkowe, zamknij i lekko dociśnij.

Krok 4

Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej pergaminem i piecz na środku piekarnika przez około 15 minut. Podawać na gorąco lub na zimno, posypane proszkiem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja