Co ugotować na obiad z serem: 14 szybkich i pysznych dań

Co ugotować na obiad z serem: 14 szybkich i pysznych dań

Co ugotować na obiad z serem: 14 szybkich i pysznych dań

Marianna Orlinkowa 22 stycznia 2024 r5.00(3)Dodaj do ulubionychUdział

Co ugotować na obiad z serem? Wybór jest ogromny! Ser może być zarówno podstawą gorącego dania, jak i jego dodatkiem. Może stać się głównym bohaterem sałatki lub sosu. A w wielu deserach ser jest więcej niż odpowiedni. Na obiad przygotowaliśmy 14 ciekawych dań z serem. Codziennie możesz wybrać przekąskę, sałatkę, danie główne lub wypieki z serem i sprawić sobie serowy tydzień. Albo dwa. Pomysły zostaną na długo.

Niedrogie obiady serowe na cały tydzień

Treść:

  • Sałatki i przekąski z serem na obiad: 4 szybkie przepisy
  • Zielone liście sałaty z serem, jajkami i dressingiem sezamowym
  • Pomidory faszerowane pikantnym twarogiem, gotowane bez użycia kuchenki
  • Bruschetta z serkiem pomidorowym i pieczonymi winogronami na weekendowy obiad
  • Szybkie taco z sałatą ogrodową i serem
  • Dania główne z serem na obiad: 7 pysznych przepisów
  • Na obiad kapusta pekińska z serem wędzonym, pomidorami i ziołami
  • Pyszny gorący chleb zapiekany z serem, boczkiem i ziemniakami
  • Szybki makaron bolognese z kurczakiem i parmezanem
  • Puree ziemniaczane z serem mozzarella i czosnkiem
  • Ser Adyghe z grzybami i kukurydzą
  • Zapiekanka jajeczna z szynką, serem i warzywami na szybki obiad w tygodniu
  • Pyszny zielony groszek z cukinią i serem
  • Zapiekanie serem na obiad, 3 sprawdzone przepisy na szybkie i smaczne dania
  • Najszybszy budyń serowy z chleba w zaledwie 7 minut
  • Kutaby z serem
  • Pyszne placki serowe na Varenets na weekendowy obiad

Sałatki i przekąski z serem na obiad: 4 szybkie przepisy

Sałatki i przystawki serowe na obiad są często tak sycące, że jedno danie już wielu wystarczy.

Zielone liście sałaty z serem, jajkami i dressingiem sezamowym

Czy wiecie dlaczego Francuzi są tacy szczupli, choć ciągle jedzą chleb, rogaliki i 300 rodzajów sera? Piją też wino! Bo codziennie na stole mają zieloną sałatkę! Stopniowo przyzwyczajaj domowników do tej sałatki. Na początku możesz wymieszać liście z czymś bardziej satysfakcjonującym, a następnie powoli, stopniowo usuwać składniki za kilka miesięcy zostaną już tylko liście z dressingiem i oczywiście serem.

Zielone liście sałaty z serem, jajkami i dressingiem sezamowym
Zielone liście sałaty z serem, jajkami i dressingiem sezamowym

  • 4 jajka C1
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 30 ml soku z cytryny
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 5 ml ciemnego oleju sezamowego
  • 180 g mieszanki gęstych liści sałaty (rukola, radicchio, szpinak, rzymska, kukurydza)
  • 100 g twardego sera
  • prażone nasiona sezamu do podania
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Do małego rondla wlać zimną wodę i dodać jajka. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, wyłączyć ogień i przykryć pokrywką. Po 10 minutach jajka będą gotowe. Obierz je i przekrój na pół.
  2. Aby przygotować sos, rozgnieć czosnek, obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz. Cienkim strumieniem dodajemy oliwę, ubijając dressing powinieneś mieć emulsję. Na koniec dodać olej sezamowy.
  3. Liście sałaty wymieszać z dressingiem i ułożyć na talerzach. Na wierzchu ułóż dwie połówki jajka. Posypujemy wiórkami twardego sera. Wygodnie jest to zrobić za pomocą noża do obierania warzyw. Udekoruj pyszną i szybką sałatkę na obiad smażonymi nasionami sezamu.

Pomidory faszerowane pikantnym twarogiem, gotowane bez użycia kuchenki

To bardzo piękna przystawka, zwłaszcza jeśli udało ci się znaleźć pomidory o pięknym kształcie i jaskrawych kolorach. Nadzienie twarogowe z ziołami, czosnkiem i adjika przygotowuje się szybko i bardzo prosto W rezultacie nadziewane pomidory będą siedzieć dłużej niż je gotujesz.

Pomidory faszerowane pikantnym twarogiem
Pomidory faszerowane pikantnym twarogiem

Do przygotowania pomidorów na 4 porcje potrzebujesz:

  • 8 małych pomidorów, np. dużych pomidorów wiśniowych lub „Baku” na gałązce (400 g)
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 1 mały pęczek mieszanki ziół: koperek, pietruszka, zielona cebula (30 g)
  • 2 łyżki l. olej roślinny (30 ml)
  • 180 g sera twarogowego
  • 0,5–2 łyżeczki Abchaska adjika, czerwona lub zielona
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Odetnij kapelusz z pomidorów górna trzecia. Za pomocą łyżeczki o ostrych krawędziach ostrożnie usuń rdzeń i nasiona z pomidorów. Posolić wnętrze pomidorów i wyłożyć je na papierowy ręcznik.
  2. Zmiażdż i obierz czosnek. Czosnek wraz z ziołami posiekać, posypać szczyptą soli i pieprzu. Przełożyć do miski, dodać do smaku olej roślinny i adjika, zmiksować blenderem.
  3. Dodajemy ser, pieprz i mieszamy widelcem na gładką masę.
  4. Ostrożnie rozsmaruj nadzienie na pomidorach, mocno je dociskając. Ułóż „w stosie”, ostrożnie połóż pomidorowy „kapelusz” na każdym stosie. Wstawić do lodówki do zastygnięcia na 15 minut. i podawaj na obiad pomidory z serem.

Bruschetta z serkiem pomidorowym i pieczonymi winogronami na weekendowy obiad

Bruschetta wygodny format jedzenia. Z jednej strony jest to kanapka, a kanapki uwielbiamy wszyscy. Z drugiej strony bruschetty wyglądają tak elegancko, jakbyś przyszedł na przyjęcie. Cóż, oczywiście, jeśli spróbujesz je pięknie ułożyć. Z takim zestawem produktów (ser, pasztet i winogrona) jak w tym szybkim przepisie nie jest to trudne więc proszę, postaraj się jak najlepiej.

Bruschetta z serkiem pomidorowym i smażonymi winogronami
Bruschetta z serkiem pomidorowym i pieczonymi winogronami

Do przygotowania 4 bruschett z serem i winogronami potrzebujesz:

  • 50 g pysznego sosu pomidorowego (opcjonalnie z bazylią)
  • 1 puszka (200 g) suszonych pomidorów w oleju
  • 250 g miękkiego serka śmietankowego lub twarogowego
  • 1 gałązka tymianku (5 g)
  • 1 garść winogron bez pestek (100 g)
  • Bagietka na 4 grube plastry
  • oliwa z oliwek
  • wędzona papryka do podania
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Zredukuj płyn z sosu pomidorowego na patelni na średnim ogniu o połowę, 2–3 minuty. Fajny.
  2. Suszone pomidory z niewielką ilością oleju zmiel w blenderze na puree. Zachowaj resztę oleju.
  3. Suszone pomidory i sos pomidorowy wymieszać z serkiem śmietankowym, doprawić posiekanymi listkami tymianku, solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na co najmniej 15 minut.
  4. Usuń winogrona z gałązek i smaż na oleju pomidorowym przez 2 minuty.
  5. Lekko posmaruj kawałki chleba z jednej strony olejem i smaż tę stronę na patelni na złoty kolor. Nie smaż drugiej strony!
  6. Na podpieczoną stronę chleba połóż ser pomidorowy, posyp winogronami, dopraw wędzoną papryką i podawaj.

Szybkie taco z sałatą ogrodową i serem

Bardzo eleganckie rozwiązanie na kolację Sałatkę podawaj na tortilli zapiekanych z serem. Pozwól mu trochę ostygnąć, zanim położysz na nim delikatne liście sałaty. w przeciwnym razie natychmiast uschną.

Taco z sałatą ogrodową i serem
Taco z sałatą ogrodową i serem

Do przygotowania 4 porcji tacos z sałatą ogrodową i serem potrzebne będą:

  • 1 łyżka. l. ocet winny (15 ml)
  • 2 łyżki l. oliwa z oliwek
  • 0,5 łyżeczki kminek mielony (2 g)
  • 1 ząbek czosnku (5 g)
  • 4 duże rzodkiewki (100 g)
  • 1 średnia młoda marchewka (40 g)
  • 1 mała główka kopru włoskiego (100 g)
  • 4 małe tortille lub chlebki pita
  • 100 g startego sera półtwardego
  • 150–180 g mieszanki sałat
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Do sosu wymieszaj ocet, olej i kminek. Czosnek obierz i zetrzyj na najdrobniejszej tarce do sosu. Dodaj sól i pieprz.
  2. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie paski (można też użyć noża do obierania w wstążki).
  3. Usuń uszkodzone części kopru włoskiego i pokrój koper w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa wymieszaj i polej sosem.
  4. Rozgrzewamy patelnię grillową, dodajemy pojedynczo tortille, posypujemy serem i smażymy z jednej strony, aż ser się roztopi.
  5. Warzywa wymieszać w dressingu z liśćmi sałaty. Sałatkę ułóż na tortilli, złóż na pół i podawaj.

Dania główne z serem na obiad: 7 pysznych przepisów

Główne dania gorące z serem wyglądają przepysznie! Jeśli chcesz zjeść większą porcję, lepiej zastąpić dodatkowe kalorie mieszanką zielonych sałat lub świeżymi warzywami sezonowymi.

Na obiad kapusta pekińska z serem wędzonym, pomidorami i ziołami

Kapusta pekińska lub pekińska niezbyt długo gościł na naszych półkach. Najczęściej wykorzystuje się ją do przyrządzania sałatek lub zastępuje białą kapustę w zupach. Ale ona zasługuje na dużo więcej! Z kapusty pekińskiej przyrządza się bardzo delikatne dania gorące. I co miłe: kapustę pekińską przygotowuje się kilka razy szybciej niż kapustę, do której jesteśmy przyzwyczajeni. Proszę, nie rozgotuj go niech pozostanie lekko chrupiące, jest dużo smaczniejsze. Pyszny ser wędzony (do tego przepisu można wykorzystać kiełbasę lub wędzone suluguni) jest zarówno pełnowartościowym składnikiem, jak i przyprawą.

Kapusta pekińska z serem, pomidorami i ziołami
Kapusta pekińska z serem, pomidorami i ziołami

Do przygotowania kapusty pekińskiej na 4 porcje potrzebujesz:

  • 6 ząbków czosnku (30 g)
  • 30 g ghee
  • 1 łyżeczka suszone zioła włoskie lub prowansalskie (4 g)
  • 800 g posiekanych pomidorów we własnym soku
  • 6–8 gałązek tymianku (8 g)
  • 1 duża główka kapusty pekińskiej (800 g)
  • 1 mała pęczek bazylii (20 g)
  • 100 g dowolnego sera wędzonego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Czosnek obierz, pokrój w cienkie plasterki. Do głębokiej patelni lub rondla wlać olej, dodać czosnek, sól, postawić na średnim ogniu i smażyć, mieszając, przez 1 minutę.
  2. Dodać suszone zioła, wymieszać, dodać pokrojone pomidory wraz z sokiem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać liście tymianku, sól i pieprz. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, 10 minut.
  3. Pokrój kapustę pekińską w cienkie plasterki, usuwając twardą łodygę. Kapustę wymieszać z sosem i podgrzewać na małym ogniu, delikatnie mieszając, przez 10 minut.
  4. Bazylię posiekaj bardzo drobno. Ser posiekać lub zetrzeć. Do kapusty wmieszaj ser i bazylię i natychmiast podawaj z większą ilością pieprzu.

WSKAZÓWKA: takie smaczne i szybkie danie można przygotować ze zwykłej kapusty. Przed dodaniem kapusty do sosu należy ją blanszować w niewielkiej ilości wrzącej wody przez około 8 minut, następnie odcedzić na durszlaku i osuszyć.

Pyszny gorący chleb zapiekany z serem, boczkiem i ziemniakami

Ten wspaniały chleb nadziewany został wynaleziony przez słynnego francuskiego piekarza Richarda Bertineta w oparciu o szwajcarską potrawę raclette, gdzie chleb i ziemniaki polane są serem roztopionym w specjalnej misce raclette i podawane z wędlinami. Do wykonania tego szybkiego przepisu nie jest potrzebny żaden specjalny sprzęt. wystarczy piekarnik. Ale ser szwajcarski, zwany także raclette, nie zaszkodzi. Chociaż możesz przygotować danie z dowolnego rodzaju sera według własnego gustu po prostu muszą się dobrze stopić. Spróbuj na przykład zmieszać ser młody, ser ostry i ser twardy dojrzały.

Chleb zapiekany z serem, boczkiem i ziemniakami
Chleb zapiekany z serem, boczkiem i ziemniakami

Do przygotowania chleba na 4-6 porcji potrzebne będą:

  • 1 bochenek białego chleba (300 g)
  • 300 g gotowanych ziemniaków
  • 2 pory (biała część + 10 cm miękkiej zieleni) lub 3 średnie cebule (300 g)
  • 200 g boczku
  • 50 ml oliwy z oliwek + do podania
  • 50 g młodego szpinaku
  • 300 g tartego, dobrze topiącego się sera różnych odmian
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Chleb pokroić w kromki, nie przecinając do końca około 2 cm. Powinien powstać „akordeon”.
  2. Ziemniaki pokroić w plasterki. Pokrój cebulę w cienkie plasterki. Drobno posiekaj boczek.
  3. Boczek smażymy z cebulą i oliwą przez 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. „Nafaszeruj” chleb ziemniakami i cebulą boczkiem…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja