Co ugotować z mąki migdałowej
Coraz częściej w menu restauracji i kawiarni można znaleźć desery, serniki i naleśniki na bazie mąki migdałowej. Takie wypieki są szczególnie popularne wśród zwolenników PP (prawidłowe odżywianie), diety ketonowej i LCHF (niskowęglowodanowo-tłuszczowe – „Niskowęglowodanowe, wysokotłuszczowe”). Ciasteczka i ciasteczka migdałowe to marzenie każdego łasucha, ponieważ są kruche, delikatne i mają fantastyczny orzechowy aromat.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Właściwości mąki migdałowej
- Jak zrobić mąkę migdałową w domu
- Makaroniki, muffinki, serniki i inne wypieki z mąki migdałowej
- Przepisy
- Makaroniki z różnymi nadzieniami
- Ciasto fitness z mąki migdałowej
- Wegański pasztet marchewkowy na świąteczny stół
- Krówki cukierki
- Ciasteczka „Fornetto”
- Naleśniki z mąki migdałowej z mlekiem kokosowym i malinami
- Bananowe ciasto do góry nogami
- Keto chleb w kubku w 105 sekund
- Ciasteczka „Półksiężyce cytrynowe w glazurze”
- Muffinki migdałowe z malinami
- Koronkowe makaroniki
Właściwości mąki migdałowej
Mąka migdałowa jest bogata w białko i zdrowe tłuszcze i jest całkowicie bezglutenowa. Nadaje wypiekom wilgotną, kruchą konsystencję i subtelny orzechowy smak, dzięki czemu ciasta, pieczywo i ciasteczka dłużej zachowują miękkość i świeżość.
Z reguły mąkę migdałową łączy się z mąką ryżową, kokosową lub pszenną, a jeśli konieczne jest, aby ciasto dobrze wyrosło, dodaje się także babkę płesznik (błonnik ze łupin nasion jajowatych babki lancetowatej) i dużo jaj kurzych. W przeciwnym razie wypieki mogą okazać się gęste i płaskie.
Jak zrobić mąkę migdałową w domu
Do przygotowania mąki migdałowej użyj obranych orzechów
Mąka migdałowa sprzedawana jest w dużych supermarketach i na targowiskach. Jest to drogi produkt, ale można go wykonać samodzielnie, nie jest to wcale trudne.
Sekretem dobrej mąki migdałowej są wysokiej jakości orzechy. Dlatego wybieraj świeże, całe i nie przesuszone. Zachęcamy do wypróbowania: migdały powinny smakować lekko słodko, bez posmaku.
Najpierw należy blanszować migdały przez kilka minut, zalać je zimną wodą i obrać. Następnie rozłożyć na ręczniku w jednej warstwie i dobrze osuszyć (lepiej zostawić na noc) lub wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C na 10-15 minut. Następnie całkowicie wysuszone orzechy należy lekko usmażyć na suchej patelni. Nie podgrzewaj migdałów zbyt mocno, przypalenia sprawią, że mąka będzie miała spalony smak. Wystarczy trochę rumieńca. Po całkowitym ostygnięciu orzechów zmiel je w młynku do kawy lub blenderze. Najlepiej robić to w 10-sekundowych impulsach, od czasu do czasu potrząsając. Ważne jest, aby nie przesadzić i nie zmielić orzechów na proszek, w przeciwnym razie tłuszcze zostaną uwolnione i w rezultacie nie będzie mąki, ale mleka migdałowego.
Mąkę migdałową należy zużyć natychmiast, nie trzeba jej przygotowywać do wykorzystania w przyszłości. A jeśli zostało jeszcze trochę mąki, po prostu włóż je do hermetycznego pojemnika i przechowuj w lodówce.
Makaroniki, muffinki, serniki i inne wypieki z mąki migdałowej
Być może najbardziej znanym ciastem z mąki migdałowej jest makaronik. Ten Francuz jest uwielbiany za delikatny smak i różnorodność nadzień.
Ciasta PP często robi się z mąki migdałowej. Suszone owoce czy banany pełnią w nich rolę słodzika. W rezultacie 100% korzyści i prawie zero szybkich węglowodanów ze względu na brak cukru w cieście.
Serniki z mąką migdałową najczęściej piecze się w piekarniku. Po pierwsze są zdrowsze, a po drugie mogą się rozpaść podczas smażenia. Jeśli jednak koniecznie potrzebujesz smażonych serników, do ciasta dodaj kilka łyżek zwykłej mąki pszennej, obtocz kulki w mące kukurydzianej i smaż, aż będą chrupiące.
Naleśniki z mąki migdałowej to prawdziwy rarytas, zwłaszcza podany z masłem orzechowym lub kremem kokosowym. Aby ciasto było mniej kruche, dodaj do niego kilka łyżek mąki ryżowej lub skrobi.
Przepisy
Makaroniki z różnymi nadzieniami
Macaron jest kapryśny, niewiele osób potrafi to zrobić dobrze za pierwszym razem. Istnieje wiele subtelności w przygotowaniu: odpowiednia wilgotność mąki, siła ubijania białek i wiele więcej.
Makaroniki z różnymi nadzieniami
Do przygotowania 10 porcji potrzebne będą:
- 165 g cukru
- 150 g cukru pudru
- 150 g mąki migdałowej
- 110 g białek jaj
- 50 ml wody
Na nadzienie cytrynowe:
- 3 jajka
- 125 g masła (miękkiego)
- 120 g cukru
- 80 ml soku z cytryny
- 5 g skórki z cytryny
Na nadzienie mascarpone z mlekiem skondensowanym:
- 200 g mascarpone
- 50–70 g mleka skondensowanego
Na nadzienie czekoladowe:
- 300 g mlecznej czekolady
- 200 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30% i wyższej
1. Na nadzienie cytrynowe wymieszaj skórkę z cytryny i cukier. Dodać jajka i sok z cytryny, wymieszać. Miskę z mieszanką umieścić w łaźni wodnej. Podgrzewać, ciągle mieszając, do 84°C (około 15 minut). Gdy śmietana zgęstnieje, zdejmij miskę z ognia, ostudź do 60°C, dodaj kawałki masła i ubijaj mikserem, aż masa stanie się jednolita. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc.
2. Na nadzienie czekoladowe czekoladę połamać na drobne kawałki, śmietankę doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Gdy śmietanka się zagotuje, zdejmij ją z ognia i dodaj czekoladę. Mieszankę dobrze wymieszaj na gładką masę (można ubić mikserem), następnie schłódź w lodówce przez 10–12 godzin.
3. Na nadzienie z mascarpone i mlekiem skondensowanym ubić mascarpone, stopniowo dodając mleko skondensowane. Ubijaj, aż masa będzie kremowa.
4. Rozgrzej piekarnik do 140°C. Wymieszaj mąkę migdałową i cukier puder. Przesiać.
5. Połącz wodę ze 150 g cukru, podgrzej do 114–116 °C i gotuj syrop, ciągle mieszając.
6. Białka podzielić na 2 równe części po 55 g każda. Jedną z nich wlać do mieszanki mąki i proszku, drugą ubić z pozostałymi 15 g cukru, aż masa będzie miękka. Kontynuując ubijanie, cienkim strumieniem wlewamy syrop. Ubijaj, aż beza ostygnie do 40°C.
7. Zmiksuj cukier puder, mąkę migdałową i białka na gładką masę. W razie potrzeby dodać barwnik spożywczy. W 3 dodatkach wymieszać bezę do takiej konsystencji, aby masa nie spadała z łyżki w kawałku, ale spływała jak wstęga (jednak ważne jest też, aby nie mieszać zbyt długo, aby nie stała się rzadka i zbyt rozpływająca się) ).
8. Umieść mieszaninę w rękawie cukierniczym z okrągłą końcówką o średnicy 8 mm. Wyciśnij kawałki o średnicy 4–4,5 cm i piecz przez 13–15 minut (w zależności od piekarnika).
9. Całkowicie ostudzić, wyjąć z blachy i skleić połówki ze sobą za pomocą nadzienia.
Uwaga dla gospodyni
Do nadzienia czekoladowego można użyć dowolnej czekolady: mlecznej lub gorzkiej.
Przydatne rady
Do przygotowania skomplikowanych deserów przyda się wysokiej jakości sonda temperatury. Dzięki temu urządzeniu nie popełnisz większości błędów.
Ciasto fitness z mąki migdałowej
Delikatny przysmak o orzechowym smaku plus jasny krem z galaretką – to fitnessowe ciasto z mąki migdałowej. Odpowiedni nawet dla tych, którzy są wobec siebie surowi. Żadnych wyrzutów sumienia!
Ciasto fitnesowe
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
Na ciastko:
- 60 g mąki migdałowej
- 60 g cukru
- 40 g cukru pudru
- 4 wiewiórki
Do kremu:
- 2 dojrzałe banany
- 100 g gorzkiej czekolady
- 70 g cukru pudru
- 8 g żelatyny liściastej
Aby przesłać:
- jagody
- mennica
Na galaretkę jagodową:
- 130 g czerwonych jagód
- 70 g brązowego cukru
- 1,5 łyżki. l. sok z cytryny
- 1/2 łyżki l. agar-agar
1. Przesiać mąkę z cukrem pudrem. Białka ubić z cukrem na stabilną pianę. Delikatnie wymieszaj obie masy, aby białka się nie osiadły.
2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wyrównaj silikonową szpatułką. Grubość ciasta powinna wynosić 1 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 7-8 minut. Pozwól ciasteczku całkowicie ostygnąć, usuń papier.
3. Na krem żelatynę namoczyć w zimnej wodzie na 10 minut. Banany rozgnieść na puree. Czekoladę posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej.
4. Zdjąć wannę z ognia, ostudzić czekoladę do temperatury 55°C. Dodać wyciśniętą żelatynę i puree bananowe. Szybko ubij mieszaninę blenderem. Krem przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki.
5. W przypadku galaretki agar-agar namoczyć w 100 ml wody na 30 minut. W małym rondelku podgrzej jagody z cukrem. Jeśli nie są zbyt soczyste, dodać 50-60 ml wody. Doprowadzić syrop jagodowy do wrzenia i natychmiast dodać agar-agar. Gotować przez 1-2 minuty, aż utworzy się biała piana. Dodać sok z cytryny, zdjąć z ognia. Galaretkę wylewamy warstwą o grubości 1 cm do prostokątnej blaszki wyłożonej folią spożywczą. Pozostawić do stwardnienia.
6. Z biszkoptu i galaretki wycinamy koła tej samej wielkości: na 1 ciasto potrzebne będą 2 kółka z biszkoptu i 1 z galaretki. Pozostałą galaretkę pokroić w drobną kostkę.
7. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z zamkniętą końcówką w kształcie gwiazdki. Na biszkopt wykładamy krążek galaretki, na niego krem fajkowy w formie różyczki, przykrywamy drugim biszkoptem. Udekoruj deser pozostałą śmietaną, świeżymi jagodami, kostkami galaretki i listkami mięty. Podawać.
Przydatne rady
W przypadku tego przepisu możesz wybrać stopień goryczy czekolady według własnego gustu. Tylko pamiętaj: im wyższa zawartość kakao, tym wyższa powinna być temperatura topnienia. Czekoladę można rozpuścić nie tylko w kąpieli wodnej, ale także w kuchence mikrofalowej.
Uwaga dla gospodyni
Nie czekaj, aż ciasto migdałowe wyschnie, w przeciwnym razie nie będziesz w stanie pokroić go w równe, idealne koła: po prostu się rozpadnie. Pozwól mu trochę ostygnąć i użyj aluminiowych foremek do ciastek, aby uzyskać idealne plasterki.
Wegański pasztet marchewkowy na świąteczny stół
Pasztet marchewkowy jest tak dobry, że ozdobi każdy świąteczny stół. Podawać na tostach lub krakersach, posypane posiekanymi ziołami lub płatkami migdałów.
Wegański pasztet marchewkowy na świąteczny stół
Do przygotowania 8 porcji potrzebne będą:
- 6–7 (1,5 kg) dużych marchewek
- 2 (400 g) duże cebule
- 50 g mąki migdałowej
- 50 ml oleju roślinnego + trochę więcej do pieczenia
- 5 ząbków (25 g) czosnku
- 1 łyżeczka nasiona kminku
- 1/2 łyżeczki nasiona kolendry
- 1/2 łyżeczki mielona kurkuma
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- bagietka do podania
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Cebulę pokroić w ćwiartki. Wszystkie przygotowane warzywa posmaruj oliwą, solą, pieprzem i zawiń w folię: każdą marchewkę osobno, cebulę i czosnek w 2 duże kawałki folii. Piec 45 minut.
2. Warzywa ostudzić i drobno posiekać ciężkim nożem. Możesz użyć robota kuchennego lub maszynki do mielenia mięsa. Ale lepiej zostawić małe kawałki, aby efekt końcowy nie był puree.
3. Do małego rondla wlać olej, dodać kminek i nasiona kolendry. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż przyprawy zaczną pachnieć, około 2 minut. Dodać kurkumę i zdjąć z ognia.
4. Przyprawy na oleju rozdrobnić blenderem zanurzeniowym, dodając sól i pieprz.
5. Do marchewki, cebuli i czosnku wlać pikantną oliwę, wymieszać. Dodać mąkę migdałową, ponownie wymieszać. Zamrażać. Podawaj pasztet na zimno z grzanką z bagietki.
Uwaga dla gospodyni
Mąka migdałowa jest ważnym składnikiem konsystencji pasztetu. Aby zaoszczędzić pieniądze, możesz ugotować go samodzielnie. Obierz orzechy i zmiel je w młynku do kawy. Jeśli chcesz, zamiast migdałów możesz użyć orzechów nerkowca.
Przy okazji
Możesz sprawić, że pasztet marchewkowy będzie pikantny, dodając 0,5 do 1 łyżeczki. płatki ostrej papryki z kurkumą.
Krówki cukierkowe
Domowe krówki to w zasadzie miękkie toffi z dodatkiem kawy, likieru kawowego i ziaren kawy. Miłośnicy kawy z pewnością to docenią.
Krówka kawowa
Dla…