Co to jest whoopie pie i jak je ugotować
Olga Dyakonova 05 kwietnia 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
W menu kawiarni często można znaleźć ciekawe ciasto whoopie pie, składające się z dwóch ciasteczek przełożonych warstwą kremu. Podpowiadamy, skąd pochodzi ten deser, z czego się składa i jak go przygotować. A także gdzie i w jakiej wielkości było przygotowywane największe ciasto.
- Co to jest whoopie pie?
- Przepis na ciasto Whoopie
Co to jest whoopie pie?
Whoopie pie to ciasto składające się z dwóch miękkich, okrągłych ciasteczek z nadzieniem z masła marshmallow. Zwykle je się je rękami, ale są też odmiany dużych ciast. Istnieją kontrowersje co do tego, skąd dokładnie pochodzi ten przysmak. Powszechnie uważa się, że jest to ulubiony deser mieszkańców Nowej Anglii i Amiszów z Pensylwanii, chociaż nikt nie wie na pewno, gdzie powstało pierwsze ciasto whoopie.
Na początku XX wieku bardzo często używano określenia „whoopie”. Piosenka „Makin’ Whoopee” była wówczas popularna i mniej więcej w tym samym czasie bostońska firma Berwick Baking Company zaczęła sprzedawać Berwick Whoopie Pies po zaledwie pięć centów za sztukę.
Labadie’s Bakery w Maine również twierdzi, że jako pierwsza sprzedała te ciasta w 1925 roku. Nie ma na to dowodów, ale mieszkańcy stanu uznali whoopie pie za swój oficjalny przysmak i co roku organizują festiwal tego ciasta. Na jednym z konkursów w Maine przygotowano rekordowo duży tort o wadze 453 kilogramów.
Dziś whoopie pie często można znaleźć w rosyjskich kawiarniach. Ciasto to cieszy się popularnością ze względu na swój rozmiar i fakt, że można je jeść w drodze.
Idealne Ciasta Whoopie są czekoladowe, miękkie i wypełnione delikatnym kremem marshmallow. Jeśli każdy kęs tych przypominających ciasto ciasteczek rozpływa się w ustach, to dobrze je zrobiłeś. Powiemy Ci jak to zrobić.
Przepis na ciasto Whoopie
Whoopie Pie to świetny deser do herbaty
Składniki
- 283 g mąki
- 200 g brązowego cukru, rozbić ewentualne grudki
- 120 ml maślanki
- 120 ml oleju roślinnego
- 120ml gorącej wody
- 1 duże jajko
- 45 g niesłodzonego kakao w proszku
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 1/2 łyżeczki sól
- 1,5 łyżeczki ekstrakt waniliowy
Pożywny
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 270 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 280 g kremu prawoślazowego (sprzedawanego na targowiskach)
- Umieścić półki piekarnika w górnej i dolnej trzeciej części i rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym i odłóż na bok.
- W średniej misce wymieszaj mąkę, kakao w proszku, sodę oczyszczoną i sól. Odłożyć na bok.
- W dużej misce, za pomocą ręcznego miksera elektrycznego lub miski miksera stojącego wyposażonego w przystawkę do łopatek, wymieszaj brązowy cukier, maślankę, olej roślinny, jajko i ekstrakt waniliowy, aż dobrze się połączą.
- Dodać suchą mieszankę i wymieszać do uzyskania gładkiej masy, następnie dodać gorącą wodę i ponownie wymieszać.
- Wyjmij ciasto i ułóż je na przygotowanych blachach do pieczenia w odstępach 2 cali. Piec przez 8 do 10 minut, obracając po 4 do 5 minut, aż ciasteczka odskoczą po dotknięciu lub wykałaczka włożona w środek będzie czysta. Pozostawić do ostygnięcia na około 5 minut.
- Aby przygotować nadzienie, w misie elektrycznego miksera stojącego wyposażonego w nasadkę łopatkową (lub za pomocą miksera ręcznego) ubijaj masło i cukier puder na niskich obrotach, aż masa będzie gładka.
- Zwiększ prędkość miksera do wysokich i ubijaj, aż masa będzie jasna i puszysta, około 4 minut. Wymieszać z wanilią.
- Wyjmij miskę z miksera, dodaj pianki i wymieszaj silikonową szpatułką. Schłodzić mieszaninę przez około 20 minut. Umieścić w rękawie cukierniczym z dużą okrągłą końcówką. Na ciasteczka wyłóż nadzienie, a na wierzch połóż drugi.
- Ciasteczka przechowujemy w szczelnym pojemniku na pergaminie, w jednej warstwie, w lodówce do 3 dni. Przed podaniem odstawić w temperaturze pokojowej na około 30 minut.
Aby urozmaicić smak deseru, do nadzienia można dodać serek śmietankowy, karmel, kawę, kokos, czekoladę lub masło orzechowe.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ciasteczka #desery #ciastaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych