Co ugotować z mięsem w rękawie, 8 soczystych dań

Co ugotować z mięsem w rękawie, 8 soczystych dań

Co ugotować z mięsem w rękawie, 8 soczystych dań

Roman Ryżow 30 września 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Podwinięcie rękawa to opcja całkowicie korzystna dla obu stron. Cokolwiek weźmiesz – wieprzowina, królik, jagnięcina; udziec, polędwica czy mięso mielone – doskonałe rezultaty gwarantowane. Produkty pieczone w rękawie zawsze wychodzą delikatniejsze, soczyste i aromatyczne, bo gotowane są we własnym soku. Dzięki przezroczystemu materiałowi, z którego wykonany jest worek do pieczenia, z łatwością możesz monitorować stopień gotowości potrawy. Po ugotowaniu nie trzeba myć blachy do pieczenia, formy i piekarnika – kolejny duży plus. Piecząc mięso w rękawie, musisz przestrzegać dosłownie kilku prostych zasad, rozwiążmy je.

Jak gotować mięso w rękawie, 8 przepisów

Treść materiału:

  • Kebab wieprzowy w rękawie w piekarniku
  • Polędwica wołowa z oliwą bazyliową i puree z cukinii
  • Golonka w rękawie
  • Mięso królika z ziemniakami, pieczone w rękawie
  • Schab z ziemniakami w rękawie
  • Ziemniaki z kotletami w rękawie
  • Pieczona karkówka z warzywami i pieczarkami
  • Jagnięcina zapiekana w rękawie z warzywami

Pierwszą rzeczą, o której należy pamiętać, jest to, że pieczenie w rękawie nie anuluje wstępnego przygotowania mięsa. Jeśli chcesz, aby kebab lub udko było jak najbardziej delikatne, marynuj je przez co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej przez noc. Można to zrobić bezpośrednio w woreczku, w którym włożysz go do piekarnika. Drugim ważnym punktem jest jednoczesne gotowanie zarówno przystawki, jak i mięsa. Warzywa zapewnią dodatkową wilgoć, która pod wpływem wysokiej temperatury zamieni się w parę, a same w sobie zostaną nasycone sokami mięsnymi. Ale na pewno nie trzeba dodawać dużej ilości oleju; w odpowiedniej temperaturze produkty w rękawie do pieczenia nie spalą się. Pamiętaj, że w opakowaniu nie da się uzyskać złotobrązowej skórki, dlatego na kilka minut przed końcem pieczenia należy ją pokroić i umieścić naczynie pod górnym grillem. Jeśli Twój piekarnik nie jest w to wyposażony, wystarczy po prostu zwiększyć temperaturę. Nawiasem mówiąc, ciepło powoduje, że rękaw puchnie, dlatego włóż go do piekarnika, aby nie stykał się ze ścianami ani elementami grzejnymi. Z tego samego powodu umieść torebkę wyłącznie na blasze do pieczenia, bez rusztu. Jeśli przygotowujesz bardzo soczyste produkty, nie zapomnij przekłuć rękawa w kilku miejscach. Nadmiar pary musi wypłynąć, bo potrzebujemy duszenia, a nie gotowania.

W naszej ofercie znajdziesz 8 doskonałych, sprawdzonych przepisów na mięso w zanadrzu. Wypróbuj je wszystkie, jesteśmy pewni, że nie pożałujesz.

Kebab wieprzowy w rękawie w piekarniku

Dobrym pomysłem na gotowanie szaszłyka wieprzowego w rękawie w piekarniku jest to, że można to zrobić o każdej porze i przy każdej pogodzie. Oczywiście nie poczujemy już tego samego wędzonego aromatu (każdy sam decyduje, czy użyć przyprawy „płynny dym”, czy nie), ale mięso ugotowane w piekarniku i tak okaże się równie smaczne jak na grillu. Aby odtworzyć atmosferę wiejskiego pikniku, podawaj szaszłyki wieprzowe ze świeżymi ziołami i warzywami. Zachwycą Cię jaskrawą kolorystyką i na pewno poprawią nastrój.

Kebab wieprzowy w rękawie w piekarniku
Kebab wieprzowy w rękawie w piekarniku

Aby przygotować szaszłyk na 6 porcji potrzebujesz:

  • pulpa wieprzowa – 1 kg
  • kefir – 1 l
  • mała cebula – 5 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • suszone zioła prowansalskie – 2 łyżeczki.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Przygotuj wieprzowinę i pokrój mięso w dużą kostkę. Do dużej miski wlać kefir, dodać suszone zioła prowansalskie i wyciśnięty czosnek. Sól, pieprz i dodaj mięso do marynaty.
  2. Marynatę równomiernie rozprowadzić na kawałkach mięsa, przykryć wierzch miski folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  3. Cebulę pokroić w grube pierścienie. Wyjmij wieprzowinę z lodówki, delikatnie osusz marynatę i nabijaj mięso na drewniane patyczki do szaszłyków, na przemian z krążkami cebuli, aż znikną kawałki. Umieścić w jednym lub dwóch rękawach do gotowania, zawiązać końce. Nakłuj wierzch ostrym nożem w kilku miejscach.
  4. Przygotowany kebab wieprzowy ułóż na blasze do pieczenia i piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C. Następnie odetnij górną część rękawa do gotowania i piecz przez około 15 minut, aż lekko się zarumieni. Podawać na gorąco.

Uwaga dla właściciela: Do takiego kebaba lepiej nie używać karkówki, która „świetnie się sprawdza” grillowana na otwartym ogniu, ale np. polędwiczkę wieprzową. Na pewno nie będzie suchy w rękawie, szczególnie po marynowaniu w kefirze.

Przy okazji: Szaszłyk wieprzowy można marynować nie tylko w kefirze, jak zaleca przepis, ale także w inny sposób, jaki zwykle stosuje się podczas przygotowywania mięsa do smażenia na grillu.

Polędwica wołowa z oliwą bazyliową i puree z cukinii

Polędwica to najdelikatniejsza i najsmaczniejsza część tuszy wołowej. Można z niego przygotować ogromną ilość prawdziwych kulinarnych arcydzieł, a najłatwiej jest oczywiście upiec go w rękawie. Olej bazyliowy i puree z cukinii doskonale podkreślą smak i aromat mięsa, spróbuj.

Polędwica wołowa z oliwą bazyliową i puree z cukinii
Polędwica wołowa z oliwą bazyliową i puree z cukinii

Do przygotowania polędwicy wołowej na 4 porcje potrzebne będą:

  • polędwica wołowa w jednym kawałku – 600 g
  • mała cukinia – 4 szt
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 1,5 szklanki
  • liście bazylii – 3 garści
  • masło – 2-3 łyżki. l.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny i biały pieprz
  1. Liście bazylii włóż do blendera i zmiel. Gdy silnik pracuje, stopniowo dodawaj oliwę z oliwek i ubijaj, aż masa będzie gładka. Doprawić do smaku czarnym pieprzem.
  2. Cukinię pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni z masłem na złoty kolor. Do garnka wlewamy wodę tak, aby tylko zakrywała warzywa. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut, następnie zmiksować w blenderze. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
  3. Całość smażymy na rozgrzanej, suchej patelni po 1 minutę z każdej strony. Przełożyć do rękawa do pieczenia i dopiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 6 minut.
  4. Mięso przełóż na talerz, przykryj folią i odstaw na 5 minut, następnie pokrój wzdłuż włókien na plastry o grubości 2 cm, ułóż na talerzach, skrop oliwą bazyliową i podawaj z puree z cukinii.

Uwaga dla właściciela: Nie zdziw się faktem, że mięso będzie gotować tylko przez 6 minut. Ten czas wystarczy do średnio wypieczonego mięsa; jeśli chcesz go upiec dłużej, dodaj 2-6 minut.

Przy okazji: Do polędwicy wołowej gotowanej w rękawie nadaje się nie tylko oliwa bazyliowa, ale także sos pieprzowy.

Golonka w rękawie

Golonka w rękawie uważana jest za danie na jedną osobę. I nie ma znaczenia, że ​​jej waga może wahać się od 1,5 do 2 kg. Podczas gotowania mięso jest smażone, a główna kość dużo waży. Poza tym nie każdy je skórę i smalec. Dlatego nie będzie możliwe podzielenie całej golonki na dużą grupę, ale dla dwóch lub trzech jest to całkiem możliwe. Zwykle do pieczenia wybiera się tylną nogę, która jest bardziej delikatna i mięsista. Można go rozpoznać po wadze – wynosi co najmniej 1,5 kg. Mięso z pewnością okaże się soczyste i aromatyczne, jeśli zastosujesz technologię gotowania. Pieczenie zajmie co najmniej 3 godziny. Aby uniknąć wysuszenia mięsa, gotuje się je wstępnie gotując. Upieczemy nogę natychmiast w rękawie, co znacznie upraszcza zadanie. Mięso ugotowane we własnym soku po prostu rozpłynie się w ustach, zobaczysz.

Golonka w rękawie
Golonka w rękawie

Do przygotowania golonki na 4 porcje potrzebne będą:

  • golonka – 1,5 kg
  • bulion mięsny – 300 ml
  • ziemniaki – 4 szt.

Na marynatę:

  • sos sojowy – 130 ml
  • cytryna – 1 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • świeżo zmielony czarny pieprz – 7 g
  1. Przygotować wszystkie składniki na golonkę w rękawie. W razie potrzeby lekko podsmaż mięso. Ostrym nożem natnij najbardziej mięsistą część.
  2. Przygotuj marynatę. Wyciśnij sok z cytryny. Połączyć z sosem sojowym, ząbkami czosnku i czarnym pieprzem przepuszczonym przez prasę, wymieszać. Mięso włóż do worka, zalej marynatą i odstaw na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  3. Przygotowane ziemniaki pokroić w dużą kostkę lub plasterki.
  4. Przygotuj rękaw do pieczenia. Zmierz żądaną długość i odetnij nożem. Zabezpiecz jedną krawędź specjalnym zaciskiem. W rękawie włóż gicz i ziemniaki, następnie wlej bulion i zabezpiecz drugi koniec.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rękaw wraz z golonką włożyć do głębokiej formy do pieczenia i piec około 2,5 godziny. Następnie przeciąć rękaw i smażyć mięso kolejne 15-20 minut.
  6. Podawaj golonkę na gorąco. W razie potrzeby danie można uzupełnić grillowanymi warzywami, świeżą sałatą i kiszoną kapustą.

Uwaga dla właściciela: Golonkę można przyrządzić nie tylko w rękawie, ale także w folii. Zawiń w nią całkowicie mięso i piecz około 1,5 godziny w temperaturze 180°C. Następnie otwórz i pozwól, aby mięso lekko się zrumieniło.

Przy okazji: Golonkę koniecznie podajemy z sosami. Może to być banalna musztarda lub chrzan. Odpowiednie są również sosy na bazie pomidorów, śmietany lub majonezu.

Mięso królika z ziemniakami, pieczone w rękawie

Królik z ziemniakami zapiekanymi w rękawie idealnie sprawdzi się na uroczysty obiad. Mięso okazuje się soczyste i delikatne, a żurawina dodaje potrawie lekko kwaskowatości i pikanterii. A żeby definitywnie pozbyć się specyficznego smaku, królika należy trzymać w marynacie przynajmniej 2 godziny, a najlepiej dłużej.

Mięso królika z ziemniakami, pieczone w rękawie
Mięso królika z ziemniakami, pieczone w rękawie

Do przygotowania królika na 4 porcje potrzebne będą:

  • królik (dowolne części) – 1 kg
  • ziemniaki – 7 szt
  • cebula – 1 szt.
  • żurawina – 50 g
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki. l.
  • majonez – 2 łyżki. l.
  • czosnek – 3 ząbki
  • musztarda – 1 łyżeczka.
  • adjika – 1 łyżeczka.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • ulubione przyprawy do smaku
  1. Przygotowane mięso włóż do dużej miski, dodaj musztardę, majonez, adżykę, żurawinę, sól i ulubione przyprawy. Dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania na 2-3 godziny.
  2. Obrane ziemniaki pokroić na małe kawałki, cebulę pokroić w półpierścienie. Warzywa łączymy w głębokiej misce, dodajemy oliwę, wyciśnięty czosnek, sól i przyprawy do smaku. Zamieszać.
  3. W rękawie ułóż mięso i warzywa. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 1 godzinę. W razie potrzeby można lekko przyrumienić naczynie pod górnym grillem, najpierw przecinając torebkę. Podawać na gorąco.

Pomocna wskazówka: Nie zapomnij posypać gotowego dania z królika ziemniakami posiekanymi świeżymi ziołami. Można użyć natki pietruszki, ukromu, zielonej lub szczypiorku.

Uwaga dla właściciela: królik z ziemniakami zapiekany w rękawie doskonale komponuje się z piklami. Podawać to danie z piklami, marynowanymi pomidorami lub kapustą kiszoną.

Schab z ziemniakami w rękawie

Schab z ziemniakami w rękawie to po prostu doskonały gulasz, w którym mięso jest soczyste, a kawałki warzyw całkowicie nasycone sosami mięsnymi i aromatami. Aby danie było jeszcze smaczniejsze, przed pieczeniem spróbuj osobno usmażyć cebulę na patelni.

Schab z ziemniakami w rękawie
Schab z ziemniakami w rękawie

Aby przygotować wieprzowinę na 4-6 porcji potrzebujesz:

  • pulpa wieprzowa – 500 g
  • ziemniaki – 4-5 szt. (500 g)
  • duża cebula – 2 szt. (300–350 g)
  • olej roślinny – 2 łyżki. l.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • natka pietruszki do podania, opcjonalnie
  1. Przygotowane mięso pokroić na kawałki o wielkości 2,5–3 cm. Sól i pieprz ze wszystkich stron. Cebulę pokroić w półpierścienie.
  2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj olej, cebulę, sól i smaż, mieszając, przez 10 minut.
  3. Przygotowane ziemniaki pokroić w plastry o grubości 1,5 cm, doprawić solą i pieprzem.
  4. Rozgrzej piekarnik do 170°C w trybie góra-dół bez konwekcji….
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja