Co ugotować na obiad z serem: 14 szybkich i pysznych dań
Marianna Orlinkowa 22 stycznia 2024 r(3)Dodaj do ulubionychUdział
Co ugotować na obiad z serem? Wybór jest ogromny! Ser może być zarówno podstawą gorącego dania, jak i jego dodatkiem. Może stać się głównym bohaterem sałatki lub sosu. A w wielu deserach ser jest więcej niż odpowiedni. Na obiad przygotowaliśmy 14 ciekawych dań z serem. Codziennie możesz wybrać przekąskę, sałatkę, danie główne lub wypieki z serem i sprawić sobie serowy tydzień. Albo dwa. Pomysły zostaną na długo.
Treść:
- Sałatki i przekąski z serem na obiad: 4 szybkie przepisy
- Zielone liście sałaty z serem, jajkami i dressingiem sezamowym
- Pomidory faszerowane pikantnym twarogiem, gotowane bez użycia kuchenki
- Bruschetta z serkiem pomidorowym i pieczonymi winogronami na weekendowy obiad
- Szybkie taco z sałatą ogrodową i serem
- Dania główne z serem na obiad: 7 pysznych przepisów
- Na obiad kapusta pekińska z serem wędzonym, pomidorami i ziołami
- Pyszny gorący chleb zapiekany z serem, boczkiem i ziemniakami
- Szybki makaron bolognese z kurczakiem i parmezanem
- Puree ziemniaczane z serem mozzarella i czosnkiem
- Ser Adyghe z grzybami i kukurydzą
- Zapiekanka jajeczna z szynką, serem i warzywami na szybki obiad w tygodniu
- Pyszny zielony groszek z cukinią i serem
- Zapiekanie serem na obiad, 3 sprawdzone przepisy na szybkie i smaczne dania
- Najszybszy budyń serowy z chleba w zaledwie 7 minut
- Kutaby z serem
- Pyszne placki serowe na Varenets na weekendowy obiad
Sałatki i przekąski z serem na obiad: 4 szybkie przepisy
Sałatki i przystawki serowe na obiad są często tak sycące, że jedno danie już wielu wystarczy.
Zielone liście sałaty z serem, jajkami i dressingiem sezamowym
Czy wiecie dlaczego Francuzi są tacy szczupli, choć ciągle jedzą chleb, rogaliki i 300 rodzajów sera? Piją też wino! Bo codziennie na stole mają zieloną sałatkę! Stopniowo przyzwyczajaj domowników do tej sałatki. Na początku możesz wymieszać liście z czymś bardziej satysfakcjonującym, a następnie powoli, stopniowo usuwać składniki — za kilka miesięcy zostaną już tylko liście z dressingiem i oczywiście serem.
Zielone liście sałaty z serem, jajkami i dressingiem sezamowym
- 4 jajka C1
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- 30 ml soku z cytryny
- 70 ml oliwy z oliwek
- 5 ml ciemnego oleju sezamowego
- 180 g mieszanki gęstych liści sałaty (rukola, radicchio, szpinak, rzymska, kukurydza)
- 100 g twardego sera
- prażone nasiona sezamu do podania
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Do małego rondla wlać zimną wodę i dodać jajka. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, wyłączyć ogień i przykryć pokrywką. Po 10 minutach jajka będą gotowe. Obierz je i przekrój na pół.
- Aby przygotować sos, rozgnieć czosnek, obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz. Cienkim strumieniem dodajemy oliwę, ubijając dressing — powinieneś mieć emulsję. Na koniec dodać olej sezamowy.
- Liście sałaty wymieszać z dressingiem i ułożyć na talerzach. Na wierzchu ułóż dwie połówki jajka. Posypujemy wiórkami twardego sera. Wygodnie jest to zrobić za pomocą noża do obierania warzyw. Udekoruj pyszną i szybką sałatkę na obiad smażonymi nasionami sezamu.
Pomidory faszerowane pikantnym twarogiem, gotowane bez użycia kuchenki
To bardzo piękna przystawka, zwłaszcza jeśli udało ci się znaleźć pomidory o pięknym kształcie i jaskrawych kolorach. Nadzienie twarogowe z ziołami, czosnkiem i adjika przygotowuje się szybko i bardzo prosto — W rezultacie nadziewane pomidory będą siedzieć dłużej niż je gotujesz.
Pomidory faszerowane pikantnym twarogiem
Do przygotowania pomidorów na 4 porcje potrzebujesz:
- 8 małych pomidorów, np. dużych pomidorów wiśniowych lub „Baku” na gałązce (400 g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- 1 mały pęczek mieszanki ziół: koperek, pietruszka, zielona cebula (30 g)
- 2 łyżki l. olej roślinny (30 ml)
- 180 g sera twarogowego
- 0,5–2 łyżeczki Abchaska adjika, czerwona lub zielona
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Odetnij kapelusz z pomidorów — górna trzecia. Za pomocą łyżeczki o ostrych krawędziach ostrożnie usuń rdzeń i nasiona z pomidorów. Posolić wnętrze pomidorów i wyłożyć je na papierowy ręcznik.
- Zmiażdż i obierz czosnek. Czosnek wraz z ziołami posiekać, posypać szczyptą soli i pieprzu. Przełożyć do miski, dodać do smaku olej roślinny i adjika, zmiksować blenderem.
- Dodajemy ser, pieprz i mieszamy widelcem na gładką masę.
- Ostrożnie rozsmaruj nadzienie na pomidorach, mocno je dociskając. Ułóż „w stosie”, ostrożnie połóż pomidorowy „kapelusz” na każdym stosie. Wstawić do lodówki do zastygnięcia na 15 minut. i podawaj na obiad pomidory z serem.
Bruschetta z serkiem pomidorowym i pieczonymi winogronami na weekendowy obiad
Bruschetta — wygodny format jedzenia. Z jednej strony jest to kanapka, a kanapki uwielbiamy wszyscy. Z drugiej strony bruschetty wyglądają tak elegancko, jakbyś przyszedł na przyjęcie. Cóż, oczywiście, jeśli spróbujesz je pięknie ułożyć. Z takim zestawem produktów (ser, pasztet i winogrona) jak w tym szybkim przepisie nie jest to trudne — więc proszę, postaraj się jak najlepiej.
Bruschetta z serkiem pomidorowym i pieczonymi winogronami
Do przygotowania 4 bruschett z serem i winogronami potrzebujesz:
- 50 g pysznego sosu pomidorowego (opcjonalnie z bazylią)
- 1 puszka (200 g) suszonych pomidorów w oleju
- 250 g miękkiego serka śmietankowego lub twarogowego
- 1 gałązka tymianku (5 g)
- 1 garść winogron bez pestek (100 g)
- Bagietka na 4 grube plastry
- oliwa z oliwek
- wędzona papryka do podania
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Zredukuj płyn z sosu pomidorowego na patelni na średnim ogniu o połowę, 2–3 minuty. Fajny.
- Suszone pomidory z niewielką ilością oleju zmiel w blenderze na puree. Zachowaj resztę oleju.
- Suszone pomidory i sos pomidorowy wymieszać z serkiem śmietankowym, doprawić posiekanymi listkami tymianku, solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na co najmniej 15 minut.
- Usuń winogrona z gałązek i smaż na oleju pomidorowym przez 2 minuty.
- Lekko posmaruj kawałki chleba z jednej strony olejem i smaż tę stronę na patelni na złoty kolor. Nie smaż drugiej strony!
- Na podpieczoną stronę chleba połóż ser pomidorowy, posyp winogronami, dopraw wędzoną papryką i podawaj.
Szybkie taco z sałatą ogrodową i serem
Bardzo eleganckie rozwiązanie na kolację — Sałatkę podawaj na tortilli zapiekanych z serem. Pozwól mu trochę ostygnąć, zanim położysz na nim delikatne liście sałaty. — w przeciwnym razie natychmiast uschną.
Taco z sałatą ogrodową i serem
Do przygotowania 4 porcji tacos z sałatą ogrodową i serem potrzebne będą:
- 1 łyżka. l. ocet winny (15 ml)
- 2 łyżki l. oliwa z oliwek
- 0,5 łyżeczki kminek mielony (2 g)
- 1 ząbek czosnku (5 g)
- 4 duże rzodkiewki (100 g)
- 1 średnia młoda marchewka (40 g)
- 1 mała główka kopru włoskiego (100 g)
- 4 małe tortille lub chlebki pita
- 100 g startego sera półtwardego
- 150–180 g mieszanki sałat
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Do sosu wymieszaj ocet, olej i kminek. Czosnek obierz i zetrzyj na najdrobniejszej tarce do sosu. Dodaj sól i pieprz.
- Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie paski (można też użyć noża do obierania w wstążki).
- Usuń uszkodzone części kopru włoskiego i pokrój koper w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa wymieszaj i polej sosem.
- Rozgrzewamy patelnię grillową, dodajemy pojedynczo tortille, posypujemy serem i smażymy z jednej strony, aż ser się roztopi.
- Warzywa wymieszać w dressingu z liśćmi sałaty. Sałatkę ułóż na tortilli, złóż na pół i podawaj.
Dania główne z serem na obiad: 7 pysznych przepisów
Główne dania gorące z serem wyglądają przepysznie! Jeśli chcesz zjeść większą porcję, lepiej zastąpić dodatkowe kalorie mieszanką zielonych sałat lub świeżymi warzywami sezonowymi.
Na obiad kapusta pekińska z serem wędzonym, pomidorami i ziołami
Kapusta pekińska lub pekińska — niezbyt długo gościł na naszych półkach. Najczęściej wykorzystuje się ją do przyrządzania sałatek lub zastępuje białą kapustę w zupach. Ale ona zasługuje na dużo więcej! Z kapusty pekińskiej przyrządza się bardzo delikatne dania gorące. I co miłe: kapustę pekińską przygotowuje się kilka razy szybciej niż kapustę, do której jesteśmy przyzwyczajeni. Proszę, nie rozgotuj go — niech pozostanie lekko chrupiące, jest dużo smaczniejsze. Pyszny ser wędzony (do tego przepisu można wykorzystać kiełbasę lub wędzone suluguni) jest zarówno pełnowartościowym składnikiem, jak i przyprawą.
Kapusta pekińska z serem, pomidorami i ziołami
Do przygotowania kapusty pekińskiej na 4 porcje potrzebujesz:
- 6 ząbków czosnku (30 g)
- 30 g ghee
- 1 łyżeczka suszone zioła włoskie lub prowansalskie (4 g)
- 800 g posiekanych pomidorów we własnym soku
- 6–8 gałązek tymianku (8 g)
- 1 duża główka kapusty pekińskiej (800 g)
- 1 mała pęczek bazylii (20 g)
- 100 g dowolnego sera wędzonego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Czosnek obierz, pokrój w cienkie plasterki. Do głębokiej patelni lub rondla wlać olej, dodać czosnek, sól, postawić na średnim ogniu i smażyć, mieszając, przez 1 minutę.
- Dodać suszone zioła, wymieszać, dodać pokrojone pomidory wraz z sokiem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać liście tymianku, sól i pieprz. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, 10 minut.
- Pokrój kapustę pekińską w cienkie plasterki, usuwając twardą łodygę. Kapustę wymieszać z sosem i podgrzewać na małym ogniu, delikatnie mieszając, przez 10 minut.
- Bazylię posiekaj bardzo drobno. Ser posiekać lub zetrzeć. Do kapusty wmieszaj ser i bazylię i natychmiast podawaj z większą ilością pieprzu.
WSKAZÓWKA: takie smaczne i szybkie danie można przygotować ze zwykłej kapusty. Przed dodaniem kapusty do sosu należy ją blanszować w niewielkiej ilości wrzącej wody przez około 8 minut, następnie odcedzić na durszlaku i osuszyć.
Pyszny gorący chleb zapiekany z serem, boczkiem i ziemniakami
Ten wspaniały chleb nadziewany został wynaleziony przez słynnego francuskiego piekarza Richarda Bertineta w oparciu o szwajcarską potrawę raclette, gdzie chleb i ziemniaki polane są serem roztopionym w specjalnej misce raclette i podawane z wędlinami. Do wykonania tego szybkiego przepisu nie jest potrzebny żaden specjalny sprzęt. — wystarczy piekarnik. Ale ser szwajcarski, zwany także raclette, nie zaszkodzi. Chociaż możesz przygotować danie z dowolnego rodzaju sera według własnego gustu — po prostu muszą się dobrze stopić. Spróbuj na przykład zmieszać ser młody, ser ostry i ser twardy dojrzały.
Chleb zapiekany z serem, boczkiem i ziemniakami
Do przygotowania chleba na 4-6 porcji potrzebne będą:
- 1 bochenek białego chleba (300 g)
- 300 g gotowanych ziemniaków
- 2 pory (biała część + 10 cm miękkiej zieleni) lub 3 średnie cebule (300 g)
- 200 g boczku
- 50 ml oliwy z oliwek + do podania
- 50 g młodego szpinaku
- 300 g tartego, dobrze topiącego się sera różnych odmian
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Chleb pokroić w kromki, nie przecinając do końca około 2 cm. Powinien powstać „akordeon”.
- Ziemniaki pokroić w plasterki. Pokrój cebulę w cienkie plasterki. Drobno posiekaj boczek.
- Boczek smażymy z cebulą i oliwą przez 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
- „Nafaszeruj” chleb ziemniakami i cebulą boczkiem…