Co ugotować z mielonego kurczaka? Na różne sposoby: na patelni, w piekarniku i w wolnej kuchence

Co ugotować z mielonego kurczaka? Na różne sposoby: na patelni, w piekarniku i w wolnej kuchence

Co ugotować z mielonego kurczaka? Na różne sposoby: na patelni, w piekarniku i w wolnej kuchence

Marianna Orlinkowa 09 stycznia 2024 r5.00(4)Dodaj do ulubionychUdział

Kurczak mielony jest zwykle tańszy niż mięso mielone, można go znaleźć w każdym sklepie, a wszystkie potrawy z niego przygotowane są przygotowywane dość szybko. Zatem zainteresowanie przepisami na mielonego kurczaka jest całkiem zrozumiałe. Co można zrobić z mielonego kurczaka oprócz kotletów? I jak to zrobić dobrze?

Zupa z klopsikami z kurczakaMakaron z mielonym kurczakiemRoladka z kurczaka mielonego z pieczarkami i seremZupa z klopsikami z kurczakaMakaron z mielonym kurczakiem

Co przeczytać w artykule:

  • Dania z mielonego kurczaka: jakie są cechy?
  • Przepisy z mielonym kurczakiem na patelni Makaron z mielonym kurczakiem: przepis krok po kroku
  • Przepisy z mielonym kurczakiem w piekarniku Roladka z mielonego kurczaka z grzybami i serem
  • Przepisy z mielonym kurczakiem w powolnej kuchenceZupa z mielonymi klopsikami z kurczaka

Dania z mielonego kurczaka: jakie są cechy?

Przepisy na kurczaka mielonego można zamieszczać do jutra. Nie ma ani jednego dania z jagnięciny, wieprzowiny, wołowiny, cielęciny czy… co jeszcze mamy? indyk, królik, kaczka, gęś, których nie dało się przerobić na mielonego kurczaka. Kotlety i klopsiki, kluski i naleśniki, naleśniki i pasztety, ragu bolońskie i pasztet pasterski, jajka i kebaby po szkocku wszystko to może być kurczakiem. Czy to oznacza, że ​​jeśli zastąpisz mięso kurczakiem, nie musisz nic zmieniać w przepisie? Nie, to nie znaczy.

Przede wszystkim musisz zrozumieć, że smak mielonego kurczaka jest znacznie delikatniejszy i mniej wyraźny niż innego mięsa i drobiu, szczególnie jeśli mówimy o jagnięcinie, kaczce czy gęsi. Oznacza to, że pozostawiając w przepisie ilość np. przypraw (przypraw, sosów, pikantnych warzyw i ziół) w przepisie, możemy otrzymać albo danie, w którym smak mięsa w ogóle nie będzie słyszalny, albo odwrotnie danie raczej bez smaku. Niejasne? Teraz wyjaśnijmy na przykładach.

Tutaj, powiedzmy, kotlety wołowe gotowane na parze. Zwykle dodają umiarkowane ilości cebuli, czosnku i przypraw Jest to żywność dietetyczna, której głównym smakiem jest mielona wołowina. Jeśli zrobisz te same kotlety z piersi kurczaka, nie otrzymasz nic bez smaku. W takim przypadku należy zwiększyć ilość dodatków.

Kotlety z kurczaka mielonego na parze są tak dietetyczne, że można je gotować bez przypraw, ale jest to całkowicie „nudne”
Kotlety z kurczaka mielonego na parze są tak dietetyczne, że można je gotować bez przypraw, ale jest to całkowicie „nudne”

Inny przykład kebaby jagnięce. Baranina bardzo bogate w smak mięsa. Nie przeszkadzają w tym ani cebula i czosnek, ani znaczna ilość kminku i kolendry, ani ostra papryka. Jeśli doprawimy tym wszystkim kebaby z mielonego kurczaka, otrzymamy jedną cebulę z czosnkiem, a kminek z kolendrą i ostrą papryką.

Bądź więc mądry w doborze zamienników!

Przepisy z mielonym kurczakiem na patelni

Co szybko ugotować z mielonego kurczaka? pytanie dla większości pracujących rodziców. I patelnia z tego punktu widzenia najbardziej niezawodne urządzenie. Najszybszym sposobem jest po prostu usmażenie mielonego kurczaka. No cóż, nie jest to do końca proste, bo inaczej jest niesmaczne. Najpierw trzeba jeszcze podsmażyć trochę cebuli i czosnku, następnie dodać mięso mielone i smażyć na dużym ogniu, cały czas mieszając i rozbijając grudki (najwygodniej zrobić to drewnianą szpatułką lub łyżką). Gdy mięso mielone zmieni kolor, można je doprawić dowolnymi przyprawami (papryka, curry, khmeli-suneli, mieszanki do kurczaka lub mięsa) i zalać niewielką ilością płynu, który wraz z całą zawartością patelni , tworzy sos. Pierwszą rzeczą, która przychodzi na myśl, jest przecier pomidorowy, gotowy sos pomidorowy, a nawet sok pomidorowy. Lub śmietana o zawartości tłuszczu co najmniej 20%. Albo mleko kokosowe. W tej chwili na kolejnym palniku gotuje się makaron, albo makaron, albo ryż (ale najszybciej oczywiście robi się kuskus Nie trzeba go nawet gotować, wystarczy zalać wrzącą wodą i pozwolić mu zaparzyć). W sumie w 20 minut obiad będzie gotowy.

Kolejna świetna opcja mielone naleśniki z kurczakiem. Wystarczy wbić kilka jajek do mielonego kurczaka, dodać łyżkę majonezu i kilka łyżek kaszy manny, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawami do smaku. Te naleśniki smażą się bardzo szybko są płaskie i będą gotowe za 7-10 minut. Można po prostu pokroić z nimi sałatkę z ogórków i zielonej cebuli. i oto szybki obiad z kurczakiem.

Poniżej prosty i pyszny przepis na makaron z mielonym kurczakiem.

Makaron z mielonym kurczakiem

Makaron z mielonym kurczakiem
Makaron z mielonym kurczakiem

6 porcji

  • 500 g ulubionego makaronu (najlepiej fusilli lub z piórkami, ale spaghetti lub tagliatelle też się sprawdzą)
  • 400 g mielonego kurczaka
  • 1 duża cebula, 200 g
  • 4 ząbki czosnku, 20 g
  • 1 puszka (400 g) pomidorów we własnym soku
  • 2 łyżki l. olej roślinny, 30 g
  • 1 łyżka. l. mieszanki suchych ziół prowansalskich lub włoskich
  • 1 łyżeczka mielona słodka papryka
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • tarty ser do podania, opcjonalnie
  1. Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Na dużej głębokiej patelni lub rondlu na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny, dodaj cebulę i smaż przez 5 minut.
  2. Zwiększ ogień do dużego, dodaj mięso mielone i czosnek, smaż, cały czas mieszając i rozbijając grudki mięsa mielonego drewnianą szpatułką, aż całe mięso mielone zmieni kolor.
  3. Mięso mielone posypać suszonymi ziołami, papryką, solą i pieprzem. Mieszamy i od razu dodajemy pomidory wraz z sokiem i około 100 g wody. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, 15–20 minut.
  4. W tym samym czasie na sąsiednim palniku postaw duży garnek z wodą. Gdy się zagotuje, dodaj sól i dodaj makaron. Gotuj na dużym ogniu, często mieszając, przez pierwsze kilka minut, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, krócej niż 1 minutę.
  5. Makaron odcedzić na durszlaku i od razu przełożyć na patelnię z sosem z mięsa mielonego. Mieszaj i podgrzewaj przez kilka minut. Podawać z serem jeśli tak lubisz w domu.

Przepisy z mielonym kurczakiem w piekarniku

Dania z mielonego kurczaka w piekarniku są dobre, ponieważ wymagają jedynie czasu przygotowania. Następnie, gdy naczynie żaroodporne lub blacha do pieczenia znajdzie się w nagrzanym piekarniku, nie jest już wymagana żadna dodatkowa praca. Nie trzeba niczego mieszać ani przewracać mielony kurczak gotuje się szybko. Powiedzmy, że mielone kotleciki z kurczaka według ulubionego przepisu, o wadze około 100 g każdy, należy ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, natłuszczonej olejem roślinnym (nie trzeba panierować w mące ani w bułce tartej). A jeśli pieczemy je w temperaturze 170°C z termoobiegiem (wentylator) lub w temperaturze 190°C bez termoobiegu, będą gotowe po 15-18 minutach. Tuż przed podaniem odstawiamy je na talerz pod folią na około pięć minut, aby soki równomiernie rozprowadziły się po całym mięsie.

Z mielonego kurczaka można przygotować świetne zapiekanki w piekarniku. zarówno z warzywami, jak i bez nich. Na przykład bardzo smaczny „ciasto pasterskie” Możesz wziąć przepis z jagnięciną jako podstawę i zastąpić go mielonym kurczakiem. Pamiętaj tylko, co mówiliśmy o przyprawach nieco wcześniej!

I nasza fachowa rada: wypróbuj poniższy przepis na bułkę z grzybami i serem. Będziesz musiał trochę pokombinować, ale w zamian otrzymasz zasłużone komplementy od swoich zjadaczy!

Roladka z kurczaka mielonego z pieczarkami i serem

Roladka z kurczaka mielonego z pieczarkami i serem
Roladka z kurczaka mielonego z pieczarkami i serem

8 porcji

  • 1 kg mielonego kurczaka
  • 300 g startej mozzarelli do pizzy
  • 500 g pieczarek
  • 100 g sosu pomidorowego z bazylią lub oliwkami
  • 2 średnie marchewki, 250 g
  • 2 średnie cebule, 250 g
  • 8 ząbków czosnku, 40 g
  • 3 łyżki l. olej roślinny, 45 g
  • 2 łyżki l. kasza manna, 30 g
  • 1 łyżka. l. skrobia kukurydziana
  • sól
  • mieszanka świeżo zmielonego pieprzu
  • rękaw do pieczenia
  1. Wytrzyj pieczarki serwetką, nie myj. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, smażyć na dużym ogniu na suchej patelni bez oleju przez 5 minut, cały czas mieszając. Wlać 1 łyżkę. l. oliwę i smażymy kolejne 3-4 minuty. Zdjąć z ognia.
  2. Zetrzyj 2 ząbki czosnku i dodaj do grzybów razem z sosem pomidorowym, solą i pieprzem. Dodać 100 g startego sera.
  3. Obierz cebulę, marchewkę i pozostały czosnek. Zetrzyj wszystko na grubej tarce. Smażyć na pozostałym oleju roślinnym z solą i pieprzem przez 10 minut. Ostudzić, wymieszać z mielonym kurczakiem wraz z semoliną, skrobią i pozostałym serem.
  4. Z rulonu rękawa do pieczenia odetnij kawałek o długości około 50 cm. Przetnij rękaw na pół wzdłuż szwu i rozłóż go, tworząc duży prostokąt.
  5. Mięso mielone z dodatkami ułożyć na folii w kształcie prostokąta o wymiarach około 35×25 cm. Połóż nadzienie grzybowe dłuższą stroną najbliżej siebie.
  6. Pomagając sobie folią, ostrożnie zwiń całą konstrukcję w rulon. Skręć krawędzie jak cukierek w opakowaniu i zabezpiecz specjalnymi klipsami lub krawatami.
  7. Roladę ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem dziurkami do góry. Jeśli rękaw do pieczenia nie ma otworów, przez które może ulatniać się para, nakłuj wierzch wykałaczką. Piec na środku piekarnika przez 40 minut. Ostrożnie odetnij folię na wierzchu i piecz przez kolejne 10 minut. aż do złotego koloru. Następnie odstaw na 15 minut. i dopiero potem ciąć.

Przepisy z mielonym kurczakiem w powolnej kuchence

Możesz gotować mielonego kurczaka w powolnej kuchence, imitując piekarnik (czyli pieczone kotlety, zapiekanki, ciasta) lub możesz użyć go jako podwójnego kotła. W tym przypadku idealne są przepisy na klopsiki i „jeże” z różnorodnym nadzieniem. Ze zbóż może to być nie tylko ryż, ale także proso, kuskus lub bulgur, a także proso. Z warzyw por, cukinia, pomidory, dynia, słodkie ziemniaki. Z bulionu, który pozostał po ugotowaniu mielonego kurczaka, można zrobić szybki biały sos: podsmaż kilka łyżek mąki z taką samą ilością masła na beżowy kolor, przełóż tę mieszaninę (po francusku nazywa się to „zasmażką” zasmażka) do bulionu w powolnym naczyniu, dobrze wymieszaj trzepaczką, aby nie pozostały grudki, a sos gotuj, aż zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Możesz także użyć gałki muszkatołowej i papryki dla uzyskania bogatszego koloru i smaku.

Jeśli multicooker Twoje ulubione urządzenie kuchenne, to przyda Ci się do poniższego przepisu na zupę z klopsikami. A jeśli chcesz usmażyć klopsiki zrób to na samym początku, nie myj multicookera, ale ugotuj zupę „z frytkami”.

Zupa z klopsikami z kurczaka

Zupa z klopsikami z kurczaka
Zupa z klopsikami z kurczaka

6 porcji

  • 1 główka brokułów, 300 g
  • 2 średnie marchewki, 250 g
  • 2 średnie cebule, 200 g
  • 2 ząbki czosnku, 10 g
  • 100 g wermiszelu lub innej drobnej pasty (alfabet, gwiazdki)
  • 2 łyżki l. masło
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Na klopsiki:

  • 300 g mielonego kurczaka
  • 1 mała cukinia, 100 g
  • 2 ząbki czosnku, 10 g
  • 2 łyżki l. kasza manna, 30 g
  • 1 łyżka. l. skrobia kukurydziana, 15 g
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Na klopsiki zetrzeć cukinię na średniej tarce, dodać sól i pozostawić na 10-15 minut, następnie energicznie wycisnąć. Cukinię wymieszaj z mielonym kurczakiem, dodaj obrany i wyciśnięty czosnek, kaszę manną, skrobię i czarny pieprz. Dokładnie wymieszać, przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  2. Do zupy obierz cebulę, czosnek i marchewkę i drobno posiekaj. Obierz łodygę brokuła i drobno posiekaj. Głowę brokułu podziel na małe różyczki.
  3. W rondlu o grubym dnie rozpuść masło, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na średnim ogniu przez 10 minut. Dodać czosnek, sól, smażyć 1 minutę. Zalać 2 litrami wody, zagotować, doprawić pieprzem, solą i gotować 10 minut.
  4. Podczas gotowania zupy mokrymi rękami zwijaj mięso mielone w kulki nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Ułożyć na arkuszu pergaminu.
  5. Do szerokiego rondla wlać kilka łyżek płynu z zupy i doprowadzić do wrzenia. Ostrożnie włóż klopsiki do gotującego się płynu…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja