Co ugotować z młodym szczawiem. Przepisy od szefa kuchni

Co ugotować z młodym szczawiem. Przepisy od szefa kuchni

Szczaw jest praktycznie pierwszą zielenią pojawiającą się w ogrodzie. Siergiej Szczur, szef kuchni marki „Wai Me!”, proponuje przygotowanie sałatki, zupy i ciasta z młodym wiosennym szczawikiem.

Sałatka ze szczawiem i ogórkiem

Zielona sałatka ze świeżego szczawiu, ogórków i sałaty lodowej, z sosem śmietanowym, jajkiem i orzechami dodającymi bogactwa.

Sałatka ze szczawiem i ogórkiem
Sałatka ze szczawiem i ogórkiem

1-2 porcje, czas gotowania: 10 minut.

Czego potrzebujesz:

  • 30 g świeżego szczawiu
  • 30 g sałaty lodowej
  • 1-2 świeże ogórki
  • ćwiartka czerwonej cebuli
  • 20 g kwaśnej śmietany 20%
  • ćwiartka jajka
  • 2 orzechy włoskie

Co zrobić:

  1. Szczaw pokroić w szeroką kostkę, ogórek w cienkie plasterki, a cebulę czerwoną w paski. Wybierz górę lodową rękami.
  2. Wszystkie składniki wymieszać, dodać sól i doprawić kwaśną śmietaną.
  3. Udekoruj sałatkę gotowanym jajkiem i mielonymi orzechami włoskimi.

Zupa ze szczawiem

Klasyczna zupa szczawiowa, gotowana z bulionem z kurczaka i mięsem z kurczaka.

Zupa ze szczawiem
Zupa ze szczawiem

6 porcji, czas gotowania: 50 min.

Czego potrzebujesz:

  • 100 g szczawiu
  • 300 g kurczaka
  • 1,5 l wody pitnej
  • 130 g ziemniaków
  • 65 g cebuli
  • 40 g oleju roślinnego
  • 5 gramów soli
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • warzywa i śmietana. jajko na twardo – do smaku

Co zrobić:

  1. Zagotuj bulion z kurczaka, wyjmij kurczaka.
  2. Ziemniaki pokrojone w kostkę włożyć do wrzącego bulionu z kurczaka.
  3. Cebulę pokroić w paski i smażyć na złoty kolor.
  4. 5 minut przed gotowością ziemniaków dodajemy do zupy cebulę i gotujemy 3 minuty.
  5. Następnie dodajemy szczaw i kurczaka, pokrojonego w cienkie paski. losowo posiekane. Gotuj przez kolejne 2 minuty, dodaj przyprawy.
  6. Podczas serwowania dodaj ugotowane jajko, śmietanę i ulubione zioła.

Ciasto szczawiowe

Ciasto przygotowane według najlepszych gruzińskich tradycji – z ziołami i serem. Nadzienie do niego to cała mieszanka zieleniny – szczaw, dziki czosnek, kolendra, a także ser suluguni.

Ciasto szczawiowe
Ciasto szczawiowe

5-6 porcji, czas gotowania: 1 godzina + 1 godzina

Czego potrzebujesz:

Do testu:

  • 1 szklanka mleka
  • 40 g drożdży prasowanych
  • 600-800 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki olej roślinny
  • 1 szczypta soli

Do napełniania:

  • 30 g szczawiu
  • 20 g dzikiego czosnku
  • 3 g kolendry
  • 3 g pietruszki
  • 2 g soli
  • 50 g suluguni
  • 1 żółtko do posmarowania ciasta

Co zrobić:

  1. Przygotuj ciasto. Podgrzej mleko, rozcieńcz w nim drożdże, pozwól im trochę wzrosnąć.
  2. Połowę mąki przesiać do pojemnika, wlać mleko i drożdże, dobrze wymieszać.
  3. Pojemnik przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut – 1 godzinę.
  4. Następnie do ciasta dodać masło, jajka i drugą część mąki, zagnieść ciasto (powinno pozostawać w tyle za rękami). Ponownie przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
  5. Zagnieść ciasto i rozpocząć gotowanie.
  6. Przygotuj nadzienie. Szczaw, młody dziki czosnek, kolendrę, koguta posiekać i połączyć z tartym serem suluguni.
  7. Rozwałkuj ciasto na okrąg. Umieść nadzienie na środku. Zbierz ciasto od brzegów do środka, ściśnij w środku.
  8. Ciasto dociśnij wałkiem i delikatnie rozwałkuj wierzch.
  9. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować surowym żółtkiem, piec w temperaturze 230-235 stopni przez 7-8 minut.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #szczaw #zupa szczawiowa #ciasto szczawiowePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja