Co ugotować z kukurydzą w puszkach: 7 oryginalnych dań
Tatiana Sotnikowa 21 marca 2024 r
Myślisz, że kukurydza w puszkach nadaje się tylko do sałatek? Ale nie: szefowie kuchni śmiało dodają go do przystawek, zup, dań gorących, a nawet wypieków. Swoją drogą kukurydza wpływa nie tylko na smak, ale także na konsystencję potraw, czyniąc doznania gastronomiczne ciekawszymi.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jak powstaje kukurydza konserwowa?
- Przydatne właściwości kukurydzy w puszkach
- Jak wybrać kukurydzę konserwową
- Co można zrobić z kukurydzy w puszkach i do czego to pasuje?
- Przepisy
- Koszyczki tortilli z kukurydzą
- Sałatka z kapusty z kukurydzą
- Zupa ziemniaczana ze słodką kukurydzą
- Kremowy gulasz z kurczaka i warzyw z ciastem francuskim
- Wieprzowina z krewetkami, kukurydzą i makaronem ryżowym
- Placuszki kukurydziane
- Meksykańskie babeczki
Jak powstaje kukurydza konserwowa?
Jak powstaje kukurydza w puszkach, zdjęcie: Shutterstock
Prawdę mówiąc, konserwy często traktowane są z dużą dozą sceptycyzmu: co w nich może być wartościowego dla organizmu? Ale w przypadku kukurydzy sytuacja jest inna: całkiem możliwe jest znalezienie korzyści w takich „słoikach”. Do konserw producenci zwykle używają odmian kukurydzy cukrowej, które mają słodki smak i delikatną konsystencję. Z kolb wycina się ziarna, sortuje i blanszuje przez 5 minut. Następnie kukurydzę schładza się, zalewa solanką z wody, cukru i soli i gotuje przez 5 minut. Pakowane w słoiki i sterylizowane. Oznacza to, że wszystko dzieje się dość łatwo i prosto, a produkt okazuje się tak naturalny, jak to tylko możliwe, bez „chemikaliów”. Mało tego: dzięki dość szybkiej obróbce cieplnej kukurydza konserwowa zachowuje przyzwoitą ilość cennych składników odżywczych.
Przydatne właściwości kukurydzy w puszkach
Złote ziarna są bogate w witaminy z grupy B i magnez, dzięki czemu kukurydza wzmacnia układ nerwowy. Produkt zawiera także tryptofan, który korzystnie wpływa na rytmy dobowe organizmu i normalizuje sen.
Kukurydza zawiera dużo żelaza, cynku, potasu, a także witamin E, PP i K, które są po prostu niezastąpione dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego i metabolizmu. Wreszcie kukurydza jest bogata w błonnik dla przewodu żołądkowo-jelitowego.
Jak wybrać kukurydzę konserwową
Wybór kukurydzy w puszkach, fot. Shutterstock
Jeśli chcesz uzyskać maksymalny smak i korzyści, dokładnie przestudiuj skład konserw. Powinny zawierać wyłącznie ziarna kukurydzy, wodę, sól i cukier. Jeśli zobaczysz coś innego, odłóż słoik na półkę.
Nieprzyzwoite wydaje się nawet mówienie o sprawdzaniu daty ważności. Ale na pewno warto podać datę produkcji, bo konserwy wyprodukowane w okresie lipiec-sierpień częściej powstają ze świeżych zbóż niż z mrożonych.
Które słoiki wolisz: blaszane czy szklane? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Szklane pozwalają ocenić barwę, wielkość ziaren i stan solanki. Cyny nie mają tej zalety, ale szybciej się nagrzewają, przez co w procesie produkcyjnym poddawane są krótszej obróbce cieplnej. Oznacza to, że korzystne substancje zawarte w kukurydzy umieszczonej w puszce zostają pełniej zachowane.
Co można zrobić z kukurydzy w puszkach i do czego to pasuje?
Ten produkt może wiele. Kukurydza dobrze komponuje się ze wszystkimi świeżymi i gotowanymi warzywami, z jajkami, ryżem, mięsem i drobiem, z pikantnymi ziołami, a nawet z owocami. W kuchni meksykańskiej i indyjskiej złote ziarna dodaje się do ciasta, zup i gulaszu. Ponadto kukurydza w puszkach jest dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc jeśli nie chcesz gotować dodatku, po prostu otwórz słoik i połóż go na talerzach. Cóż, dla tych, którzy są gotowi spędzić czas na bardziej skomplikowanych potrawach, przygotowaliśmy 7 niezwykłych przepisów.
Przepisy
Koszyczki tortilli z kukurydzą
Kosze tortilli z kukurydzą możemy zaproponować niespodziewanie gościom, przygotować dla dzieci na podwieczorek lub zabrać do pracy jako szybką i zdrową przekąskę. W połączeniu z jasnozieloną sałatką będą dobre na szybki obiad.
Koszyczki tortilli z kukurydzą
Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:
Do napełniania:
- tortille – 4 szt.
- mozzarella – 100 g
- przecier pomidorowy – 6 łyżek. l.
- kukurydza konserwowa – 4 łyżki. l.
- oliwki konserwowe – 15 szt.
- natka pietruszki – 2 gałązki
- bazylia do podania – do smaku
- olej roślinny – 1 łyżka. l.
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Foremki do muffinów natłuść olejem roślinnym. Oliwki pokroić w krążki, mozzarellę w drobną kostkę.
2. Za pomocą nacięcia o średnicy 8–10 cm wycinać z podpłomyków kółka i smarować je przecierem pomidorowym. Ułóż tortille w foremkach i dociśnij do ich rogów. Rozłóż równomiernie oliwki, kukurydzę i kostki mozzarelli.
3. Włóż blachę do piekarnika i piecz tarty przez 15-17 minut. Mozzarella powinna się roztopić, a brzegi tortilli lekko zarumienić. Podawaj natychmiast.
Przy okazji
Wypełnieniem takich koszyków może być absolutnie wszystko. Mozzarellę można łatwo zastąpić innym serem. Użyj szynki, pomidorków koktajlowych i resztek pieczonych kawałków kurczaka z obiadu.
Uwaga dla gospodyni
Każdą tortillę można po prostu pokroić na 4 części i włożyć do foremek. Odetnij wystające części nożyczkami kuchennymi lub zostaw wszystko tak jak jest: po upieczeniu zrumienią się i staną się chrupiące.
Sałatka Z Kapustą I Kukurydzą
Sałatka stworzona na słoneczne, wiosenne dni: wygląda apetycznie, ma przyjemną chrupkość i zachwyca świeżym smakiem. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu i można je składać o każdej porze dnia.
Sałatka Z Kapustą I Kukurydzą
Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:
- kapusta biała – 400 g
- kukurydza konserwowa – 400 g
- świeże ogórki – 300 g
- koperek – 4 gałązki
- zielona cebula – 1 łodyga
- majonez – 120 g
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
1. Pokrój kapustę w cienkie paski. Przełóż do miski, posyp solą i zagniataj rękoma. Pozostaw na 10 minut.
2. Umieść kukurydzę w puszce na durszlaku i poczekaj, aż płyn całkowicie spłynie.
3. Odetnij końce ogórków. Ogórki pokroić w plastry o grubości 3 mm, a następnie pokroić w paski.
4. Oddziel liście kopru od łodyg (łodygi nie będą potrzebne). Drobno posiekaj liście. Pokrój zieloną cebulę w cienkie pierścienie.
5. Do miski z kapustą przełożyć kukurydzę, ogórki, cebulę i koperek. Dodaj majonez.
Przy okazji
Jeśli przygotowujesz sałatkę z młodej kapusty z delikatnymi, soczystymi liśćmi, możesz spokojnie pominąć pierwszy krok.
Uwaga dla gospodyni
Majonez można zastąpić sosem jogurtowym naturalnym lub oliwą ubitą z sokiem z cytryny.
Zupa ziemniaczana z kukurydzą
To danie po raz kolejny udowadnia, że pierwsze danie bez mięsa, ryb czy drobiu może być nie tylko smaczne, ale i sycące. Po prostu kupuj dobre, świeże warzywa i ciesz się gotowaniem. A jeśli zastąpisz wodę pysznym bulionem warzywnym lub grzybowym, gulasz okaże się prawdziwym arcydziełem.
Zupa ziemniaczana z kukurydzą
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- kukurydza konserwowa – 300 g
- rafinowany olej roślinny – 2 łyżki. l.
- cebula – 80 g
- marchewka – 80 g
- pomidor – 1 szt.
- czosnek – 3 ząbki
- ziemniaki – 500 g
- natka pietruszki i/lub kolendra do dekoracji
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
1. Kukurydzę otwórz i przełóż na sito. Połowę zmiel w blenderze. Zachowaj pozostałe ziarna.
2. Obierz cebulę i czosnek i posiekaj. Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Smażyć cebulę i czosnek na złoty kolor.
3. Do rondla wlać 1,5 litra wody i doprowadzić do wrzenia. Dodaj trochę soli. Dodaj ziemniaki i marchewkę. Gotuj przez 5 minut.
4. Dodać puree kukurydziane, podsmażoną cebulę i drobno pokrojonego pomidora. Doprawić solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut. Dodaj całe ziarna kukurydzy. Doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z drobno posiekanymi warzywami.
Przy okazji
Do garnka z gotową zupą można wrzucić drobno posiekane zioła i pozostawić zupę pod przykryciem na 10 minut: smak zupy stanie się bardziej intensywny.
Uwaga dla gospodyni
Chcesz przygotować bulion grzybowy na zupę chowder? 30 g suszonych białek zalać 1 litrem wody i pozostawić na 4 godziny. Następnie odcedź napar i opłucz grzyby. Umieścić je w rondlu, zalać tym samym naparem i dodać 300 ml świeżej wody. Doprowadź do wrzenia, usuń pianę i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę.
Kremowy gulasz z kurczaka i warzyw z ciastem francuskim
Danie w stylu angielskim o zaskakująco domowej atmosferze. Gulasz z kurczaka z dużą ilością warzyw okazuje się bardzo sycący i aromatyczny, dlatego z pewnością zdobędzie najwyższe oceny wśród Twoich bliskich.
Kremowy gulasz z kurczaka i warzyw z ciastem francuskim
Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:
- cebula – 10 g
- marchewka – 200 g
- ziemniaki – 300 g
- czosnek – 3 ząbki
- filet z kurczaka – 800 g
- masło – 60 g
- olej roślinny – 2 łyżki. l.
- mąka – 3 łyżki. l.
- śmietana 10% tłuszczu – 500 ml
- kukurydza konserwowa – 200 g
- mrożony groszek zielony – 200 g
- ciasto francuskie bez drożdży – 400 g
- żółtko do posmarowania
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
1. Obierz ziemniaki i marchewkę, pokrój w kostkę. Pokrój kurczaka w ten sam sposób. Zagotuj 600 ml wody i dodaj sól. Dodać kurczaka, ziemniaki i marchewkę. Gotuj przez 10 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż warzywa i kurczaka na talerz. Zachowaj bulion.
2. Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj. W rondlu o grubym dnie rozgrzej masło. Dodać cebulę i czosnek i smażyć, mieszając, przez 5 minut.
3. Dodaj mąkę, mieszając, smaż przez kolejne 2 minuty. Dolać bulion i śmietanę, gotować, mieszając, aż zgęstnieje (około 3 minuty). Doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać kurczaka, marchewkę, ziemniaki, groszek i kukurydzę. Mieszaj, doprowadzaj do wrzenia i zdejmij z ognia.
4. Przełóż zawartość rondelka do naczynia do pieczenia. Rozwałkuj ciasto na okrągły placek o średnicy nieco większej niż forma.
5. Ciasto przekrój w poprzek, nie przecinając do końca, i wykonaj 4 otwory, przez które będzie mogła ulatniać się para. Przykryj patelnię ciastem i sklej krawędzie. Posmaruj ciasto żółtkiem. Piec w temperaturze 180°C przez około 30–40 minut. Podawać na gorąco.
Uwaga dla gospodyni
Podobny gulasz można przygotować z wieprzowiną lub indykiem. Lepiej piec porcjami, np. w małych glinianych garnkach lub foremkach z grubym dnem. W takim przypadku ciasto należy pokroić w krążki zgodnie ze średnicą pojemników do pieczenia.
Wieprzowina z krewetkami, kukurydzą i makaronem ryżowym
Technologia gotowania woka jest znana ludziom od 3 tysięcy lat. Nie ma w tym nic specjalnego, jedzenie było po prostu gotowane na półkulistej patelni. Dzięki temu smażenie następuje błyskawicznie, a żywność lepiej zachowuje witaminy.
Wieprzowina z krewetkami, kukurydzą i makaronem ryżowym
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- wieprzowina – 400 g
- krewetki – 200 g
- jajka – 3 szt.
- makaron ryżowy – 300 g
- por (biała część) – 1 szt.
- zielona cebula – 30 g
- kukurydza konserwowa – 100 g
- brokuły – 150 g
- sos sojowy – 3 łyżki. l.
- nasiona sezamu – 2 łyżki. l.
- olej roślinny – 100 ml
- olej sezamowy – 1 łyżka. l.
- posiekana kolendra – do smaku
- sól, mielony czarny pieprz
1. Lekko ubij jajka. Makaron ugotować, przelać zimną wodą….