Lekko solone ogórki dziennie
Do przepisu
Jak przygotować lekko solone ogórki dzień wcześniej? Sekret jest prosty: użyj gorącej solanki. Jeśli ogórki „dojrzeją” w zimnej solance drugiego lub trzeciego dnia, a następnie zalane gorącą solanką, będą gotowe do spożycia w ciągu 12 godzin. Możesz wziąć dowolne warzywa do marynowania według własnego gustu. Tradycyjnie do zalewy do ogórków dodaje się czosnek, koperkowe parasole, liście chrzanu i drzewa owocowe. Kiedy te lekko solone ogórki wystygną, należy od razu włożyć je do lodówki, gdzie dłużej zachowają swój świeży smak i nie będą szybko kwaśnieć.
Złożoność: łatwo Kalorie: 35,34 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 1,90 g/0,24 g/6,61PustySKŁADNIKI NA 10 PORCJIogórki 2 kgCzosnek 5 ząbkówKoperkowe parasole 3 szt.Liście porzeczki 5 szt.liście wiśni 5 szt.Liście chrzanu 3 szt.Czarne ziarna pieprzu 10 szt.Dla solanki na 1 litr wody:Sól 2 łyżki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wszystkie składniki na lekko solone ogórki przygotuj dzień wcześniej. Liście wiśni, porzeczek, chrzanu i kopru umyj i odłóż na durszlak, aby odciekły. Ogórki namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie. Ząbki czosnku przekrój na pół.
Lekko solone ogórki dziennie ()
Krok 2
Odcedź namoczone warzywa i umieść je na durszlaku. Odetnij końcówki ogórków. Jest to konieczne, aby solanka szybciej wniknęła do środka, a ogórki stały się chrupiące.
Lekko solone ogórki dziennie ()
Krok 3
Chrzan, wiśnia, liście porzeczki pokroić według uznania. Posiekaj także koperek wraz z łodygami. W tej formie warzywa szybko uwolnią swój aromat do roztworu soli. Na dnie patelni lub słoika ułóż przygotowaną przyprawę i kawałki czosnku.
Lekko solone ogórki dziennie ()
Krok 4
Na warzywach ułożyć ogórki, posypać każdą warstwę koperkiem, liśćmi porzeczki i chrzanu oraz czosnkiem. Do pojemnika dodaj ziarna czarnego pieprzu. Ogórki przykryj liśćmi chrzanu.
Lekko solone ogórki dziennie ()
Krok 5
Dzień wcześniej przygotuj gorącą zalewę do lekko solonych ogórków. W rondelku zagotuj wymaganą ilość wody. Dodaj sól i zdejmij z ognia. Mieszaj sól, aż do całkowitego rozpuszczenia. Pozostawić roztwór do ostygnięcia na 5 minut.
Lekko solone ogórki dziennie ()
Krok 6
Napełnioną patelnię gorącą (ale nie wrzącą) solanką, połóż na niej talerz i umieść odważnik. Pozostaw ogórki w solance na jeden dzień w temperaturze pokojowej.
Lekko solone ogórki dziennie ()
Krok 7
Po dniu lekko solone ogórki są gotowe do spożycia. Jednocześnie ich kolor praktycznie się nie zmienia. Umieść je w lodówce. Z każdym dniem zmieni się smak i kolor ogórków. Szóstego dnia staną się mocno solone.
Lekko solone ogórki dziennie ()
UWAGA DO GOSPODARKI
Po co odcinać końcówki ogórków podczas marynowania i marynowania? Ogórki obrane lepiej wchłaniają marynatę, dzięki czemu są mocne i chrupiące. Po drugie, na końcach może pozostać brud, który trudno zmyć.
PRZY OKAZJI
Do jakiegokolwiek marynowania, niezależnie od tego, czy są to ogórki lekko solone dzień wcześniej, czy przygotowane na zimę, nie należy używać soli jodowanej ani aromatyzowanej. Najlepszym produktem do tego celu jest sól kamienna lub kuchenna średnia lub gruba bez dodatków.