Coddler, czyli „niania” z jajek: co to jest i jak gotować jajka na śniadanie

Coddler, czyli „niania” z jajek: co to jest i jak gotować jajka na śniadanie

Coddler, czyli „niania” z jajek: co to jest i jak gotować jajka na śniadanie

Włodzimierz Gridin 21 stycznia 2024 r4.33(3)Dodaj do ulubionychUdział

Nie kłóćmy się, co było pierwsze: kura czy jajko. Zaakceptujmy fakt, że kurczaki zostały udomowione około 9500 lat temu i od tego czasu jajka są najpopularniejszym produktem od Ameryk po Indie i Chiny. Są gotowane, smażone, pieczone, marynowane i solone, a także pielęgnowane. I używają do tego specjalnych „niań” – coddlerów.

Pomysły na gotowanie jajek w coddlerzeCoddler lub jajeczna „niania”Pomysły na gotowanie jajek w coddlerzeCoddler lub jajeczna „niania”

Treść artykułu:

  • Co to jest koder
  • Historia coddlerów
  • Jak gotować w coddlerze
  • Pomysły na gotowanie jajek w coddlerze

Co to jest koder

Gotowanie jajka nie może być prostsze. Gotowanie na miękko lub „w torebce” wymaga większych umiejętności i doświadczenia. Gotowanie tak, aby białko zestaliło się, ale pozostało delikatne i lekko przezroczyste, a żółtko wydawało się płynne, ale pozostało nienaruszone, to zarówno nauka, jak i umiejętność. Aby ugotować jajko i podać je w całym pięknie zamierzonym przez naturę, ale aby nie ucierpiały ludzkie wyobrażenia o pięknie, Brytyjczycy wymyślili coddlera.

Angielski czasownik to coddle oznacza „nieumarły”, „rozpieszczać”, a jednocześnie „zalać wrzątkiem” i „dusić na wolnym ogniu”. W gotowaniu jajka smażone to jajka gotowane w łaźni wodnej w temperaturze poniżej wrzenia w formie lub małym pojemniku. Jajka w koszulce mogą być synonimem naszych jajek na miękko, ale przygotowuje się je poprzez zanurzenie pękniętego jajka bezpośrednio we wrzącej wodzie, a nie w łaźni wodnej.

Historia coddlerów

Coddlers – porcelanowe pojemniki z zakręcaną pokrywką – wynaleziono pod koniec XIX wieku w Anglii.
Coddlers – porcelanowe pojemniki z zakręcaną pokrywką – wynaleziono pod koniec XIX wieku w Anglii.

Ogólnie rzecz biorąc, proces jest prosty, ale niezwykle ekscytujący i wymagający ogromnej koncentracji na czasie gotowania. Coddlers pomagają również uczynić go estetycznym. Te porcelanowe pojemniki z zakręcanymi pokrywkami zostały wynalezione pod koniec XIX wieku w Anglii. Nie ma dokładnych danych, ale historycy są zgodni, że zrobiono to w manufakturze porcelany Royal Worcester w latach 90. XIX wieku. Istnieją dowody na to, że na pokładzie jachtu „Standard” cesarza Mikołaja II jajka podawano w pieczywoch z tej manufaktury, gdy odwiedzała tam jego ciotka Maria Aleksandrowna, księżna Edynburga i księżna Saxe-Coburg-Gotha.

Coddlers mogą być drogie i trudne do znalezienia. Zwykle są sprzedawane pojedynczo i mogą również wymagać spodka i haczyka do wyjęcia z gorącej wody, co oznacza, że ​​coś tak prostego jak jajka może zamienić się w drogie śniadanie.

Pierwsze coddlery nie były projektowane, ale wkrótce zaczęto je ręcznie malować lub oklejać wizerunkami owoców, kwiatów, ptaków, roślin i ozdób. Katalog próbek projektowych samego Royal Worcester już dawno przekroczył sto. Ale w Wielkiej Brytanii, USA i Japonii są też inni coddlerzy. Coddlery stały się przedmiotem kolekcjonerstwa; kolekcjonuje się je jak wszystko, co piękne, nie zapominając jednak, że można i należy je wykorzystywać do gotowania.

Jak gotować w coddlerze

Serwowanie jajka w coddlerze w restauracji Dr Żywago
Serwowanie jajka w coddlerze w restauracji Dr Żywago

Pierwszym krokiem jest nasmarowanie coddlera olejem. Może być kremowy, ale może też być oliwkowy lub dowolny inny warzywny, jeśli nie masz nic przeciwko. Następnie wbija się do niego jajko (lub nawet dwa, jeśli pozwala na to wielkość i apetyt), zakręca się pokrywkę (większość coddlerów jest właśnie w to wyposażona, chociaż zdarzają się też pokrywki na zatrzaski) i zanurza we wrzącej wodzie woda. Zwykle wystarczy, aby zakrył coddlera w dwóch trzecich, ale niektórzy wrzucają go do wrzącej wody z pokrywką, co jest niepotrzebne.

Wystarczy 7–8 minut, aby białko w coddlerze stężało i stwardniało, a żółtko się rozgrzało, ale pozostało płynne. Stopień gotowości zależy wyłącznie od osobistego gustu. Pamiętaj jednak o etymologii słowa coddled jajko i zdaj sobie sprawę, że jest to delikatna metoda gotowania, która daje miękką konsystencję. Jajka w coddlerze mogą być częściowo ugotowane, w większości ugotowane lub ledwo ugotowane, jak ma to miejsce w przypadku jajek używanych do sosu sałatkowego Cezar (przed gotowymi dressingami gotowano je kilka minut, aby jajka ledwo stwardniał i produkt końcowy stał się grubszy). Przećwicz stopień zanurzenia coddlera w wodzie, intensywność jego gotowania i czas spędzony we wrzącej wodzie, aby zrozumieć, jak przygotować dla siebie idealne jajko.

Po upieczeniu odstawiamy dorsza do lekkiego ostygnięcia, przekładamy na talerz i podajemy na śniadanie. Eleganckie, schludne i bez zbędnych muszli na stole.

Kolejnym ważnym elementem gastronomicznym odróżnia jajko w smażeniu od jajek w koszulce. Można od razu posolić i popieprzyć, dodać ser, kawałki ryby lub boczku, warzywa lub zioła, a nawet wszystko razem. W ten sposób powstaje nie tylko składnik przyszłego śniadania, ale całe śniadanie w miniaturze. Tak, będzie to wymagało tostów, masła, lekkiej sałatki lub czegokolwiek innego, do czego jesteś przyzwyczajony rano, ale ogólnie jajko w coddlerze to kompletna robota. To, czy stanie się dziełem sztuki śniadaniowej, zależy od Ciebie.

Pomysły na gotowanie jajek w coddlerze

Z szynką

Nasmaruj masłem wnętrze coddlera i metalową pokrywkę. Szynkę pokroić w cienkie paski i wyłożyć nią wnętrze coddlera. Będziesz potrzebował bardzo mało, nie więcej niż 20 g. Rozbij jajko na małe kawałki, dopraw solą i pieprzem. Zakręć pokrywkę i umieść coddlera w garnku z wrzącą wodą, upewniając się, że poziom wody sięga jedynie do połowy wysokości porcelanowego korpusu. Gotuj przez 7–8 minut.

Wyciągnij coddlera z wody za pierścień do podnoszenia w pokrywie, używając końcówki widelca lub łyżki, jeśli nie masz specjalnego haczyka. Niech lekko ostygnie. Używając ręcznika i trzymając pokrywkę za krawędź, a nie za pierścień do podnoszenia, przekręć ją, aby ją poluzować. Podawać w coddlerze.

W języku greckim

Coddler po grecku
Coddler po grecku

Do jajka dodaj drobno posiekaną fetę, 2-3 posiekane kapary i odrobinę koperku. Gotuj jak zwykle.

A la Mexicana

Na dnie coddlera połóż kilka kawałków chorizo ​​i kilka pokrojonych w kostkę papryczek serrano. Przygotuj jak wyżej.

jajko morskie

Do jajka dodaj płatki wędzonego na gorąco łososia lub inną ulubioną rybę. Można go wstępnie ugotować lub usmażyć. Ugotuj jajko jak zwykle. Podawać z gałązką pietruszki i cienkim plasterkiem cytryny.

Oeuf aux Fines Herbes

Łyżeczkę drobno posiekanej natki pietruszki wymieszać z taką samą ilością rozgniecionego czosnku, ubić z jajkiem, doprawić pieprzem i solą. Przelać do rondelka i gotować około 10 minut.

Suflet serowy omlet

Oddzielić żółtko od białka, ubić białko na mocną pianę. Żółtko ubić, do żółtka dodać starty ser i przyprawy, dodać białko. Wlać mieszaninę do podgrzanego i naoliwionego coddlera i zakręcić pokrywkę. Włożyć do garnka z wodą i gotować około 15-20 minut. Podawać w coddlerze.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jajka #dania z jajek #jajka kurzePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja