Coś specjalnego na ostatni dzień Maslenicy, naleśniki z kaszy jaglanej

Coś specjalnego na ostatni dzień Maslenicy, naleśniki z kaszy jaglanej

Coś specjalnego na ostatni dzień Maslenicy, naleśniki z kaszy jaglanej

Natasza Skvortsova 01 marca 2022 r4,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Pamiętam, jakie naleśniki piekła na wsi moja babcia: ogromne, puszyste, gąbczaste. Nie wiem, jak moja babcia to zrobiła. Potem, kiedy byłam mała, nawet nie przyszło mi do głowy, żeby poprosić ją o przepis. A kiedy zmarła moja babcia, chciałem jej naleśniki.

Próbowałem różnych opcji: i dalej drożdżei dalej zakwasi dalej serumale nie uzyskałam takiego wyniku jak moja babcia. Być może to mleko i masło (babcia trzymała krowę). A może także w ostrości dziecięcych doznań, bo jak wiadomo, w dzieciństwie drzewa zawsze wydają się bardzo duże.

Niedawno zaczęłam piec naleśniki z kaszy jaglanej. Na zewnątrz są bardzo podobne do babci, równie ogromne i bujne, a pod względem sytości w niczym nie ustępują.

Aby je przygotować naleśnikimusisz ugotować niezbyt grubą kaszę jaglaną w wodzie. Aby to zrobić, przepłucz 1 szklankę płatków jaglanych pod zimną wodą, usuń wszystkie czarne ziarna, dodaj około 2,5 szklanki wody i gotuj jak zwykle. Jeżeli będzie zbyt gęste, dodać jeszcze trochę wody. Gotową owsiankę pozostaw do ostygnięcia.

Ugotuj niezbyt gęstą kaszę jaglaną w wodzie
Ugotuj niezbyt gęstą kaszę jaglaną w wodzie

W tym czasie przesiać 5 szklanek mąki i wymieszać z 20 g suchych drożdży. Podgrzej 2 szklanki mleka. W osobnej misce ubij 6 jajek z 6 łyżkami cukru i 2 łyżkami soli. Do podgrzanej owsianki dodać mąkę z drożdżami, wlać mleko, masę jajeczną i wszystko dobrze wymieszać. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny.

Konsystencja ciasta na naleśniki z kaszy jaglanej, dodać jajka
Konsystencja ciasta na naleśniki z kaszy jaglanej, dodać jajka

Upiec naleśniki w zwykły sposób na dobrze rozgrzaną patelnię posmarowaną roztopionym masłem. Tylko nie przejmuj się, że ciasto będzie bardzo gęste. Wystarczy nałożyć go na patelnię za pomocą chochli i rozprowadzić chochlą po całej patelni. Ogrzewanie należy wyregulować tak, aby naleśniki się nie przypaliły i miały możliwość dobrego upieczenia, a także aby powstała apetyczna gąbczastość.

Pieczemy naleśniki z kaszy jaglanej, rozprowadzając ciasto po patelni tyłem chochli
Pieczemy naleśniki z kaszy jaglanej, rozprowadzając ciasto po patelni tyłem chochli

Gotowy naleśniki Układam je w kupę na talerzu, każdy obficie smaruję roztopionym masłem. Te naleśniki kojarzą mi się ze smakiem dzieciństwa, a moje dzieci po prostu je uwielbiają, zwłaszcza z miodem.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kasza jaglana #Maslenitsa #naleśnikiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Galina (gość)

3 grudnia 2024 r

Upiekła naleśniki jaglane, takie jak mordowska kasza manna. Bardzo smaczne!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja