Co ugotować na Nowy Rok z dostępnych produktów
gastronomia 05 grudnia 2023 r(12)Dodaj do ulubionychUdział
Wszystko dzieje się w naszym życiu, plany zmieniają się w locie, a może się zdarzyć, że decyzja o nakryciu świątecznego stołu zapadnie w ostatniej chwili. Nie ma czasu ani energii, aby udać się na rynek lub do odległego supermarketu, pozostaje tylko najbliższy sklep lub targ z prostym asortymentem. Czy w tak trudnych warunkach można wymyślić i mieć czas na przygotowanie potraw na świąteczny stół? Spróbujmy!
Treść:
- Wieprzowina
- Pieczona wieprzowina z tłustej części szynki wieprzowej
- Sałatka w stylu azjatyckim z resztek wieprzowych
- Kotlet mielony z mniej tłustej wewnętrznej części szynki
- Halibut lub dorsz
- Carpaccio rybne z dressingiem cytrusowym i szampańskim
- Filet rybny w pergaminie z warzywami korzeniowymi
- Cytrus
- Lody z przyprawionymi plasterkami pomarańczy
Jest kilka sposobów na zaoszczędzenie pieniędzy podczas wakacji. Najprostszy — poproś o wizytę kupując zwykłą butelkę szampana i pudełko czekoladek. O tej opcji nawet nie wspominajmy… To nie dla nas.
Oferujemy bardziej złożoną, ale poprawną gastronomicznie metodę! Kupujemy kilka kluczowych produktów: boczek wieprzowy, mrożony halibut czy dorsz i owoce cytrusowe. Nie są to produkty dla smakoszy, należą do średniej kategorii cenowej, ale przy dużej objętości pozwalają zaoszczędzić pieniądze i przygotować prawdziwie świąteczny stół.
Przystawkę, sałatkę i danie główne przygotowujemy z mięsa (dla mięsożerców), z ryb — danie główne i przystawka dla miłośników owoców morza (w tym owoców cytrusowych). Do tego deser na każdy gust, także z owocami cytrusowymi.
Oczywiście nasza budżetowa łamigłówka sprawdzi się doskonale, jeśli masz w swojej kuchni pewien zapas ziół, przypraw i warzyw. Jeśli wszystko tak jest, koszt produktów zakupionych do przygotowania tych dań (średnio 6 porcji każda) wyniósł około 3500 rubli. Oczywiście istnieje możliwość uzupełnienia menu według własnego uznania: napoje, przekąski/sałatki i desery. Wesołych świąt!
Wieprzowina
W naszych realiach wieprzowina jest znacznie bardziej dostępna i przewidywalna niż wołowina. Nie ryzykujmy więc i kupujmy najłatwiejszy do przygotowania krój. — szynka. Jego główna wada — ciężka waga — łatwo zamienia się w cnotę: podziel ją na dwie części i przygotuj każdą na swój sposób.
Należy pamiętać, że szynka składa się z mięśni w dwóch kolorach: różowym i prawie białym. Różowa, zewnętrzna i grubsza, idealna do gotowania gotowanej wieprzowiny. Wiele rodzin ma autorskie przepisy na to ulubione świąteczne danie. Ja na przykład lubię nadziewać gotowaną wieprzowinę imbirem i posypywać mieszanką przypraw i musztardy.
Pieczona wieprzowina z tłustej części szynki wieprzowej
Właściwie danie tzw „gotowana wieprzowina» przygotowywane wyłącznie z wieprzowiny, z kawałka biodra. W rzeczywistości jest to pieczeń, którą zwykle podaje się jako zimną przekąskę. Wspaniałe, wakacyjne danie! Gotowana wieprzowina w cienkich plasterkach będzie dobra na drugi i trzeci dzień, a można z niej przygotować sałatkę mięsną na świąteczny stół. Albo zwykły Olivier, albo zielony w stylu azjatyckim.
Jeśli nie masz czasu na trzymanie marynowanego mięsa w lodówce, zanurz je na co najmniej kilka godzin w roztworze soli przygotowanym w ilości 80 g soli na 1 litr wody.
Pieczona wieprzowina z szynki
Sałatka w stylu azjatyckim z resztek wieprzowych
Jak nakarmić kilka osób niewielką ilością pieczonego lub gotowanego mięsa? Zrób sałatkę mięsną w stylu azjatyckim! Spróbuj pominąć majonez i warzywa korzeniowe na rzecz azjatyckiego dressingu i chrupiących zielonych warzyw, jesteśmy pewni, że Ci się spodoba!
Sałatka mięsna w stylu azjatyckim
Kotlet mielony z mniej tłustej wewnętrznej części szynki
Nafaszeruj mniej tłustą wewnętrzną część nogi wieprzowej i zwiń ją. Do wyboru jest dowolne nadzienie: suszone śliwki lub mieszanka suszonych owoców i orzechów, kapusta kiszona lub bułka tarta. Jeśli nie masz żadnego z powyższych na stanie, kup pieczarki, przygotuj duxelle i zawiń je w mięso — otrzymasz klops z nadzieniem grzybowym. Wskazane jest, aby wybrać dodatek, który nie jest zbyt ciężki. Na przykład przecier z selera i jabłka. Jest to również wygodne, ponieważ gotuje się w tym samym czasie, co mięso.
Rolada wieprzowa z nadzieniem grzybowym
Halibut lub dorsz
Carpaccio rybne z dressingiem cytrusowym i szampańskim
Filet z halibuta, nawet mrożony, będzie dobrym wyborem na świąteczny stół. Aby przygotować carpaccio, należy je pokroić bez rozmrażania, a pozostały filet rozmrozić w lodówce. Nie ma halibuta? Dorsz nas uratuje! Do sosu nadają się dowolne owoce cytrusowe — pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, Sweetie lub Pomelo, w połączeniu lub solo. No cóż, na pewno nie zabraknie szampana w czasie wakacji!
Carpaccio rybne z owocami cytrusowymi i dressingiem szampańskim
Filet rybny w pergaminie z warzywami korzeniowymi
Upiecz gorący filet z halibuta z warzywami w torbie pergaminowej. Wybierz warzywa według własnego gustu z tego, co jest w lodówce. Możesz dostosować czas ich gotowania, krojąc je w plasterki: im cieńsze, tym szybciej warzywa się gotują. Masło waniliowe sprawi, że to danie będzie wyjątkowe. Będzie to wymagało lasek wanilii, a nasiona przydadzą się do zrobienia deseru.
Halibut w pergaminie z masłem waniliowym
Cytrus
Lody z przyprawionymi plasterkami pomarańczy
Zwykłe pomarańcze to niezwykle aromatyczny deser. Jego przygotowanie zajmie trochę czasu, ale nie będzie wymagało prawie żadnego udziału z Twojej strony. — Wszystko, co musisz zrobić, to pokroić pomarańcze w plasterki i uważać, aby się nie przypaliły. Wybierz lody według własnego gustu: lody, creme brulee, a może czekolada.
Kremowe lody z pikantnymi plasterkami pomarańczy
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #wieprzowina #oszczędna gospodyni domowa #Alena Spirina #ryba w piekarniku #przygotowania na nowy rok #pieczone mięso #pieczony schab #halibut #pieczenie w pergaminiePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Elena Moishuk28 grudnia 2017 r
Pieczona wieprzowina i bułka są super pyszne!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych