Co ugotować z krewetkami tygrysimi: 8 oryginalnych przepisów
Krewetki tygrysie to prawdziwy przysmak: nie można ich nazwać jedzeniem codziennym. Ale jeśli przygotujesz ten produkt, to tylko prawidłowo, aby nie powodował rozdzierającego bólu za zmarnowany czas i pieniądze.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Krewetki tygrysie: korzyści, funkcje gotowania
- Sałatka tajska z krewetkami tygrysimi
- Sałatka Feijoa z krewetkami tygrysimi
- Krewetki tygrysie z mlekiem tygrysim
- Chrupiące krewetki tygrysie z mango
- Zupa krem z krewetkami
- Risotto z krewetkami i pomarańczami
- Krifaroto me garides (grecki makaron z krewetkami tygrysimi)
- Mini placuszki z krewetkami tygrysimi i ketchupem
Krewetki tygrysie: korzyści, funkcje gotowania
Na świecie istnieje około 2000 gatunków krewetek, ale zazwyczaj mamy dostęp tylko do kilku z nich. Najczęściej produkt sprzedawany jest mrożony, w workach, na których można znaleźć frakcje dziwne dla niewtajemniczonych, np. 120/140. O co tu chodzi? Mniej więcej ile krewetek znajduje się w kilogramie, to znaczy im większe te liczby, tym mniejsza krewetka.
Krewetki tygrysie, o których dzisiaj porozmawiamy, należą do dużej kategorii: 1 kg zawiera 40–50 sztuk. Te skorupiaki wzięły swoją nazwę od charakterystycznych pasków na skorupie. Wyglądają bardzo ładnie, a miąższ tych krewetek jest delikatny i ma charakterystyczny słodkawy smak. W sumie, całkowita przyjemność.
Co szczególnie miłe, ci mieszkańcy głębin morskich nie mają zbyt dużej wartości energetycznej, około 130 kcal na 100 g produktu. Jednak może się to oczywiście różnić w zależności od sposobu przygotowania. Najbardziej wysokokaloryczną opcją jest smażenie na oleju; Najbezpieczniejszą, dietetyczną opcją jest gotowanie na parze. Swoją drogą, w przypadku krewetek jest co konserwować! 100 g miąższu zawiera 18 g białka z cennymi aminokwasami, dużo jodu, żelaza, fosforu, magnezu, miedzi, cynku. Dlatego jedzenie krewetek tygrysich będzie miało korzystny wpływ na skład krwi, zdrowie układu nerwowego i kostnego, a także na układ odpornościowy.
Zanim porozmawiamy o kulinarnym zastosowaniu tego produktu, porozmawiajmy o kwestii jego prawidłowego przygotowania, gdyż – powtarzamy – w naszym kraju krewetki sprzedawane są głównie w postaci mrożonej. Należy je więc rozmrażać powoli, a nie w temperaturze pokojowej, ale na najzimniejszej półce lodówki, w durszlaku umieszczonym w misce. Proces ten zajmie oczywiście dużo czasu (8–10 godzin), ale w rezultacie otrzymasz soczysty miąższ o imponującym zakresie właściwości odżywczych.
Jeśli kupiłeś krewetki w skorupkach, powinieneś je obrać. Należy usunąć nie tylko chitynowe płytki i głowę, ale także wieniec jelitowy znajdujący się wzdłuż grzbietu. Ale ogon z ostatnim segmentem można zachować: ozdobi danie i wyraziście zasygnalizuje jego skład.
Jak najlepiej przyrządzić krewetki tygrysie? Gotować w wodzie lub na parze, smażyć na grillu lub na oleju. Dodaj do zupy lub risotto, przygotuj sos do makaronu na bazie krewetek tygrysich. Setki opcji! I pamiętajcie: krewetki, podobnie jak inne owoce morza, dobrze komponują się z cytryną i białym wytrawnym winem, które sprawiają, że smak potrawy jest harmonijny i wyrafinowany.
Sałatka tajska z krewetkami tygrysimi
Jak przystało na azjatycką tradycję kulinarną, sałatka ta łączy w sobie słodycz i słoność, gorycz i ostrość. A krewetki tygrysie z ich wykwintnymi nutami są tu jak najbardziej odpowiednie!
Sałatka tajska z krewetkami tygrysimi
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 24 surowe krewetki tygrysie
- 200 g sałaty
- 3 gałązki kolendry
- 1 łyżeczka nasiona kolendry
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 3 łyżki. l. olej roślinny
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
do tankowania:
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- ½ ostrej papryczki chili
- 2 łyżki l. sos rybny
- 2 łyżki l. jasny sos sojowy
- 4 łyżki l. masło orzechowe
- sok z 1 limonki
1. Krewetki obierz ze skorupy, wykonaj nacięcie na grzbiecie, usuń czarną żyłkę jelitową. Zmiel nasiona kolendry za pomocą wałka lub moździerza i wymieszaj z curry i olejem. Tą mieszaniną polej krewetki, zamieszaj i pozostaw na 30 minut.
2. Przygotuj dressing: usuń górne liście z trawy cytrynowej i posiekaj je bardzo drobno. Usuń nasiona z chili i posiekaj. Wszystkie składniki dressingu zmiel w blenderze na jednolitą masę.
3. W bardzo gorącym woku lub głębokiej patelni z grubym dnem smaż krewetki na różowy kolor, 3–5 minut. Na patelnię wlać dressing, wymieszać z krewetkami, zdjąć z ognia.
4. Umyj i osusz liście sałaty. Ułóż je na talerzu, na wierzchu ułóż krewetki i polej powstałym sosem z patelni. Posyp listkami świeżej kolendry.
Przy okazji
Jeśli kupiłaś suszoną trawę cytrynową, namocz ją w ciepłej wodzie przez co najmniej 2 godziny. Lepiej jest usunąć sorgo z gotowego dania, ponieważ jest zbyt twarde.
Uwaga dla gospodyni
Do przygotowania tej sałatki odpowiednia jest dowolna sałata liściasta: sałata, liść dębu, lollo rossa, rzymska.
Sałatka Feijoa z krewetkami tygrysimi
Sałatka z niezwykłym połączeniem krewetek i feijoa, doprawiona domowym sosem na bazie oleju roślinnego z musztardą i cytryną, zostanie doceniona przez Twoich gości, a może nawet poprosi o przepis!
Sałatka Feijoa z krewetkami tygrysimi
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 400 gr feijoa
- 300 g gotowanych obranych krewetek tygrysich
- 100 g rukoli
- sok i skórka z 1 małej cytryny
- 70 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka. l. ziarnista musztarda
- 1 łyżeczka Miód
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- posiekane pistacje do podania
1. Aby przygotować sałatkę, zdejmij feijoa ze skóry. Następnie pokrój owoce w plasterki i polej sokiem z połowy cytryny.
2. Na dressing wymieszaj pozostały sok z cytryny, skórkę, musztardę, miód i olej, dodaj sól i pieprz.
3. Wymieszaj rukolę z feijoa i 1 łyżką. l. dressingiem, ułożyć na talerzach. Na wierzchu ułóż krewetki, polej resztą dressingu, posyp orzechami. Podawaj natychmiast.
Przy okazji
Sałatkę podawaj na ciepło, najlepiej porcjami. Przed podaniem ułóż na wierzchu krewetki i posyp posiekanymi pistacjami, orzeszkami piniowymi lub innymi orzechami.
Uwaga dla gospodyni
Przepis na sałatkę wymaga krewetek tygrysich, ale możesz użyć mniejszych. To danie można przygotować z innymi owocami morza: małżami, przegrzebkami.
Krewetki tygrysie z mlekiem tygrysim
„Mleko tygrysie” to specjalna marynata peruwiańska, do której nie trzeba łapać ani tym bardziej doić tygrysa! Będziesz potrzebował imbiru, limonki, czosnku, oleju roślinnego (najlepiej sezamowego) i sosu sojowego. Ten ostatni można zastąpić bulionem rybnym, a dla lepszego efektu dodać brandy lub inny mocny alkohol.
Krewetki tygrysie z mlekiem tygrysim
Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:
- 18 surowych krewetek tygrysich
- 150 g świeżego filetu z białej ryby morskiej
- 300 ml bulionu rybnego lub krewetkowego
- 150 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1 łyżeczka otarta skórka z limonki
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm świeży korzeń imbiru
- 1 duża szalotka
- 1 mała czerwona papryczka chili
- 4 gałązki kolendry
- 2 łyżeczki średnia sól morska
- 15 kostek lodu
- olej roślinny do smaku
- liście kolendry do podania
1. Obierz szalotkę, czosnek, imbir i chili i drobno posiekaj. Kolendrę dokładnie myjemy i siekamy. Drobno posiekaj filet z ryby.
2. Połącz wszystkie składniki oprócz krewetek i oleju roślinnego w blenderze i miksuj na gładką masę. To jest „mleko tygrysie”.
3. Krewetki obierz ze skorupy, pozostawiając ogon. Usuń żyłę jelitową. Zanurz każdą krewetkę w mleku tygrysim i pozostaw do marynowania na 10 minut.
4. Następnie strząśnij marynatę i smaż bardzo szybko na gorącym oleju roślinnym, aż będzie ugotowana.
5. Do kieliszków do martini wlej mleko tygrysie. Do każdego włóż krewetki, wieszając je za ogon. Udekoruj listkami kolendry. Podawaj natychmiast.
Przy okazji
Marynata ta nadaje się do wszelkich dań z ryb i owoców morza. W kuchni latynoamerykańskiej koktajle alkoholowe przygotowywane są na bazie „mleka tygrysiego”, które nie odurza, a wprowadza w stan niesamowitej pogody ducha i trzeźwości.
Uwaga dla gospodyni
W naszym przypadku surową rybę dodaje się do „mleka tygrysiego”, które oczywiście zostanie poddane pewnej obróbce na zimno marynatą. Aby jednak uniknąć problemów, staraj się zachować jak największą świeżość.
Chrupiące krewetki tygrysie z mango
Fantastycznie smaczna, bardzo efektowna przekąska w stylu indyjskim, która nie pozostawi nikogo obojętnym. Otóż pikantny chutney z mango dodaje krewetkom szczególnie wyrafinowanych nut, nie zagłuszając ich smaku, ale delikatnie go podkreślając.
Chrupiące krewetki tygrysie z mango
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 20–24 surowe krewetki tygrysie
- 7 arkuszy ciasta filo
- 20 dużych liści bazylii
- olej roślinny do głębokiego smażenia
- 1 białko do posmarowania
- słodki sos chili do podania
na chutney z mango:
- 2 średniej wielkości mango
- 3 cm świeży korzeń imbiru
- pół małej papryczki chili
- 1 łyżeczka Sahara
- 2 łyżeczki biały ocet winny
- 1 łyżka. l. Miód
- 1 laska cynamonu
- sól
1. Chutney z mango obrać i pokroić w kostkę; posiekać imbir. Przygotuj karmel z cukru i miodu. W rondlu wymieszaj miód i cukier i podgrzej na małym ogniu. Przed gotowaniem mieszaninę można wymieszać łyżką; po ugotowaniu wystarczy wstrząsnąć chochelką. Gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać pozostałe składniki i gotować na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji dżemu. Pozwól ostygnąć.
2. Obierz krewetki z muszli i usuń głowy. Rozgrzej olej do smażenia do 160°C. Arkusze filo przekrój na 3 równe części. Bardzo szybko, aby ciasto nie wyschło, każdą krewetkę owijamy w listek bazylii, następnie w pasek filo, ostatni wrap posmarowując białkiem jaja, tak aby ciasto się sklejało.
3. Powstałe bułki smażymy na oleju na złoty kolor, następnie przekładamy na sito, aby odsączyć olej. Podawać na gorąco z sosem chilli i chutneyem z mango.
Przy okazji
Frytownica do smażenia krewetek musi być bardzo gorąca, aby proces smażenia był szybki, ale skuteczny.
Uwaga dla gospodyni
Do chutneyu z mango można też dodać odrobinę zmielonego kardamonu i zmielonych goździków (dosłownie na czubku ostrego noża!) – wyjdzie wyjątkowo ciekawie.
Zupa krem z krewetkami
Staraj się kupować krewetki z głową. Najczęściej w tej formie sprzedawane są tzw. langustynki australijskie. W rzeczywistości nie są to wcale langustynki, ale dzikie krewetki patagońskie. Ich mięso jest różowe nawet na surowo, a głowy i muszle skorupiaków stanowią doskonały rosół.
Zupa krem z krewetkami
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 600 g surowych krewetek tygrysich
- 400 ml śmietany o zawartości tłuszczu 20–38%
- 500 g porów
- 1 czerwona papryka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki l. oliwa z oliwek
- 50 g masła
- sól
- mieszanka świeżo zmielonego pieprzu
1. Aby przygotować zupę-krem z krewetkami należy usunąć ich skorupki odkręcając najpierw główki. Zachowaj muszle i głowy. Przetnij grzbiet krewetki przez środek i usuń ciemną żyłkę jelitową. Dopraw krewetki solą, pieprzem, oliwą z oliwek i pozostaw do marynowania, aż wszystko inne będzie przygotowane.
2. W dużym rondlu o grubym dnie podgrzej połowę ghee lub masła. Dodaj głowy i muszle krewetek. Smażymy na dużym ogniu, czasami…