Co ugotować z zielonego agrestu, marynować, dodawać do sałatek, robić tkemali
gastronomia 30 lipca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Zwykle, gdy widzimy agrest, większość z nas ma bardzo prosty wybór: zjeść je tak po prostu, czy zrobić dżem? Ale po co się tak ograniczać? Przecież z zielonego agrestu można zrobić galaretkę, kompot na zimę, ciasta i różne słodkie i pikantne sosy!
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jak przygotować zielony agrest?
- Czy można gotować pikantne potrawy z zielonego agrestu?
- Co pasuje do zielonego agrestu?
- Jakie wypieki można zrobić z zielonego agrestu?
- Jak wykorzystać agrest w sałatkach?
- Marynowany zielony agrest
- Sałatka z zielonym agrestem i boczkiem
- Dżem z zielonego agrestu bez gotowania
- Kompot z zielonego agrestu z imbirem na zimę
- „Tkemali” z zielonego agrestu
- Pikantny sos z zielonego agrestu
- Babeczki z zielonym agrestem i orzechami
Jak przygotować zielony agrest?
Przede wszystkim uporządkuj jagody. Bezlitośnie usuwaj wszystkie zepsute, nawet jeśli są pomarszczone lub pęknięte. Nie musisz ich wyrzucać, robić z nich smoothie czy zaparzać herbaty. Ale w każdym przygotowaniu jedna niewłaściwa jagoda na słoik będzie miała efekt bomby zegarowej.
Teraz opłucz jagody i dokładnie osusz.
Następnie weź nożyczki do paznokci i odetnij „ogon” oraz osusz „nos” każdej jagody. Zajmuje to dużo czasu, więc w tym samym czasie obejrzyj odcinek lub dwa swojego ulubionego serialu. To wszystko, jagody są gotowe.
Z agrestem nie trzeba nic robić, tylko jako marynatę, aby zachować integralność jagód oraz w tych przepisach, w których agrest należy przetrzeć przez sito.
Czy można gotować pikantne potrawy z zielonego agrestu?
Oczywiście, że możesz! Mogą to być sałatki – albo same warzywa, albo z dodatkiem mięsa, drobiu, ryb i owoców morza. Agrest dodaje się do sałatek na surowo lub blanszowany. Ale możesz dodać agrest do gorących potraw podczas gotowania. Przykładowo w tym tagine z kurczakiem zamień winogrona na agrest, wyjdzie całkiem nieźle (dynia nie jest najbardziej letnim warzywem, można użyć dużej cukinii). Lub dodaj agrest do kufty, zrób sos do smażonej wątróbki lub steków, duży wybór przepisów znajdziesz tutaj.
Dodatkowo agrest można marynować – zobacz przepis poniżej.
Agrest zawiera dużo pektyny, dlatego sosy i dżemy z tą jagodą dobrze się zagęszczają
Co pasuje do zielonego agrestu?
W dżemach, galaretkach i słodkich sosach:
- z czerwonymi porzeczkami
- z rabarbarem
- z truskawkami
- z jabłkami
- z cytrusami
- z orzechami (zwłaszcza orzechami włoskimi i laskowymi)
- z wanilią
- z kardamonem
- z goździkami
W marynatach i pikantnych sosach:
- z czosnkiem
- z cebulą zwykłą i czerwoną
- z porem
- z imbirem
- z chili
- z ziołami (bazylia, koper, kolendra, mięta, tymianek, rozmaryn)
- z przyprawami (curry, goździki, cynamon, kardamon, anyż gwiazdkowaty)
W ciastach i innych wypiekach:
- z jabłkami
- z gruszkami
- z truskawkami
- z brzoskwiniami
- z cytrusami
- z frangipanem
- z twarogiem
W sałatkach owocowych:
- z arbuzem
- z brzoskwiniami
- z morelami
- z malinami
- z bananami
- z kiwi
- z miętą
W sałatkach warzywnych:
- z dowolnymi liśćmi zielonej sałaty
- z młodymi szczypiorkami (buraki, rzodkiewki, marchewka)
- ze szczawiem
- z marudzeniem
- z ogórkami
- z rzodkiewką i daikonem
- z młodymi szparagami
Z mięsem, drobiem i rybami:
- kaczka
- kurczak
- wieprzowina
- steki wołowe z tłuszczem
- z krewetkami
- z tłustymi rybami (łosoś, ryba maślana, palouts itp.)
Agrest dodaje niesamowitego słodko-kwaśnego smaku potrawom mięsnym.
Jakie wypieki można zrobić z zielonego agrestu?
Przede wszystkim przychodzą na myśl otwarte słodkie ciasta i ciastka. Można je przygotować z dowolnego ciasta: siekanego, kruchego, drożdżowego i nie tylko, francuskiego i bezdrożdżowego. Jako warstwę pomiędzy ciastem a jagodami można użyć twarogu lub niesolonego serka śmietankowego zmieszanego z jajkami i/lub śmietaną i cukrem. Z frangipanu lub marcepanu można zrobić nadzienie budyniowe lub orzechowe.
Ponadto z zielonego agrestu powstają bardzo smaczne babeczki (wiśnie można zastąpić agrestem) oraz muffinki (przepis poniżej).
Jak wykorzystać agrest w sałatkach?
Przede wszystkim należy go przetworzyć, usuwając ogony. Jeśli agrest jest delikatny i dojrzały, na tym kończy się przygotowanie – wystarczy dodać agrest do sałatki owocowej lub warzywnej. Jeśli agrest jest kwaśny, ma grubą, gęstą skórkę, to lepiej go zblanszować – czyli lekko podgrzać w niewielkiej ilości delikatnie wrzącej wody z dodatkiem cukru i soli. Wystarczy kilka minut blanszowania – a jeśli to możliwe, lepiej umieścić jagody na sicie i natychmiast przenieść je do lodu lub lodowatej wody, aby zatrzymać proces gotowania.
Marynowany zielony agrest
Nie ma lepszego towarzysza tłustych i smażonych mięs niż marynowany zielony agrest. To nie jest trywialne i smaczne, spróbuj zamarynować słoik samego agrestu, drugi z ziołami, a trzeci z przyprawami. Nie podajemy tutaj dokładnych ilości składników, użyj własnych. Ważne są tylko proporcje. Na każde 500 ml objętości agrestu wraz z marynatą dodać 5-6 ząbków czosnku, 1 małą cebulę, 2-3 gałązki ziół, a przyprawy ograniczyć do minimum, aby nie zdominowały delikatnego smaku agrestu. agrest.
Marynowany zielony agrest
Do przygotowania agrestu potrzebujesz:
- zielony agrest
- czosnek
- małe żarówki
- ocet jabłkowy lub winny
- cukier, brązowy jest lepszy
- sól niejodowana
Dodatkowe dodatki:
- zielona bazylia
- koperek
- tymianek
- świeży imbir
- anyż gwiazdkowaty
- cały kardamon
- laski cynamonu
- Agrest wlać do przygotowanych słoików po ramiona i zalać wodą do góry. Wlać wodę do miarki i zanotować, ile wyszło – z tej ilości obliczymy proporcje. Na marynatę na każde 500 ml płynu 10% powinien stanowić ocet. Cukier i sól potrzebują 3%. Oznacza to, że jeśli odlejesz z agrestu łącznie 1 litr wody, to do marynaty użyjesz 100 ml octu + 900 ml wody + 30 g soli + 30 g cukru.
- Natychmiast przygotuj suplementy. Jeśli używasz warzyw, trzymaj całe gałązki w palcach, aby poprawić ich smak. Zmiażdż laski cynamonu i strąki kardamonu. Imbir umyj lub obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Obierz czosnek i cebulę. Ząbki czosnku przekrój wzdłuż na pół. Cebulę pokroić w cienkie pierścienie.
- Teraz marynata. Zagotuj obliczoną ilość wody z octem, solą i cukrem. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić, około 5 minut.
- Dodatki przekładamy do słoiczków z agrestem i zalewamy gorącą marynatą. Przykryj, odwróć i całkowicie ostudź. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Agrest można urozmaicić, dodając do każdego słoika 1 małą ostrą czerwoną paprykę. Należy zrobić w nim małe nacięcie, aby sok pieprzowy zmieszał się z marynatą.
Jeśli agrest jest bardzo słodki, ilość cukru można zmniejszyć o połowę.
Sałatka z zielonym agrestem i boczkiem
Wspaniale jest dodawać jagody do letnich sałatek wiejskich – pięknie wyglądają, dodają sałatkom świeżości, a jednocześnie kwaskowatości i słodyczy. Sałatka z zielonym agrestem i boczkiem jest prosta w wykonaniu i świetnie komponuje się z kebabem – choć może być też pełnowartościowym obiadem, jeśli podana zostanie z jakimś smacznym pieczywem.
Sałatka z zielonym agrestem i boczkiem
Do przygotowania sałatki potrzebujesz:
- 300 g zielonego agrestu
- 200 g cienkich plastrów boczku
- 150 g mieszanki gęstych zielonych liści sałaty (szpinak, rukola, rzymska)
- 1 pęczek rzodkiewek (około 10 sztuk)
- 1 małe czerwono-żółte lub czerwono-zielone jabłko
Do tankowania:
- sok i skórka z połowy małej cytryny
- 1 łyżeczka ziarnista musztarda
- 1 łyżeczka Miód
- 2 łyżki l. olej roślinny
- sól
- mieszanka świeżo zmielonego pieprzu z młyna
- Przetwórz agrest, usuwając „ogony” i osuszając „dziobek”.
- Umieść plasterki bekonu na patelni z powłoką nieprzywierającą i dodaj 4 łyżki. l. wodę i postawić na średnim ogniu. Smażyć na złoty kolor po obu stronach, około 3 minut. po jednej stronie. Następnie połóż boczek na ręcznikach papierowych i wlej na patelnię kolejne 3-4 łyżki. l. wodę, doprowadzić do wrzenia, zeskrobując wszelkie brązowe plamy.
- Powstały płyn wlać do miski i dodać do niego wszystkie składniki dressingu: musztardę, cytrynę, miód, sól, pieprz i olej roślinny.
- Jabłko pokroić na ćwiartki, usunąć rdzeń (nie obierać). Jabłko pokroić w grube paski i od razu wymieszać z agrestem i dressingiem.
- Rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki. Do agrestu i jabłek dodać rzodkiewki.
- Rozłóż liście zielonej sałaty na talerzach. Na wierzch połóż agrest, jabłka i rzodkiewki. Posypujemy boczkiem, rozgniatamy go w palcach lub rwiemy na małe kawałki.
W tej sałatce część zielonych liści sałaty można zastąpić młodymi burakami i rzodkiewkami. Liście rzodkiewki nadają przyjemny pieprzny smak, ale wybieraj tylko te najłagodniejsze.
Boczek można wykorzystać nie tylko z wieprzowiny, ale także z wołowiny czy indyka.
Dżem z zielonego agrestu bez gotowania
Dżem z zielonego agrestu bez gotowania to klasyczna bomba witaminowa. Bardzo smacznie polewa się go twarożkiem na śniadanie czy leniwe knedle, można podawać z naleśnikami i naleśnikami i tak po prostu z gniazdka idealnie nadaje się do herbaty.
Dżem z zielonego agrestu bez gotowania
Aby zrobić dżem, potrzebujesz:
- 1 kg zielonego agrestu
- 2 cytryny o średniej grubości skórce, najlepiej uzbeckie
- 1400 g cukru
- 100 g płynnego miodu
- 0,5 łyżeczki kwas cytrynowy
- Na dno garnka o grubym dnie wlej 150 ml wody i miodu. Dodać cukier i bez mieszania postawić na średnim ogniu. Od czasu do czasu potrząsaj patelnią, aby cukier rozpuścił się równomiernie. Gdy cały cukier się rozpuści, gotuj syrop przez 5-7 minut. i zdjąć z ognia.
- Przetwórz agrest, usuwając „ogony” i osuszając „dziobek”.
- Usuń skórkę z cytryn na drobnej tarce i dodaj do chłodzącego syropu. Cytryny obierz z białej warstwy i usuń nasiona.
- Cytryny i agrest przepuść przez maszynę do mięsa lub zmiel w blenderze. Wlać syrop i wymieszać. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
- Wlać dżem do wyparzonych słoików i zakręcić. Przechowywać w lodówce.
Jeśli zamierzasz zjeść ten dżem w ciągu 3-4 tygodni, ilość cukru można zmniejszyć półtorakrotnie. Ale jeśli wręcz przeciwnie, zwiększysz go do stosunku jagód do cukru 1:2, wówczas taki dżem można przechowywać bez chłodzenia.
Zamiast cytryn można użyć innych owoców cytrusowych: limonek, pomarańczy, grejpfrutów.
Kompot z zielonego agrestu z imbirem na zimę
Jak cudownie jest otworzyć słoik pachnącego domowego kompotu gdzieś w grudniu! Są witaminy, zdrowy błonnik i mnóstwo zabawy! Agrest świetnie komponuje się z imbirem, który nadaje raczej neutralnemu kompotowi lekką pikantność i ciekawy smak. Dokładna ilość składników nie jest tu istotna, ważne są proporcje.
Kompot z zielonego agrestu z imbirem na zimę
Do przygotowania kompotu potrzebujesz:
- zielony agrest
- świeży korzeń imbiru
- cukier
- kwas cytrynowy
- Przetwórz agrest, usuwając „ogony” i osuszając „dziobek”. Umieść jagody w wysterylizowanych słoikach na górę. Zalać wrzątkiem, również do góry. Przykryj wysterylizowanymi pokrywkami i pozostaw na 20 minut.
- Odlej całą wodę ze słoików do miarki…