Co ugotować z gotowanych buraków: sałatki z różnymi rodzajami sera, winogronami, orzechami, suszonymi owocami i śledziem
Roman Ryżow 26 marca 2024 r
Buraki wydają się być stworzone specjalnie do sałatek. W surowej postaci jest dość twarde i ziemiste, ale po ugotowaniu mamy w dłoniach bardzo słodkie, soczyste, miękkie i delikatne warzywo. Ponadto buraki są dostępne przez cały rok w każdym sklepie, są niedrogie, dobrze rosną na naszych szerokościach geograficznych i są dobrze przechowywane do następnego sezonu. Dziś istnieje wiele przepisów na sałatki z gotowanymi burakami – od znanego winegretu i śledzia pod futrem po wersję restauracyjną z rukolą, suszonymi figami i owocami morza.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jak wybierać i gotować buraki
- Jak pokroić buraki
- Z czym łączyć buraki
- Przepisy:
- Sałatka z buraków ze śliwkami
- Sałatka Z Wołowiną I Burakami
- Sałatka z wybranymi pomarańczami, fetą i burakami
- Winegret z dynią
- Sałatka Z Burakami I Serem
- Sałatka z buraków z awokado i hummusem
- Pikantna sałatka z buraków z chrzanem
- Sałatka szwedzka ze śledziem
- Sałatka z buraków z orzechami włoskimi
- Sałatka „Bransoletka z granatów” z językiem
- Sałatka z czerwonych kalmarów
Jak wybierać i gotować buraki
Aby sałatka była smaczna, a buraki w niej miękkie i słodkawe, warzywo musi być odpowiednio ugotowane. Wybierz małe warzywa korzeniowe, o wadze nie większej niż 250 g, równej wielkości. Faktem jest, że buraki, które są zbyt duże, często mają wodnisty smak. Ponadto będzie musiał być gotowany przez 2 lub więcej godzin. Nie należy wstępnie czyścić warzywa i kroić go na kawałki – w ten sposób stracisz zarówno smak, jak i kolor.
Podczas gotowania buraki muszą być całkowicie zakryte wodą, tylko w ten sposób będą równomiernie gotowane. Dlatego jeśli płyn się zagotuje, należy go uzupełnić. Dobrze ugotowane warzywo staje się tak miękkie, że ostry nóż z łatwością może wniknąć w jego środek. Niektórzy kucharze gotują buraki w plastikowej torbie. Jednak ten lifehack nie wpływa w żaden sposób na smak ani czas gotowania. Dzięki temu patelnia pozostanie czysta.
Burak gotowany metodą sous vide okazuje się bardzo smaczny i naprawdę słodki. Warzywa kroi się w dowolne plastry, zamyka w szczelnie zamkniętym worku próżniowym i gotuje w niskiej temperaturze (około 80 ℃) przez 6 godzin.
Jeśli masz bardzo mało czasu, możesz ugotować buraki w kuchence mikrofalowej lub w szybkowarze. To faktycznie będzie działać szybciej. Jest inny sposób – kup gotowe gotowane i obrane buraki w opakowaniach próżniowych w supermarkecie.
Jak pokroić buraki
Ważną rolę odgrywa również krojenie buraków. Jeśli przygotowujesz winegret lub inną sałatkę z dużą liczbą składników, lepiej pokroić warzywo w kostkę. W przypadku klasycznego śledzia pod futrem czy buraków z czosnkiem i serem nie obejdzie się bez tarki. Aby uzyskać bardziej nowoczesny wygląd, pokrój buraki w długie, cienkie paski za pomocą noża spiralnego lub koreańskiej tarki do warzyw. A jeśli uzbroisz się w specjalne urządzenie, możesz uzyskać kręcone grube bloki. Bardzo ładnie wyglądają na rukoli, posypanej kozim serem i przekrojonymi na połówki winogronami.
Z czym łączyć buraki
Buraki dobrze komponują się z chudym mięsem. Może to być indyk, chuda wołowina, a nawet pierś z kurczaka. Owoce – gruszki, mango, owoce cytrusowe, a także ser – będą idealnie pasować do tego towarzystwa. Świetnie sprawdzi się tutaj feta lub młody kozi ser. Można jednak wziąć wysokotłuszczowy twarożek zbożowy: sałatka również okaże się z nim bardzo smaczna. I nie zapomnij o świeżych ziołach! Świeżości doda kilka listków lollo rosso lub rukoli, a drobno posiekana natka pietruszki lub estragon zrównoważy smak sałatki.
Jeśli chodzi o dressing, to oprócz majonezu do buraków doskonale nadają się jogurt grecki, kwaśna śmietana i klasyczny winegret składający się z oleju roślinnego, octu winnego, musztardy Dijon i miodu. Nawiasem mówiąc, spróbuj dodać nasiona kopru włoskiego lub kminku – okaże się bardzo smaczne.
Połączenie buraków z solonym śledziem lub anchois jest szczególnie popularne w krajach skandynawskich i bałtyckich. Te dwa składniki często dodaje się do kwaśnego jabłka, świeżego lub kiszonego ogórka, cebuli i pełnotłustej śmietany.
Przepisy
Sałatka z buraków ze śliwkami
Śliwki i rodzynki są idealnymi sojusznikami buraków. Sałatka jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa. Nie ma potrzeby używania majonezu jako sosu, można użyć kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.
Sałatka z buraków ze śliwkami
Aby przygotować sałatkę na 6 porcji, potrzebujesz:
- buraki gotowane średniej wielkości – 2 szt.
- orzechy włoskie łuskane – 40 g
- suszone śliwki – 30 g
- rodzynki – 30 g
- majonez – 80 g
1. Śliwki włóż do małej miski i zalej wrzącą wodą, tak aby całkowicie przykryła suszone owoce. Pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
2. Rodzynki zalać także wrzątkiem. Pozostaw na 10 minut. Odcedź wodę i osusz rodzynki papierowymi ręcznikami.
3. Śliwki przełożyć na sito i osuszyć. Ułożyć na desce, pokroić w cienkie paski. Przełożyć do dużej miski. Dodać przygotowane rodzynki.
4. Orzechy prażymy na suchej patelni przez 7–10 minut, aż zaczną pachnieć. Ostudzić, grubo posiekać.
5. Zetrzyj buraki na grubej tarce lub pokrój w cienkie paski. Dodaj do miski ze śliwkami i rodzynkami. Dodać orzechy, majonez i wymieszać. W razie potrzeby dopraw odrobiną pieprzu.
Przydatne rady
Do sałatki z buraków ze śliwkami możesz dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Nada potrawie przyjemną pikantność i charakterystyczny aromat.
Przy okazji
W razie potrzeby sałatkę z buraków i suszonych śliwek można doprawić dobrą oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia wymieszaną z łyżką soku z cytryny lub octu balsamicznego.
Sałatka Z Wołowiną I Burakami
Słodkawe buraki dobrze komponują się z chudą wołowiną, rukolą, ogórkami i smażoną cebulą. Wystarczy wymieszać wszystkie te składniki i otrzymać smaczną i zdrową sałatkę.
Sałatka Z Wołowiną I Burakami
Aby przygotować sałatkę na 4 porcje, potrzebujesz:
- chudy miąższ wołowy – 600 g
- ogórek świeży – 2 szt.
- buraki gotowane małe – 2 szt.
- cebula – 2 szt.
- rukola – 50 g
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 3 łyżki. l.
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Wołowinę lekko doprawić solą i pieprzem, włożyć do naczynia do gotowania na parze i gotować do miękkości, około 30 minut. Następnie przykryć folią i chłodzić przez 30 minut.
2. Buraki obrać i pokroić w plasterki.
3. Cebulę pokroić w pierścienie i smażyć na dużym ogniu w 1 łyżce. l. oliwa z oliwek, 3 minuty.
4. Ogórki pokroić w kostkę, wołowinę w cienkie plasterki.
5. W salaterce wymieszaj rukolę, buraki, ogórki i cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Na wierzch połóż wołowinę, skrop resztą oleju i podawaj.
Uwaga dla gospodyni
Z początkiem lata w sprzedaży pojawiają się młode buraki z liśćmi. Te delikatne blaty są jeszcze zdrowsze niż same buraki. Gotuj z nim zupy, dodawaj go do gulaszy warzywnych i przygotowuj z niego sałatki w postaci surowej. Nawiasem mówiąc, w tym przepisie może zastąpić rukolę.
Przy okazji
Zamiast wołowiny w tej sałatce można gotować na parze polędwiczkę wieprzową. Jeśli nie przestrzegasz PP, możesz smażyć mięso na złoty kolor.
Sałatka z wybranymi pomarańczami, fetą i burakami
Spróbuj dodać kilka plasterków soczystej słodkiej pomarańczy do gotowanych buraków. Rezultatem będzie bardzo świeża i smaczna sałatka.
Sałatka z wybranymi pomarańczami, fetą i burakami
Aby przygotować sałatkę na 4 porcje, potrzebujesz:
- buraki gotowane – 2 szt.
- feta – 200 g
- duże wybrane pomarańcze – 2 szt.
- ocet winny z czerwonego wina – 1 łyżka. l.
- oliwa z oliwek – 4 łyżki. l.
- świeża mięta – 3–4 gałązki
- pestki dyni – 30 g
1. Obierz pomarańczę, następnie ostrym nożem pokrój filet, usuwając nasiona. Trzymaj pomarańczę nad małą miską, aby wycisnąć sok.
2. Na suchej patelni praż pestki dyni na złoty kolor, 7–10 minut. Fajny.
3. Buraki pokroić w cienkie plasterki. Pokruszyć fetę. Oddziel liście mięty od łodyg.
4. Połączyć sok pomarańczowy, ocet, oliwę z oliwek i ubić widelcem. Na talerzach ułożyć buraki, plasterki pomarańczy i fetę, skropić dressingiem, posypać miętą i pestkami dyni. Podawać.
Przydatne rady
Pestki dyni możesz zastąpić prażonymi orzeszkami piniowymi. Zamiast fety użyj sera feta lub sera pleśniowego.
Przy okazji
Sałatkę tę można przygotować z innymi owocami cytrusowymi. Idealne są mandarynki, grejpfruty i pomelo.
Winegret z dynią
Zgodnie ze współczesną tradycją kulinarną do winegretu koniecznie dodaje się buraki i jeden lub więcej słonych składników – grzyby, ogórki, kapustę kiszoną lub śledź. Nasz winegret różni się od klasycznego dodatkiem smażonych kawałków dyni.
Winegret z dynią
Aby przygotować sałatkę na 4 porcje, potrzebujesz:
- ziemniaki gotowane – 400 g
- gotowana marchewka – 200 g
- buraki gotowane – 200 g
- dynia (miąższ) – 160 g
- grzyby solone lub marynowane – 100 g
- groszek zielony mrożony – 100 g
- kapusta kiszona – 100 g
- cebula czerwona – 50 g
- olej roślinny – 1 łyżka. l.
- cukier – 1 łyżka. l.
- sól – 1 łyżka. l.
- musztarda zbożowa – 10 g
Do tankowania:
- nierafinowany olej roślinny – 40 ml
- Musztarda Dijon – 40 g
- ocet winny czerwony – 10 ml
- miód – 10 g
- cukier – 5 g
- sól – 3 g
1. Wszystkie gotowane warzywa obrać i pokroić w duże plasterki.
2. Dynię pokroić w plasterki tej samej wielkości co pozostałe warzywa. Smażyć na oleju roślinnym do miękkości.
3. Zagotuj 500 ml wody, dodaj sól i cukier. Dodać groszek i gotować po ponownym zagotowaniu przez 5 minut. Następnie włóż do zimnej wody, aby zachować kolor.
4. Wszystkie składniki dressingu wymieszać na emulsję.
5. W salaterce wymieszaj groszek i drobno posiekaną czerwoną cebulę, dopraw i wymieszaj. Dodać pozostałe składniki, ponownie wymieszać i podawać.
Uwaga dla gospodyni
Mrożony groszek zielony można zastąpić groszkiem z puszki. Oczywiście nie ma potrzeby blanszowania.
Przy okazji
Warzywa na winegret można nie tylko ugotować, ale także upiec – dzięki temu zachowają więcej smaku i aromatu oraz będą mniej wodniste.
Sałatka Z Burakami I Serem
Wydawałoby się, że jest to bardzo prosta sałatka, ale jednocześnie bardzo popularna i zawsze aktualna. Weź dowolny ser – czy to holenderski, czy Maasdam, pod warunkiem, że jest twardy.
Sałatka Z Burakami I Serem
Aby przygotować sałatkę na 4 porcje, potrzebujesz:
- buraki gotowane – 400 g
- jajka – 3 szt.
- ser twardy – 150 g
- majonez – 60 g
- czosnek – 1 ząbek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- koperek do dekoracji
1. Ugotuj jajka na twardo. Zetrzyj buraki na grubej tarce. Drobno posiekaj czosnek i dodaj do buraków.
2. Zetrzyj ser na średniej tarce. Pokrój jedno jajko i usuń żółtko. Resztę zetrzyj na grubej tarce.
3. Wymieszaj wszystkie składniki, sól i pieprz. Dodać majonez i wymieszać. Przełóż do salaterki, posyp pokruszonym żółtkiem, udekoruj małymi gałązkami koperku. Podawać.
Uwaga dla gospodyni
Czasami do tej sałatki używa się sera topionego. Aby ułatwić ścieranie, należy włożyć ser do zamrażarki na kilka minut.
Przy okazji
Sałatkę z buraków można przygotować nie ze zwykłym twardym serem, ale na przykład z fetą. I w tym przypadku tarka nie będzie nam potrzebna. Buraki i feta powinny…