Co zrobić z gotowanym ozorem wołowym: 6 pomysłów na świąteczny stół i jeden na sos
Marianna Orlinkowa 15 grudnia 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz
Mięso z języka wołowego jest tak delikatne i smaczne, że chcesz poznać jak najwięcej opcji jego przygotowania. Zwłaszcza w przeddzień świąt noworocznych, kiedy kręci ci się w głowie od wyboru dań na stół noworoczny. Dostarczamy inspirujących pomysłów na to, co i jak gotować z ozorem wołowym dla szerokiego grona smakoszy i na każdy stół.
Wybierz pomysły:
- Podawać na zimno
- Używaj do sałatek
- Smażymy jak stek (a oto przepis na sos)
- Smażyć na węglu drzewnym lub grillu
- Zrób gulasz z warzywami
- Użyj jako nadzienia (nie tylko naleśników)
Podawać na zimno
Najprostszy — pokrój język w cienkie plasterki i podawaj na zimno lub na ciepło z pysznym sosem. Jak prawidłowo ugotować ozor wołowy opisano szczegółowo tutaj.
Najpopularniejsza przyprawa do języka — chrzanowy, ostry lub kremowy. Często podaje się go również z różnymi musztardami (ostrymi, słodkimi i zbożowymi). Różne pikantne, słodko-kwaśne sosy są bardzo odpowiednie dla języka. Z gotowego słodkiego chili lub chińskiego sosu słodko-kwaśnego. Zajrzyj na naszą stronę internetową, aby znaleźć produkty domowej roboty, tutaj jest doskonały wybór.
Używaj do sałatek
Po zdjęciu skórki owiń język folią i włóż do lodówki na kilka godzin. Język jest dość tłusty, a pod wpływem niskiej temperatury mięso stanie się bardziej gęste — i w ten sposób będzie dużo łatwiej go wyciąć. Zwykle język kroi się w kostkę (na przykład do sałatki Olivier) lub paski (do sałatek, gdzie odgrywa kluczową rolę). Po pokrojeniu poczekaj, aż mięso osiągnie temperaturę pokojową. — w ten sposób smakuje znacznie lepiej.
W sałatkach, w których główną rolę odgrywa język, lepiej pokroić go na kawałki lub większe plasterki
Grilluj jak stek
Ugotowany ozorek pokroić w poprzek włókien na grube kawałki (5–6 cm). Grilluj na nieprzywierającej patelni grillowej — Można to zrobić bez oleju, język jest dość tłusty. Cóż, lub na zwykłej patelni z minimalną ilością oleju. Smażymy na dużym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Ten rodzaj języka aż prosi się o puree ziemniaczane i biały sos. Zrób sos w następujący sposób:
- podsmaż 3 łyżki na suchej, głębokiej patelni. l. mąka na beżowy kolor, cały czas mieszając;
- dodaj 2 łyżki. l. masło i smaż przez kolejne 2 minuty;
- Zdejmij patelnię z ognia i dodaj 3 szklanki bulionu z języka, wymieszaj, aby nie było grudek, i wróć do średniego ognia. Gotuj, cały czas mieszając, aż zgęstnieje, około 7 minut;
- doprawiamy czarnym lub białym pieprzem z młyna i ewentualnie gałką muszkatołową.
Dawniej zwyczajem było dodawanie do tego sosu rodzynek. Jeśli jesteś fanem połączenia słodkiego i słonego, rodzynki podgotuj wcześniej w bulionie. Ta ilość wymaga nie więcej niż 40–50 g.
Grillowany język wołowy — surowe lub gotowane — fantastycznie smaczne i delikatne. Tylko nie wysuszaj!
Smażyć na węglu drzewnym lub grillu
Tłusto gotowany język na węglach zamienia się we wspaniały soczysty kebab. Ale nie tnij go drobno. Język pokrój w poprzek na kawałki o grubości 4 sztuk–5 cm. Kawałki dobrze byłoby posmarować czymś wywrotnym, np. mieszanką majonezu z sosem chili lub musztardą. — niech będzie to bardzo cienka warstwa, która po upieczeniu da piękną skórkę i zapobiegnie wyciekaniu części soku z języka. Grilluj na średnich węglach lub na grillu — to całkiem szybko. Język jest gotowy, a Twoje zadanie takie — podgrzej go i nadaj mu dymny zapach.
Zrób gulasz z warzywami
Opcja wygrana-wygrana — gulasz na ozorku ze słodką papryką, czerwoną cebulą i ziemniakami.
Do gulaszu z ozora wołowego nadają się najpopularniejsze warzywa: ziemniaki, papryka, groszek
Warzywa można obrać, grubo posiekać i zapiekać w piekarniku do połowy ugotowanego, podczas gdy język jest ugotowany. Następnie obieramy język, kroimy w duże kawałki, łączymy z warzywami w głębokim rondlu, zalewamy bulionem, dodajemy odrobinę słodkiej mielonej papryki lub innych ulubionych przypraw i całość dusimy pod przykryciem około 20 minut.
Inne opcje warzywne:
- słodka papryka + bakłażan
- cukinia/cukinia + mrożony zielony groszek
- dynia lub batat + imbir + czosnek.
Stosować jako wypełnienie
Jeśli lubisz wszelkiego rodzaju dania mięsne zawijane w ciasto, to język — świetna opcja. Świetnie sprawdzi się:
- shawarma (ugotowany, obrany język upiec w piekarniku nagrzanym do 220°C na złoty kolor, posmarować masłem, a następnie pokroić w cienkie plasterki i zawinąć w chlebek pita z sałatką warzywną i sosem na bazie jogurtu i pomidora);
- burrito (ozor drobno posiekać, podsmażyć, wymieszać np. z pieczoną słodką papryką, kukurydzą, ostrym sosem i ziołami i zawinąć w tortillę jak naleśnik, zawijając wolne brzegi);
Burrito, taco czy shawarma z ozorem wołowym będą miały niezwykłą konsystencję. A smak przyjemnie różni się od zwykłych opcji mięsnych.
- tacos (ozor drobno posiekać, ułożyć na małych podpłomykach, posypać posiekaną kolendrą i czerwoną cebulą, polać pikantnym sosem pomidorowym);
- naleśniki (przekręcić język przez maszynę do mięsa, wymieszać z drobno posiekaną smażoną cebulą i niewielką ilością bulionu, chwilę dusić i zawinąć w cienkie naleśniki);
- ciasta (drobno posiekać język nożem, wymieszać ze smażoną cebulą i posiekanymi jajkami na twardo, zrobić ciasta z ciasta francuskiego lub ciasta francuskiego).
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #menuwakacyjne #menu noworoczne #język wołowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych