Pieczony indyk, kaczka czy kurczak to mile widziani goście na noworocznym stole. Zwłaszcza ze smacznym, ciekawym nadzieniem. Lub przystawka. Co w tym przypadku jest tym samym. Te dodatki doskonale nadają się do mięs lub ryb. Albo możesz je tak po prostu zjeść.
Dodatek czy dodatek do dania? Obydwa!
Bardzo ważne jest, aby pamiętać: jeśli chcesz upiec indyka lub inny drób z farszem, nie powinieneś nadziewać nim zbyt mocno brzucha – spowoduje to, że ptak będzie się długo i słabo piec.
Przy normalnej ilości farszu na upieczenie tuszki nadziewanej potrzeba około 25 minut więcej w porównaniu do „pustej”, ale jeśli będzie za dużo, to trudno to policzyć, a w tym czasie pierś ptaka może wyschnąć i stać się bez smaku. Dlatego, aby każdy mógł otrzymać nadzienie, należy je częściowo przygotować osobno.
Najczęściej robi się to w ten sposób: włóż wymaganą ilość do wnętrza ptaka i piecz zgodnie z przepisem. A resztę nadzienia wyłożyć do formy lub blachy, w której smaży się ptaka, wokół niej, na jakiś czas przed końcem pieczenia. Dzięki temu nadzienie-dekoracja wchłania także pyszne soki powstałe podczas smażenia. Czas dodawania nadzienia zależy od stopnia jego gotowości. Jeśli są to owoce, namoczone suszone owoce i orzechy, wystarczy je dobrze podgrzać, wystarczy na to 10 minut. Ugotowane płatki zbożowe z dodatkami do połowy ugotowane zajmują około 20–25 minut. Ale w przypadku surowych warzyw pół godziny może nie wystarczyć, więc rozłóż to z wyprzedzeniem.
Jabłka z suszonymi owocami
Uniwersalny dodatek, który pasuje nie tylko do każdego drobiu, ale także do mięs. Co więcej, jest to również przydatne.
Jabłka z suszonymi owocami
8 porcji, przygotowanie: 25 minut. + 12 godz
Czego potrzebujesz:
100 g dużych złotych rodzynek
100 g suszonej żurawiny
100 g suszonych śliwek
10–12 dużych zielono-czerwonych jabłek
sok i skórka z 1 dużej cytryny
4–5 cm świeżego korzenia imbiru
3 gałązki mięty
200 ml białego wytrawnego wina
100 g ghee
1 łyżeczka curry w proszku
sól
Co zrobić:
1. Wszystkie suszone owoce zaparzyć pełnym czajnikiem wrzącej wody, wodę odlać. Suszone owoce włóż do pojemnika z pokrywką, zalej winem, zamknij i pozostaw w temperaturze pokojowej na 12–24 godziny. Od czasu do czasu mieszaj.
2. Jabłka pokroić wzdłuż na 6–8 kawałków, usunąć rdzeń i zalać jabłka sokiem z cytryny.
3. Imbir obierz i pokrój w cienkie paski. Na dużej patelni wymieszaj imbir, skórkę i ghee, postaw na małym ogniu i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
4. Zwiększ ogień do maksimum, na olej dodaj jabłka, smaż ze wszystkich stron na złoty kolor, około 7 minut. Posypać curry i solą i podgrzewać przez 20-30 sekund.
5. Dodać suszone owoce wraz z płynem, doprowadzić do wrzenia, gotować 3-4 minuty. Posyp miętą i podawaj na gorąco.
Pieczona marchewka z cytrusami i winogronami
W tym przepisie cytrynę (jeśli nie znaleźliście uzbeckiej – najsłodszej ze wszystkich odmian) można zastąpić pomarańczą. Nawiasem mówiąc, marchew, winogrona i owoce cytrusowe stanowią doskonałą sałatkę.
Pieczona marchewka z cytrusami i winogronami
8 porcji, przygotowanie: 50 min.
Czego potrzebujesz:
1 kg średniej wielkości marchewki
3–4 mandarynki z ściśle przylegającą skórką
1 uzbecka cytryna
1 duża kiść jasnych winogron bez pestek
2 gałązki tymianku
100 ml oliwy z oliwek lub orzechów
1 łyżka. l. nasiona kminku
1 łyżeczka nasiona kolendry
0,5 łyżeczki suchy czosnek
2 łyżki l. cukier cynamonowy
sól, mieszanka świeżo zmielonego pieprzu
Co zrobić:
1. Na suchej patelni podsmażamy kminek i kolendrę, mieszając, przez 2 minuty, wlewamy do moździerza i grubo rozgniatamy. Wymieszaj z suchym czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
2. Marchew obierz, przekrój wzdłuż na ćwiartki lub połówki, jeśli marchewki są małe. Usuń winogrona z gałązek.
3. Owoce cytrusowe umyj pędzelkiem i pokrój w zgrabne plasterki wraz ze skórką.
4. Marchewkę, winogrona i owoce cytrusowe ułożyć w naczyniu do pieczenia wyłożonym pergaminem, polać oliwą z przyprawami, posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30–40 minut. Posyp listkami tymianku. Podawaj przystawkę na gorąco.
Brukselka z przyprawą czosnkowo-orzechową
Do tego przepisu można kupić gotowy dressing orzechowy, ale domowy jest zawsze lepszy i smaczniejszy.
Brukselka z przyprawą czosnkowo-orzechową
8 porcji, przygotowanie: 50 min.
Czego potrzebujesz:
1,2 kg świeżej brukselki
3 główki czosnku
200 ml klarowanego soku jabłkowego
120 g masła
sól
Do przyprawienia:
100 g nieprażonych orzechów laskowych
100 g nieprażonych nasion sezamu
1 łyżeczka wędzona papryka
sól
Co zrobić:
1. Główki brukselki przekrój na pół, ostrożnie usuń łodygi, są gorzkie. Czosnek podziel na ząbki i obierz, nie siekaj.
2. Rozpuść masło, wymieszaj z solą i sokiem jabłkowym. Umieść brukselkę i ząbki czosnku na patelni wyłożonej pergaminem, polej mieszaniną masła i soku i wymieszaj, aby pokryć się nimi.
3. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz, aż kapusta i czosnek będą miękkie i karmelizowane, czyli około 35 minut.
4. Aby przygotować przyprawę orzechową, zmiel orzechy laskowe w blenderze tak, aby powstały zarówno duże kawałki, jak i drobna okruchy. Wymieszać z nasionami sezamu, smażyć na suchej patelni na średnim ogniu, mieszając, aż pojawi się przyjemny orzechowy zapach, 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i wymieszać z wędzoną papryką i solą.
5. Tuż przed podaniem posyp kapustę i czosnek przyprawą orzechową. Podawaj przystawkę na gorąco.
Bulgur z pieczarkami i gremolatą
Modny dodatek do dania z modnym dressingiem: gremolata doda Twoim płatkom pikantnego, pikantnego smaku.
Bulgur z pieczarkami i gremolatą
8–10 porcji, czas gotowania 30 minut
Czego potrzebujesz:
400 g bulguru
800 g małych pieczarek
1 duża pęczek pietruszki
4–6 ząbków czosnku
sok i skórka z 1 dużej cytryny
50 ml oliwy z oliwek
70 g masła
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Co zrobić:
1. Do gremolaty drobno posiekać zmiażdżony i obrany czosnek oraz natkę pietruszki, wymieszać ze skórką z cytryny.
2. Pieczarki przekrój na pół (bardzo małe zostaw w całości), smaż na dużym ogniu pod przykryciem na suchej patelni przez 5 minut. Następnie dodać masło i smażyć bez przykrycia przez 2-3 minuty.
3. Posyp pieczarki gremolatą, smaż przez 1 minutę, zdejmij z ognia.
4. Kaszę bulgur ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj z grzybami, dopraw do smaku oliwą i sokiem z cytryny, dodaj sól i pieprz. Podawać na gorąco.
Ziemniaki z mostkiem, papryką i rozmarynem
To nie jest tylko dodatek, ale całkowicie samowystarczalne drugie danie. Ale przyniesie to korzyść tylko każdemu ptakowi.
Ziemniaki z mostkiem, papryką i rozmarynem
8 porcji, przygotowanie: 1 godzina
Czego potrzebujesz:
1,2 kg ziemniaków średniej wielkości
300–400 g wędzonego mostka gotowanego
4 szalotki
3 gałązki rozmarynu
70 g ghee
1 łyżka. l. słodka mielona papryka
sól
Co zrobić:
1. Ziemniaki myjemy szczoteczką i nacinamy w poprzek z jednej strony co centymetr na głębokość około 1–1,5 cm.
2. Obierz szalotkę i bardzo drobno posiekaj. Umieścić na małej patelni, wlać roztopione masło i podgrzewać na małym ogniu przez 2 minuty. Zdjąć z ognia, dodać paprykę i wymieszać.
3. Mostek pokroić w dużą kostkę. Głębokie naczynie do pieczenia wyłóż pergaminem, ułóż ziemniaki, polej oliwą z szalotką i papryką i wymieszaj rękami. Na wierzchu ułóż mostek, a między ziemniakami gałązki rozmarynu.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40–50 minut. Podawać przystawkę bardzo gorącą.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #dodatek #dodatek do kurczakaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych