Chcesz upiec niezwykłe naleśniki dla Maslenicy? Nauczyliśmy się 4 oryginalnych przepisów od stołecznych szefów kuchni. Są najdelikatniejsze puszyste naleśniki, naleśniki z mango i brutalne naleśniki piwne. A Ty wybierasz i gotujesz to, co jest Ci najbliżej.
Naleśniki piwne od Siergieja Goryunowa, szefa kuchni restauracji Beer Pairing
Naleśniki piwne nie powinny być zbyt słodkie. I lepiej podawać je z niesłodzonym nadzieniem – twarogiem, ziołami lub kwaśną śmietaną.
Naleśniki na piwie
20 szt.
Czego potrzebujesz:
- 2 jajka
- sól do smaku
- 1 łyżeczka cukru (naleśniki piwne nie powinny być słodkie)
- 1 szklanka mleka
- 160 g mąki
- 1 szklanka jasnego piwa
- 2-3 łyżki. olej roślinny
Co zrobić:
- W małej misce połącz jajka z solą i cukrem. Ubijaj, aż będzie gładkie.
- Wlać mleko do miski cienkim strumieniem, ciągle mieszając.
- Mąkę przesiej, dodaj na raz około połowę. Dokładnie wymieszaj, aby w cieście nie powstały grudki, a następnie dodaj pozostałą mąkę.
- Na koniec wlej jasne piwo. Ubij ciasto, aż będzie gładkie. Jeśli pojawią się grudki, pozostaw ciasto na 7-10 minut, a następnie ponownie ubijaj.
- Rozgrzej patelnię i upiecz naleśniki.
Naleśniki z nadugi i jeżynami od Romana Dorokhina, szefa kuchni marki Saperavi Cafe
Nadugi to delikatny serek twarogowo-śmietankowy z Gruzji, w smaku przypominający nieco mascarpone. Dobrze komponuje się z jagodami i owocami.
Naleśniki z nadugi i jeżynami
Czego potrzebujesz
- 120 g mąki pszennej
- 300ml mleka 3,2%
- 30 ml wody do picia
- 30 g cukru kryształu
- 2 g soli
- 1 jajko
- 15 ml oleju roślinnego
- 15 g masła
Do napełniania:
- 35 g nadugi
- 20 ml śmietany 33%
- 10 g cukru pudru
- 10 g jeżyn
- 30 g dżemu jeżynowego
Co zrobić:
- Do mąki dodać 1/3 mleka, dobrze wymieszać na gładką masę, następnie wlać resztę mleka.
- Dodać wodę, cukier, sól, jajko, olej roślinny i roztopione masło, dokładnie wymieszać. Powstałą mieszaninę przecedź przez drobne sito.
- Smażymy na rozgrzanej patelni po 1 minutę z każdej strony.
- Na śmietanę ubić nadugi, śmietanę i cukier puder mikserem lub ubić na gładką masę.
- Na przygotowany naleśnik wyłóż krem, zwiń go i przekrój w poprzek. Podawać z jeżynami i konfiturą jeżynową.
Malezyjska krepa z mango od Maxima Kolomatsky’ego, szefa kuchni marki Shikari
Koronkowe naleśniki z przyprawami w Malezji podawane są jako przystawka z sosem lub pieczywem na danie główne. Na deser proponujemy przygotować naleśniki ze słodkim nadzieniem.
Malezyjska krepa z mango
1 porcja
- 120ml wody pitnej
- 4 g kurkumy
- 3 jajka
- 2 g soli
- 10 g cukru kryształu
- 120ml mleka kokosowego
- 80 g mąki
- 30 ml oleju roślinnego
Do napełniania:
- 30 ml śmietany 33%
- 15 g świeżych truskawek
- 1 mango
- 10 g brązowego cukru
- 10 ml skondensowanego mleka
- 3 g cukru pudru
Co zrobić:
- W misce wymieszaj trzepaczką wodę z kurkumą (aż kurkuma całkowicie się rozpuści, bez grudek)
- Następnie dodajemy jajka, sól, cukier, mleko kokosowe. Ponownie wymieszaj trzepaczką. Dodać mąkę, wymieszać trzepaczką.
- Dodaj olej roślinny do ciasta, wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
- Pieczemy na rozgrzanej patelni teflonowej, rozprowadzamy ciasto w formie wstęgi.
- Do nadzienia ubij śmietanę mikserem.
- Umyj truskawki i odetnij łodygi. Mango umyj, obierz, miąższ pokrój w plasterki, posyp brązowym cukrem.
- Na talerzu ułóż dwie zwinięte rurki naleśnikowe. Posmaruj puszystymi „czapkami” bitej śmietany. Dodaj mango i truskawki. Skropić skondensowanym mlekiem i udekorować cukrem pudrem.
Puszyste naleśniki od Renaty Galeevy, cukierniczki w restauracji Levantine
Delikatne puszyste naleśniki można polać karmelem i posypać kruszonymi orzechami.
Puszyste naleśniki
Czego potrzebujesz:
- 400 ml mleka
- 12 g suchych drożdży
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 40 g cukru
- 2 g soli
- 30 g masła
- 50 g śmietany 33%
Do kremu:
- 105 ml mleka
- 105 ml kremu
- 30 g cukru
- 13 g mąki
- 10 g skrobi kukurydzianej
- 55 g żółtek
- 130 g gotowanego skondensowanego mleka
- 80 g kwaśnej śmietany 20%
Co zrobić:
- Przygotuj naleśniki. Do ciepłego mleka dodać drożdże i niewielką ilość mąki. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wzrośnie, dodaj pozostałą mąkę.
- Żółtka utrzeć z cukrem i solą, dodać roztopione masło. Następnie dodajemy ubite białka i śmietanę.
- Do ciasta dodać masę jajeczną, wymieszać i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30-60 minut.
- Na patelni usmaż małe naleśniki po 3 sztuki.
- Przygotuj krem. Podgrzej mleko i śmietanę aż do wrzenia. Dodać cukier, mąkę, skrobię, żółtka. Wszystkie składniki zaparzyć, ciągle mieszając.
- Zagotuj śmietanę na kuchence na średnim ogniu. Przykryj folią i pozostaw do ostygnięcia.
- Połącz budyń i przegotowane skondensowane mleko i ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż masa będzie gładka. Na koniec dodać śmietanę i delikatnie wymieszać.
- Podawać na talerzu na zmianę z naleśnikami i śmietaną.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Maslenitsa #naleśniki #naleśniki #naleśniki #naleśniki ze słodkim nadzieniemPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych