Co ugotować na 23 lutego. Osobiste doświadczenie

Co ugotować na 23 lutego. Osobiste doświadczenie

Co ugotować na 23 lutego. Osobiste doświadczenie

Olga Zacharowa 18 lutego 2022 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Dla wielu mężczyzn dobry kawałek mięsa, ugotowany z miłością, jest najlepszym posiłkiem zarówno w dni powszednie, jak i w święta. Dlatego Malvina Ruse, nasza stała autorka i przyjaciółka z Rygiżyczy wszystkim wesołych świąt i oferuje sprawdzony rodzinny przepis na schab. W ten sposób jej mąż Ilya gotuje wieprzowinę. Radzimy przygotować takie danie dla swojego kochanego opiekuna 23 lutego.

Schab z marynowaną czerwoną cebulą z Malwiny Ruse

Ilja, głowa naszej rodziny, przez dwa lata służył w armii radzieckiej jako szeregowiec. W tym czasie urósł (dosłownie), napiął się, stracił zbędne kilogramy i wiotkość. Jednym słowem był dobrze przygotowany na spotkanie z przyszłą żoną, które odbyło się wkrótce po jego powrocie z wojska. Dlatego do dziś, mimo że mieszkamy w innym kraju, gratulacje i goździki należą się niezmiennie naszemu wojownikowi i obrońcy 23 lutego.

Jednak nie tylko odważnym wyglądem zdobył serce dziewczyny. Przygotowane przez niego własnoręcznie bułeczki i placki ziemniaczane ostatecznie przekonały mnie o słuszności mojego wyboru. W ciągu 35 lat naszego spotkania oboje rozwinęliśmy swoje umiejętności kulinarne. Jednym z ulubionych dań naszej rodziny jest schab według przepisu Ilyi. Znaleziony niedawno przepis na marynowaną czerwoną cebulę doskonale uzupełni męski obraz gastronomii.

Schab wieprzowy z marynowaną czerwoną cebulą

4 porcje

Czego potrzebujesz:

  • 1,5 kg polędwiczki wieprzowej z żeberkami
  • 1 duża główka czosnku
  • 1 łyżeczka musztarda
  • 1 marchewka
  • pół małego korzenia selera
  • 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200-300 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1 -2 łyżeczki Sahara
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 łyżki. łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Co zrobić:

1. Umyj i osusz mięso. Obierz czosnek, dzieląc go na pojedyncze ząbki. Każdy ząbek przekrój wzdłuż na 4 części. 2. Schab nacinamy równomiernie cienkim ostrym nożem i nadziewamy go czosnkiem, następnie oprószamy musztardą, solą i pieprzem. W głębokiej, grubościennej misce z pokrywką, która pomieści cały kawałek mięsa, rozgrzej olej roślinny. 3. Na patelnię włóż mięso żeberkami w dół, smaż na dużym ogniu do jasnobrązowego koloru, przewróć na drugą stronę i smaż ze wszystkich stron. 4. Do mięsa dodać marchew, seler, liść laurowy, cukier, zalać winem i bulionem. Przykryj pokrywką i zmniejsz ogień. Gotuj w tempie około 1 godziny na 1 kg mięsa. Podczas smażenia kilka razy obróć mięso. 5. Gotową wieprzowinę zdejmij z ognia, zawiń w folię, zawiń w ręcznik kuchenny i odstaw na 1,5 -2 godziny. Przed pokrojeniem mięsa na porcje należy je odpowiednio schłodzić. Można podawać na zimno lub na gorąco. W tym drugim przypadku podgrzewaj porcjami. Podawać z chrzanem lub musztardą.

Czerwona marynowana cebula

około 500 gr

Czego potrzebujesz:

  • 3-4 małe czerwone cebule
  • 200 ml octu jabłkowego
  • 2-3 łyżki. łyżki cukru
  • 1 łyżka. sól
  • 1/2 łyżeczki czarne ziarna pieprzu
  • 1 liść laurowy

Co zrobić:

1. Obierz cebulę i pokrój w pierścienie. Umieścić na durszlaku lub sicie i zalać wrzącą wodą. Pozwól wodzie odpłynąć, osusz cebulę i umieść ją w przygotowanym, wysterylizowanym szklanym słoju. 2. W małym rondlu zagotuj ocet jabłkowy, cukier, sól i przyprawy, gotuj na małym ogniu, aż cukier i sól się rozpuszczą. 3. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, 3 minuty i zalać marynatą przygotowaną cebulę, następnie zamknąć słoik pokrywką. Po 2-3 godzinach cebula jest gotowa do podania.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #wieprzowina #wakacje #cebula #23 lutego #schab #cebula marynowanaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja