Co ugotować z wątroby dorsza: 7 pomysłów od szefa kuchni
Alla Odważna 29 grudnia 2023 r5,00 (3)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarz
Wątroba dorsza — przysmak pochodzący ze Związku Radzieckiego. 30 lat temu zdobycie cennego słoika na Nowy Rok uznano za wielki sukces. Dziś nie musisz niczego zdobywać, najważniejsze jest to — wiedzieć, co z tego ugotować. Szef kuchni restauracji Saiko, Alexander Fomenkov, dzieli się przepisami na dania z wątroby dorsza.
Co przeczytać w artykule:
- Korzyści z wątroby dorsza i jak wybrać najlepszą konserwę
- Wątroba dorsza: zabójcze kalorie
- Wątróbka dorsza w sałatce
- Mimoza z wątróbką dorsza: wyjątkowe danie świąteczne
- Forszmak z wątroby dorsza: delikatny i pikantny
- Mus z wątroby dorsza: idealny do pieczonych warzyw
- Wątróbka z dorsza na zupę-krem: atrakcja gorącego dania
Korzyści z wątroby dorsza i jak wybrać najlepszą konserwę
Dziś wiele osób zapomniało o takim produkcie jak wątróbka dorsza, ale na próżno! W końcu zawiera wiele przydatnych witamin, minerałów i pierwiastków śladowych. Witaminy A i D, ale najważniejsze — omega-3, które są niezbędne dla odporności, prawidłowego funkcjonowania serca, naczyń krwionośnych, układu nerwowego itp. Dorsz jest wydobywany w Morzu Barentsa, Pacyfiku i Atlantyku. Najlepiej wybierać konserwy, które zostały przygotowane ze świeżo złowionych ryb bezpośrednio na statku. Te wykonane z mrożonych, a następnie rozmrażanych ryb przynoszą znacznie mniejsze korzyści. Nie potrafię wskazać konkretnego producenta, ale najbardziej lubię wątróbkę dorsza po murmańsku. Jest niedrogi i można go kupić w każdym sklepie.
Wątroba dorsza: zabójcze kalorie
Należy zawsze brać pod uwagę, że wątroba dorsza jest produktem bardzo tłustym i wysokokalorycznym. Ponad 600 kcal na 100 g. A jeśli spojrzeć na BJU, będzie ono zawierało 95,7% tłuszczu, czyli więcej białka niż masło — 3,6%, węglowodany — tylko 0,8%. Więc nie warto jeść tego ot tak. Lepiej dodać go na przykład do sałatki, aby był bogaty w smak i jak najbardziej zdrowy.
Wątróbka dorsza w sałatce
W Restauracji Saiko przygotowujemy sałatkę z zielonymi liśćmi, wątróbką dorsza, ogórkiem, oliwkami i kaparami. Weź sałatę lodową lub rzymską, jako najbardziej soczystą, i losowo podrzyj liście. Można także dodać rzeżuchę — doda elegancji Twojej sałatce, boćwinie i szczawiowi — ich smak dobrze komponuje się z innymi warzywami. Zrobią to dowolne oliwki — zarówno Tajas, jak i zwykłe warzywa. Albo nawet czarne oliwki, jeśli je lubisz. Będziesz także potrzebować kaparów ze słoika. Należy je wysuszyć i usmażyć na oliwie z oliwek. Następnie pozostaje już tylko wymieszać wszystkie składniki, dodać słodkie pomidory i plasterki ogórka, marynowane wcześniej w sosie mitsukan, co doda pikanterii i zrównoważy smak. Dopraw tę sałatkę sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Sól i pieprz — do smaku. Ponadto najlepiej sprawdzi się tutaj świeżo zmielony biały pieprz. Wykończenie — Na wierzchu ułóż wątróbkę dorsza i plasterki jajka na twardo.
Mimoza z wątróbką dorsza: wyjątkowe danie świąteczne
Można też poeksperymentować ze znaną sałatką Mimoza. Warzywa – marchew i ziemniaki — Nie gotujemy, lecz pieczemy bezpośrednio w skórce z dodatkiem czosnku, tymianku, soli morskiej i oliwy z oliwek. Wszystko to poprawi ich smak i sprawi, że będzie jaśniejszy. Jajka (białko i żółtko osobno) obierz i zetrzyj na tarce oraz pieczone warzywa. Białko i warzywa – na duże, a żółtko – na małe. Drobno posiekaj czerwoną cebulę. Rozgnieć widelcem 150 g wątroby dorsza w oleju. Aby dodać jasności majonezowi, możesz dodać kimchi lub sos rybny. Sałatkę układamy warstwami, zgodnie z oczekiwaniami. Najpierw wątróbka dorsza, potem czerwona cebula, trochę majonezu, warstwa marchewki, potem więcej majonezu, warstwa pieczonych ziemniaków, kolejna warstwa majonezu i warstwa białek. Sałatkę posyp startym żółtkiem i zieloną cebulą.
Wątróbka dorsza doda nowy, jasny smak sałatce Mimosa i sprawi, że będzie wyjątkowo świąteczna
Forszmak z wątroby dorsza: delikatny i pikantny
Kolejny pomysł — Mięso mielone z wątroby dorsza ze smażonymi kaparami i suszonymi pomidorkami koktajlowymi. Na jeden słoik wątroby dorsza dajemy około 5–7 g sosu kimchi, 20 g czerwonej cebuli, korniszon, kapary i tarte jajko. I ubij wszystko blenderem. Dodać odrobinę sosu aioli, wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. A jeśli użyłeś wątroby we własnym soku, to także oliwy z oliwek. Jeśli wątroba była zakonserwowana w oleju, to jest już dość tłusta. Podawać mięso mielone, posmarować nim podsmażone z obu stron kromki chleba i udekorować smażonymi kaparami, suszonymi pomidorkami koktajlowymi i zieloną cebulką.
Forszmak z wątroby dorsza jest wyjątkowo smaczny, delikatny i pikantny
Mus z wątroby dorsza: idealny do pieczonych warzyw
Z wątroby dorsza łatwo jest przygotować mus, którym można następnie ozdobić dowolne skomplikowane danie. Na przykład grillowana sałata rzymska z sosem romesco. Na początek upieczmy w piekarniku warzywa: paprykę, pomidor, średnią cebulę i całą główkę czosnku. W temperaturze 185 °C zajmie to co najmniej 20–25 minut. Ten czas wystarczy na zrobienie musu. Do tego potrzebne będzie 150 g wątroby dorsza, około 75 ml śmietanki 33% tłuszczu, 20 g zalewy kaparowej i oleju z suszonych pomidorów oraz trochę startego parmezanu. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować blenderem na gładką masę. Jeżeli mus jest za gęsty, dodać więcej śmietanki. Dodać sól i pieprz do smaku.
Mus z wątroby dorsza jest prosty w przygotowaniu i może ozdobić każde skomplikowane danie. Szczególnie dobrze będzie smakować z pieczonymi warzywami.
Sos Romesco jest również szybki w przygotowaniu. Pieczone warzywa należy obrać, wypestkować i zmiksować za pomocą blendera zanurzeniowego. Następnie dodać około 50 g obranych i zmielonych migdałów i ponownie ubić na gładką masę. Dodaj trochę śmietany i oliwy z oliwek. Ostra papryka, sól i pieprz — do smaku.
Następnie pozostaje nam tylko przekroić sałatę rzymską na dwie części, posmarować ją po przekrojonej stronie masłem i smażyć na grillu lub patelni na złoty kolor. Następnie na talerz wyłóż sos romesco, na wierzch grillowaną sałatkę rzymską i mus z wątroby dorsza. Danie można udekorować suszonymi pomidorami i ziołami: cebulą, kolendrą lub koperkiem.
Wątróbka z dorsza na zupę-krem: atrakcja gorącego dania
Wątróbka z dorsza będzie także doskonałym dodatkiem do zupy-kremu rybnego. Na przykład z makreli. Sól, pieprz, świeżo mrożony filet rybny bez skóry, posmaruj olejem roślinnym i piecz w temperaturze 180 °C około 80 minut. Podczas gotowania w głębokim rondlu na mieszance roztopionego masła i oleju roślinnego podsmaż warzywa – cebulę, marchewkę, łodygi selera i ziemniaki. Na dwie ryby o wadze około 800 g powinniśmy otrzymać około 450 g warzyw. Następnie do rondla dodaj naszą pieczoną rybę, bulion rybny, odrobinę śmietany i ubij wszystko blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem rybnym. Do talerza wlać zupę-krem, położyć 30 sztuk na środku–40 g wątroby dorsza, skropić oliwą i posypać zieloną cebulką.
Wątróbka z dorsza ozdobi każdą zupę-krem rybny
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #wątroba z dorszaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca9 stycznia 2023 r
Nawiasem mówiąc, „wątroba dorsza po murmańsku” nie jest naturalną wątrobą, ale jakąś niezrozumiałą masą.((
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych