Co ugotować z wątroby dorsza: 7 pomysłów od szefa kuchni

Co ugotować z wątroby dorsza: 7 pomysłów od szefa kuchni

Co ugotować z wątroby dorsza: 7 pomysłów od szefa kuchni

Alla Odważna 29 grudnia 2023 r5,00 (3)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarz

Wątroba dorsza przysmak pochodzący ze Związku Radzieckiego. 30 lat temu zdobycie cennego słoika na Nowy Rok uznano za wielki sukces. Dziś nie musisz niczego zdobywać, najważniejsze jest to wiedzieć, co z tego ugotować. Szef kuchni restauracji Saiko, Alexander Fomenkov, dzieli się przepisami na dania z wątroby dorsza.

Wątroba dorsza

Co przeczytać w artykule:

  • Korzyści z wątroby dorsza i jak wybrać najlepszą konserwę
  • Wątroba dorsza: zabójcze kalorie
  • Wątróbka dorsza w sałatce
  • Mimoza z wątróbką dorsza: wyjątkowe danie świąteczne
  • Forszmak z wątroby dorsza: delikatny i pikantny
  • Mus z wątroby dorsza: idealny do pieczonych warzyw
  • Wątróbka z dorsza na zupę-krem: atrakcja gorącego dania

Korzyści z wątroby dorsza i jak wybrać najlepszą konserwę

Dziś wiele osób zapomniało o takim produkcie jak wątróbka dorsza, ale na próżno! W końcu zawiera wiele przydatnych witamin, minerałów i pierwiastków śladowych. Witaminy A i D, ale najważniejsze omega-3, które są niezbędne dla odporności, prawidłowego funkcjonowania serca, naczyń krwionośnych, układu nerwowego itp. Dorsz jest wydobywany w Morzu Barentsa, Pacyfiku i Atlantyku. Najlepiej wybierać konserwy, które zostały przygotowane ze świeżo złowionych ryb bezpośrednio na statku. Te wykonane z mrożonych, a następnie rozmrażanych ryb przynoszą znacznie mniejsze korzyści. Nie potrafię wskazać konkretnego producenta, ale najbardziej lubię wątróbkę dorsza po murmańsku. Jest niedrogi i można go kupić w każdym sklepie.

Wątroba dorsza: zabójcze kalorie

Należy zawsze brać pod uwagę, że wątroba dorsza jest produktem bardzo tłustym i wysokokalorycznym. Ponad 600 kcal na 100 g. A jeśli spojrzeć na BJU, będzie ono zawierało 95,7% tłuszczu, czyli więcej białka niż masło 3,6%, węglowodany tylko 0,8%. Więc nie warto jeść tego ot tak. Lepiej dodać go na przykład do sałatki, aby był bogaty w smak i jak najbardziej zdrowy.

Wątróbka dorsza w sałatce

W Restauracji Saiko przygotowujemy sałatkę z zielonymi liśćmi, wątróbką dorsza, ogórkiem, oliwkami i kaparami. Weź sałatę lodową lub rzymską, jako najbardziej soczystą, i losowo podrzyj liście. Można także dodać rzeżuchę doda elegancji Twojej sałatce, boćwinie i szczawiowi ich smak dobrze komponuje się z innymi warzywami. Zrobią to dowolne oliwki zarówno Tajas, jak i zwykłe warzywa. Albo nawet czarne oliwki, jeśli je lubisz. Będziesz także potrzebować kaparów ze słoika. Należy je wysuszyć i usmażyć na oliwie z oliwek. Następnie pozostaje już tylko wymieszać wszystkie składniki, dodać słodkie pomidory i plasterki ogórka, marynowane wcześniej w sosie mitsukan, co doda pikanterii i zrównoważy smak. Dopraw tę sałatkę sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Sól i pieprz do smaku. Ponadto najlepiej sprawdzi się tutaj świeżo zmielony biały pieprz. Wykończenie Na wierzchu ułóż wątróbkę dorsza i plasterki jajka na twardo.

Mimoza z wątróbką dorsza: wyjątkowe danie świąteczne

Można też poeksperymentować ze znaną sałatką Mimoza. Warzywa – marchew i ziemniaki Nie gotujemy, lecz pieczemy bezpośrednio w skórce z dodatkiem czosnku, tymianku, soli morskiej i oliwy z oliwek. Wszystko to poprawi ich smak i sprawi, że będzie jaśniejszy. Jajka (białko i żółtko osobno) obierz i zetrzyj na tarce oraz pieczone warzywa. Białko i warzywa – na duże, a żółtko – na małe. Drobno posiekaj czerwoną cebulę. Rozgnieć widelcem 150 g wątroby dorsza w oleju. Aby dodać jasności majonezowi, możesz dodać kimchi lub sos rybny. Sałatkę układamy warstwami, zgodnie z oczekiwaniami. Najpierw wątróbka dorsza, potem czerwona cebula, trochę majonezu, warstwa marchewki, potem więcej majonezu, warstwa pieczonych ziemniaków, kolejna warstwa majonezu i warstwa białek. Sałatkę posyp startym żółtkiem i zieloną cebulą.

Wątróbka dorsza doda nowy, jasny smak sałatce Mimosa i sprawi, że będzie wyjątkowo świąteczna
Wątróbka dorsza doda nowy, jasny smak sałatce Mimosa i sprawi, że będzie wyjątkowo świąteczna

Forszmak z wątroby dorsza: delikatny i pikantny

Kolejny pomysł Mięso mielone z wątroby dorsza ze smażonymi kaparami i suszonymi pomidorkami koktajlowymi. Na jeden słoik wątroby dorsza dajemy około 57 g sosu kimchi, 20 g czerwonej cebuli, korniszon, kapary i tarte jajko. I ubij wszystko blenderem. Dodać odrobinę sosu aioli, wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. A jeśli użyłeś wątroby we własnym soku, to także oliwy z oliwek. Jeśli wątroba była zakonserwowana w oleju, to jest już dość tłusta. Podawać mięso mielone, posmarować nim podsmażone z obu stron kromki chleba i udekorować smażonymi kaparami, suszonymi pomidorkami koktajlowymi i zieloną cebulką.

Forshmak z wątroby dorsza okazuje się wyjątkowo smaczny, delikatny i pikantny
Forszmak z wątroby dorsza jest wyjątkowo smaczny, delikatny i pikantny

Mus z wątroby dorsza: idealny do pieczonych warzyw

Z wątroby dorsza łatwo jest przygotować mus, którym można następnie ozdobić dowolne skomplikowane danie. Na przykład grillowana sałata rzymska z sosem romesco. Na początek upieczmy w piekarniku warzywa: paprykę, pomidor, średnią cebulę i całą główkę czosnku. W temperaturze 185 °C zajmie to co najmniej 2025 minut. Ten czas wystarczy na zrobienie musu. Do tego potrzebne będzie 150 g wątroby dorsza, około 75 ml śmietanki 33% tłuszczu, 20 g zalewy kaparowej i oleju z suszonych pomidorów oraz trochę startego parmezanu. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować blenderem na gładką masę. Jeżeli mus jest za gęsty, dodać więcej śmietanki. Dodać sól i pieprz do smaku.

Mus z wątroby dorsza jest prosty w przygotowaniu i może ozdobić każde skomplikowane danie. Szczególnie dobrze będzie smakować z pieczonymi warzywami.
Mus z wątroby dorsza jest prosty w przygotowaniu i może ozdobić każde skomplikowane danie. Szczególnie dobrze będzie smakować z pieczonymi warzywami.

Sos Romesco jest również szybki w przygotowaniu. Pieczone warzywa należy obrać, wypestkować i zmiksować za pomocą blendera zanurzeniowego. Następnie dodać około 50 g obranych i zmielonych migdałów i ponownie ubić na gładką masę. Dodaj trochę śmietany i oliwy z oliwek. Ostra papryka, sól i pieprz do smaku.

Następnie pozostaje nam tylko przekroić sałatę rzymską na dwie części, posmarować ją po przekrojonej stronie masłem i smażyć na grillu lub patelni na złoty kolor. Następnie na talerz wyłóż sos romesco, na wierzch grillowaną sałatkę rzymską i mus z wątroby dorsza. Danie można udekorować suszonymi pomidorami i ziołami: cebulą, kolendrą lub koperkiem.

Wątróbka z dorsza na zupę-krem: atrakcja gorącego dania

Wątróbka z dorsza będzie także doskonałym dodatkiem do zupy-kremu rybnego. Na przykład z makreli. Sól, pieprz, świeżo mrożony filet rybny bez skóry, posmaruj olejem roślinnym i piecz w temperaturze 180 °C około 80 minut. Podczas gotowania w głębokim rondlu na mieszance roztopionego masła i oleju roślinnego podsmaż warzywa – cebulę, marchewkę, łodygi selera i ziemniaki. Na dwie ryby o wadze około 800 g powinniśmy otrzymać około 450 g warzyw. Następnie do rondla dodaj naszą pieczoną rybę, bulion rybny, odrobinę śmietany i ubij wszystko blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem rybnym. Do talerza wlać zupę-krem, położyć 30 sztuk na środku40 g wątroby dorsza, skropić oliwą i posypać zieloną cebulką.

Wątróbka z dorsza ozdobi każdą zupę-krem rybny
Wątróbka z dorsza ozdobi każdą zupę-krem rybny
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #wątroba z dorszaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca9 stycznia 2023 r

Nawiasem mówiąc, „wątroba dorsza po murmańsku” nie jest naturalną wątrobą, ale jakąś niezrozumiałą masą.((

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja