Co zrobić, aby orzechy i suszone owoce długo przechowywały i zachowały smak

Co zrobić, aby orzechy i suszone owoce długo przechowywały i zachowały smak

Co zrobić, aby orzechy i suszone owoce długo przechowywały i zachowały smak

Olga Dyakonova 15 listopada 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Niewiele osób wie, że orzechy i suszone owoce wymagają specjalnego przetwarzania przed przechowywaniem, w przeciwnym razie mogą szybko się zepsuć i stracić smak i zalety. Zastanówmy się, co należy zrobić, aby przechowywać je przez całą zimę bez utraty jakości i jak je prawidłowo jeść.

Jak przygotować orzechy i suszone owoce do przechowywania i spożycia

Jak przetworzyć to, co właśnie kupiłeś

Zaraz po zakupie suszone owoce należy namoczyć w ciepłej wodzie przez pół godziny. W tym czasie dwutlenek siarki, który zawsze jest dodawany do tego produktu, rozpuści się i przedostanie się do wody. Następnie suszone owoce można umyć pod bieżącą czystą wodą.

Orzechów nie trzeba moczyć, wystarczy je przesiać na sitku i dobrze przepłukać kilka razy. Następnie suszone owoce i orzechy układa się na ręczniku papierowym i suszy w temperaturze pokojowej. Po wyschnięciu umieszcza się je na blasze do pieczenia i wysyła do piekarnika w temperaturze 50-70 stopni. Można suszyć od pół godziny do kilku godzin. Tylko nie zwiększaj temperatury, jeśli nie chcesz usmażyć orzechów i spowodować, że zniknie z nich większość dobroczynnych substancji. Tak delikatna obróbka pozwala oczyścić orzechy i suszone owoce z resztek, jaj chrząszczy oraz zapobiec infekcjom i pleśniom podczas przechowywania.

Zamiast suszyć w piekarniku, orzechy można umieścić w zamrażarce na 48 godzin
Zamiast suszyć w piekarniku, orzechy można umieścić w zamrażarce na 48 godzin

Jeśli kupiłeś orzechy w łupinach, postępuj zgodnie z tą samą zasadą: najpierw je umyj, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 50 stopni. Czas suszenia wynosi 40–50 minut. Orzechy przechowywane są dłużej w łupinach i wolniej się utleniają. Jednak nadal ważne jest przechowywanie orzechów w szczelnym pojemniku, aby utrzymać odpowiedni poziom wilgoci. Mają taki sam okres przydatności do spożycia jak orzechy niełuskane.

Jeśli orzechy zaczną smakować nieświeżo, spróbuj je upiec. Włóż jądra do piekarnika nagrzanego do 350 stopni na 10 minut. Jeśli po takim zabiegu smak nie ulegnie poprawie, oznacza to, że orzechy zjełczały, nie da się ich już uratować i trzeba będzie je wyrzucić.

Co jakiś czas przeglądaj swoje zapasy orzechów i suszonych owoców, sprawdzaj ich wygląd i smak. Jeśli pojawią się robaki lub pleśń, należy je wyrzucić.

Jak przechowywać orzechy i suszone owoce

Orzechy można przechowywać bez utraty wartości odżywczych do dwóch lat, suszone owoce do roku, pod warunkiem spełnienia określonych wymagań. Optymalne warunki dla orzechów to temperatura od -5 do +15 stopni, suszone owoce – od -10 do +10. Jeśli będą utrzymywane w cieple, mogą rozwinąć się w nich pasożyty lub pleśń. Orzechy i suszone owoce należy przechowywać w suchych szklanych, ceramicznych lub drewnianych słoikach lub pakować w worki próżniowe. Wszystkie słoiki powinny mieć szczelne pokrywki, aby chronić je przed środowiskiem zewnętrznym. Przechowuj oddzielnie różne rodzaje orzechów i suszonych owoców: wszystkie mają inny wskaźnik wilgotności i optymalne warunki. Z łatwością pochłaniają również zapachy innych produktów.

Suszone owoce lepiej przechowywać w szklanych, ceramicznych lub drewnianych słoikach, każdy produkt osobno
Suszone owoce lepiej przechowywać w szklanych, ceramicznych lub drewnianych słoikach, każdy produkt osobno

Jeśli nie przechowujesz orzechów i suszonych owoców w lodówce, upewnij się, że nie są one umieszczane w pobliżu źródeł ciepła (takich jak kuchenka, lodówka lub kuchenka mikrofalowa) lub światła. Ważne jest również monitorowanie wilgotności powietrza. Optymalna dla nich wilgotność wynosi od 15 do 25%; przy wyższych poziomach mogą stać się wilgotne i zniszczone.

Możesz przechowywać orzechy i suszone owoce w zamrażarce. W temperaturze -20 stopni będą przechowywane przez czas nieokreślony. Ważne jest, aby ich nie wyjmować i nie rozmrażać. Musisz także upewnić się, że pleśń nie pojawi się. Kiedy się pojawi, produkt należy wyrzucić, łącznie ze wszystkim, co było przechowywane w pobliżu.

Jak jeść orzechy i suszone owoce

Orzechy zawierają kwas fitynowy, który uniemożliwia ich prawidłowe trawienie. Skąd to pochodzi? W miarę wzrostu orzecha aktywowany jest enzym fitaza, który rozkłada kwas fitynowy i udostępnia młodej roślinie zawarty w nim fosfor. Organizm ludzki nie jest jednak w stanie wchłonąć tego fosforu. Zawartość kwasu fitynowego ostatecznie zmniejsza ilość minerałów w orzechach, które człowiek może wchłonąć.

Orzechy lepiej namoczyć przed jedzeniem: kwas fitynowy, który nie jest wchłaniany przez organizm ludzki, rozpuści się w wodzie.
Orzechy lepiej namoczyć przed jedzeniem: kwas fitynowy, który nie jest wchłaniany przez organizm ludzki, rozpuści się w wodzie.

Kwas fitynowy rozpuszcza się w wodzie lub ulega zniszczeniu podczas kiełkowania ziaren lub nasion. Dlatego lepiej namoczyć orzechy przed jedzeniem – najwygodniej jest to zrobić przez noc. Po namoczeniu zwiększą swój rozmiar, co jest normalne. Opłucz je czystą wodą i jedz przez cały dzień. Nie zaleca się przechowywania namoczonych orzechów, gdyż woda zmienia ich trwałość i może pojawić się pleśń.

Należy pamiętać, że orzechy, podobnie jak suszone owoce, są produktem dość wysokokalorycznym i nie należy ich spożywać w dużych ilościach. Niektóre z nich w 100 gramach zawierają kalorie jednego obiadu lub kolacji. Zaleca się spożywanie 4-6 porcji 30 gramowych orzechów tygodniowo. Dzieciom można podawać orzechy w formie pasty (urbecha) od szóstego miesiąca życia. Od piątego roku życia mogą jeść taką samą ilość orzechów jak dorośli. Orzechy są szczególnie korzystne dla kobiet w ciąży, ponieważ zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają prawidłowo rozwijać się płodowi.

Właściwe przetwarzanie i przechowywanie orzechów i suszonych owoców pomoże przedłużyć okres przydatności do spożycia oraz zachować smak i wygląd. Ich głównymi przyjaciółmi są suchość i chłód; nawet w tym stanie wytrzymają długo. Ale najlepiej jeść najświeższy produkt i nie kupować go dużo do wykorzystania w przyszłości, aby nie wyrzucić produktu, który utlenił się i stracił smak.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #suszone owoce #orzechyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja