Do przepisu
Rogaliki nie muszą mieć słodkiego nadzienia. Przygotuj jajecznicę, pasztet rybny i napełnij nimi croissanta – otrzymasz smaczną i pożywną kanapkę z przekąską. Jeśli korzystasz z wczorajszych rogalików, możesz je „ożywić” wkładając je do kuchenki mikrofalowej, stawiając obok nich szklankę wody i podgrzewając przez 30 sekund.
Złożoność: łatwo Kalorie: 987,73 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 40 minut Używany: 44,50 g/72,08 g/38,88PiekarnikPrażeniePieczenieNa patelniKuchnia francuskaŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaPiekarniaDeserPrzekąskaRogalikPasztetySałatkaZimne przekąskiNa świątecznym stoleNowy RokSKŁADNIKI NA 4 PORCJI4 rogaliki6 jaj20 g startego parmezanu2 łyżki l. pełnotłusta śmietanamasłosólsuszone pomidory do podania (opcjonalnie)świeży ogórek do podania (opcjonalnie)Dla rillette:500 g filetu z łososia sockeye100 g serka śmietankowego15 ml wytrawnego białego wina1,5 łyżki. l. Musztarda Dijonkilka szczypiorku2 gałązki tymiankuświeżo zmielony czarny pieprzsóloliwa z oliwek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby przygotować rillette, posolić i popieprzyć rybę, posypać liśćmi tymianku, posmarować masłem i piec na blasze pergaminowej w temperaturze 150°C, aż będzie ugotowana (ale nie wysuszona!), około 20 minut. Ochłodzić rybę, rozłożyć na kawałki, usuwając skórę i ości.
Krok 2
Rybę wymieszać z serkiem śmietankowym, winem, musztardą i drobno posiekanym szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. W rillette, w przeciwieństwie do pasztetu, powinniśmy czuć kawałki ryby.
Krok 3
Na jajecznicę ubić jajka z solą i parmezanem na gładką masę. W rondlu roztapiamy masło, wlewamy masę jajeczną i smażymy na małym ogniu, cały czas mieszając, nie pozwalając, żeby się smażyło, aż jajka się zetną. Dodać śmietanę, wymieszać i podgrzać.
Krok 4
Croissanty przekrój wzdłuż na pół. Spód ciasta posmaruj rillette i połóż jajecznicę na wierzchu. W razie potrzeby dodać suszone pomidory i/lub plasterki ogórka. Podawaj natychmiast.