Co ugotować z mrożoną fasolką szparagową: 10 sprawdzonych przepisów
Tatiana Sotnikowa 23 stycznia 2024 r(4)Dodaj do ulubionychUdział
Mrożona fasolka szparagowa ma szerokie siedlisko; można ją znaleźć w każdym sklepie spożywczym. Produkt jest niedrogi, ładnie wygląda, a dietetycy niestrudzenie wychwalają jego dobroczynne właściwości. Pozostaje tylko nauczyć się go gotować w ciekawy sposób.
Treść artykułu:
- Niçoise z tuńczykiem, ziemniakami i fasolką szparagową
- Makaron ryżowy w pikantnym dressingu
- Fasolka szparagowa z orzechami i chili
- Fasolka szparagowa z parmezanem i orzeszkami piniowymi
- Sałatka z fasolki szparagowej z młodą marchewką, smażoną cebulą i orzeszkami ziemnymi
- Ciepła sałatka z wątróbką, fasolką szparagową i żurawiną
- Sałatka Primavera z mozzarellą i fasolką szparagową
- Zapiekanka z Zielonej Fasoli Z Grzybami
- Pieczone warzywa w maśle czosnkowym
- Zielone warzywa z mostkiem
Zacznijmy od końca i porozmawiajmy o tym, jakie „bonusy” może dać organizmowi jedzenie fasolki szparagowej, bo zawsze miło jest wiedzieć, że je się nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Najbardziej oczywistą rzeczą, która rzuca się w oczy, gdy spojrzysz na informacje na opakowaniu, jest niska wartość energetyczna. 100 g zawiera tylko 24 kcal. I już możemy sobie wyobrazić, jak mile zaskoczone są teraz tysiące pięknych kobiet, które marzą o cieszeniu się jedzeniem i nie przybieraniu na wadze! Sprawmy im dalszą przyjemność: fasolka szparagowa bogata jest w wapń niezbędny dla urody włosów, paznokci i zębów, a także w mangan, który odpowiada za elastyczność i jędrność skóry.
Ponadto produkt ten zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, który normalizuje pracę jelit i skutecznie oczyszcza je z toksyn i toksyn.
Wreszcie fasolka szparagowa jest bogata w białko roślinne, dlatego jest niezbędna dla wegetarian i osób poszczących. Amerykańscy dietetycy, którzy przestrzegają „kolorowego” systemu żywności (czerwone, białe, żółte, niebieskie i zielone warzywa, owoce, jagody) podkreślają, że fasolka szparagowa zawiera chlorofil, który ma silne działanie przeciwutleniające.
Jak gotować fasolkę szparagową, aby zachować jak najwięcej składników odżywczych? Najlepszą opcją jest szybkie gotowanie, najlepiej na parze (3-4 minuty). Następnie zanurz w lodowatej wodzie, aby strąki pozostały jasnozielone i apetyczne.
Jeśli gotujesz dłużej, również jest w porządku: wiele witamin i minerałów z łatwością przetrwa „stres cieplny”. Pamiętaj tylko, że jeśli kupiłeś mrożone strąki, umieść je w naczyniu bez uprzedniego rozmrożenia.
Oferujemy 10 oryginalnych przepisów z fasolką szparagową, które na pewno przypadną Ci do gustu.
Niçoise z tuńczykiem, ziemniakami i fasolką szparagową
Nazwa tej sałatki jest bezpośrednio związana z nazwą miasta, w którym wynaleziono to danie, czyli z francuską Niceą. Lekkie, piękne, idealne na upalne dni! Tradycyjnie w skład sałatki wchodzi smażony filet z tuńczyka, ale z powodzeniem można go zastąpić tuńczykiem z puszki.
Niçoise z tuńczykiem, ziemniakami i fasolką szparagową
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 500 g filetu z tuńczyka
- 500 g małych ziemniaków
- 200 g zielonej fasolki
- 4 pomidory
- 100 g rukoli
- pół czerwonej cebuli
- 2 jajka
- 50 g oliwek bez pestek
- 1 łyżka. l. kapary
- 3 gałązki bazylii
- 3 gałązki pietruszki
- 1 łyżka. l. oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka czerwony ocet winny
- 1/2 łyżeczki Sahara
- 1/2 łyżeczki sól
Do tankowania
- 4 łyżki l. oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka ocet winny
- 1 łyżeczka musztarda zbożowa
- 1/2 łyżeczki Sahara
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Aby przygotować niçoise z tuńczykiem, ziemniakami i fasolką szparagową, zagotuj 1 litr wody, dodaj sól i obrane ziemniaki. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut, dodaj fasolę i gotuj przez kolejne 5 minut. Odcedź bulion i osusz warzywa.
- Jajka ugotować na twardo, 7 minut. Zalać zimną wodą, lekko ostudzić, obrać i pokroić wzdłuż na 4 części. Pomidory pokroić w plasterki.
- Drobno posiekaj cebulę, włóż do miski, zalej octem i 1 łyżką. l. wodę, dodać cukier, sól i pieprz. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 10 minut.
- Aby przygotować dressing, połącz wszystkie składniki w małej misce i wymieszaj widelcem.
- W dużej misce wymieszaj ziemniaki, fasolę, pomidory, oliwki i kapary, dodaj liście rukoli, grubo posiekane liście bazylii i pietruszki i polej połową sosu. Delikatnie wymieszaj sałatkę i połóż na dużym talerzu.
- Filet z tuńczyka osusz, dopraw solą i pieprzem i posmaruj oliwą z oliwek. Dobrze rozgrzej patelnię grillową i połóż rybę. Smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 1,5 minuty. Tuńczyk powinien pozostać jasnoróżowy w środku. Filet ułożyć na desce, odstawić na 5 minut, następnie pokroić w cienkie plasterki.
- Na sałatce ułóż plasterki tuńczyka, marynowaną cebulę i pokrojone na ćwiartki jajka, skrop pozostałym dressingiem i natychmiast podawaj.
Uwaga dla gospodyni
Jajka kurze w sałatce można zastąpić jajkami przepiórczymi: na talerzu wyglądają bardziej elegancko. Ziemniaki należy przyjmować z niską zawartością skrobi, aby nie kruszyły się podczas gotowania.
Przy okazji
Niçoise można podawać na ciepło lub na zimno. A najlepiej podawać go porcjami, pięknie układając rybę w drobne kawałki na wierzchu pozostałych składników sałatki.
Makaron ryżowy w pikantnym dressingu
Bardzo proste i szybkie danie w stylu azjatyckim, które można przygotować na obiad nawet w dni powszednie. Zamiast makaronu ryżowego całkiem dopuszczalne jest stosowanie makaronu gryczanego lub pszennego.
Makaron ryżowy w pikantnym dressingu
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- pęczek zielonej cebuli
- 4 gałązki kolendry
- pół małej papryczki chili
- 2 cm korzeń imbiru
- 40 g orzeszków piniowych
- 400 g makaronu ryżowego
- 2 łyżki l. olej roślinny
- 150 g mrożonej zielonej fasolki
- Po 100 ml wody i bulionu warzywnego
- 2 łyżki l. sok z cytryny
- 1 łyżka. l. sos sojowy
- 1 łyżka. cukier
- Posiekaj cebulę, kolendrę, pieprz i imbir. Smażyć orzechy na złoty kolor. Makaron zalać wrzącą wodą i pozostawić na 5 minut. Następnie odcedź na durszlaku.
- Smaż imbir i paprykę na rozgrzanym oleju przez 2 minuty. Dodać dymkę, fasolkę szparagową, wodę lub bulion, sok z cytryny, sos sojowy i cukier. Po 3 minutach dodać makaron i gotować, mieszając, 2 minuty. Makaron układamy na talerzach, posypujemy orzechami i listkami kolendry.
Uwaga dla gospodyni
Jeśli chcesz, aby danie było bardziej satysfakcjonujące, do prawie gotowego makaronu dodaj kawałki gotowanego lub pieczonego filetu z kurczaka.
Przy okazji
Fasolkę szparagową można oddzielnie gotować na parze, a następnie kilkakrotnie przepłukać lodowatą wodą, aby strąki zachowały swój kolor. Następnie wystarczy je połączyć z pozostałymi składnikami i wymieszać.
Fasolka szparagowa z orzechami i chili
Danie to można podawać jako dodatek do mięs, ryb czy drobiu lub stosować w czystej postaci (wersja wegetariańska, dość sycąca i bardzo pikantna). Jeśli nie masz orzeszków piniowych, weź posiekane orzechy włoskie: również okażą się bardzo smaczne.
Fasolka szparagowa z orzechami i chili
Do przygotowania 4-6 porcji potrzebne będą:
- 400 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
- 1 małe, niezbyt ostre chili
- 50 g orzeszków piniowych
- 1 mała pęczek natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
- Chili przekrój wzdłuż na pół, usuń nasiona i białe błonki (jeśli nie lubisz bardzo ostrego), miąższ pokrój cienko. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj orzeszki piniowe i chili, smaż mieszając przez 2 minuty. Zdjąć z ognia.
- Odetnij końcówki świeżej fasoli nożyczkami, a strąki przekrój na pół. Przygotowaną świeżą lub nierozmrożoną fasolę gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 3–5 minut. Ostrożnie odcedź bulion, osusz fasolę, dodaj odrobinę oliwy, orzechy i chili. Podgrzewać, mieszając, 3 minuty.
- Pietruszkę posiekać bardzo drobno, usuwając twarde końcówki łodyżek. Do fasoli i orzechów dodać pietruszkę, wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić na chwilę.
Uwaga dla gospodyni
Jak wybrać dobrą mrożoną fasolkę szparagową? Jeśli opakowanie jest nieprzezroczyste, dotknij zawartości. Strąków nie należy sklejać ze sobą: oznacza to, że produkt był przechowywany w niewłaściwych warunkach.
Przy okazji
Fasolkę szparagową można też gotować na parze – będzie zdrowsza. Jeśli nie masz w domu specjalnego urządzenia, po prostu włóż produkt do durszlaka i umieść go nad garnkiem z wrzącą wodą. Zamknij pokrywkę i gotuj przez 4 minuty.
Fasolka szparagowa z parmezanem i orzeszkami piniowymi
To danie z fasolki szparagowej jest dosłownie nasycone aromatami i smakami Włoch! Parmezan, orzeszki piniowe, czosnek, sok z cytryny… Pyszne i łatwe danie, którego przygotowanie zajmuje również 20 minut!
Fasolka szparagowa z parmezanem i orzeszkami piniowymi
Do przygotowania 4-6 porcji potrzebne będą:
- 750 g mrożonej zielonej fasolki
- 1/4 szklanki orzeszków piniowych
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki l. masło
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- W rondelku zagotuj wodę. Dodaj fasolę i gotuj przez 3 minuty. Odcedź na durszlaku, a następnie zanurz w zimnej wodzie – dzięki temu fasola zachowa jasnozielony kolor.
- Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni przez 1 minutę. na średnim ogniu, ciągle potrząsając patelnią. Umieścić na talerzu.
- Obierz i drobno posiekaj czosnek. Rozpuść masło na patelni, dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę, aż zacznie pachnieć. Wlać sok z cytryny, dodać odrobinę soli i pieprzu. Gdy sos się zagotuje, dodaj fasolę na patelnię i gotuj przez 3 minuty. Fasolę przełożyć na talerz, posypać parmezanem i orzeszkami pinii, wymieszać i od razu podawać.
Uwaga dla gospodyni
Parmezan można zastąpić innym serem, tylko dojrzałym, twardym: to właśnie on nada potrawie odpowiedniego, wyrazistego aromatu.
Przy okazji
Do gotowania możesz także używać świeżej fasoli. W takim przypadku umyj go, odetnij końce i przekrój każdy strąk na pół.
Sałatka z fasolki szparagowej z młodą marchewką, smażoną cebulą i orzeszkami ziemnymi
Pod koniec czerwca na rynkach pojawia się młoda fasolka szparagowa i młoda marchewka. Czas połączyć je w ciepłą sałatkę! Nawiasem mówiąc, oba letnie warzywa potrzebują towarzystwa o kwaśnym smaku i w przepisie wzięliśmy pod uwagę tę ważną cechę.
Sałatka z fasolki szparagowej z młodą marchewką, smażoną cebulą i orzeszkami ziemnymi
Do przygotowania 4-6 porcji potrzebne będą:
- 1 cebula
- 60 ml bezwonnego oleju roślinnego
- 2 limonki
- 2 łyżki l. sos rybny
- 1 łyżeczka Sahara
- 1 łyżeczka papryka
- 1/2 łyżeczki papryka ostra
- 600 g zielonej fasolki
- 2 marchewki
- 1/4 łyżki orzeszki ziemne, łuskane i prażone
- 5–7 gałązek świeżej kolendry
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie. Rozgrzej olej na patelni i smaż cebulę na średnim ogniu, często mieszając, aż uzyska złoty kolor. Przenieś cebulę na ręczniki papierowe i dopraw solą.
- Pozostały olej z patelni zlać do dużej miski. Dodać soki, drobno startą skórkę z limonki, sos rybny, cukier, paprykę i pieprz cayenne.
- Odetnij końcówki fasoli, a strąki pokrój na 2-3 części. Najłatwiej to zrobić za pomocą nożyczek kuchennych.
- Fasolę włóż na tę samą patelnię, na której smażyła się cebula. Dodaj 1/2 szklanki zimnej wody i gotuj, potrząsając patelnią, przez 5 do 8 minut. Fasola stanie się miękka, ale nie rozgotowana.
- Marchewkę pokroić w cienkie paski i dodać do…