Co zrobić, jeśli ciasto się spali: 6 sprawdzonych metod
Olga Siutkina 24 sierpnia 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Nie zadbałeś o pieczenie w piekarniku i w efekcie ciasto się przypaliło? Dzieje się tak z różnych powodów, ale najpewniejszym sposobem, aby tego uniknąć, jest od razu po włożeniu ciasta do piekarnika włączenie timera na czas podany w przepisie. Minutnik znajduje się w Twoim telefonie, jest wbudowany w piekarnik lub sprzedawany jako osobny gadżet. Cóż, jeśli stanie się coś strasznego, możesz spróbować wszystko naprawić, w zależności od stopnia „spalenia” ciasta.
Przyczyną przypalonego ciasta może być nie tylko czas, ale także charakterystyka piekarnika, w którym „pali się” góra lub dół. Jeśli znasz takie błędy w swoim piekarniku, w połowie pieczenia przykryj wierzch ciasta folią i postaw naczynie z wodą.
A jednak ciasto się spaliło, skórka poczerniała, a kuchnię wypełnił zapach spalenizny. Pilnie wyjmujemy ciasto z piekarnika, wietrzymy kuchnię i nie denerwujmy się zbytnio, zobaczmy, co da się zrobić.
Metoda 1. Jeżeli ciasto, ciasto lub biszkopt jest przypalone od spodu, przyklejone do dna formy i nie da się go wyjąć, włóż formę do naczynia z ciepłą wodą na 7-8 minut. Spód wypieku będzie się „pocił” i można go łatwo wyjąć.
Metoda 2. Następnym krokiem jest pocieranie wszystkich spalonych miejsc drobną tarką. Dobrze jest użyć do tego celu tarki otartej skórką z cytryny. Ta metoda jest dobra, gdy przypalona część ciasta nie stała się jeszcze grubą skórką.
Jeśli spalona skórka jest dość gruba, wygodniej jest ją odciąć nożem do chleba.
Lepiej jest pokroić duże ciasto na porcje, a następnie pozbyć się przypalonej skórki.
Metoda 3. Czy usunąłeś wszystkie przypalone części z powierzchni ciasta? Samo w sobie jest już dobrze wypieczone, można je podawać na stole. Ale jest zbyt niezdarny, obskurny i zdradza kłopoty, które się wydarzyły. Wszystko to można zamaskować i nadać wypiekom mniej lub bardziej reprezentacyjny wygląd.
W przypadku ciasta lub babeczki z nadzieniem słodkim można przygotować biały lukier i posmarować wypieki lukrem. Posypanie cukrem pudrem uratuje wygląd babeczki lub słodkiego ciasta.
Pewnie planowano posmarować biszkopty kremem i w każdym razie jest to doskonałe rozwiązanie. Nikt nawet nie zauważy, że doszło do wypadku z ciastami. Aby zapach zniknął, do glazury lub śmietany dodać sok z cytryny, pomarańczę lub skórkę z cytryny. W tym przypadku również pomoże bita śmietana.
Słodkie ciasto, po usunięciu przypalonej części, można polać lukrem lub polać kremem
Po oczyszczeniu przypalonych kawałków ciasto z pikantnym nadzieniem można posmarować kwaśną śmietaną lub majonezem. Aby ten „makijaż” był trwalszy, dodajemy rozgniecione jajko na twardo.
Pamiętasz, czym zwykle posypujesz zapiekanki? Oczywiście ser! Zetrzyj ser, wymieszaj z surowym jajkiem, dodaj odrobinę majonezu, posmaruj wierzch ciasta i włóż do nagrzanego piekarnika. Zamiast przypalonego blatu będziesz miał pyszną serową skórkę.
Metoda 4. Jest jeszcze jeden problem z przypalonym ciastem. Chodzi nie tylko o poczerniałą powierzchnię, ale także o wyschnięcie całego ciasta. Zwłaszcza jeśli ciasto jest bez nadzienia – babeczka lub biszkopt. W tym przypadku powierzchnię ciasta można posmarować roztopionym masłem, a biszkopt namoczyć w słodkim syropie.
Metoda 5. Ta rada ma zastosowanie w przypadku, gdy ciasto lub biszkopt po odcięciu przypalonej skórki znacznie zmniejszyło swoją objętość. Można pokroić na małe babeczki lub małe ciasteczka i zanurzyć w całości w lukrze lub śmietanie.
Metoda 6. Jeśli w wyniku wszystkich działań pozostaną tylko małe kawałki i okruchy, również nie rozpaczaj. Można zrobić drobiazg – deser złożony z warstw biszkoptu, jagód, orzechów i kawałków czekolady. Aby uzyskać soczystość, zalej śmietaną lub sosem jagodowym. Nikt nie rozpozna przypalonego ciasta w pysznym deserze, a Ty szybko zapomnisz o tym, co się wydarzyło.
Jeśli ciasto stało się czarne i stwardniało tak bardzo, że wygląda jak węgiel, najprawdopodobniej nie da się tego naprawić. Zdrowy rozsądek podpowiada, że lepiej się z nim rozstać.
Uwaga dla właściciela. Zasadą jest, aby przed rozpoczęciem pieczenia dokładnie przeczytać przepis od początku do końca, jasno ustawić temperaturę i skorzystać z timera.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ciastaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych