Co ugotować z plamiaka: zupy, ciasta, zapiekanki
Dietetycy zalecają włączenie ryb do swojej diety i spożywanie ich co najmniej 2 razy dziennie.–3 razy w tygodniu, nie tylko w czwartki. Warto zatem zwrócić uwagę na plamiaka – niskotłuszczową, bardzo zdrową i smaczną rybę z rodziny dorszy, która ponadto nie będzie stanowić zagrożenia dla domowego budżetu. Jest swobodnie sprzedawany w każdym sklepie spożywczym, już obrany i wypatroszony, co jest bardzo wygodne. Wystarczy delikatnie rozmrozić plamiaka na górnej półce lodówki, a my z kolei podpowiemy, jakie ciekawe i niezwykłe rzeczy można z niego przygotować.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Sałatka z plamiakiem, fasolą i awokado
- Gulasz z plamiakiem, pieczarkami i kukurydzą
- Zapiekanka z wędzonego plamiaka
- Makaron Udon z plamiakiem
- Klopsiki z plamiaka i łososia
- Kotleciki z plamiaka z serem i warzywami
- Ciasto z plamiakiem i porem z otwartą twarzą
- Zupa rybna z plamiakiem i kukurydzą
- Chłodnik solankowy z ogórkami i smażonym plamiakiem
Plamiak ma delikatne białe mięso, niewielką ilość kości i bardzo delikatny smak. Po obróbce cieplnej zachowuje swój kształt i wygląda apetycznie w ciastach lub sałatkach. Plamiak piecze się, duszi, przygotowuje się z niego zupy, kotlety, pasztety i wiele, wiele więcej.
Jednym z najprostszych sposobów przyrządzania plamiaka jest upieczenie go w specjalnej torbie. W ten sposób otrzymasz soczystą rybę dietetyczną, która zachowuje jednocześnie maksymalnie korzystne właściwości. I wtedy nie będziesz musiał myć blachy do pieczenia.
Jeśli wolisz smażoną rybę z chrupiącą skórką, to plamiak również będzie tutaj idealny. Podawać jako danie główne np. z frytkami, ryżem gotowanym, warzywami gotowanymi na parze lub jako przystawkę – w formie paluszków rybnych z sosem.
Plamiak to dość chuda ryba. Do kotletów z plamiaka lub klopsików dobrze jest dodać łososia, łososia, flądrę i inne tłuste ryby. Inną opcją jest owinięcie kotleta plasterkiem boczku, a następnie usmażenie lub upieczenie. Dzięki temu danie na pewno nie będzie suche.
Specyficzny rybi zapach, jeśli nam nie odpowiada, można zamaskować przyprawami lub sosami. Pierwszym pomocnikiem będzie tutaj cytryna, która idealnie pasuje do każdej białej ryby, czy to plamiaka, dorsza, mintaja itp. Zwróć także uwagę na czarny, biały i ziele angielskie, czosnek i imbir. Aby uzyskać lekką goryczkę, można użyć nasion kopru włoskiego, liści laurowych i suszonej bazylii. Kurkuma czy szafran dodatkowo nadadzą rybie złocisty odcień i subtelny aromat, a świeży estragon, tymianek czy rozmaryn podkreślą smak każdego dania z plamiaka. Pamiętaj tylko, że wszystko jest dobre z umiarem, więc nie należy przesadzać z przyprawami.
Jeśli chodzi o sosy, kamień nazębny jest uważany za ulubiony dodatek do białych ryb. Przygotuj go z majonezem lub kwaśną śmietaną, dodając kapary, świeże zioła, ogórki kiszone i podawaj ze smażonym, pieczonym lub gotowanym plamiakiem – to naprawdę korzystna dla obu stron opcja. Odpowiedni będzie również sos czosnkowy, orzechowy czy pomidorowy, a także słodki sos chili.
W naszej ofercie znajdziesz 9 nietrywialnych przepisów na plamiaki: ciasta, zupy, sałatki i zapiekanki.
Sałatka z plamiakiem, fasolą i awokado
Sałatka z plamiakiem, fasolą i awokado to idealny, zbilansowany lunch lub kolację, lekka, pożywna i jednocześnie zdrowa. A na talerzu prezentuje się bardzo ładnie.
Sałatka z plamiakiem, fasolą i awokado
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- pieczony plamiak – 300 g
- fasola czerwona – 200 g
- mieszanka sałat – 200 g
- pomidor – 2 szt.
- awokado – 1 szt.
- jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu – 50 g
- kolendra – 2–3 gałązki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- limonka do podania
1. Pokrój pomidory w drobną kostkę, posiekaj czosnek. Obierz awokado i pokrój w kostkę. Rybę pokroić na małe kawałki.
2. Do misek włóż liście sałaty, fasolę, pomidory, awokado i kawałki ryby. Na środek dodaj jogurt i dopraw solą, pieprzem i czosnkiem.
3. Udekoruj sałatkę plasterkiem limonki i kolendrą. Podawać.
Uwaga dla gospodyni
Jeśli chcesz, aby sałatka była najbardziej odpowiednia dla PP, ugotuj plamiak na parze.
Przy okazji
Fasolę w sałatce można zastąpić zielonym groszkiem. Lepiej jest używać nie konserw, ale blanszować zamrożone.
Gulasz z plamiakiem, pieczarkami i kukurydzą
W tym daniu wszystko jest zrównoważone! Pieczarki, które same w sobie mają niewielki smak, pochłaniają aromat ryb, które z kolei czerpią go z czosnku i papryki. Bardzo harmonijne i smaczne.
Gulasz z plamiakiem, pieczarkami i kukurydzą
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- plamiak – 1 kg
- pieczarki – 500 g
- kukurydza – 1 puszka (400 g)
- duża cebula – 2 szt. (400 g)
- olej roślinny – 50 ml
- ketchup – 2 łyżki. l.
- czosnek – 4 ząbki (20 g)
- papryka mielona – 1 łyżeczka.
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- warzywa do podania
1. Grubo posiekaj rybę, dodaj sól i pieprz. Wytrzyj pieczarki serwetką lub ręcznikami papierowymi. Nogi pokroić w cienkie plasterki, kapelusze przekroić na pół lub na ćwiartki.
2. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Odcedź kukurydzę na durszlaku.
3. W głębokim rondlu z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, sól i smaż na dużym ogniu, mieszając, przez 5 minut.
4. Dodać pieczarki i czosnek, smażyć na dużym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając.
5. Dodać paprykę, zalać 100 ml wody zmieszanej z ketchupem, doprowadzić do wrzenia.
6. Dodać rybę, smażyć na średnim ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Dodać kukurydzę, gotować kolejne 5 minut. Dodać posiekane zioła, wyłączyć ogień i pozostawić pod przykryciem na 5 minut. Podawać.
Uwaga dla gospodyni
Pieczarki można zastąpić dowolnymi innymi grzybami. Wystarczą boczniaki lub mrożone grzyby leśne.
Przy okazji
Zamiast ketchupu można użyć koncentratu pomidorowego rozcieńczonego wodą. Dla smaku do koncentratu pomidorowego można dodać sól, cukier i ulubione przyprawy.
Zapiekanka z wędzonego plamiaka
Aby zapiekanka z wędzonego plamiaka miała chrupiącą konsystencję, posyp ją bułką tartą. Okaże się bardzo smaczne: spróbuj.
Zapiekanka z wędzonego plamiaka
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- mleko – 500 ml
- brokuły – 300 g
- wędzony filet z plamiaka – 250 g
- filet z dorsza lub plamiaka ze skórą – 250 g
- cebula (mała) – 1 szt.
- masło – 50 g
- mąka – 3 łyżki. l.
- ser twardy aromatyczny – 20 g
- skórka z cytryny – 2 paski
- musztarda – 1 łyżeczka.
- liść laurowy – 1 szt.
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Do posypania:
- chleb biały – 2 kromki
- tarty ser – 2 łyżki. l.
- suszona natka pietruszki – 1 łyżeczka.
1. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Do posypania pokruszyć chleb, dodać starty ser i suszoną natkę pietruszki.
2. Pokrój cebulę na 4-6 kawałków. Do rondla wlać mleko, dodać cebulę, liść laurowy i skórkę z cytryny. Ułożyć wędzoną i surową rybę skórą do dołu i dusić przez 3 minuty. Zdejmij patelnię z pieca, przykryj pokrywką i pozostaw na 5 minut.
3. Brokuły pokroić na małe kawałki. Blanszuj we wrzącej wodzie przez 5 minut. Odcedzić na durszlaku i przelać zimną wodą.
4. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć, mieszając, przez 2 minuty. Wlać mleko, w którym gotowała się ryba i gotować sos, mieszając, przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodać musztardę i starty ser, sól i pieprz.
5. Rybę pokroić na małe kawałki i usunąć skórę. Rybę i brokuły wymieszać z sosem i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na wierzch posypać posypką, wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut.
Uwaga dla gospodyni
Zamiast natki pietruszki można do polewy dodać suszony koperek. Świetnie komponuje się także z rybami.
Przy okazji
Do ryb i brokułów warto dodać niewielką ilość nasion kopru włoskiego. Nasiona można rozetrzeć w moździerzu.
Makaron Udon z plamiakiem
Japoński makaron udon doskonale komponuje się nie tylko z kurczakiem i wieprzowiną, ale także z białymi rybami, takimi jak plamiak czy dorsz. Orzeszki ziemne, brokuły i sos teriyaki dopełnią danie i sprawią, że smak będzie naprawdę zrównoważony.
Makaron Udon z plamiakiem
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- filet z plamiaka – 400 g
- makaron udon – 300 g
- brokuły – 300 g
- Sos Teriyaki – 6 łyżek. l.
- orzeszki ziemne – 50 g
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
1. Filet z plamiaka pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski. Dodaj 3 łyżki. l. sos teriyaki, sól, pieprz i wymieszaj. Pozostawić do marynowania na 15 minut.
2. Brokuł podzielić na małe różyczki i po ugotowaniu gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedź bulion.
3. Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż plamiaka na złoty kolor, 5 minut. Do ryby dodać makaron i brokuły, zalać 3 łyżkami. l. sos teriyaki i podgrzewaj na średnim ogniu przez kolejne 2 minuty. Podzielić między talerze. Orzeszki ziemne grubo posiekać i posypać nimi danie przed podaniem.
Uwaga dla gospodyni
Jeżeli nie macie pod ręką sosu teriyaki, do dania sprawdzi się zwykły sos sojowy.
Przy okazji
Przed podaniem można lekko podsmażyć orzeszki ziemne na suchej patelni bez oleju.
Klopsiki z plamiaka i łososia
Z mielonej ryby można zrobić nie tylko kotlety, ale także klopsiki. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem, posypane posiekanymi ziołami.
Klopsiki z 2 rodzajów ryb
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- tesha z łososia – 600 g
- filet z plamiaka – 500 g
- serek twarogowy bardzo suchy, tłusty – 150 g
- duża cebula – 1 szt.
- jajka – 1 szt.
- żółtko – 1 szt.
- koperek – 1 średni pęczek
- roztopione masło
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obierz i losowo posiekaj cebulę. Na patelni rozpuść kilka łyżek masła, dodaj cebulę, sól i smaż na małym ogniu przez około 15 minut. Cebula nie powinna zbytnio zmieniać koloru. Zmiel go blenderem razem z twarogiem i jajkiem.
2. Zdejmij skórę ze skóry. Oba rodzaje ryb posiekaj ciężkim nożem lub przepuść przez maszynę do mięsa z dużą siatką. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z masą twarogową i cebulą.
3. Usuń twarde łodygi z koperku, drobno posiekaj gałązki i dodaj do mielonego mięsa. Dokładnie wymieszaj.
4. Smarując dłonie olejem, z mięsa mielonego uformuj małe, okrągłe i grube klopsiki. Układamy je na wyłożonej pergaminem blaszce w pewnej odległości od siebie.
5. Piecz klopsiki, aż będą ugotowane, około 12 minut. Podawać na gorąco.
Uwaga dla gospodyni
Jeśli ryba jest chuda, jak plamiak, zastosuj mały trik: do mielonego mięsa dodaj odrobinę wędzonej tłustej ryby, np. makreli, suma czy halibuta, rozgniecionej lub posiekanej nożem. Efekt jest wspaniały!
Przy okazji
Rybę mieloną można i należy stosować do wszystkich potraw, których przepisy opierają się najczęściej na mielonej wieprzowinie lub wołowinie. Z mielonej ryby można zrobić gulasz rybny po bolońsku, zrobić z niego lasagne, nafaszerować cannelloni i upiec je w sosie pomidorowym; zrobić pastitsio zapiekankę rybną, ugotować makaron w stylu granatowym, upiec ciasto kurnik z kilkoma warstwami nadzienia przedzielonymi naleśnikami; nadziewać paprykę i inne warzywa; bułka dolma – nie wspominając o tradycyjnych rosyjskich sajgonkach, ciastach i ciastach.
Kotleciki z plamiaka z serem i warzywami
Kotlety rybne to pożywne, soczyste i niezwykle zdrowe danie, które jednocześnie nie jest trudne w przygotowaniu. Mięso mielone można szybko zmielić w maszynce do mięsa, blenderze lub robocie kuchennym. 30–40 minut – i obiad jest gotowy!
Kotleciki z plamiaka z serem i warzywami
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- filet z plamiaka – 500 g
- marchewki – 1 szt.
- ser twardy – 90 g
- jajka – 1 szt.
- groszek zielony mrożony – 50 g
- mrożone lub…