Co ugotować na 23 lutego. Osobiste doświadczenie
Olga Zacharowa 18 lutego 2022 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Dla wielu mężczyzn dobry kawałek mięsa, ugotowany z miłością, jest najlepszym posiłkiem zarówno w dni powszednie, jak i w święta. Dlatego Malvina Ruse, nasza stała autorka i przyjaciółka z Rygiżyczy wszystkim wesołych świąt i oferuje sprawdzony rodzinny przepis na schab. W ten sposób jej mąż Ilya gotuje wieprzowinę. Radzimy przygotować takie danie dla swojego kochanego opiekuna 23 lutego.
Ilja, głowa naszej rodziny, przez dwa lata służył w armii radzieckiej jako szeregowiec. W tym czasie urósł (dosłownie), napiął się, stracił zbędne kilogramy i wiotkość. Jednym słowem był dobrze przygotowany na spotkanie z przyszłą żoną, które odbyło się wkrótce po jego powrocie z wojska. Dlatego do dziś, mimo że mieszkamy w innym kraju, gratulacje i goździki należą się niezmiennie naszemu wojownikowi i obrońcy 23 lutego.
Jednak nie tylko odważnym wyglądem zdobył serce dziewczyny. Przygotowane przez niego własnoręcznie bułeczki i placki ziemniaczane ostatecznie przekonały mnie o słuszności mojego wyboru. W ciągu 35 lat naszego spotkania oboje rozwinęliśmy swoje umiejętności kulinarne. Jednym z ulubionych dań naszej rodziny jest schab według przepisu Ilyi. Znaleziony niedawno przepis na marynowaną czerwoną cebulę doskonale uzupełni męski obraz gastronomii.
Schab wieprzowy z marynowaną czerwoną cebulą
4 porcje
Czego potrzebujesz:
- 1,5 kg polędwiczki wieprzowej z żeberkami
- 1 duża główka czosnku
- 1 łyżeczka musztarda
- 1 marchewka
- pół małego korzenia selera
- 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 200-300 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1 -2 łyżeczki Sahara
- 2 liście laurowe
- 2-3 łyżki. łyżki oleju roślinnego do smażenia
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Co zrobić:
1. Umyj i osusz mięso. Obierz czosnek, dzieląc go na pojedyncze ząbki. Każdy ząbek przekrój wzdłuż na 4 części. 2. Schab nacinamy równomiernie cienkim ostrym nożem i nadziewamy go czosnkiem, następnie oprószamy musztardą, solą i pieprzem. W głębokiej, grubościennej misce z pokrywką, która pomieści cały kawałek mięsa, rozgrzej olej roślinny. 3. Na patelnię włóż mięso żeberkami w dół, smaż na dużym ogniu do jasnobrązowego koloru, przewróć na drugą stronę i smaż ze wszystkich stron. 4. Do mięsa dodać marchew, seler, liść laurowy, cukier, zalać winem i bulionem. Przykryj pokrywką i zmniejsz ogień. Gotuj w tempie około 1 godziny na 1 kg mięsa. Podczas smażenia kilka razy obróć mięso. 5. Gotową wieprzowinę zdejmij z ognia, zawiń w folię, zawiń w ręcznik kuchenny i odstaw na 1,5 -2 godziny. Przed pokrojeniem mięsa na porcje należy je odpowiednio schłodzić. Można podawać na zimno lub na gorąco. W tym drugim przypadku podgrzewaj porcjami. Podawać z chrzanem lub musztardą.
Czerwona marynowana cebula
około 500 gr
Czego potrzebujesz:
- 3-4 małe czerwone cebule
- 200 ml octu jabłkowego
- 2-3 łyżki. łyżki cukru
- 1 łyżka. sól
- 1/2 łyżeczki czarne ziarna pieprzu
- 1 liść laurowy
Co zrobić:
1. Obierz cebulę i pokrój w pierścienie. Umieścić na durszlaku lub sicie i zalać wrzącą wodą. Pozwól wodzie odpłynąć, osusz cebulę i umieść ją w przygotowanym, wysterylizowanym szklanym słoju. 2. W małym rondlu zagotuj ocet jabłkowy, cukier, sól i przyprawy, gotuj na małym ogniu, aż cukier i sól się rozpuszczą. 3. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, 3 minuty i zalać marynatą przygotowaną cebulę, następnie zamknąć słoik pokrywką. Po 2-3 godzinach cebula jest gotowa do podania.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #wieprzowina #wakacje #cebula #23 lutego #schab #cebula marynowanaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych