Szczaw jest praktycznie pierwszą zielenią pojawiającą się w ogrodzie. Siergiej Szczur, szef kuchni marki „Wai Me!”, proponuje przygotowanie sałatki, zupy i ciasta z młodym wiosennym szczawikiem.
Sałatka ze szczawiem i ogórkiem
Zielona sałatka ze świeżego szczawiu, ogórków i sałaty lodowej, z sosem śmietanowym, jajkiem i orzechami dodającymi bogactwa.
Sałatka ze szczawiem i ogórkiem
1-2 porcje, czas gotowania: 10 minut.
Czego potrzebujesz:
- 30 g świeżego szczawiu
- 30 g sałaty lodowej
- 1-2 świeże ogórki
- ćwiartka czerwonej cebuli
- 20 g kwaśnej śmietany 20%
- ćwiartka jajka
- 2 orzechy włoskie
Co zrobić:
- Szczaw pokroić w szeroką kostkę, ogórek w cienkie plasterki, a cebulę czerwoną w paski. Wybierz górę lodową rękami.
- Wszystkie składniki wymieszać, dodać sól i doprawić kwaśną śmietaną.
- Udekoruj sałatkę gotowanym jajkiem i mielonymi orzechami włoskimi.
Zupa ze szczawiem
Klasyczna zupa szczawiowa, gotowana z bulionem z kurczaka i mięsem z kurczaka.
Zupa ze szczawiem
6 porcji, czas gotowania: 50 min.
Czego potrzebujesz:
- 100 g szczawiu
- 300 g kurczaka
- 1,5 l wody pitnej
- 130 g ziemniaków
- 65 g cebuli
- 40 g oleju roślinnego
- 5 gramów soli
- mielony czarny pieprz – do smaku
- warzywa i śmietana. jajko na twardo – do smaku
Co zrobić:
- Zagotuj bulion z kurczaka, wyjmij kurczaka.
- Ziemniaki pokrojone w kostkę włożyć do wrzącego bulionu z kurczaka.
- Cebulę pokroić w paski i smażyć na złoty kolor.
- 5 minut przed gotowością ziemniaków dodajemy do zupy cebulę i gotujemy 3 minuty.
- Następnie dodajemy szczaw i kurczaka, pokrojonego w cienkie paski. losowo posiekane. Gotuj przez kolejne 2 minuty, dodaj przyprawy.
- Podczas serwowania dodaj ugotowane jajko, śmietanę i ulubione zioła.
Ciasto szczawiowe
Ciasto przygotowane według najlepszych gruzińskich tradycji – z ziołami i serem. Nadzienie do niego to cała mieszanka zieleniny – szczaw, dziki czosnek, kolendra, a także ser suluguni.
Ciasto szczawiowe
5-6 porcji, czas gotowania: 1 godzina + 1 godzina
Czego potrzebujesz:
Do testu:
- 1 szklanka mleka
- 40 g drożdży prasowanych
- 600-800 g mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki olej roślinny
- 1 szczypta soli
Do napełniania:
- 30 g szczawiu
- 20 g dzikiego czosnku
- 3 g kolendry
- 3 g pietruszki
- 2 g soli
- 50 g suluguni
- 1 żółtko do posmarowania ciasta
Co zrobić:
- Przygotuj ciasto. Podgrzej mleko, rozcieńcz w nim drożdże, pozwól im trochę wzrosnąć.
- Połowę mąki przesiać do pojemnika, wlać mleko i drożdże, dobrze wymieszać.
- Pojemnik przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut – 1 godzinę.
- Następnie do ciasta dodać masło, jajka i drugą część mąki, zagnieść ciasto (powinno pozostawać w tyle za rękami). Ponownie przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
- Zagnieść ciasto i rozpocząć gotowanie.
- Przygotuj nadzienie. Szczaw, młody dziki czosnek, kolendrę, koguta posiekać i połączyć z tartym serem suluguni.
- Rozwałkuj ciasto na okrąg. Umieść nadzienie na środku. Zbierz ciasto od brzegów do środka, ściśnij w środku.
- Ciasto dociśnij wałkiem i delikatnie rozwałkuj wierzch.
- Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować surowym żółtkiem, piec w temperaturze 230-235 stopni przez 7-8 minut.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #szczaw #zupa szczawiowa #ciasto szczawiowePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych