Co ugotować z jabłkami. 5 genialnych rozwiązań kulinarnych

Co ugotować z jabłkami. 5 genialnych rozwiązań kulinarnych

Co ugotować z jabłkami. 5 genialnych rozwiązań kulinarnych

Aleksander Iljin 01 sierpnia 2022 r4,50 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Każdy potrzebuje teraz przepisów na jabłka. Eksperci z radością biją na alarm – w tym roku w Rosji będzie niedobór jabłek. Zapraszamy na spotkanie z tą nowością w pełnym uzbrojeniu, nie ograniczając się do podręcznikowych zacięć.

Przepisy jabłkowe

Pomysł pierwszy: zrób puree

Mus jabłkowy to nie tylko pyszny samodzielny produkt, ale także doskonały zagęstnik wszelkich dżemów, konfitur i konfitur, a także niektórych sosów. Co więcej, jest tak cudowne, że produkowane przemysłowo dżemy składają się z niego w czterdziestu procentach. Nie zachęcamy Cię do pójścia za tym przykładem, ale mimo to absolutnie konieczne jest posiadanie w domu trochę musu jabłkowego.

Domowy mus jabłkowy

Mus jabłkowy można wykorzystać na różne sposoby: dodać go do innych owoców podczas robienia dżemu, zagotować jeszcze bardziej i uzyskać naturalną pastylkę, podgrzać z kawałkiem masła i gałązką tymianku, a następnie podawać z smażonym mięsem.

Podawać mus jabłkowy do steku

Przygotowanie jest proste: umyj jabłka, grubo je posiekaj, usuń rdzeń i obierz, włóż je do dużego rondla, lekko posyp cukrem, wyciśnij pół cytryny, wymieszaj.

Wymieszaj jabłka z cukrem

Do garnka wlej tyle wody, aby zakryła jabłka do połowy. Postaw na średnim ogniu i gotuj, regularnie mieszając, aż jabłka będą miękkie (czas zależy od odmiany, Antonówka szybciej zmięknie).

Ugotuj jabłka

Następnie rozgnieć tłuczkiem, dodaj cukier do smaku i gotuj, ciągle mieszając, przez pięć minut. Ułożyć w wysterylizowanych słoikach. Przechowywać w lodówce.

Jabłka rozgnieć tłuczkiem na puree

Pomysł drugi: wysusz

Suszenie jabłek jest dobre, ponieważ nie wymaga prawie żadnego wysiłku. Wystarczy płaska powierzchnia, słoneczna pogoda i gaza. No i same jabłka. Należy je przeciąć (na połówki lub koła; im cieńsze przetniesz, tym szybciej wyschną), wyciąć rdzeń i ogon, ułożyć przecięciem do góry, przykryć gazą i pozostawić w spokoju.

Suszone jabłka

Jeśli masz saunę na swojej daczy, możesz zwiększyć intensywność tego procesu: po ugotowaniu na parze połóż pokrojone jabłka na półkach i pozwól im tam leżeć. Pozostała ilość ciepła wystarczy, aby wysuszyć je następnego ranka. Z suszonych jabłek można zrobić kompot, dodać plasterek do gorącej herbaty lub wykorzystać je jako farsz do kurczaka, indyka czy kaczki.

Herbata z suszonymi jabłkami

Pomysł trzeci: namoczyć

Niestety nie sprawdza się ze wszystkimi odmianami jabłek, najlepiej sprawdza się z antonówką, pepiną, jesienną pasiastą i anyżem. Wśród innych zalet ma również fakt, że jabłek nie zbiera się już w ten sposób w żadnym kraju na świecie z wyjątkiem Rosji. Jak przystało na prawdziwą rosyjską specjalność, namoczone jabłka doskonale sprawdzają się jako przystawka do różnorodnych napojów alkoholowych, od wytrawnego szampana po nalewkę jarzębinową z koniakiem. Oto przepis: Namoczone jabłka

Namoczone jabłka z chudą okroshką na kwasie chlebowym

Pomysł czwarty: piec

Wiadomo, że pieczenie z jabłkami to półśrodek i nie da się wykorzystać nawet stu kilogramów. Jednak w żadnym wypadku nie powinniśmy o tym zapominać. Najprostszym przepisem jest rosyjska Charlotte, najbardziej skomplikowanym jest równie rosyjski „Napoleon” z kremem jabłkowym.

Domowe ciasto Napoleona z puree śmietanowym

Jabłka można także upiec w piekarniku, po prostu wyjmując środek i nadziewając je twarożkiem z cukrem, orzechami i miodem lub po prostu polewając miodem – jest to doskonałe rozwiązanie na śniadanie.

Jabłka pieczone w piekarniku z miodem

Francuzi robią to samo, ale dodatkowo zawijają jabłko w arkusz ciasta francuskiego, a zamiast twarogu nadziewają je orzechami, cukrem i masłem. Przepis na jabłka w cieście znajdziesz tutaj.

Pieczone jabłka w cieście

Pomysł piąty: cydr

Najbardziej egzotyczny sposób wykorzystania jabłek w Rosji, doskonale opisany przez felietonistę Pavel Pryanikov, jest następujący: „Jak zrobiłem cydr”. Jest to jednak niezwykle eleganckie rozwiązanie. A poza tym, w przeciwieństwie do dżemu, cydr nigdy nie jest kandyzowany. On po prostu nie ma czasu.

Domowy cydr jabłkowy

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jabłka #Aleksander Iljin #jak gotowaćPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca30 października 2019 r

Uwielbiam jabłka zarówno świeże, jak i w formie dżemów, także w różnych wypiekach i potrawach. Puree wyszło bardzo smaczne. Zrobiłem to raz, ale oczywiście nie według tego przepisu; zawsze wychodziło z brązowawym odcieniem. Muszę wypróbować ten przepis.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja