Co ugotować z piwem: 5 przepisów od Cezara po naleśniki

Co ugotować z piwem: 5 przepisów od Cezara po naleśniki

Co ugotować z piwem: 5 przepisów od Cezara po naleśniki

gastronomia 21 lutego 2024 r

Przenosimy naszą relację z piwem na nowy poziom. Nie tylko pijemy, ale także przygotowujemy pierwsze, drugie i trzecie danie z piwem. Oto 5 przepisów, w których wygrywają obie strony: od przekąsek po pełne posiłki. Spoiler: dla Maslenicy są też naleśniki.

Co ugotować z piwem: 5 przepisów od Cezara po naleśniki

Treść:

  • Pizza z lekkim piwem
  • Krewetki w cieście piwnym
  • Sos na bazie śmietany, sera i piwa do frytek
  • Sałatka Cezar z sosem piwnym
  • Naleśniki piwne z łososiem

Pizza z lekkim piwem

Pizza z lekkim piwem
Pizza z lekkim piwem

Pizza i piwo para, która dawno temu obchodziła swoje złote wesele. Ale nie każdy żółw ninja pomyśli o użyciu pianki w procesie gotowania. Ale na próżno, bo dodatkowa fermentacja jest dobra tylko dla ciasta.

3–4 sztuki

Sposób wykonania: 1. Na ciasto wymieszaj 400 g przesianej mąki, 10 g soli i 10 g cukru.

2. Dodaj 200ml piwa jasnego i 40ml oliwy z oliwek. Zagnieść miękkie ciasto.

3. Podzielić na 3-4 części, z każdej uformować kulę i przykryć ręcznikiem, odstawić na 30 minut.

4. Na farsz pokrój 10-12 pomidorków koktajlowych na 2-4 części, grubo posiekaj 200 g grzybów i 100 g oliwek kalamata. Pokrój 200 g mozzarelli, 1 małą cukinię ze słomkami. 5. Każdą kulkę rozwałkuj na cienkie ciasto. Smar 2 łyżki. l. sosu pomidorowego, dodać 2-3 plasterki szynki, pieczarki, warzywa i ser. Skropić oliwą z oliwek. Piec w temperaturze 220°C przez 10 minut. na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Krewetki w cieście piwnym

Krewetki w piwie i sos na frytki
Krewetki w piwie i sos na frytki

I znowu lager wpada na czat zgodnie z zasadą podobny do podobnego». Oferujemy Państwu modną chrupiącą przekąskę, która w dobrym tego słowa znaczeniu należy do restauracji, ale my chcemy umieścić ją w Twojej kuchni lub salonie.

2–3 porcje

Sposób wykonania: 1. Ubij 1 jajko ze szczyptą soli na puszystą masę. Zmieszać z 200 ml jasnego piwa typu lager. 2. W drugiej misce wymieszaj 130–150 g przesianej mąki i 0,5 łyżeczki. mielona słodka papryka. Cienkim strumieniem wlać mieszaninę piwa, ciągle mieszając. Pozostaw ciasto na 15–20 minut. Wymieszaj przed użyciem. 3. Do ciasta wrzucaj pojedynczo 600 g obranych dużych krewetek. Smaż je do miękkości na rozgrzanym oleju, w głębokim tłuszczu. Podawać na gorąco.

Sos na bazie śmietany, sera i piwa do frytek

Z cienkiego chleba pita możesz zrobić własne chipsy: piecz kawałki w piekarniku, smarując je oliwą z oliwek.

2–3 porcje

Sposób wykonania: 1. Zetrzyj 300 g sera Cheddar na drobnej tarce. Drobno posiekaj 1/4 czerwonej słodkiej cebuli i 2 zielone cebule. Posiekaj liście 1 gałązki rozmarynu. 2. W misce blendera połącz ser z czerwoną cebulą, 1 łyżeczka. starty świeży chrzan, 1 łyżka. l. musztarda i rozmaryn.

3. Dodaj 100 g kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu nie większej niż 10%, 100 ml ciemnego piwa i zieloną cebulę. Wymieszaj i podawaj z frytkami

Sałatka Cezar z sosem piwnym

Sałatka Cezar z sosem piwnym
Sałatka Cezar z sosem piwnym

Ta klasyczna sałatka ma zaledwie 100 lat, ale cały świat nie wyobraża sobie już posiłku bez niej. Zwykle takie rzeczy są dobre same w sobie, ale jest to rzadki przypadek, gdy wiemy, jak sprawić, by dobre rzeczy były jeszcze lepsze, a smaczne jeszcze smaczniejsze.

3–4 porcje

Co należy zrobić: 1. Do dressingu ubić 1 łyżeczkę. musztardę z 1 żółtkiem i solą w głębokiej misce.

2. Stopniowo, dosłownie kropla po kropli, dodając 150 ml oliwy z oliwek, ubijaj mieszaninę, aż stanie się jednorodną, ​​gładką emulsją.

3. Dodaj 4 drobno posiekane filety anchois, 1 łyżka. l. sok z cytryny, 1 łyżeczka. Sos Worcestershire i 2 starte ząbki czosnku. Wlać 80 ml piwa typu lager i ubić na gładką masę.

4. Na grillu lub patelni grillowej podsmaż dużą pierś z kurczaka, aż będzie ugotowana na oliwie. Kurczaka pokroić na średnie kawałki. Pokrój w cienkie, prawie przezroczyste plasterki 80 g twardego sera, najlepiej parmezanu. Przekrój na pół 2 główki sałaty rzymskiej. Przekrój 10-12 pomidorków koktajlowych na pół.

5. Połóż sałatkę na talerzach. Całość polewamy dressingiem. W pobliżu ułóż kurczaka, pomidory, ser i garść pszennych grzanek. Podawaj natychmiast.

Naleśniki piwne z łososiem

Naleśniki piwne z łososiem
Naleśniki piwne z łososiem

Podczas gdy wszyscy kłócą się o to, co czyni naleśniki smaczniejszymi na kefirze lub mleku, Ty i ja robimy naleśniki z piwem. Nie dlatego, że jesteśmy tacy popisowi, ale dlatego, że zdziwilibyście się, ile piwa idzie z naleśnikami.

8–10 sztuk

Sposób wykonania: 1. W misce ubić 2 jajka, 10 g cukru i 200 ml mleka na gładką masę. Dodaj trochę soli.

2. Dodaj 180–200 g przesianej mąki, mieszaj, aż będzie gładka. W razie potrzeby przetrzeć przez sito.

3. Dodać 200 ml niefiltrowanego piwa typu lager, wymieszać i na koniec wlać 40 ml oleju roślinnego.

4. Upiecz naleśniki na gorącej patelni wysmarowanej olejem roślinnym. Na każdym naleśniku połóż sałatę, plasterek wędzonego łososia i wiejską śmietanę. Zawiń naleśnik i natychmiast podawaj.

Murad Kalaev, właściciel warsztatu kulinarnego Just Cook, współwłaściciel i szef kuchni kawiarni Lucky:

„W kawiarniach piwnych, jak się je potocznie nazywa w Holandii, można znaleźć aż 300 różnych rodzajów trunków. Jest tu młode sezonowe piwo koźlakowe i piwo dojrzewające w specjalnych piwnicach nawet do 20 lat. Wiele restauracji wykorzystuje ten napój również do gotowania. Na jego bazie przygotowują chleb, dodają go do duszenia mięsa, ryb itp. Oczywiście do takiego jedzenia podaje się specjalne rodzaje piwa korzystnie podkreślając i uzupełniając smak potrawy. Jako kucharz nie mogłam przejść obojętnie obok takich eksperymentów. Te 5 przepisów mój hołd dla wzorowej kultury spożywania napoju odurzającego. Dla chcących kontynuować ten temat wynajmę jedno sekretne miejsce Restauracja Dwars w Amsterdamie. Jo Fassin, właścicielka i szef kuchni restauracji, rano jeździ rowerem do lokalnych dostawców, aby wybrać najlepsze składniki do swojej kuchni na dany dzień. Yo używa piwa do przyrządzania dzika, dziczyzny, wołowiny, łososia i przegrzebków. Dusi w nim buraki i marchewkę. Dodaje do sosów i zup. Przygotowuje risotto i desery czekoladowe. Jego menu nie jest zbyt duże, ale robi wrażenie!

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #piwo #23 lutegoPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca27 lutego 2020 r

Ugotowałem naleśniki z piwem. Wyszły bardzo smaczne!

00OdpowiedźOlga SiwowaOlga Siwowa27 lutego 2020 r

Upiekłem chleb z piwem. Nie ma już aromatu piwa, ale drożdże aktywniej mielą piwo. Aromat chleba był fantastyczny! Prawdziwy chleb.

00OdpowiedźRita PirkoRita Pirko27 lutego 2020 r

Zrobiłam ciasto z piwem i wyszło bardzo dobrze. Polecam to każdemu.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja