Co ugotować z mięsem w rękawie, 8 soczystych dań
Roman Ryżow 30 września 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Podwinięcie rękawa to opcja całkowicie korzystna dla obu stron. Cokolwiek weźmiesz – wieprzowina, królik, jagnięcina; udziec, polędwica czy mięso mielone – doskonałe rezultaty gwarantowane. Produkty pieczone w rękawie zawsze wychodzą delikatniejsze, soczyste i aromatyczne, bo gotowane są we własnym soku. Dzięki przezroczystemu materiałowi, z którego wykonany jest worek do pieczenia, z łatwością możesz monitorować stopień gotowości potrawy. Po ugotowaniu nie trzeba myć blachy do pieczenia, formy i piekarnika – kolejny duży plus. Piecząc mięso w rękawie, musisz przestrzegać dosłownie kilku prostych zasad, rozwiążmy je.
Treść materiału:
- Kebab wieprzowy w rękawie w piekarniku
- Polędwica wołowa z oliwą bazyliową i puree z cukinii
- Golonka w rękawie
- Mięso królika z ziemniakami, pieczone w rękawie
- Schab z ziemniakami w rękawie
- Ziemniaki z kotletami w rękawie
- Pieczona karkówka z warzywami i pieczarkami
- Jagnięcina zapiekana w rękawie z warzywami
Pierwszą rzeczą, o której należy pamiętać, jest to, że pieczenie w rękawie nie anuluje wstępnego przygotowania mięsa. Jeśli chcesz, aby kebab lub udko było jak najbardziej delikatne, marynuj je przez co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej przez noc. Można to zrobić bezpośrednio w woreczku, w którym włożysz go do piekarnika. Drugim ważnym punktem jest jednoczesne gotowanie zarówno przystawki, jak i mięsa. Warzywa zapewnią dodatkową wilgoć, która pod wpływem wysokiej temperatury zamieni się w parę, a same w sobie zostaną nasycone sokami mięsnymi. Ale na pewno nie trzeba dodawać dużej ilości oleju; w odpowiedniej temperaturze produkty w rękawie do pieczenia nie spalą się. Pamiętaj, że w opakowaniu nie da się uzyskać złotobrązowej skórki, dlatego na kilka minut przed końcem pieczenia należy ją pokroić i umieścić naczynie pod górnym grillem. Jeśli Twój piekarnik nie jest w to wyposażony, wystarczy po prostu zwiększyć temperaturę. Nawiasem mówiąc, ciepło powoduje, że rękaw puchnie, dlatego włóż go do piekarnika, aby nie stykał się ze ścianami ani elementami grzejnymi. Z tego samego powodu umieść torebkę wyłącznie na blasze do pieczenia, bez rusztu. Jeśli przygotowujesz bardzo soczyste produkty, nie zapomnij przekłuć rękawa w kilku miejscach. Nadmiar pary musi wypłynąć, bo potrzebujemy duszenia, a nie gotowania.
W naszej ofercie znajdziesz 8 doskonałych, sprawdzonych przepisów na mięso w zanadrzu. Wypróbuj je wszystkie, jesteśmy pewni, że nie pożałujesz.
Kebab wieprzowy w rękawie w piekarniku
Dobrym pomysłem na gotowanie szaszłyka wieprzowego w rękawie w piekarniku jest to, że można to zrobić o każdej porze i przy każdej pogodzie. Oczywiście nie poczujemy już tego samego wędzonego aromatu (każdy sam decyduje, czy użyć przyprawy „płynny dym”, czy nie), ale mięso ugotowane w piekarniku i tak okaże się równie smaczne jak na grillu. Aby odtworzyć atmosferę wiejskiego pikniku, podawaj szaszłyki wieprzowe ze świeżymi ziołami i warzywami. Zachwycą Cię jaskrawą kolorystyką i na pewno poprawią nastrój.
Kebab wieprzowy w rękawie w piekarniku
Aby przygotować szaszłyk na 6 porcji potrzebujesz:
- pulpa wieprzowa – 1 kg
- kefir – 1 l
- mała cebula – 5 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- suszone zioła prowansalskie – 2 łyżeczki.
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Przygotuj wieprzowinę i pokrój mięso w dużą kostkę. Do dużej miski wlać kefir, dodać suszone zioła prowansalskie i wyciśnięty czosnek. Sól, pieprz i dodaj mięso do marynaty.
- Marynatę równomiernie rozprowadzić na kawałkach mięsa, przykryć wierzch miski folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Cebulę pokroić w grube pierścienie. Wyjmij wieprzowinę z lodówki, delikatnie osusz marynatę i nabijaj mięso na drewniane patyczki do szaszłyków, na przemian z krążkami cebuli, aż znikną kawałki. Umieścić w jednym lub dwóch rękawach do gotowania, zawiązać końce. Nakłuj wierzch ostrym nożem w kilku miejscach.
- Przygotowany kebab wieprzowy ułóż na blasze do pieczenia i piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C. Następnie odetnij górną część rękawa do gotowania i piecz przez około 15 minut, aż lekko się zarumieni. Podawać na gorąco.
Uwaga dla właściciela: Do takiego kebaba lepiej nie używać karkówki, która „świetnie się sprawdza” grillowana na otwartym ogniu, ale np. polędwiczkę wieprzową. Na pewno nie będzie suchy w rękawie, szczególnie po marynowaniu w kefirze.
Przy okazji: Szaszłyk wieprzowy można marynować nie tylko w kefirze, jak zaleca przepis, ale także w inny sposób, jaki zwykle stosuje się podczas przygotowywania mięsa do smażenia na grillu.
Polędwica wołowa z oliwą bazyliową i puree z cukinii
Polędwica to najdelikatniejsza i najsmaczniejsza część tuszy wołowej. Można z niego przygotować ogromną ilość prawdziwych kulinarnych arcydzieł, a najłatwiej jest oczywiście upiec go w rękawie. Olej bazyliowy i puree z cukinii doskonale podkreślą smak i aromat mięsa, spróbuj.
Polędwica wołowa z oliwą bazyliową i puree z cukinii
Do przygotowania polędwicy wołowej na 4 porcje potrzebne będą:
- polędwica wołowa w jednym kawałku – 600 g
- mała cukinia – 4 szt
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 1,5 szklanki
- liście bazylii – 3 garści
- masło – 2-3 łyżki. l.
- sól
- świeżo zmielony czarny i biały pieprz
- Liście bazylii włóż do blendera i zmiel. Gdy silnik pracuje, stopniowo dodawaj oliwę z oliwek i ubijaj, aż masa będzie gładka. Doprawić do smaku czarnym pieprzem.
- Cukinię pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni z masłem na złoty kolor. Do garnka wlewamy wodę tak, aby tylko zakrywała warzywa. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut, następnie zmiksować w blenderze. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
- Całość smażymy na rozgrzanej, suchej patelni po 1 minutę z każdej strony. Przełożyć do rękawa do pieczenia i dopiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 6 minut.
- Mięso przełóż na talerz, przykryj folią i odstaw na 5 minut, następnie pokrój wzdłuż włókien na plastry o grubości 2 cm, ułóż na talerzach, skrop oliwą bazyliową i podawaj z puree z cukinii.
Uwaga dla właściciela: Nie zdziw się faktem, że mięso będzie gotować tylko przez 6 minut. Ten czas wystarczy do średnio wypieczonego mięsa; jeśli chcesz go upiec dłużej, dodaj 2-6 minut.
Przy okazji: Do polędwicy wołowej gotowanej w rękawie nadaje się nie tylko oliwa bazyliowa, ale także sos pieprzowy.
Golonka w rękawie
Golonka w rękawie uważana jest za danie na jedną osobę. I nie ma znaczenia, że jej waga może wahać się od 1,5 do 2 kg. Podczas gotowania mięso jest smażone, a główna kość dużo waży. Poza tym nie każdy je skórę i smalec. Dlatego nie będzie możliwe podzielenie całej golonki na dużą grupę, ale dla dwóch lub trzech jest to całkiem możliwe. Zwykle do pieczenia wybiera się tylną nogę, która jest bardziej delikatna i mięsista. Można go rozpoznać po wadze – wynosi co najmniej 1,5 kg. Mięso z pewnością okaże się soczyste i aromatyczne, jeśli zastosujesz technologię gotowania. Pieczenie zajmie co najmniej 3 godziny. Aby uniknąć wysuszenia mięsa, gotuje się je wstępnie gotując. Upieczemy nogę natychmiast w rękawie, co znacznie upraszcza zadanie. Mięso ugotowane we własnym soku po prostu rozpłynie się w ustach, zobaczysz.
Golonka w rękawie
Do przygotowania golonki na 4 porcje potrzebne będą:
- golonka – 1,5 kg
- bulion mięsny – 300 ml
- ziemniaki – 4 szt.
Na marynatę:
- sos sojowy – 130 ml
- cytryna – 1 szt.
- czosnek – 3 ząbki
- świeżo zmielony czarny pieprz – 7 g
- Przygotować wszystkie składniki na golonkę w rękawie. W razie potrzeby lekko podsmaż mięso. Ostrym nożem natnij najbardziej mięsistą część.
- Przygotuj marynatę. Wyciśnij sok z cytryny. Połączyć z sosem sojowym, ząbkami czosnku i czarnym pieprzem przepuszczonym przez prasę, wymieszać. Mięso włóż do worka, zalej marynatą i odstaw na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Przygotowane ziemniaki pokroić w dużą kostkę lub plasterki.
- Przygotuj rękaw do pieczenia. Zmierz żądaną długość i odetnij nożem. Zabezpiecz jedną krawędź specjalnym zaciskiem. W rękawie włóż gicz i ziemniaki, następnie wlej bulion i zabezpiecz drugi koniec.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rękaw wraz z golonką włożyć do głębokiej formy do pieczenia i piec około 2,5 godziny. Następnie przeciąć rękaw i smażyć mięso kolejne 15-20 minut.
- Podawaj golonkę na gorąco. W razie potrzeby danie można uzupełnić grillowanymi warzywami, świeżą sałatą i kiszoną kapustą.
Uwaga dla właściciela: Golonkę można przyrządzić nie tylko w rękawie, ale także w folii. Zawiń w nią całkowicie mięso i piecz około 1,5 godziny w temperaturze 180°C. Następnie otwórz i pozwól, aby mięso lekko się zrumieniło.
Przy okazji: Golonkę koniecznie podajemy z sosami. Może to być banalna musztarda lub chrzan. Odpowiednie są również sosy na bazie pomidorów, śmietany lub majonezu.
Mięso królika z ziemniakami, pieczone w rękawie
Królik z ziemniakami zapiekanymi w rękawie idealnie sprawdzi się na uroczysty obiad. Mięso okazuje się soczyste i delikatne, a żurawina dodaje potrawie lekko kwaskowatości i pikanterii. A żeby definitywnie pozbyć się specyficznego smaku, królika należy trzymać w marynacie przynajmniej 2 godziny, a najlepiej dłużej.
Mięso królika z ziemniakami, pieczone w rękawie
Do przygotowania królika na 4 porcje potrzebne będą:
- królik (dowolne części) – 1 kg
- ziemniaki – 7 szt
- cebula – 1 szt.
- żurawina – 50 g
- oliwa z oliwek – 3 łyżki. l.
- majonez – 2 łyżki. l.
- czosnek – 3 ząbki
- musztarda – 1 łyżeczka.
- adjika – 1 łyżeczka.
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- ulubione przyprawy do smaku
- Przygotowane mięso włóż do dużej miski, dodaj musztardę, majonez, adżykę, żurawinę, sól i ulubione przyprawy. Dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania na 2-3 godziny.
- Obrane ziemniaki pokroić na małe kawałki, cebulę pokroić w półpierścienie. Warzywa łączymy w głębokiej misce, dodajemy oliwę, wyciśnięty czosnek, sól i przyprawy do smaku. Zamieszać.
- W rękawie ułóż mięso i warzywa. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 1 godzinę. W razie potrzeby można lekko przyrumienić naczynie pod górnym grillem, najpierw przecinając torebkę. Podawać na gorąco.
Pomocna wskazówka: Nie zapomnij posypać gotowego dania z królika ziemniakami posiekanymi świeżymi ziołami. Można użyć natki pietruszki, ukromu, zielonej lub szczypiorku.
Uwaga dla właściciela: królik z ziemniakami zapiekany w rękawie doskonale komponuje się z piklami. Podawać to danie z piklami, marynowanymi pomidorami lub kapustą kiszoną.
Schab z ziemniakami w rękawie
Schab z ziemniakami w rękawie to po prostu doskonały gulasz, w którym mięso jest soczyste, a kawałki warzyw całkowicie nasycone sosami mięsnymi i aromatami. Aby danie było jeszcze smaczniejsze, przed pieczeniem spróbuj osobno usmażyć cebulę na patelni.
Schab z ziemniakami w rękawie
Aby przygotować wieprzowinę na 4-6 porcji potrzebujesz:
- pulpa wieprzowa – 500 g
- ziemniaki – 4-5 szt. (500 g)
- duża cebula – 2 szt. (300–350 g)
- olej roślinny – 2 łyżki. l.
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- natka pietruszki do podania, opcjonalnie
- Przygotowane mięso pokroić na kawałki o wielkości 2,5–3 cm. Sól i pieprz ze wszystkich stron. Cebulę pokroić w półpierścienie.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj olej, cebulę, sól i smaż, mieszając, przez 10 minut.
- Przygotowane ziemniaki pokroić w plastry o grubości 1,5 cm, doprawić solą i pieprzem.
- Rozgrzej piekarnik do 170°C w trybie góra-dół bez konwekcji….