Co ugotować z mrożonych mieszanek warzywnych: od dań codziennych po dania narodowe
Tatiana Obrazcowa 25 marca 2024 r
Dziś mrożonki — częste zjawisko. Wiele gospodyń domowych zaopatruje się w jagody, grzyby i warzywa z grządek i przez całą zimę karmi siedmioma daniami ze świeżo mrożonej papryki, pomidorów, cukinii i bakłażanów. A jeśli zetrzesz i zamrozisz buraki, cebulę i marchewkę, Twoja kuchnia nie będzie wypełniona torbami z zapasami. Takie półprodukty pozwalają zaoszczędzić czas na gotowaniu i pieniądze na zakup warzyw poza sezonem, gdy w środku zimy na przykład papryka kosztuje tyle, co puszka czerwonego kawioru.
Już dawno przyzwyczailiśmy się, że o każdej porze roku możemy sobie pozwolić na ratatouille, czyli zapiekankę z brukselki, czy zupę-krem z brokułów. Mrożone mieszanki warzywne zaspokoją gusta wegetarian i osób poszczących.
O czym porozmawiamy w artykule:Kto wpadł na pomysł mrożenia warzyw? Przepisy Zapiekanka warzywna z boczkiemWiosenna zupa z mrożonych warzywMakaron z warzywami na patelnięShakshuka
Kto wpadł na pomysł zamrożenia warzyw?
Sto lat temu worki z mrożonkami znajdowały się już na półkach lodówek w amerykańskich sklepach. Ale prawie nikt ich nie kupował, bo te produkty były bez smaku. Mięso, ryby, warzywa i owoce zostały zamrożone na skalę przemysłową w ciągu 1 roku–3 dni, stopniowo obniżając temperaturę, w wyniku czego produkty po rozmrożeniu zmieniły swoją strukturę komórkową, pogorszył się ich smak i wygląd.
Wyprawa eksploracyjna Clarence’a Birdseye’a zmieniła wszystko. Zimą 1920 roku na brzegach Labradoru Birdseye obserwował Eskimosów łowiących ryby. Złowiona ryba natychmiast zamarzła pod wpływem lodowatego wiatru, ale gdy ryba została rozmrożona i ugotowana kilka miesięcy później, jej smak był taki sam, jak gdyby był ugotowany zaraz po złowieniu. I wtedy Birdseye dokonał odkrycia: jeśli bardzo szybko zamrozisz żywność, zachowa ona swój pierwotny smak i wygląd.
Od tego momentu rozpoczęła się era produktów głęboko mrożonych. Po całym świecie zaczęto rozwozić kontenery z mrożonkami, ludzie zaczęli produkować więcej żywności i przechowywać ją w nieskończoność, a także gromadzić żywność, która szybko się zepsuła. Nowoczesne technologie zamrażania zachowują jakość żywności, dzięki czemu możesz bezpiecznie używać mrożonych mieszanek warzywnych do przygotowywania ulubionych potraw.
Przepisy
Zapiekanka warzywna z boczkiem
Nawet dzieci będą jeść to danie z przyjemnością, ponieważ zawsze przyciąga je słowo „zapiekanka”. Przepis obejmuje 4 porcje, których przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut.
Zapiekanka warzywna z boczkiem
Aby przygotować, potrzebujesz:
- mrożone warzywa mieszane (brokuły, kalafior, fasolka szparagowa) – 750–800 gr
- suszone oregano lub bazylia – 1 łyżka. l.
- tarty parmezan – 125 g
- orzeszki piniowe – 2 łyżki. l.
- jajka – 2 szt.
- śmietana 10% – 200 g
- bułka tarta – 2 łyżki. l.
- sól, mielony czarny pieprz
- paski gotowanego lub surowego wędzonego boczku (lub szynki) – 8 szt.
1. Gotuj mrożone warzywa do połowy ugotowanego.
2. Zetrzyj ser i podsmaż boczek na suchej patelni. Jajka wymieszać ze śmietaną i odrobiną sera, doprawić przyprawami, solą i pieprzem do smaku.
3. Smaż bułkę tartą na oliwie z oliwek na pyszny złoty kolor.
4. Warzywa przełożyć do formy wysmarowanej masłem, polać śmietaną i sosem serowym. Połóż bekon na wierzchu. Posypać orzechami, bułką tartą i resztą startego sera i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 °C przez 15 minut.
Przy okazji
Jeśli chcesz, orzeszki piniowe można zastąpić kminkiem. Ta aromatyczna przyprawa dobrze komponuje się z każdą kapustą.
„Wiosenna” zupa z mrożonych warzyw
Zupa zyskała swoją nazwę ze względu na swoją jasność i świeżość, tworząc wiosenny nastrój. To danie jest idealne dla osób na diecie lub na czczo. Przygotowanie zajmuje tylko 15 minut, a sprawi Ci 100% przyjemności.
„Wiosenna” zupa z mrożonych warzyw
Aby przygotować, potrzebujesz:
- ziemniak – 2 szt.
- marchew – 1/2 szt.
- mrożone brukselki – 100 gr
- mrożone różyczki brokułów – 60 gr
- mrożone różyczki kalafiora – 60 gr
- mrożony zielony groszek – 70 gr
- świeży koperek lub natka pietruszki – trochę do dekoracji
- śmietana do podania – 1 łyżka. l.
1. Obrane ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę i włożyć do garnka z wrzącą wodą. Gotuj przez 5 minut.
2. Zamrożone warzywa opłucz na durszlaku, a do rondla z ziemniakami i marchewką dodaj brukselkę. Po 5 minutach brokuły, a po 3 minutach zielony groszek. Gotuj przez kolejne 3 minuty.
3. Udekoruj gotową zupę świeżymi ziołami i dopraw kwaśną śmietaną.
Uwaga dla gospodyni
Tę zupę można gotować z bulionem drobiowym lub wołowym. Uzyskasz bogatszy smak.
Smażyć makaron z warzywami
W supermarketach rodzaje makaronów i sosów przyprawiają o zawrót głowy. A my mamy możliwość przygotowania dania restauracyjnego w domu. Sztuczka wielu orientalnych przepisów polega na tym, że gotuje się je w głębokiej misce i na dużym ogniu, dzięki czemu gotują się szybko. To danie możesz przygotować w 15 minut.
Smażyć makaron z warzywami
Aby przygotować, potrzebujesz:
- mrożona mieszanka warzywna – 400 g
- makaron pszenny – 150 g
- olej roślinny – 2 łyżki. l.
- czosnek – 2 ząbki
- imbir (korzeń) – 1 cm
- zielona cebula – 3–4 pióra
Do sosu:
- Sos Teriyaki – 3 łyżki. l.
- sos sojowy – 2 łyżki. l.
- ocet ryżowy – 1 łyżka. l.
- ostry sos (chili lub sriracha) – 1 łyżeczka.
1. Ugotuj makaron.
2. Czosnek i imbir posiekać i smażyć na rozgrzanej patelni na oleju przez 1 minutę.
3. Dodaj warzywa na patelnię i mieszając, smaż przez kolejne 5 minut.
4. W osobnej misce połącz składniki sosu: teriyaki, sos sojowy, ocet ryżowy i ostry sos.
5. Wlać sos na patelnię i dusić w nim warzywa przez 3 minuty.
6. Do sosu dodać makaron, dusić jeszcze przez 1 minutę, następnie podawać udekorowany sezamem i dymką.
Shakshuka
Shakshuka — narodowa potrawa żydowska. I to nie tylko jajka sadzone z pomidorami, nadające się tylko na śniadanie. To kompletne, sycące danie z serem, warzywami, a nawet mięsem, obficie doprawione przyprawami i ziołami. Szefowie kuchni nie ograniczają swojej wyobraźni i dodają do szakshuki, co tylko mogą, zamieniając ją w modne jedzenie uliczne. Proponujemy przygotować wersję podstawową z mrożonymi warzywami.
Shakshuka
Aby przygotować, potrzebujesz:
- jajka – 12 szt.
- mocny czerwony pomidor – 4 szt.
- papryka – 2 szt.
- cebula – 1 szt.
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżki. l.
- natka pietruszki – 2–3 gałązki
- cukier – 1 łyżeczka.
- słodka papryka – 2 łyżki. l.
- sól i mielony czarny pieprz – do smaku
1. Pokrój obraną cebulę na półpierścienie, pomidory — plasterki, pieprz — cienkie paski, posiekaj natkę pietruszki.
2. Na dużą patelnię rozgrzaną olejem włóż cebulę i smaż przez 3 minuty na złoty kolor. Dodaj pomidory do cebuli i smaż przez kolejne 3 minuty. Umieść paprykę na patelni i smaż przez kolejne 5 minut.
3. Dodać koncentrat pomidorowy, cukier, paprykę, sól i pieprz do smaku. Dusić przez 2 minuty.
4. Wbij jajka bezpośrednio do warzyw i pozwól im zgęstnieć przez 1-2 minuty.
5. Lekko zamieszaj zawartość patelni. Posypać ziołami i podawać bezpośrednio na patelni.
Uwaga dla gospodyni
Wybieraj tylko te opakowania, które zawierają warzywa typu koraliki — Jest to znak jakości przechowywania. A jeśli warzywa zlepiły się w jedną lub więcej grudek, oznacza to, że produkt został rozmrożony, a następnie ponownie zamrożony, a to już oznaka nieświeżego produktu.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #warzywa #warzywa mrożone #mieszanka mrożonaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca25 marca 2024 r
Mrożone mieszanki warzywne wykorzystuję do przygotowywania różnorodnych dań: zup, sałatek, dodatków, zapiekanek. Szybko, smacznie i zdrowo.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych