Co ugotować z krewetkami królewskimi: 5 fajnych przepisów na wakacje

Co ugotować z krewetkami królewskimi: 5 fajnych przepisów na wakacje

Co ugotować z krewetkami królewskimi: 5 fajnych przepisów na wakacje

Marianna Orlinkowa 28 grudnia 2023 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdział

Naprawdę kocham krewetki. Dla mnie krewetki na stole to święto, nawet jeśli jest to zwykły dzień pracy. Nasze krewetki, zwłaszcza te duże, zwane często „królem”, to drogi produkt i bardzo ważne jest, aby dobrze wiedzieć, co z nimi zrobić, aby nie zmarnować wydanej na nie porządnej sumy. Jeśli krewetki królewskie zostaną użyte prawidłowo, z jednego dużego opakowania można przygotować nie jedno, ale co najmniej dwa dania. Rozwiążmy to.

Co ugotować z krewetkami królewskimiCo ugotować z krewetkami królewskimiCo ugotować z krewetkami królewskimiCo ugotować z krewetkami królewskimiCo ugotować z krewetkami królewskimi

Co przeczytać w artykule:

  • Co to są krewetki królewskie?
  • Rozmiar krewetki królewskiej
  • W sprzedaży odmiany krewetek królewskich
  • Jak używać różnych odmian krewetek
  • Jak rozmrażać krewetki królewskie
  • Przepisy z krewetkami królewskimi na świąteczny stółKrewetki królewskie na patelni na Nowy RokPizza z krewetkami królewskimiPolenta z krewetkami królewskimi i boczkiemPaella z krewetkami królewskimiBruschetta z krewetkami królewskimi

Co to są krewetki królewskie?

Jeśli zaczniesz wpisywać w wyszukiwarkę internetową słowo „królewski”, krewetki pojawią się na czwartym miejscu – po „domach królewskich świata”, „dynastiach Anglii” i „corgi”. Oznacza to, że produkt jest wyraźnie popularny. Co to słowo oznacza w odniesieniu do tych skorupiaków dziesięcionogów? Jasne jest, że pod pojęciem „królewskiego” należy rozumieć wszystko, co najlepsze, duże i drogie – ale co dokładnie? „Krewetka królewska” to nie gatunek, ale chwyt marketingowy. W rosyjskich sieciach handlowych jest to nazwa nadawana akwakulturze ciepłowodnej (to znaczy nie dzikiej, ale specjalnie hodowanej w gospodarstwach morskich) średnim i dużym krewetkom. Najczęściej pod tą nazwą kryje się tzw. „vanamei”, czyli białonoga krewetka Litopenaeus vannamei.

„Krewetki królewskie” to nie gatunek, ale chwyt marketingowy. Tak nazywają się średnie i duże krewetki w rosyjskich sklepach.
„Krewetki królewskie” to nie gatunek, ale chwyt marketingowy. Tak nazywają się średnie i duże krewetki w rosyjskich sklepach.

Te krewetki mają bardzo neutralny smak; absolutnie potrzebują jasnych sosów i przypraw. Czasami tak się też nazywa „krewetki tygrysie” – z jasnymi czarnymi paskami na skorupce, takie mi smakują o wiele lepiej. Określenia „królewskie” używa się także w odniesieniu do krewetek patagońskich, jednak coraz częściej, ze względu na błędne tłumaczenie napisu na pudełku, nazywane są one langustykami australijskimi (langustynki muszą mieć pazury: a te mają 10 nóg). Wydaje mi się, że tego typu krewetki to wyjątkowo dobry zakup pod względem stosunku ceny do jakości. Fakt jest taki, że są to krewetki dzikie i surowe – są różowe nie dlatego, że zostały ugotowane, ale w jak najbardziej naturalny sposób. Wszelkie dzikie owoce morza mają znacznie jaśniejszy i ciekawszy smak niż owoce morza pochodzące z akwakultury.

Prawdziwego langustynka od krewetki królewskiej łatwo odróżnić: langustynka ma pazury
Prawdziwego langustynka od krewetki królewskiej łatwo odróżnić: langustynka ma pazury

Rozmiar krewetki królewskiej

Umówmy się: jeśli na naszej stronie w przepisie jest napisane „duży”, to ten (przyjęty w handlu) rozmiar wynosi nie mniej niż 50/70 i nie więcej niż 40/60. Oznacza to, że kilogramowy worek będzie zawierał od 50 do 70 lub od 40 do 60 sztuk. Wszystkie większe krewetki nazywane są krewetkami „gigantycznymi”. A te mniejsze są „małe”.

W sprzedaży odmiany krewetek królewskich

Duże krewetki można przygotować i zamrozić w następującej postaci:

  • nieoczyszczony głową;
  • nieobrane bez główki;
  • obrane z głową i ogonem;
  • obrany z ogonem;
  • całkowicie oczyszczone.

Można je jednak zamrozić na surowo lub gotować.

Jak używać różnych odmian krewetek

Opinii może być tutaj wiele, ale moja zasada jest taka: jeśli nie masz ochoty na obiad, a po prostu przekąsisz coś smacznego do piwa lub wina, w towarzystwie lub w doskonałej izolacji przy ulubionym serialu, kup gotowanego mrożonego króla krewetki. Są najtańsze, a doskonale spełniają swoje zadanie. Po prostu ich nie gotuj, zamieniając je w gumę! Zostały już ugotowane, Twoim zadaniem jest je po prostu podgrzać i ewentualnie dodać pikantnego aromatu.

Aby szybko ugotować krewetki królewskie z piwem lub winem, weź gotowane mrożone. I po prostu zalej wrzącą wodą i dodaj przyprawy
Aby szybko ugotować krewetki królewskie z piwem lub winem, weź gotowane mrożone. I po prostu zalej wrzącą wodą i dodaj przyprawy

Aby to zrobić, włóż zamrożone krewetki do dużego rondla, dodaj tam dodatki, zalej pełny czajnik wrzącą wodą i pozostaw na 5 minut. Następnie postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Natychmiast wrzuć go na durszlak i idź jeść. Dodatkami mogą być:

  • zmiażdżone ząbki czosnku + grubo posiekana zielona cebula + grubo posiekany koperek
  • posiekany świeży imbir + rozgniecione ząbki czosnku + krążki chili + curry lub pasta
  • gałązki świeżego tymianku + gałązki świeżego rozmarynu + rozgnieciony czosnek + plasterki cytryny

Jeśli chcesz przygotować elegancki obiad, a tym bardziej świąteczny stół, wybierz surowe krewetki.

Najprostszym sposobem pracy z całkowicie obranymi krewetkami jest rozmrożenie i wypuszczenie. Ale jeśli na krewetce pozostanie ogon, to po smażeniu lub pieczeniu będzie wyglądał bardziej imponująco. Ponadto, gdy chityna jest gotowana, wydaje się, że dodaje się aromat krewetek w miąższu krewetek. Jeśli więc masz krewetkę w skorupkach, obierając ją, zostaw ogon na co najmniej 20% krewetki.

Jeśli gotujesz surowe krewetki królewskie, pamiętaj o pozostawieniu ogona. Dodaje smaku
Jeśli gotujesz surowe krewetki królewskie, pamiętaj o pozostawieniu ogona. Dodaje smaku

Ale najciekawszą opcją są całkowicie nieobrane krewetki z głową. Nie pozwól, aby obecność głów Ci przeszkadzała – wręcz przeciwnie, inspiruj! Z głów i muszli krewetek powstaje niesamowicie smaczny rosół. A jeśli zdecydujecie się przygotować w naszych warunkach francuską zupę krem ​​z bisque czy słynną marsylską zupę bouillabaisse, to po prostu nie możecie się bez nich obejść!

Jak zrobić bulion, możesz przeczytać tutaj.

Jak rozmrażać krewetki królewskie

Mówiliśmy już o krewetkach gotowanych i mrożonych. Nie są rozmrażane, ale po prostu natychmiast podgrzewane. Jednak bardzo wskazane jest wcześniejsze rozmrożenie surowych krewetek (chyba że zamierzasz je ugotować). W zasadzie można smażyć bezpośrednio mrożone – ale wtedy potrzebny jest bardzo duży ogień, aby w trakcie procesu nie wyciekł z krewetek cały sok, a jednocześnie trochę doświadczenia, aby ich nie rozgotować.

Kiedy wszystko idzie zgodnie z planem. Jeśli jesteś geniuszem planowania i planujesz jutro ugotować krewetki, po prostu otwórz torbę, włóż zamrożone krewetki do durszlaka, włóż do miski, aby złapać płyn i przykryj całość folią spożywczą. Włóż do lodówki i po 12–16 godzinach możesz gotować. Rozmrożone w ten sposób krewetki prawie nie różnią się od świeżych.

Krewetki najlepiej rozmrażać w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Dzięki tej metodzie są prawie nie do odróżnienia od świeżych.
Krewetki najlepiej rozmrażać w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Dzięki tej metodzie są prawie nie do odróżnienia od świeżych.

Kiedy nie ma czasu. Jeśli masz mało czasu, weź dużą miskę lub umywalkę, napełnij ją bardzo zimną wodą, dodaj solidną garść soli i mieszaj, aż się rozpuści. Teraz dodaj krewetki wyjęte z torby. W ten sposób rozmrożą się w ciągu około godziny.

Bardzo szybko w sytuacji awaryjnej. Czasami worek krewetek umieszcza się pod gorącą wodą. Zasadniczo, jeśli będziesz bardzo ostrożny i będziesz ciągle obracać torebkę, aby lodowata glazura na krewetkach się rozpuściła, a krewetki nie nagrzały się za bardzo, tę metodę można zastosować w bardzo nagłych przypadkach.

Jak nie rozmrażać krewetek. Najgorsze jest rozmrażanie krewetek w kuchence mikrofalowej – po prostu sobie tego zabraniasz. Kuchenki mikrofalowe są bardzo głupie – i zanim wszystkie krewetki zostaną rozmrożone, niektóre z nich będą już ugotowane, to jest bardzo bez smaku, nie psują drogiego produktu.

Rozmrażanie w temperaturze pokojowej również nie działa zbyt dobrze, więc naucz się planować posiłki.

Przepisy z krewetkami królewskimi na świąteczny stół

Krewetki królewskie na patelni na Nowy Rok

Krewetki królewskie na patelni na Nowy Rok
Krewetki królewskie na patelni na Nowy Rok

Jeśli gotujesz w ten sposób krewetki królewskie na patelni, nie musisz się martwić o dodatek. Po prostu podawaj krewetki ze świeżym, chrupiącym pieczywem, aby móc zanurzyć pyszny sos na dnie patelni. A jeśli ktoś nie je chleba, to daj temu odważnemu człowiekowi dużą łyżkę.

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • 1 kg mrożonych, dużych, surowych krewetek, bez głów, obranych, z ogonem
  • 400 g pomidorków cherry, czerwonych i żółtych
  • 1 główka czosnku (90 g)
  • 1 duży pęczek natki pietruszki (100 g)
  • 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 80 g masła
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • ciabatta lub bagietka do podania

Jak gotować:

  1. Rozmrozić krewetki w lodówce wcześniej, zajmie to około 12 godzin.
  2. Obierz czosnek. Zmiażdż około jednej trzeciej czosnku i drobno posiekaj. Na czosnku połóż pietruszkę i drobno posiekaj, a następnie wszystko razem posiekaj. Umieść mieszaninę w dużej misce.
  3. Na patelni rozpuść masło, dodaj krewetki, smaż na dużym ogniu przez 1,5 minuty. z każdej strony. Włóż do miski z natką pietruszki i czosnkiem, dodaj sól i pieprz, wymieszaj.
  4. Pozostały czosnek pokroić w cienkie plasterki. Połowę pomidorków koktajlowych przekrój na pół, a resztę zostaw tak, jak jest.
  5. Na dużą głęboką patelnię z grubym dnem wlać oliwę, dodać odrobinę soli i dodać plasterki czosnku. Postaw patelnię na małym ogniu – pozwól, aby czosnek dusił się i oddał aromat olejowi, 3-4 minuty.
  6. Zwiększ ogień do średniego i dodaj całe pomidory koktajlowe. Gotuj przez 5 minut. Dodaj połówki pomidorków koktajlowych i smaż przez 3-4 minuty.
  7. Dodać krewetki wraz z pietruszką, zwiększyć ogień do dużego, wymieszać i podgrzewać naczynie jeszcze 2-3 minuty. Podawać bardzo gorące z pieczywem.

Nie bój się dodać do tego dania oliwy z pierwszego tłoczenia. To mit, że nie można na nim smażyć. Tylko nie podgrzewaj, trzymaj na średnim lub średnio wysokim ogniu. Gotowanie na nierafinowanej oliwie z oliwek jest nie tylko bezpieczne, ale także bardzo smaczne.

Pizza z krewetkami królewskimi

Pizza z krewetkami królewskimi
Pizza z krewetkami królewskimi

Pizza z krewetkami królewskimi to prawdziwe wydarzenie. Wygląda tak pięknie na stole! Zwłaszcza jeśli kilka krewetek nie zostanie obranych i umieszczonych na środku. Zróbmy tak zwaną pizzę „rzymską”, która nie jest okrągła, ale prostokątna.

na 1 dużą pizzę

Do testu:

  • 165 g mąki + trochę więcej do obtoczenia
  • 2 łyżki l. oliwa z oliwek + trochę więcej do wysmarowania
  • 3/4 łyżeczki suche drożdże
  • 1 łyżeczka Sahara
  • 0,5 łyżeczki sól

Do wypełnienia:

  • 400 g gotowanych mrożonych krewetek królewskich
  • 150 g sosu pomidorowego z bazylią
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g startej mozzarelli do pizzy
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia do dekoracji

Jak gotować:

  1. Na ciasto podgrzej 80 ml wody do 40°C, wymieszaj z cukrem i oliwą. Mąkę wymieszać z solą i drożdżami, dodać wodę, wyrabiać do uzyskania elastyczności, około 5 minut.
  2. Kulę ciasta posmaruj oliwą, przełóż do czystej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
  3. W celu nadzienia zamrożone krewetki zalać wrzącą wodą (nie gotować!). Po 5 minutach Odcedź na durszlaku i usuń skorupkę. Pozostaw 3-4 krewetki nieobrane. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
  4. Włącz piekarnik z blaszką w środku…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja