Co ugotować z mielonym indykiem: 6 pomysłów przydatnych pod każdym względem
gastronomia 09 lutego 2024 r
Nie wiecie co zrobić z mielonego indyka? Odpowiemy na wszystkie pytania. Powiemy Ci szczegółowo, jak zrobić wszystko poprawnie, aby okazało się smaczne, szybkie i soczyste. Mielony indyk — produkt dietetyczny i bardzo zdrowy. Można z niej przyrządzić setki dań i uzyskać maksymalne korzyści zdrowotne, poprawić pracę serca, przewodu pokarmowego i układu nerwowego.
Treść:
- Kluczowe zalety mielonego indyka
- Mielone kotlety z indyka na patelni
- Mielone klopsiki z indyka z sosem grzybowym
- Mielone pierożki z indyka
- Mielone kotleciki z indyka z cukinią
- Zapiekanka Z Cukini Z Pomidorami I Mielonym Indykiem
- Pulpety z indyka z migdałami
Mielony indyk — to zdrowsza i mniej tłusta alternatywa dla wielu rodzajów mięsa mielonego.
Kluczowe zalety mielonego indyka
- Minimalna zawartość tłuszczu. Mięso z indyka jest dietetyczne. Dzięki temu nie „zatykamy” organizmu niepotrzebnymi toksynami. Jednocześnie niską zawartość tłuszczu kompensuje inny ważny czynnik — Mielony indyk jest naprawdę bogaty w białko.
- Brak tłuszczu jest wspierany przez zawartość dużej liczby przydatnych witamin i minerałów — pomaga to uniknąć problemów z układem sercowo-naczyniowym.
- Oprócz wysokiej zawartości białka mięso mielone zawiera wszystkie 9 aminokwasów niezbędnych dla organizmu.
- Wspomagają wzrost i regenerację komórek oraz zwiększają przepływ sił. Ponadto są łatwo przyswajalne.
- Mielony indyk jest pełen przydatnych pierwiastków: cynku, fosforu, żelaza (itp.). Mają one korzystny wpływ na tarczycę, wzrost i siłę kości oraz odporność. Dodatkowo promują produkcję energii.
- I oczywiście witaminy. Turcja słynie z bogactwa witamin z grupy B (B3W6W12). Mózg i aktywność fizyczna, produkcja energii — To wszystko nie byłoby możliwe bez witaminy B.
Mielony indyk w regularnej diecie – właściwy wybór! W naszej ofercie znajdziesz przepisy na każdą okazję.
Mielone kotlety z indyka na patelni
Nasz przepis różni się nieco od tradycyjnych opcji. W mielonym mięsie znajdują się ubite jajka i śmietana, dzięki czemu kotlety są niezwykle delikatne, puszyste i soczyste. Pierś z indyka zawiera ogromną ilość witamin i minimum kalorii, jest dobrą alternatywą dla kotletów cielęcych, wieprzowych czy drobiowych. Po prostu dodaj swoją ulubioną przystawkę — i pełny obiad jest gotowy.
Mielone kotlety z indyka
Do gotowania 4–Potrzebne 6 porcji kotletów:
- mielony indyk – 900 gr
- masło – 120 gr
- jajko – 1 sztuka
- śmietanka 33% tłuszczu – 200 ml
- olej roślinny do smażenia – według potrzeb
- tymianek – 1 gałązka
- czerwonego portu – 100 ml
- świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
- sól
- Aby przygotować kotlety, wymieszaj mielonego indyka z 80 g miękkiego masła. Dokładnie wymieszać, aby mięso mielone miało jednolitą konsystencję.
- Jajka lekko ubić ze śmietaną za pomocą trzepaczki. Dodać sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Zamieszać. Powstałą mieszaninę wlać do zmielonego indyka. Zamieszać. Można dodać trochę więcej soli i pieprzu.
- Zagniataj powstałe mięso mielone przez 10 minut, okresowo ubijając je na powierzchni roboczej. Aby zapobiec przyklejaniu się preparatu do dłoni, zwilż je zimną wodą. Uformuj kotlety.
- Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni. Ułożyć kotlety i smażyć z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na ciepły talerz i przykryć folią. Pozostaw na 5 minut.
- Umyj i osusz tymianek. Usuń liście z gałęzi. Na patelnię, na której smażyły się kotlety, wlać wino porto. Doprowadzić do wrzenia. Dodaj tymianek i gotuj na dużym ogniu, aż jego ilość zredukuje się o jedną trzecią.
- Na patelnię dodaj resztę masła. Mieszaj na średnim ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj trochę soli i pieprzu. Kotlety układamy na talerzach i polewamy sosem powstałym z patelni.
Mielone klopsiki z indyka z sosem grzybowym
Delikatne, pikantne klopsiki z mielonego indyka z sosem grzybowym to doskonała propozycja na obiad lub lunch. Pulpety polecamy podawać z puree ziemniaczanym. Okazuje się, że jest domowej roboty i niesamowicie smaczny. A sos grzybowy zamienia zwykłe mielone klopsiki z indyka w wyjątkowe danie, któremu nikt nie będzie się mógł oprzeć.
Mielone klopsiki z indyka z sosem grzybowym
Do gotowania 4–Potrzebne 6 porcji klopsików:
- mielony indyk – 600 gr
- pieczywo białe – 80 gr
- mleko – 80ml
- biała cebula – 1/2 szt.
- olej roślinny do smażenia – 3–4 łyżki. l.
- koperek – 3 gałęzie
- sól – do smaku
Do sosu:
- cebula biała – 1/2 szt.
- grzyby leśne – 400 g
- masło – 30 g
- mąka – 2 łyżki. l.
- rosół z kurczaka – 240 ml
- wino białe wytrawne – 60 ml
- śmietana 20% tłuszczu – 4 łyżki. l.
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
- Przygotuj mielone klopsiki z indyka. Z kromek chleba odkrawamy skórkę, zalewamy je zimnym mlekiem i pozostawiamy na 15 minut w temperaturze pokojowej.
- Posiekaj pół cebuli bardzo drobno. Dodać do mięsa mielonego. Lekko ściśnij chleb. Przełożyć na mięso mielone z cebulą. Dodać sól do smaku i dokładnie zagnieść mielone klopsiki. Przechowywać w lodówce do momentu użycia.
- Przygotuj sos. Drobno posiekaj połowę cebuli. Oczyść i umyj grzyby. Oddziel kapelusze od łodyg i pokrój w duże plasterki. Nogi pokroić w małą kostkę.
- Gotuj, mieszając, na małym ogniu 3–5 minut. Dodać czapki, posypać mąką i zalać śmietaną, bulionem i winem. Mieszaj i doprowadzaj płyn do wrzenia, po czym natychmiast zmniejsz ogień do małego.
- Rozpuść masło na dużej patelni. Włóż do niego cebulę i smaż, mieszając, przez 2 minuty. Dodaj posiekane łodygi grzybów. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut.
- Dodać kapelusze grzybów i posypać mąką. Wlać śmietanę, bulion i wino. Mieszaj i doprowadzaj do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zredukuj do minimum i gotuj przez 5 minut.
- Z mięsa mielonego uformuj klopsiki nieco większe od orzecha włoskiego. Włóż do sosu grzybowego i gotuj pod przykryciem przez 15–20 minut. Koperek umyj, osusz i posiekaj, usuwając duże łodygi. Posyp nim klopsiki w sosie. Można podawać z grillowanym pieczywem.
Mielone pierożki z indyka
Kluski mielone z indykiem są odpowiednie dla osób przestrzegających prawidłowej, zbilansowanej diety. W nadzieniu nie ma nic zbędnego: zawiera wyłącznie soczyste mięso z udka indyka, cebulę i przyprawy. A zastosowanie gotowego, wysokiej jakości ciasta upraszcza ten proces i sprawia, że jest on szybki, łatwy i przyjemny. Przepis na ciasto znajdziesz tutaj.
Mielone pierożki z indyka
Do gotowania 150–200 pierogów z indykiem potrzebujesz:
- Ciasto na kluski, wymieszane z 500 g mąki
- mięso mielone z indyka – 1 kg
- cebula średnia – 2 szt.
- sól – 8 g
- pieprz czarny – 1/2 łyżeczki.
Do gotowania:
- liść laurowy – 2 szt.
- sól – 2 łyżeczki. ze zjeżdżalnią
- czarny pieprz – 10 groszków
- czosnek – 2 goździki
Aby przesłać:
- świeży grubo mielony czarny pieprz
- śmietana
- Zagnieść ciasto na pierogi z indykiem. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na blat kuchenny na 30 minut.
- Cebulę do nadzienia klusek z indyka obieramy. Drobno posiekaj.
- Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cebulę i dokładnie wyrabiamy. Jeżeli posiadasz mikser stojący, zamontuj nasadkę płaską (łopatkę) i ugniataj mięso mielone 3–5 minut. Gotowe mięso mielone będzie błyszczące i jednorodne. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Z ciasta kluskowego odciąć niewielki kawałek i uformować wałek o średnicy 2 cm. Pokrój go na kawałki o długości 1 cm. Ułóż kawałki ciasta w kopcu z mąki. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy na dysk, a następnie rozwałkowujemy na cienki placek.
- Na środek każdej tortilli nałóż łyżeczkę farszu z indyka i zaciśnij brzegi ciasta. Gotowe kluski układamy rzędami na oprószonej mąką desce. Knedle przeznaczone do zamrożenia układamy na blasze, która zmieści się w zamrażarce.
- W dużym rondlu zagotuj wodę z solą, liściem laurowym, czarnym pieprzem i ząbkami czosnku. Wrzucić porcję klusek i gotować przez 2 osoby–3 minuty po wypłynięciu klusek na powierzchnię. Podawać kluski na gorąco.
Mielone kotleciki z indyka z cukinią
Mielone kotlety z indyka z cukinią zawsze okazują się delikatne, soczyste i bardzo smaczne. Nie mamy wątpliwości, że na pewno zagoszczą w Waszym rodzinnym menu, a ich przygotowywanie stanie się dobrą tradycją. Kotlety gotują się bardzo szybko, ale nadal chcemy zwrócić uwagę na 4. krok przepisu: startą cukinię należy odcisnąć z nadmiaru płynu, w przeciwnym razie kotlety będą wyglądać bardziej jak naleśniki. Wszystkie pozostałe kroki przepisu zwykle nie budzą żadnych pytań i nawet początkujący kucharze odniosą sukces.
Mielone kotleciki z indyka z cukinią
Do gotowania 4–Potrzebujesz 6 porcji kotletów z indyka:
- mięso mielone z indyka – 600 g
- mała cukinia – 1 szt. (około 500 g)
- cebula średniej wielkości – 1 szt.
- natka pietruszki – 5 gałązek
- bułka tarta – 3 łyżki. l.
- masło – 20 g
- olej roślinny do smażenia – w razie potrzeby
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
- Aby przygotować kotlety z indyka, umyj cukinię, jeśli skórka jest szorstka, obierz ją. Cukinię zetrzeć na drobnej tarce, następnie lekko posolić i umieścić na durszlaku. Pozostaw na 15 minut.
- Cebulę obierz i posiekaj bardzo drobno. Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, osusz rozłóż na ręcznikach papierowych. Usuń liście z gałązek i drobno posiekaj.
- Pietruszkę i cebulę włóż do miski, a filet z indyka przepuść przez maszynę do mięsa. Dodać bułkę tartą i miękkie masło. Posolić, pieprzyć i dokładnie zagnieść.
- Wyciśnij startą cukinię w dłoniach, aby usunąć nadmiar płynu. Dodaj do zmielonego indyka. Ponownie dokładnie ugniataj. Można dodać trochę więcej soli i pieprzu.
- Z powstałego mięsa mielonego uformuj kotlety. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Podawaj natychmiast.
Zapiekanka Z Cukini Z Pomidorami I Mielonym Indykiem
Zapiekanka z cukinią, mięsem mielonym i pomidorami — zdrowa alternatywa dla pasztetu mięsnego. Ale w przeciwieństwie do ciast, w których trzeba długo bawić się ciastem, tę zapiekankę można bardzo łatwo przygotować. A ponieważ jest gotowany w piekarniku, zawsze okazuje się szybki, bardzo soczysty i smaczny. Wystarczy dodać lekką sałatkę z sezonowych warzyw — i zdrowy obiad dla całej rodziny gotowy.
Zapiekanka Z Cukini Z Pomidorami I Mielonym Indykiem
Do gotowania 4–Na 6 porcji zapiekanki z indyka potrzebujemy:
- mielony indyk – 450 gr
- ser Mozzarella – 300 gr
- średnia cukinia – 4 szt. (około 500 g)
- drobno posiekane pomidory – 600 g
- cebula – 1 szt.
- słodka papryka zielona – 1 szt.
- pieczywo białe – 4 plasterki
- suszone oregano – 2 łyżeczki.
- bazylia – 5 gałązek
- natka pietruszki – 5 gałązek
- płatki papryczki chili
- oliwa z oliwek
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Aby przygotować zapiekankę z cukinii i mielonego indyka należy rozgrzać piekarnik do 175 st °C. Cukinię pokroić wzdłuż na plastry o grubości 7–8 mm, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, posolić. Włóż blachę do pieczenia do piekarnika i piecz cukinię przez 15–20 minut.
- Obierz cebulę i czosnek. Usuń nasiona i błony z papryki. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać.
- Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek….