Jeśli sięgniemy do kalendarza wierzeń ludowych, znaków i świąt słowiańskich, święta można obchodzić niemal codziennie. Na przykład 20 lutego obchodzą dzień Łukasza, czyli Dzień Mocnego. W tym dniu szczególnym szacunkiem darzono cebulę i pięciornik, a także czyste niebo i południowy wiatr. Opowiemy Ci wszystko po kolei + 10 przepisów z cebulą.
Treść:
- 10 przepisów na ciasta, placki z cebulą na Dzień Luki i nie tylko
- Otwarte ciasto cebulowe ze śmietaną
- Francuski placek cebulowy z miodem
- Wielkopostne ciasto cebulowe składane
- Pissaladiere, placek cebulowy z Nicei, zwany także pizzą genueńską
- Ciasto Kapuściane Z Cebulą
- Ciasto galaretkowe z kapustą i kwaśną śmietaną
- Ciasto w galarecie z cebulą, śledziem i jajkiem na twardo
- Placki z jajkami i zieloną cebulą
- Ciasto Cebulowe a la Tatin
- Smażone placki z ziemniakami i cebulą na kefirze
Łukasza, zwane także Mogushnitsą (Moguschnitsa), według kalendarza ludowego obchodzone jest 20 lutego (według starego stylu – 7 lutego). Łukasz to imię greckiego mnicha, który żył w IX-X wieku i został kanonizowany.
Mogushnitsa jest tym, co zwykli ludzie nazywają pięciornikiem. Zielarze nadali mu moc dobroczynnego działania na człowieka i zdolność zwalczania chorób. Wierzono, że podczas Dnia Potężnego wiele roślin leczniczych zostało nasyconych specjalnymi właściwościami. Osoby znające się na ziołach i czarach 20 lutego przygotowywały lekarstwa z letnich zielonych zapasów, przetwarzając w tym celu liście, łodygi, zioła, kwiaty i jagody.
Obecnie wiadomo, że świeże liście Potentilla fruticosa („herbata kurylska”) zawierają dużo kwasu askorbinowego. Uważa się nawet, że jest go kilka razy więcej niż w cytrynach i prawie tyle samo, co w jagodach czarnej porzeczki. Plus wystarczająca ilość witaminy A – mniej więcej taka sama jak w marchwi.
Okazało się, że nie tylko mieszkańcy środkowej strefy znali i cenili pięciornik. Mieszkańcy Zabajkali i Kamczatki piją napar z herbaty kurylskiej na skurcze i bóle brzucha. W medycynie tybetańskiej herbatę stosuje się jako środek wykrztuśny. Na Kaukazie napar z korzenia pięciornika stosuje się przy chorobach żołądkowo-jelitowych i biegunce. Napar z całej rośliny powszechnie stosowany jest zewnętrznie przy leczeniu ropni, czyraków oraz do płukania jamy ustnej i gardła w przypadku bólu gardła, zapalenia jamy ustnej i innych chorób jamy ustnej.
A na Rusi w dzień Łukasza zwyczajem było pieczenie placków z cebulą.
Co ciekawe, placki cebulowe mogą być różne w zależności od krawędzi – z różnymi dodatkami w nadzieniu, z różnych ciast (drożdżowe, chude). Często ciasta tego dnia były zewnętrznie dekorowane w specjalny sposób. Na przykład w obwodzie archangielskim w Kargopolu ciasta były zamknięte i wyposażone w „drabinki”. W tym celu ciasto rozwałkowano na warstwę, pozostawiając mały kawałek do dekoracji. Nadzienie układamy na środku warstwy, równolegle do dłuższego boku („wałek”). Przeciwległe strony zostały połączone i starannie ściśnięte. Okazało się, że to taka urocza, długa bułka. Ostrożnie ułożyli go łączeniem do dołu na blasze do pieczenia i zaczęli dekorować placek cebulowy. Najpierw posmarowano go roztrzepanym jajkiem, nakłuto widelcem i ułożono na nim „stopnie schodów” – paski cienko rozwałkowanego ciasta. Dociskano je do „boków” ciasta i następnie smarowano jajkiem. Niektórzy wierzyli, że taką drabiną można by wspiąć się wyżej i przyciągnąć Słońce w stronę Ziemi, aby wreszcie mogła rozpocząć się długo oczekiwana wiosna.
W domu ciasta zwykle nie były całkowicie zjedzone – nie do ostatniego okruszka. Resztę rozdano biednym i biedniejszym lub bardziej chorym – „na szczęście”. Wierzono, że taka hojność i troska zwrócą się stokrotnie. Tego dnia nie zaproszono gości do domu, ale jeśli ktoś przyszedł, nie wypuścili go bez ciast.
Członkowie rodziny zebrani przy stole i jedząc placki cebulowe dyskutowali o pogodzie, wierząc w ludowe znaki.
- Kurczaki kładą się spać wcześnie – w oczekiwaniu na chłodną pogodę, a im wyżej, tym silniejszy mróz.
- Zimowy grzmot zwiastuje słabe sianokosy.
- Czerwone słońce o zachodzie słońca – lato będzie zimne i wietrzne.
- Psy ogrodowe i zaprzęgowe jeżdżą po śniegu wieczorem – przed nocną burzą i opadami śniegu.
- Jeśli ciepło pochodzi z północy, latem będzie ciepło.
- Płyną po nim niebieskie chmury – niosą ciepło.
- Chmury unoszą się wysoko – pogoda dobra.
- Popołudniowy silny wiatr jest oznaką dobrych zbiorów pszenicy, gryki i żyta.
Postanowiliśmy także upiec dla Luki placki cebulowe, dlatego na 20 lutego przygotowaliśmy dla Was wybór doskonałych wypieków. Wtedy oczywiście też się przyda. Tylko nie zapomnij podzielić się ciastami z przyjaciółmi, współpracownikami i rodziną. I niech wszystko będzie z tobą w porządku, jak obiecywały rosyjskie wierzenia ludowe.
10 przepisów na ciasta, placki z cebulą na Dzień Luki i nie tylko
Otwarte ciasto cebulowe ze śmietaną
Ciasto to przypadnie do gustu miłośnikom nadzienia do ciast – soczystego i aromatycznego. Ciasto tutaj jest oczywiście znacznie mniejsze niż mieszanka cebulowo-śmietanowa.
Wyjmij ciasto z piekarnika na około 10 minut przed jego upieczeniem i posyp odrobiną startego sera, np. gruyère, parmezanu lub sera szwajcarskiego. Otrzymasz wtedy złotą, lekko chrupiącą skórkę.
Otwarte ciasto cebulowe
Do przygotowania 6-8 porcji potrzebne będą:
- 400 g ciasta francuskiego bez drożdży
- 8 dużych cebul
- 4 łyżki l. zmiękczone masło
- 1 szczypta cukru
- 4 jajka
- 6 łyżek l. najgęstszy krem
- 2–3 łyżki. l. krem 33%
- 1 łyżka. l. mąka + trochę więcej do rozwałkowania ciasta
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Ciasto przełożyć z zamrażarki do lodówki i całkowicie rozmrozić.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Aby przygotować nadzienie, przekrój cebulę wzdłuż na pół lub ćwiartki, a następnie cebulę pokrój w bardzo cienkie plasterki.
- Na patelni o grubym dnie rozpuść masło na średnim ogniu, dodaj cebulę, posyp cukrem i smaż, często mieszając, aż cebula stanie się złotobrązowa, od 7 do 10 minut.
- W misce lekko ubij jajka. Dodać całą śmietanę, wymieszać. Dodać mąkę, dodać sól i pieprz. Ponownie dokładnie wymieszaj. Do powstałej mieszanki dodaj smażoną cebulę i ponownie wymieszaj.
- Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na wielkość blaszki żaroodpornej. Przełożyć ciasto i uformować boki. Nakłuj ciasto widelcem. Na cieście rozsmaruj nadzienie cebulowe.
- Piec ciasto w nagrzanym piekarniku, aż skórka będzie złotobrązowa, 25–30 minut. Podawać na ciepło.
Francuski placek cebulowy z miodem
Dla wielu cebula i miód to bardzo nietypowe połączenie. A dla Francuzów jest to niemal codzienność. I wcale nie dlatego, że francuscy szefowie kuchni uwielbiają szokować, ale dlatego, że kochają cebulę i miód. Wiedzą też, jak smaczna jest cebula nasycona własnym cukrem, a miód dodatkowo odkrywa swój smak. Ciasto to można podawać jako gorącą przekąskę lub jako dodatek do drobiu lub mięsa.
Ciasto Cebulowe Z Miodem
Do przygotowania 10-12 porcji potrzebne będą:
- 500 g ciasta francuskiego
- 1 kg cebuli
- 1,5 łyżki. l. masło
- 1,5 łyżki. l. Miód
- 1 łyżeczka mielony cynamon
- 0,5-1 łyżeczka sól
- mąka do wałkowania ciasta
- Ciasto przełożyć z zamrażarki do lodówki i całkowicie rozmrozić.
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Do nadzienia pokrój cebulę w cienkie półpierścienie. Wrzucić na 3 minuty do wrzącej wody i odcedzić na durszlaku. Wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi.
- Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu, mieszając, przez 5-6 minut. Zdjąć z ognia, dodać miód, cynamon i sól. Dokładnie wymieszaj.
- Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj ciasto zgodnie z wielkością formy żaroodpornej. Przełożyć ciasto i uformować boki. Nakłuj ciasto widelcem. Na ciasto wyłóż schłodzony nadzienie cebulowe.
- Przykryj ciasto folią i włóż do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach zdejmij folię i pozwól, aby ciasto się zarumieniło, kolejne 10-15 minut. Podawać na ciepło.
Wielkopostne ciasto cebulowe składane
Tatyana M., autorka przepisu i nasza czytelniczka: „Bardzo smaczne ciasto z cebulą. Zastąpił zwykły chleb jako pierwsze danie w okresie Wielkiego Postu na stole mojej babci!”
Wielkopostne ciasto cebulowe składane
Do przygotowania 2 ciast/8 porcji potrzebne będą:
Do testu:
- 200 ml ciepłej wody pitnej
- 1,5 łyżeczki sól
- 1,5 łyżki. l. Sahara
- 3 łyżki. l. olej roślinny
- 400-450 g mąki + trochę więcej do rozwałkowania ciasta
- 3 łyżeczki drożdże szybkoschnące
Do napełniania:
- 3 średnie słodkie cebule
- 2 łyżki l. olej roślinny
- 1 łyżka. l. sezam
- świeże zioła
- sól
- Przygotuj ciasto, najlepiej w maszynie do pieczenia chleba. Ciasto powinno być średnio sztywne. odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę lub do czasu, aż podwoi swoją objętość.
- W czasie przygotowywania ciasta przygotuj nadzienie. Aby przygotować farsz, na oleju podsmaż posiekaną cebulę ze szczyptą soli. Dodaj drobno posiekane warzywa i wymieszaj. Ogrzewaj przez 30 sekund, zdejmij z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.
- Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Na stolnicy posypanej mąką jedną część rozwałkować na prostokąt o grubości nie większej niż 8 mm. Nałóż połowę nadzienia, wygładź i zwiń w rulon. Roladę przekrój na 4 równe części.
- Bułki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia, rozcięciem do góry. Nasmaruj olejem i posyp ziarnami sezamu. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Drugie ciasto złóż w ten sam sposób. Lepiej upiec dokładnie 2 ciasta niż jeden duży, aby wypieki równomiernie się upiekły.
- Piecz dwa ciasta jednocześnie w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20 minut. lub do całkowitego ugotowania.
- Wyjąć gotowe wypieki, zalać wodą, przykryć ręcznikiem i ostudzić do temperatury pokojowej. Podawać.
Pissaladiere, placek cebulowy z Nicei, zwany także pizzą genueńską
Oto kolejny placek z francuskim akcentem. Jeśli lubisz pizzę z anchois, ta na pewno przypadnie Ci do gustu. A jeśli lubisz jasne, bogate smaki, również ci się spodoba.
Pissaladiere, placek cebulowy z Nicei, zwany także pizzą genueńską
Do przygotowania 8 porcji potrzebne będą:
Do napełniania:
- 0,5 kg porów
- 0,5 kg cebuli
- 4 łyżki l. olej roślinny
- 18-20 szt. pestkowe oliwki
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
- 160 g anchois, możesz spróbować użyć sardeli w zalewie anchois
- 2 pomidory
Do testu:
- 200 g mąki + trochę więcej do rozwałkowania ciasta
- 1 łyżeczka suche drożdże
- 150 ml ciepłej wody pitnej
- 1 łyżka. l. olej roślinny
- sól
- Na ciasto przesiej do miski mąkę i sól, dodaj drożdże. Cienkim strumieniem zalewamy wodą, następnie olejem. Zagniataj ciasto przez 5 minut. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Aby przygotować farsz, cebulę i białą część pora pokroić w cienkie półpierścienie. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj pory i gotuj przez kolejne 3 minuty.
- Posiekaj tymianek. Pomidory zaparzyć wrzątkiem, następnie wodą z lodem, zdjąć skórkę. Drobno posiekaj miąższ. Do cebuli dodać tymianek i pomidory, sól i pieprz do smaku. Zamieszać. Dusić warzywa pod przykryciem przez 10-15 minut. za 5 minut Przed zakończeniem zdejmij pokrywkę. Mieszanka warzywna nie powinna być wodnista. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej.
- Każdą rybę podzielić na 2 filety, w razie potrzeby usunąć ości.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na stole podsypanym mąką rozwałkuj ciasto cienką warstwą, ułóż na blasze i uformuj boki rękoma.
- Rozłóż mieszaninę cebuli na cieście równą warstwą. Na nadzieniu ułożyć pokrojoną w cienkie paski rybę. Umieść oliwkę na środku każdego diamentu. Piec przez 30 minut. lub do całkowitego ugotowania.
Ciasto Kapuściane Z Cebulą
Świetna firma…