Co ugotować na Nowy Rok. 5 kolorowych dodatków do świątecznego indyka, kaczki i kurczaka

Co ugotować na Nowy Rok. 5 kolorowych dodatków do świątecznego indyka, kaczki i kurczaka

Pieczony indyk, kaczka czy kurczak to mile widziani goście na noworocznym stole. Zwłaszcza ze smacznym, ciekawym nadzieniem. Lub przystawka. Co w tym przypadku jest tym samym. Te dodatki doskonale nadają się do mięs lub ryb. Albo możesz je tak po prostu zjeść.

Brukselka z przyprawą czosnkowo-orzechowąPieczona marchewka z cytrusami i winogronamiBrukselka z przyprawą czosnkowo-orzechową

Dodatek czy dodatek do dania? Obydwa!

Bardzo ważne jest, aby pamiętać: jeśli chcesz upiec indyka lub inny drób z farszem, nie powinieneś nadziewać nim zbyt mocno brzucha – spowoduje to, że ptak będzie się długo i słabo piec.

Przy normalnej ilości farszu na upieczenie tuszki nadziewanej potrzeba około 25 minut więcej w porównaniu do „pustej”, ale jeśli będzie za dużo, to trudno to policzyć, a w tym czasie pierś ptaka może wyschnąć i stać się bez smaku. Dlatego, aby każdy mógł otrzymać nadzienie, należy je częściowo przygotować osobno.

Najczęściej robi się to w ten sposób: włóż wymaganą ilość do wnętrza ptaka i piecz zgodnie z przepisem. A resztę nadzienia wyłożyć do formy lub blachy, w której smaży się ptaka, wokół niej, na jakiś czas przed końcem pieczenia. Dzięki temu nadzienie-dekoracja wchłania także pyszne soki powstałe podczas smażenia. Czas dodawania nadzienia zależy od stopnia jego gotowości. Jeśli są to owoce, namoczone suszone owoce i orzechy, wystarczy je dobrze podgrzać, wystarczy na to 10 minut. Ugotowane płatki zbożowe z dodatkami do połowy ugotowane zajmują około 20–25 minut. Ale w przypadku surowych warzyw pół godziny może nie wystarczyć, więc rozłóż to z wyprzedzeniem.

Jabłka z suszonymi owocami

Uniwersalny dodatek, który pasuje nie tylko do każdego drobiu, ale także do mięs. Co więcej, jest to również przydatne.

Jabłka z suszonymi owocami
Jabłka z suszonymi owocami

8 porcji, przygotowanie: 25 minut. + 12 godz

Czego potrzebujesz:

100 g dużych złotych rodzynek

100 g suszonej żurawiny

100 g suszonych śliwek

10–12 dużych zielono-czerwonych jabłek

sok i skórka z 1 dużej cytryny

4–5 cm świeżego korzenia imbiru

3 gałązki mięty

200 ml białego wytrawnego wina

100 g ghee

1 łyżeczka curry w proszku

sól

Co zrobić:

1. Wszystkie suszone owoce zaparzyć pełnym czajnikiem wrzącej wody, wodę odlać. Suszone owoce włóż do pojemnika z pokrywką, zalej winem, zamknij i pozostaw w temperaturze pokojowej na 12–24 godziny. Od czasu do czasu mieszaj.

2. Jabłka pokroić wzdłuż na 6–8 kawałków, usunąć rdzeń i zalać jabłka sokiem z cytryny.

3. Imbir obierz i pokrój w cienkie paski. Na dużej patelni wymieszaj imbir, skórkę i ghee, postaw na małym ogniu i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

4. Zwiększ ogień do maksimum, na olej dodaj jabłka, smaż ze wszystkich stron na złoty kolor, około 7 minut. Posypać curry i solą i podgrzewać przez 20-30 sekund.

5. Dodać suszone owoce wraz z płynem, doprowadzić do wrzenia, gotować 3-4 minuty. Posyp miętą i podawaj na gorąco.

Pieczona marchewka z cytrusami i winogronami

W tym przepisie cytrynę (jeśli nie znaleźliście uzbeckiej – najsłodszej ze wszystkich odmian) można zastąpić pomarańczą. Nawiasem mówiąc, marchew, winogrona i owoce cytrusowe stanowią doskonałą sałatkę.

Pieczona marchewka z cytrusami i winogronami
Pieczona marchewka z cytrusami i winogronami

8 porcji, przygotowanie: 50 min.

Czego potrzebujesz:

1 kg średniej wielkości marchewki

3–4 mandarynki z ściśle przylegającą skórką

1 uzbecka cytryna

1 duża kiść jasnych winogron bez pestek

2 gałązki tymianku

100 ml oliwy z oliwek lub orzechów

1 łyżka. l. nasiona kminku

1 łyżeczka nasiona kolendry

0,5 łyżeczki suchy czosnek

2 łyżki l. cukier cynamonowy

sól, mieszanka świeżo zmielonego pieprzu

Co zrobić:

1. Na suchej patelni podsmażamy kminek i kolendrę, mieszając, przez 2 minuty, wlewamy do moździerza i grubo rozgniatamy. Wymieszaj z suchym czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą z oliwek.

2. Marchew obierz, przekrój wzdłuż na ćwiartki lub połówki, jeśli marchewki są małe. Usuń winogrona z gałązek.

3. Owoce cytrusowe umyj pędzelkiem i pokrój w zgrabne plasterki wraz ze skórką.

4. Marchewkę, winogrona i owoce cytrusowe ułożyć w naczyniu do pieczenia wyłożonym pergaminem, polać oliwą z przyprawami, posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30–40 minut. Posyp listkami tymianku. Podawaj przystawkę na gorąco.

Brukselka z przyprawą czosnkowo-orzechową

Do tego przepisu można kupić gotowy dressing orzechowy, ale domowy jest zawsze lepszy i smaczniejszy.

Brukselka z przyprawą czosnkowo-orzechową
Brukselka z przyprawą czosnkowo-orzechową

8 porcji, przygotowanie: 50 min.

Czego potrzebujesz:

1,2 kg świeżej brukselki

3 główki czosnku

200 ml klarowanego soku jabłkowego

120 g masła

sól

Do przyprawienia:

100 g nieprażonych orzechów laskowych

100 g nieprażonych nasion sezamu

1 łyżeczka wędzona papryka

sól

Co zrobić:

1. Główki brukselki przekrój na pół, ostrożnie usuń łodygi, są gorzkie. Czosnek podziel na ząbki i obierz, nie siekaj.

2. Rozpuść masło, wymieszaj z solą i sokiem jabłkowym. Umieść brukselkę i ząbki czosnku na patelni wyłożonej pergaminem, polej mieszaniną masła i soku i wymieszaj, aby pokryć się nimi.

3. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz, aż kapusta i czosnek będą miękkie i karmelizowane, czyli około 35 minut.

4. Aby przygotować przyprawę orzechową, zmiel orzechy laskowe w blenderze tak, aby powstały zarówno duże kawałki, jak i drobna okruchy. Wymieszać z nasionami sezamu, smażyć na suchej patelni na średnim ogniu, mieszając, aż pojawi się przyjemny orzechowy zapach, 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i wymieszać z wędzoną papryką i solą.

5. Tuż przed podaniem posyp kapustę i czosnek przyprawą orzechową. Podawaj przystawkę na gorąco.

Bulgur z pieczarkami i gremolatą

Modny dodatek do dania z modnym dressingiem: gremolata doda Twoim płatkom pikantnego, pikantnego smaku.

Bulgur z pieczarkami i gremolatą
Bulgur z pieczarkami i gremolatą

8–10 porcji, czas gotowania 30 minut

Czego potrzebujesz:

400 g bulguru

800 g małych pieczarek

1 duża pęczek pietruszki

4–6 ząbków czosnku

sok i skórka z 1 dużej cytryny

50 ml oliwy z oliwek

70 g masła

sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Co zrobić:

1. Do gremolaty drobno posiekać zmiażdżony i obrany czosnek oraz natkę pietruszki, wymieszać ze skórką z cytryny.

2. Pieczarki przekrój na pół (bardzo małe zostaw w całości), smaż na dużym ogniu pod przykryciem na suchej patelni przez 5 minut. Następnie dodać masło i smażyć bez przykrycia przez 2-3 minuty.

3. Posyp pieczarki gremolatą, smaż przez 1 minutę, zdejmij z ognia.

4. Kaszę bulgur ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj z grzybami, dopraw do smaku oliwą i sokiem z cytryny, dodaj sól i pieprz. Podawać na gorąco.

Ziemniaki z mostkiem, papryką i rozmarynem

To nie jest tylko dodatek, ale całkowicie samowystarczalne drugie danie. Ale przyniesie to korzyść tylko każdemu ptakowi.

Ziemniaki z mostkiem, papryką i rozmarynem
Ziemniaki z mostkiem, papryką i rozmarynem

8 porcji, przygotowanie: 1 godzina

Czego potrzebujesz:

1,2 kg ziemniaków średniej wielkości

300–400 g wędzonego mostka gotowanego

4 szalotki

3 gałązki rozmarynu

70 g ghee

1 łyżka. l. słodka mielona papryka

sól

Co zrobić:

1. Ziemniaki myjemy szczoteczką i nacinamy w poprzek z jednej strony co centymetr na głębokość około 1–1,5 cm.

2. Obierz szalotkę i bardzo drobno posiekaj. Umieścić na małej patelni, wlać roztopione masło i podgrzewać na małym ogniu przez 2 minuty. Zdjąć z ognia, dodać paprykę i wymieszać.

3. Mostek pokroić w dużą kostkę. Głębokie naczynie do pieczenia wyłóż pergaminem, ułóż ziemniaki, polej oliwą z szalotką i papryką i wymieszaj rękami. Na wierzchu ułóż mostek, a między ziemniakami gałązki rozmarynu.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40–50 minut. Podawać przystawkę bardzo gorącą.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #dodatek #dodatek do kurczakaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja