Coś specjalnego dla Maslenitsy. Przepisy na autorskie naleśniki od szefów kuchni

Coś specjalnego dla Maslenitsy. Przepisy na autorskie naleśniki od szefów kuchni

Chcesz upiec niezwykłe naleśniki dla Maslenicy? Nauczyliśmy się 4 oryginalnych przepisów od stołecznych szefów kuchni. Są najdelikatniejsze puszyste naleśniki, naleśniki z mango i brutalne naleśniki piwne. A Ty wybierasz i gotujesz to, co jest Ci najbliżej.

Malezyjska krepa z mango od szefa kuchni marki Shikari Maxima Kolomatsky'egoPuszyste naleśniki od Renaty Galeevej, cukierniczki w restauracji LevantineNaleśniki piwne od Siergieja Goryunowa, szefa kuchni restauracji Beer PairingNaleśniki z nadugi i jeżynami od Romana Dorokhina, szefa kuchni marki Saperavi CafeMalezyjska krepa z mango od szefa kuchni marki Shikari Maxima Kolomatsky'ego

Naleśniki piwne od Siergieja Goryunowa, szefa kuchni restauracji Beer Pairing

Naleśniki piwne nie powinny być zbyt słodkie. I lepiej podawać je z niesłodzonym nadzieniem – twarogiem, ziołami lub kwaśną śmietaną.

Naleśniki na piwie
Naleśniki na piwie

20 szt.

Czego potrzebujesz:

  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka cukru (naleśniki piwne nie powinny być słodkie)
  • 1 szklanka mleka
  • 160 g mąki
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 2-3 łyżki. olej roślinny

Co zrobić:

  1. W małej misce połącz jajka z solą i cukrem. Ubijaj, aż będzie gładkie.
  2. Wlać mleko do miski cienkim strumieniem, ciągle mieszając.
  3. Mąkę przesiej, dodaj na raz około połowę. Dokładnie wymieszaj, aby w cieście nie powstały grudki, a następnie dodaj pozostałą mąkę.
  4. Na koniec wlej jasne piwo. Ubij ciasto, aż będzie gładkie. Jeśli pojawią się grudki, pozostaw ciasto na 7-10 minut, a następnie ponownie ubijaj.
  5. Rozgrzej patelnię i upiecz naleśniki.

Naleśniki z nadugi i jeżynami od Romana Dorokhina, szefa kuchni marki Saperavi Cafe

Nadugi to delikatny serek twarogowo-śmietankowy z Gruzji, w smaku przypominający nieco mascarpone. Dobrze komponuje się z jagodami i owocami.

Naleśniki z nadugi i jeżynami
Naleśniki z nadugi i jeżynami

Czego potrzebujesz

  • 120 g mąki pszennej
  • 300ml mleka 3,2%
  • 30 ml wody do picia
  • 30 g cukru kryształu
  • 2 g soli
  • 1 jajko
  • 15 ml oleju roślinnego
  • 15 g masła

Do napełniania:

  • 35 g nadugi
  • 20 ml śmietany 33%
  • 10 g cukru pudru
  • 10 g jeżyn
  • 30 g dżemu jeżynowego

Co zrobić:

  1. Do mąki dodać 1/3 mleka, dobrze wymieszać na gładką masę, następnie wlać resztę mleka.
  2. Dodać wodę, cukier, sól, jajko, olej roślinny i roztopione masło, dokładnie wymieszać. Powstałą mieszaninę przecedź przez drobne sito.
  3. Smażymy na rozgrzanej patelni po 1 minutę z każdej strony.
  4. Na śmietanę ubić nadugi, śmietanę i cukier puder mikserem lub ubić na gładką masę.
  5. Na przygotowany naleśnik wyłóż krem, zwiń go i przekrój w poprzek. Podawać z jeżynami i konfiturą jeżynową.

Malezyjska krepa z mango od Maxima Kolomatsky’ego, szefa kuchni marki Shikari

Koronkowe naleśniki z przyprawami w Malezji podawane są jako przystawka z sosem lub pieczywem na danie główne. Na deser proponujemy przygotować naleśniki ze słodkim nadzieniem.

Malezyjska krepa z mango
Malezyjska krepa z mango

1 porcja

  • 120ml wody pitnej
  • 4 g kurkumy
  • 3 jajka
  • 2 g soli
  • 10 g cukru kryształu
  • 120ml mleka kokosowego
  • 80 g mąki
  • 30 ml oleju roślinnego

Do napełniania:

  • 30 ml śmietany 33%
  • 15 g świeżych truskawek
  • 1 mango
  • 10 g brązowego cukru
  • 10 ml skondensowanego mleka
  • 3 g cukru pudru

Co zrobić:

  1. W misce wymieszaj trzepaczką wodę z kurkumą (aż kurkuma całkowicie się rozpuści, bez grudek)
  2. Następnie dodajemy jajka, sól, cukier, mleko kokosowe. Ponownie wymieszaj trzepaczką. Dodać mąkę, wymieszać trzepaczką.
  3. Dodaj olej roślinny do ciasta, wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
  4. Pieczemy na rozgrzanej patelni teflonowej, rozprowadzamy ciasto w formie wstęgi.
  5. Do nadzienia ubij śmietanę mikserem.
  6. Umyj truskawki i odetnij łodygi. Mango umyj, obierz, miąższ pokrój w plasterki, posyp brązowym cukrem.
  7. Na talerzu ułóż dwie zwinięte rurki naleśnikowe. Posmaruj puszystymi „czapkami” bitej śmietany. Dodaj mango i truskawki. Skropić skondensowanym mlekiem i udekorować cukrem pudrem.

Puszyste naleśniki od Renaty Galeevy, cukierniczki w restauracji Levantine

Delikatne puszyste naleśniki można polać karmelem i posypać kruszonymi orzechami.

Puszyste naleśniki
Puszyste naleśniki

Czego potrzebujesz:

  • 400 ml mleka
  • 12 g suchych drożdży
  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 40 g cukru
  • 2 g soli
  • 30 g masła
  • 50 g śmietany 33%

Do kremu:

  • 105 ml mleka
  • 105 ml kremu
  • 30 g cukru
  • 13 g mąki
  • 10 g skrobi kukurydzianej
  • 55 g żółtek
  • 130 g gotowanego skondensowanego mleka
  • 80 g kwaśnej śmietany 20%

Co zrobić:

  1. Przygotuj naleśniki. Do ciepłego mleka dodać drożdże i niewielką ilość mąki. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wzrośnie, dodaj pozostałą mąkę.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem i solą, dodać roztopione masło. Następnie dodajemy ubite białka i śmietanę.
  3. Do ciasta dodać masę jajeczną, wymieszać i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30-60 minut.
  4. Na patelni usmaż małe naleśniki po 3 sztuki.
  5. Przygotuj krem. Podgrzej mleko i śmietanę aż do wrzenia. Dodać cukier, mąkę, skrobię, żółtka. Wszystkie składniki zaparzyć, ciągle mieszając.
  6. Zagotuj śmietanę na kuchence na średnim ogniu. Przykryj folią i pozostaw do ostygnięcia.
  7. Połącz budyń i przegotowane skondensowane mleko i ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż masa będzie gładka. Na koniec dodać śmietanę i delikatnie wymieszać.
  8. Podawać na talerzu na zmianę z naleśnikami i śmietaną.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Maslenitsa #naleśniki #naleśniki #naleśniki #naleśniki ze słodkim nadzieniemPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Brak komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja