Co ugotować na obiad: 5 prostych przepisów

Co ugotować na obiad: 5 prostych przepisów

Co ugotować na obiad: 5 prostych przepisów

Każdego dnia w głowach milionów ludzi pojawia się pytanie: co ugotować na obiad, aby był szybki, smaczny, zbilansowany, nie nudny i niedrogi? Zgadzam się, po szczególnie trudnym dniu w pracy nie bardzo masz ochotę na kulinarne wyczyny, a zamawianie pizzy pięć wieczorów w tygodniu też nie wchodzi w grę. Jest na to rozwiązanie: musisz wybierać potrawy, które szybko się gotują, stosować techniki i triki oszczędzające czas oraz zaznajomić się z różnymi gadżetami kuchennymi. Brzmi skomplikowanie, ale w praktyce wszystko jest prostsze niż kiedykolwiek.

Co ugotować na obiad

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Dlaczego potrzebujemy materiałów eksploatacyjnych?
  • Metoda posiłków jednogarnkowych i dlaczego jest wygodna
  • Kilka słów o pomocnikach kuchennych
  • Kuskus ze smażonymi warzywami i grzybami
  • Ryż z kiełbaskami od Gordona Ramsaya
  • Makaron krewetkowy w kremowym sosie
  • Łosoś z warzywami w folii
  • Kurczak z adjika i warzywami korzeniowymi

Dlaczego potrzebujemy materiałów eksploatacyjnych?

Aby w każdej chwili móc przygotować owsiankę z siekiery, warto mieć pod ręką zapas kompatybilnych produktów, najlepiej o długim terminie przydatności do spożycia, np. makarony, płatki zbożowe, mrożone warzywa, ciasta, półprodukty gotowe produkty mięsne, pomidory w puszkach, fasola, duszone mięso itp. d. A różnorodne przyprawy pomogą Ci ugotować najprostszą pierś z kurczaka co najmniej siedem dni w tygodniu i za każdym razem uzyskać nowe danie.

Włącz do swojej diety świeże warzywa, które nie wymagają gotowania, a także ryby gotowane maksymalnie 15 minut, grzyby uprawne i drób.

Metoda posiłków jednogarnkowych i dlaczego jest wygodna

Metoda dania jednogarnkowego polega na przygotowaniu dania z kilku składników dosłownie „w jednym garnku”, czyli pojemniku
Metoda dania jednogarnkowego polega na przygotowaniu dania z kilku składników dosłownie „w jednym garnku”, czyli pojemniku

Podczas gotowania stosuj metodę posiłków jednogarnkowych, co oznacza „w jednym garnku”. W ten sposób szybko i bez zbędnych brudnych naczyń przygotujesz danie z kilku składników. To także świetny sposób na wykorzystanie produktów, które już zalegają w lodówce.

Na przykład gulasze i zupy przygotowuje się w tej samej misce. Wystarczy dodawać składniki po kolei, biorąc pod uwagę czas ich gotowości, a wtedy wszystkie smaki się połączą. Jako składnik mięsny nadają się na przykład mrożone klopsiki, kiełbaski, kupaty, cevapchichi lub dobrej jakości gulasz. A jeśli masz w zamrażarce gotowy bulion (dym) lub po prostu koncentrat warzywny, to danie można przygotować dosłownie w 30 minut.

Różne frytki to także doskonała propozycja na szybki obiad. Mięso, warzywa, rośliny strączkowe i sosy szybko smaży się w woku w wysokiej temperaturze, co pozwala uzyskać zdrowe i smaczne danie przy minimalnym wysiłku i czasie.

Curry to danie składające się z mięsa lub owoców morza smażonych z warzywami i mlekiem kokosowym. Używaj drobiu lub marynowanej polędwicy wieprzowej, a także mrożonych warzyw. Jako dodatek możesz wziąć ryż w torebkach, ponieważ nie trzeba go myć ani moczyć. Wystarczy wrzucić go do wrzącej wody i po 15 minutach płatki będą gotowe.

Każdy makaron będzie gotowy w maksymalnie 10–15 minut. W tym czasie można szybko podsmażyć cebulę, marchewkę, cukinię, dodać śmietanę lub passatę, następnie lekko podgrzać – sos jest gotowy. Lub szybko, nawet bez rozmrażania, zagotuj w rondlu koktajl z owoców morza, dodaj go do makaronu i posyp serem.

Kilka słów o pomocnikach kuchennych

Nie zapomnij o pomocnikach kuchennych: powolnej kuchence z opóźnionym startem, piekarniku z funkcją grilla, parowarze, kuchence mikrofalowej i robocie kuchennym (lub tarce obrotowej). Ich użycie znacznie przyspieszy i uprości gotowanie, bo zawsze miło jest, gdy inni pracują! Ponadto nowoczesne urządzenia często wyposażone są w timer, a potrawy gotowane na parze lub z minimalną ilością oleju uważane są za zdrowsze, zwłaszcza na obiad.

Kuskus ze smażonymi warzywami i grzybami

Kuskus ze smażonymi warzywami i grzybami
Kuskus ze smażonymi warzywami i grzybami

Kuskus to zboże, które gotuje się bardzo szybko. Oprócz tego weź wszelkie grzyby i warzywa, które są pod ręką. A jeśli chcesz, żeby Twój obiad był bardziej sycący, ser Adyghe pokrój w grube plastry, podsmaż na oleju i ułóż obok kuskusu.

przygotowanie 5 min

gotowanie 15 min

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

1 szklanka kuskusu

1 średnia cukinia lub cukinia

1 słodka papryka

1 duża czerwona cebula

100 g shiitake

100 g mrożonego zielonego groszku

oliwa z oliwek

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

1. Zaparz kuskus z 1 szklanką wrzącej wody i soli, przykryj pokrywką i ręcznikiem, odstaw na 5 minut.

2. Przygotować grzyby, w razie potrzeby odciąć twarde łodygi, duże kapelusze pokroić w plasterki. Cebulę, cukinię i paprykę pokroić w drobną kostkę.

3. Na patelni rozgrzać olej, smażyć warzywa (w tym groszek) i grzyby na dużym ogniu, mieszając, aż uzyskają złoty kolor, 5 minut.

4. Dodać kuskus, sól i pieprz, dokładnie wymieszać, podgrzewać 1-2 minuty. Podawaj natychmiast.

Uwaga dla gospodyni

Zamiast shiitake można użyć innych grzybów uprawnych: pieczarek, eringi, enoki, boczniaków itp.

Przydatne rady

Jeśli usuniesz łodygi grzybów, nie wyrzucaj ich, ale zamroź do wykorzystania w przyszłości. Doskonale nadają się do bulionów, sosów i nadzień.

Ryż z kiełbaskami od Gordona Ramsaya

Ryż z kiełbaskami od Gordona Ramsaya
Ryż z kiełbaskami od Gordona Ramsaya

Kluczowym składnikiem tego przepisu jest smażenie kiełbasek, takich jak kupaty. Możesz użyć zwykłego mięsa mielonego, ale musisz dodać do niego pikantne warzywa i przyprawy, a kiełbasy już to wszystko mają. Potraktuj więc ich wybór poważnie: to oni określą smak potrawy.

20 minut

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

4 duże (800 g) surowe kiełbaski do grillowania według upodobań

300 ml bulionu drobiowego, mięsnego lub warzywnego

1 duża (250 g) czerwona papryka

1 duża (200 g) czerwona cebula

150 g ryżu długoziarnistego

50 ml białego wytrawnego wina

3 ząbki (15 g) czosnku

1 łyżka. l. oliwa z oliwek

1 łyżka. l. słodka mielona papryka

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

Aby przesłać:

1 duży (250 g) pomidor

4 łodygi (20 g) zielonej cebuli

4 gałązki (10–12 g) natki pietruszki

1. Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie, paprykę w średnią kostkę. Czosnek rozgnieć i drobno posiekaj. Zdejmij osłonkę z kiełbas i rękami pokrój kiełbaski na małe kawałki.

2. Na dużej głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Dodać paprykę i czosnek, smażyć 1 minutę.

3. Zwiększ temperaturę do maksymalnej. Przesuń warzywa bliżej boków patelni, a kiełbaski połóż na środku. Smażyć, cały czas mieszając i stopniowo mieszając kiełbaski z warzywami, aż uzyskają złocisty kolor.

4. Doprawić zawartość patelni papryką i wymieszać. Dodaj ryż i smaż mieszając przez 30 sekund. Niech ryż wchłonie wszystkie smaki.

5. Dolać białe wino i bulion/wodę. Pieprz i, jeśli to konieczne, sól. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż będzie prawie gotowy, około 15 minut.

6. Pokrój zieloną cebulę w cienkie plasterki i podawaj. Pomidora pokroić w średnią kostkę. Na patelnię dodaj pomidora i zieloną cebulę, wymieszaj i zdejmij z ognia. Dodać natkę pietruszki, wymieszać i podawać.

Przydatne rady

Zamiast czerwonej cebuli można użyć zwykłej cebuli, ale dla bardziej wyrafinowanego smaku użyj szalotki lub pora.

Uwaga dla gospodyni

Wybierz kiełbaski według własnego gustu: wieprzowa, wołowa, kurczakowa. Do tego dania idealnie nadają się pikantne kiełbaski po włosku.

Makaron krewetkowy w kremowym sosie

Makaron krewetkowy w kremowym sosie
Makaron krewetkowy w kremowym sosie

Makaron z krewetkami królewskimi w kremowym sosie to opcja korzystna dla obu stron i hit w każdym menu restauracji. Co więcej, danie jest bardzo łatwe do przygotowania w domu. Wszystko, czego potrzebujesz, to krewetki, twój ulubiony rodzaj makaronu, średnia lub ciężka śmietana, trochę masła i zioła do smaku.

30 minut

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

400 g długiego makaronu (fettuccine, spaghetti, tagliatelle)

300–400 g dużych, surowych krewetek, całkowicie obranych

400 ml śmietany o zawartości tłuszczu 20–38%

2 łyżki l. oliwa z oliwek lub masło

1 mały pęczek (20–30 g) pietruszki i/lub bazylii

2–4 ząbki (10–20 g) czosnku

sól

mieszanka świeżo zmielonego pieprzu

1. W dużym rondlu zagotuj wodę. Posolić i popieprzyć krewetki. Zmiażdż i drobno posiekaj czosnek. Posiekaj warzywa.

2. Do wrzącej wody doprawić solą (4-5 łyżeczek soli) i dodać makaron. Mieszaj przez pierwsze kilka minut, aby makaron nie przykleił się do dna patelni. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, nie dłużej niż 1 minutę.

3. Postaw dużą głęboką patelnię lub rondelek na średnim ogniu. Dodać olej i czosnek, podgrzewać przez 1 minutę. Dodać krewetki, zwiększyć ogień do dużego, smażyć po 1 minucie z każdej strony.

4. Do krewetek dodać zioła, wymieszać i zalać śmietaną. Zmniejsz ogień do niskiego. W tym czasie makaron powinien być już ugotowany, odłóż go na durszlak.

5. Na patelnię z krewetkami dodać pastę, wymieszać, zwiększyć ogień do dużego i podgrzewać jeszcze 1-1,5 minuty. Podawaj natychmiast.

Przydatne rady

Nie ma zwyczaju podawania parmezanu z makaronem i krewetkami (i w ogóle owocami morza), ale jeśli Tobie tak smakuje, odrzuć swoje wątpliwości!

Uwaga dla gospodyni

Jeśli kupiłeś krewetki z głowami i muszlami, nie spiesz się, aby wyrzucić obierki: możesz zrobić z nich doskonałą przyprawę. Wystarczy je wysuszyć w piekarniku ze skórką z cytryny i zmielić na pył blenderem. Następnie wymieszaj z solą morską.

Łosoś z warzywami w folii

Łosoś z warzywami w folii
Łosoś z warzywami w folii

Łosoś z warzywami w folii to świetny lekki i zdrowy obiad dla całej rodziny! Co więcej, jego przygotowanie zajmie Ci 10 minut, a piekarnik zajmie się resztą. Kolejnym miłym bonusem dla każdej gospodyni domowej jest minimalna ilość brudnych naczyń po obiedzie.

40 minut

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

4 sztuki po 150 g filetu z łososia bez skóry

2 małe cukinie

3 duże pomidory

2 szalotki

4 łyżki l. sok z cytryny

3–4 łyżki. l. oliwa z oliwek

2 gałązki tymianku

1 ząbek czosnku

3/4 łyżeczki suszone oregano

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Osusz filety z łososia ręcznikami papierowymi. Cukinię przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Drobno posiekaj czosnek.

2. Drobno posiekaj jedną szalotkę i włóż do miski. Dodaj czosnek, 1 łyżka. l. oliwę z oliwek i wymieszaj. Powstałą masę rozłóż pomiędzy plasterki cukinii, dodaj sól i pieprz. Pozostaw na 10 minut.

3. Przygotowaną cukinię podzielić na 4 równe części i rozłożyć na arkuszach grubej folii. Na wierzchu ułóż filet z łososia. Doprawić solą, sokiem z cytryny i pozostałą oliwą z oliwek.

4. Grubo posiekaj pozostałe szalotki. Pomidory pokroić w kostkę, posypać oregano, dodać szalotkę i wymieszać. Pomidory ułożyć na filecie z łososia, dodać liście tymianku i zawinąć w folię.

5. Filet z łososia z warzywami ułożyć w folii na blasze do pieczenia i piec 20-25 minut. Następnie przełożyć na talerze, rozpakować i podawać. Można posypać listkami świeżego tymianku.

Przydatne rady

Jeśli nie możesz znaleźć szalotki polecanej do pieczenia łososia w folii, użyj dużej czerwonej cebuli. Idealna jest płaska Jałta, słodkawa i bardzo soczysta.

Przy okazji

Całkiem możliwe jest dodanie żółtej lub zielonej papryki pokrojonej w małe plasterki do warzywnego łososia: doda to bardzo ciekawych nut do smaku potrawy.

Kurczak z…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja