Co ugotować z mielonym indykiem: 6 pomysłów przydatnych pod każdym względem

Co ugotować z mielonym indykiem: 6 pomysłów przydatnych pod każdym względem

Co ugotować z mielonym indykiem: 6 pomysłów przydatnych pod każdym względem

gastronomia 09 lutego 2024 r

Nie wiecie co zrobić z mielonego indyka? Odpowiemy na wszystkie pytania. Powiemy Ci szczegółowo, jak zrobić wszystko poprawnie, aby okazało się smaczne, szybkie i soczyste. Mielony indyk produkt dietetyczny i bardzo zdrowy. Można z niej przyrządzić setki dań i uzyskać maksymalne korzyści zdrowotne, poprawić pracę serca, przewodu pokarmowego i układu nerwowego.

kotlety z indyka

Treść:

  • Kluczowe zalety mielonego indyka
  • Mielone kotlety z indyka na patelni
  • Mielone klopsiki z indyka z sosem grzybowym
  • Mielone pierożki z indyka
  • Mielone kotleciki z indyka z cukinią
  • Zapiekanka Z Cukini Z Pomidorami I Mielonym Indykiem
  • Pulpety z indyka z migdałami

Mielony indyk to zdrowsza i mniej tłusta alternatywa dla wielu rodzajów mięsa mielonego.

Kluczowe zalety mielonego indyka

  • Minimalna zawartość tłuszczu. Mięso z indyka jest dietetyczne. Dzięki temu nie „zatykamy” organizmu niepotrzebnymi toksynami. Jednocześnie niską zawartość tłuszczu kompensuje inny ważny czynnik Mielony indyk jest naprawdę bogaty w białko.
  • Brak tłuszczu jest wspierany przez zawartość dużej liczby przydatnych witamin i minerałów pomaga to uniknąć problemów z układem sercowo-naczyniowym.
  • Oprócz wysokiej zawartości białka mięso mielone zawiera wszystkie 9 aminokwasów niezbędnych dla organizmu.
  • Wspomagają wzrost i regenerację komórek oraz zwiększają przepływ sił. Ponadto są łatwo przyswajalne.
  • Mielony indyk jest pełen przydatnych pierwiastków: cynku, fosforu, żelaza (itp.). Mają one korzystny wpływ na tarczycę, wzrost i siłę kości oraz odporność. Dodatkowo promują produkcję energii.
  • I oczywiście witaminy. Turcja słynie z bogactwa witamin z grupy B (B3W6W12). Mózg i aktywność fizyczna, produkcja energii To wszystko nie byłoby możliwe bez witaminy B.

Mielony indyk w regularnej diecie właściwy wybór! W naszej ofercie znajdziesz przepisy na każdą okazję.

Mielone kotlety z indyka na patelni

Nasz przepis różni się nieco od tradycyjnych opcji. W mielonym mięsie znajdują się ubite jajka i śmietana, dzięki czemu kotlety są niezwykle delikatne, puszyste i soczyste. Pierś z indyka zawiera ogromną ilość witamin i minimum kalorii, jest dobrą alternatywą dla kotletów cielęcych, wieprzowych czy drobiowych. Po prostu dodaj swoją ulubioną przystawkę i pełny obiad jest gotowy.

Mielone kotlety z indyka
Mielone kotlety z indyka

Do gotowania 4Potrzebne 6 porcji kotletów:

  • mielony indyk 900 gr
  • masło 120 gr
  • jajko 1 sztuka
  • śmietanka 33% tłuszczu 200 ml
  • olej roślinny do smażenia według potrzeb
  • tymianek 1 gałązka
  • czerwonego portu 100 ml
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • sól
  1. Aby przygotować kotlety, wymieszaj mielonego indyka z 80 g miękkiego masła. Dokładnie wymieszać, aby mięso mielone miało jednolitą konsystencję.
  2. Jajka lekko ubić ze śmietaną za pomocą trzepaczki. Dodać sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Zamieszać. Powstałą mieszaninę wlać do zmielonego indyka. Zamieszać. Można dodać trochę więcej soli i pieprzu.
  3. Zagniataj powstałe mięso mielone przez 10 minut, okresowo ubijając je na powierzchni roboczej. Aby zapobiec przyklejaniu się preparatu do dłoni, zwilż je zimną wodą. Uformuj kotlety.
  4. Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni. Ułożyć kotlety i smażyć z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na ciepły talerz i przykryć folią. Pozostaw na 5 minut.
  5. Umyj i osusz tymianek. Usuń liście z gałęzi. Na patelnię, na której smażyły ​​się kotlety, wlać wino porto. Doprowadzić do wrzenia. Dodaj tymianek i gotuj na dużym ogniu, aż jego ilość zredukuje się o jedną trzecią.
  6. Na patelnię dodaj resztę masła. Mieszaj na średnim ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj trochę soli i pieprzu. Kotlety układamy na talerzach i polewamy sosem powstałym z patelni.

Mielone klopsiki z indyka z sosem grzybowym

Delikatne, pikantne klopsiki z mielonego indyka z sosem grzybowym to doskonała propozycja na obiad lub lunch. Pulpety polecamy podawać z puree ziemniaczanym. Okazuje się, że jest domowej roboty i niesamowicie smaczny. A sos grzybowy zamienia zwykłe mielone klopsiki z indyka w wyjątkowe danie, któremu nikt nie będzie się mógł oprzeć.

Mielone klopsiki z indyka z sosem grzybowym
Mielone klopsiki z indyka z sosem grzybowym

Do gotowania 4Potrzebne 6 porcji klopsików:

  • mielony indyk 600 gr
  • pieczywo białe 80 gr
  • mleko 80ml
  • biała cebula 1/2 szt.
  • olej roślinny do smażenia 3–4 łyżki. l.
  • koperek 3 gałęzie
  • sól do smaku

Do sosu:

  • cebula biała – 1/2 szt.
  • grzyby leśne – 400 g
  • masło – 30 g
  • mąka – 2 łyżki. l.
  • rosół z kurczaka – 240 ml
  • wino białe wytrawne – 60 ml
  • śmietana 20% tłuszczu – 4 łyżki. l.
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
  1. Przygotuj mielone klopsiki z indyka. Z kromek chleba odkrawamy skórkę, zalewamy je zimnym mlekiem i pozostawiamy na 15 minut w temperaturze pokojowej.
  2. Posiekaj pół cebuli bardzo drobno. Dodać do mięsa mielonego. Lekko ściśnij chleb. Przełożyć na mięso mielone z cebulą. Dodać sól do smaku i dokładnie zagnieść mielone klopsiki. Przechowywać w lodówce do momentu użycia.
  3. Przygotuj sos. Drobno posiekaj połowę cebuli. Oczyść i umyj grzyby. Oddziel kapelusze od łodyg i pokrój w duże plasterki. Nogi pokroić w małą kostkę.
  4. Gotuj, mieszając, na małym ogniu 35 minut. Dodać czapki, posypać mąką i zalać śmietaną, bulionem i winem. Mieszaj i doprowadzaj płyn do wrzenia, po czym natychmiast zmniejsz ogień do małego.
  5. Rozpuść masło na dużej patelni. Włóż do niego cebulę i smaż, mieszając, przez 2 minuty. Dodaj posiekane łodygi grzybów. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut.
  6. Dodać kapelusze grzybów i posypać mąką. Wlać śmietanę, bulion i wino. Mieszaj i doprowadzaj do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zredukuj do minimum i gotuj przez 5 minut.
  7. Z mięsa mielonego uformuj klopsiki nieco większe od orzecha włoskiego. Włóż do sosu grzybowego i gotuj pod przykryciem przez 15–20 minut. Koperek umyj, osusz i posiekaj, usuwając duże łodygi. Posyp nim klopsiki w sosie. Można podawać z grillowanym pieczywem.

Mielone pierożki z indyka

Kluski mielone z indykiem są odpowiednie dla osób przestrzegających prawidłowej, zbilansowanej diety. W nadzieniu nie ma nic zbędnego: zawiera wyłącznie soczyste mięso z udka indyka, cebulę i przyprawy. A zastosowanie gotowego, wysokiej jakości ciasta upraszcza ten proces i sprawia, że ​​jest on szybki, łatwy i przyjemny. Przepis na ciasto znajdziesz tutaj.

Mielone pierożki z indyka
Mielone pierożki z indyka

Do gotowania 150200 pierogów z indykiem potrzebujesz:

  • Ciasto na kluski, wymieszane z 500 g mąki
  • mięso mielone z indyka – 1 kg
  • cebula średnia – 2 szt.
  • sól – 8 g
  • pieprz czarny – 1/2 łyżeczki.

Do gotowania:

  • liść laurowy – 2 szt.
  • sól – 2 łyżeczki. ze zjeżdżalnią
  • czarny pieprz 10 groszków
  • czosnek 2 goździki

Aby przesłać:

  • świeży grubo mielony czarny pieprz
  • śmietana
  1. Zagnieść ciasto na pierogi z indykiem. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na blat kuchenny na 30 minut.
  2. Cebulę do nadzienia klusek z indyka obieramy. Drobno posiekaj.
  3. Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cebulę i dokładnie wyrabiamy. Jeżeli posiadasz mikser stojący, zamontuj nasadkę płaską (łopatkę) i ugniataj mięso mielone 35 minut. Gotowe mięso mielone będzie błyszczące i jednorodne. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Z ciasta kluskowego odciąć niewielki kawałek i uformować wałek o średnicy 2 cm. Pokrój go na kawałki o długości 1 cm. Ułóż kawałki ciasta w kopcu z mąki. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy na dysk, a następnie rozwałkowujemy na cienki placek.
  5. Na środek każdej tortilli nałóż łyżeczkę farszu z indyka i zaciśnij brzegi ciasta. Gotowe kluski układamy rzędami na oprószonej mąką desce. Knedle przeznaczone do zamrożenia układamy na blasze, która zmieści się w zamrażarce.
  6. W dużym rondlu zagotuj wodę z solą, liściem laurowym, czarnym pieprzem i ząbkami czosnku. Wrzucić porcję klusek i gotować przez 2 osoby3 minuty po wypłynięciu klusek na powierzchnię. Podawać kluski na gorąco.

Mielone kotleciki z indyka z cukinią

Mielone kotlety z indyka z cukinią zawsze okazują się delikatne, soczyste i bardzo smaczne. Nie mamy wątpliwości, że na pewno zagoszczą w Waszym rodzinnym menu, a ich przygotowywanie stanie się dobrą tradycją. Kotlety gotują się bardzo szybko, ale nadal chcemy zwrócić uwagę na 4. krok przepisu: startą cukinię należy odcisnąć z nadmiaru płynu, w przeciwnym razie kotlety będą wyglądać bardziej jak naleśniki. Wszystkie pozostałe kroki przepisu zwykle nie budzą żadnych pytań i nawet początkujący kucharze odniosą sukces.

Mielone kotleciki z indyka z cukinią
Mielone kotleciki z indyka z cukinią

Do gotowania 4Potrzebujesz 6 porcji kotletów z indyka:

  • mięso mielone z indyka – 600 g
  • mała cukinia – 1 szt. (około 500 g)
  • cebula średniej wielkości – 1 szt.
  • natka pietruszki – 5 gałązek
  • bułka tarta – 3 łyżki. l.
  • masło – 20 g
  • olej roślinny do smażenia – w razie potrzeby
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
  1. Aby przygotować kotlety z indyka, umyj cukinię, jeśli skórka jest szorstka, obierz ją. Cukinię zetrzeć na drobnej tarce, następnie lekko posolić i umieścić na durszlaku. Pozostaw na 15 minut.
  2. Cebulę obierz i posiekaj bardzo drobno. Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, osusz rozłóż na ręcznikach papierowych. Usuń liście z gałązek i drobno posiekaj.
  3. Pietruszkę i cebulę włóż do miski, a filet z indyka przepuść przez maszynę do mięsa. Dodać bułkę tartą i miękkie masło. Posolić, pieprzyć i dokładnie zagnieść.
  4. Wyciśnij startą cukinię w dłoniach, aby usunąć nadmiar płynu. Dodaj do zmielonego indyka. Ponownie dokładnie ugniataj. Można dodać trochę więcej soli i pieprzu.
  5. Z powstałego mięsa mielonego uformuj kotlety. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Podawaj natychmiast.

Zapiekanka Z Cukini Z Pomidorami I Mielonym Indykiem

Zapiekanka z cukinią, mięsem mielonym i pomidorami zdrowa alternatywa dla pasztetu mięsnego. Ale w przeciwieństwie do ciast, w których trzeba długo bawić się ciastem, tę zapiekankę można bardzo łatwo przygotować. A ponieważ jest gotowany w piekarniku, zawsze okazuje się szybki, bardzo soczysty i smaczny. Wystarczy dodać lekką sałatkę z sezonowych warzyw i zdrowy obiad dla całej rodziny gotowy.

Zapiekanka Z Cukini Z Pomidorami I Mielonym Indykiem
Zapiekanka Z Cukini Z Pomidorami I Mielonym Indykiem

Do gotowania 4Na 6 porcji zapiekanki z indyka potrzebujemy:

  • mielony indyk 450 gr
  • ser Mozzarella 300 gr
  • średnia cukinia 4 szt. (około 500 g)
  • drobno posiekane pomidory – 600 g
  • cebula – 1 szt.
  • słodka papryka zielona – 1 szt.
  • pieczywo białe 4 plasterki
  • suszone oregano – 2 łyżeczki.
  • bazylia – 5 gałązek
  • natka pietruszki – 5 gałązek
  • płatki papryczki chili
  • oliwa z oliwek
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Aby przygotować zapiekankę z cukinii i mielonego indyka należy rozgrzać piekarnik do 175 st °C. Cukinię pokroić wzdłuż na plastry o grubości 7–8 mm, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, posolić. Włóż blachę do pieczenia do piekarnika i piecz cukinię przez 15–20 minut.
  2. Obierz cebulę i czosnek. Usuń nasiona i błony z papryki. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać.
  3. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek….
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja