Co to jest szarpane mięso i jak je przyrządzać: wieprzowina, kaczka, wołowina i inne

Co to jest szarpane mięso i jak je przyrządzać: wieprzowina, kaczka, wołowina i inne

Co to jest szarpane mięso i jak je przyrządzać: wieprzowina, kaczka, wołowina i inne

Roman Ryżow 1 kwietnia 2024 r

Każdy miłośnik mięsa wie, jak trudno czasami przygotować smaczne i delikatne danie z twardej wołowiny lub wieprzowiny nie premium. Musi mieć wiedziećyami I bogaty doświadczenieomw przeciwnym razie istnieje ryzyko zdobycia podeszwy przy wyjściu. Dlatego też przygotowywane tą metodą tzw. szarpane mięso zyskuje coraz większą popularność na świecie. nisko i powoli, to znaczy przez kilka godzin w małym ogniu. Wieprzowina, wołowina, kaczka lub indyk absolutnie każdy produkt staje się tak delikatny, że dosłownie rozpada się na włókna i rozpływa się w ustach. Zapraszamy do obejrzenia tego na własne oczy i przygotowania szarpanego mięsa, świętując jednocześnie Dzień Wędlin (Cut Meat), który obchodzony jest w marcu.

Szarpane mięsoO czym porozmawiamy w artykule:Gdzie i jak pojawiło się szarpane mięsoSposoby przygotowania szarpanego mięsaCo i jak podawać szarpane mięsoPrzepisyBurger z szarpaną kaczkąTosty z szarpaną wołowiną i guacamoleNektarynki z wasabi i smażoną szarpaną wołowinąHot dog z szarpanym mięsem

Gdzie i jak pojawiło się szarpane mięso?

Za miejsce narodzin szarpanego mięsa uważa się USA, co właściwie nie jest zaskakujące, ponieważ niewiele osób na świecie kocha grilla tak bardzo, jak Amerykanie. Wszystko zaczęło się w XVI wieku, kiedy pierwsi konkwistadorzy przejęli od Indian metodę przyrządzania mięsa i ryb zwaną barbacoa. Jej istotą było powolne pieczenie potraw nad tlącym się ogniem. Wkrótce wszyscy nowo przybyli osadnicy zaczęli gotować w ten sposób. W pewnym momencie koloniści przywieźli ze sobą świnie, których wcześniej nie spotykano w Ameryce. Dlatego już wkrótce na stołach pojawiło się nowe danie wieprzowina gotowana w niskiej temperaturze przez kilka godzin. Mięso okazało się tak delikatne, że nie można było go podnieść widelcem samoistnie rozpadł się na włókna. Kolejną niewątpliwą zaletą było to, że obróbka dymem pomogła przedłużyć trwałość produktu i dała do niego pyszny zapach i niepowtarzalny smak.

Wkrótce szarpane mięso stało się powszechne na całym wschodnim wybrzeżu oraz na obszarach graniczących z Meksykiem. W Tennessee, Alabamie, Gruzji i innych krajach południowych stany szarpana wieprzowina stało się niemal daniem narodowym. Mięso podawano z gęstym słodko-ostrym sosem, fasolką po bretońsku i kapustą. W Meksyku bardziej zakorzeniła się szarpana wołowina, którą dodawano do tacos, enchilad i innych lokalnych potraw.

Trwało to do końca XX wieku. Szarpane mięso uważano za domowe jedzenie podawane na przyjęciach dla przyjaciół lub sąsiadów. Potem sytuacja uległa diametralnej zmianie i dania z słodko-cierpkim mięsem rozpływały się w ustach zajęły mocne miejsce w menu droga restauracjaow na całym świecie.

Metody przygotowania szarpanego mięsa

Gotowanie szarpanego mięsa w piekarniku to jeden z najwygodniejszych i najłatwiejszych sposobów
Gotowanie szarpanego mięsa w piekarniku to jeden z najwygodniejszych i najłatwiejszych sposobów

Obecnie istnieje kilka sposobów przygotowania szarpanego mięsa.

Pierwszyhistoryczny, polega na duszeniu kawałka mięsa na otwartym ogniu lub w wędzarni (Smoke BBQ). Zajmuje 68 godzin i oczywiście nie jest odpowiedni dla każdego.

Drugi sposób gotowanie w wędzarnia Ale jest trudny w użyciu mieszkania miejskie.

Trzeci sposób zastrzelićpierdolony w piekarniku. Jest to wygodne i nie wymaga od Ciebie żadnego specjalnego sprzętu ani przyborów. Obecnie istnieje wiele przepisów na pieczone szarpane mięso, które różnią się przede wszystkim zestawem użytych przypraw. Najczęściej do marynaty dodaje się czosnek, mielony czarny pieprz, płatki chili, paprykę, kminek, oregano, gęsty sos pomidorowy lub passatę i cukier trzcinowy. Jednak przyprawy To kwestia gustu, dlatego warto skupić się na swoich upodobaniach. Warto tu także pamiętać, że kuchnię europejską cechuje umiar w stosowaniu przypraw, podczas gdy na Wschodzie np. chińskim czy indyjskim, są one na pierwszym miejscu, jakby maskując naturalny smak produktu. Być może jesteś blisko któregoś z tych podejść.

Przed pieczeniem mięso należy zamarynować i odstawić na 6 w chłodne miejsce12:00. Czasami (w zależności od grubości cięcia), kucharze mogą Zostawić mięso w marynacie na kilka dni, umieszczając w opakowaniu próżniowym. Nawiasem mówiąc, absolutnie nie jest konieczne przyjmowanie obniżek premium mostek, szyjka lub szpatułka są całkiem odpowiednie. Nawiasem mówiąc, używając tej samej technologii, możesz doskonale się przygotować bardzo trudneWow kogutA. Następny krok Mięso wraz z marynatą włożyć do nagrzanego naczynia 130 °C piekarnika na 2 godziny, aż ciasto się zrumieni i lekko skarmelizuje. I dopiero potem zawiń kawałek w kilka warstw folii, tworząc w ten sposób gęstą skorupę bez możliwości ucieczki pary i gotuj przez kolejne około 4 godziny. W tym czasie mięso puści dużo soku, który można odcedzić, zagotować i podawać jako sos.

Czwarta metoda Mięso dusić na grubościennej patelni lub w kotle. Tutaj nie będziesz potrzebować wstępnego marynowania, więc czas przygotowania jest znacznie zmniejszona. Najpierw sztuka Musisz smażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu, aż będzie chrupiący. Zatem pod wpływem wysokiej temperatury nastąpi reakcja Maillarda, dzięki której smak gotowego dania stanie się znacznie lepszy. Następnie do smażonego mięsa dodać przyprawy, sól, cukier, sos pomidorowy i wlać płyn na patelnię. Możesz użyć gęstego ciemnego piwa (najlepiej niemieckiego lub czeskiego), bezalkoholowego cydru lub coli, jeśli wolisz mięso w bardzo słodkim sosie. Postaw patelnię na najmniejszym ogniu, szczelnie zamknij pokrywkę i pozostaw mięso na wolnym ogniu przez 3 minuty4 godzinysa. W tym czasie sos mocno odparuje i stanie się dość gęsty. Koniecznie spróbuj na koniec jeśli jest za słodkie, dodać trochę octu, a jeśli nie jest wystarczająco słodkie, dodać kilka łyżek cukru trzcinowego. Nawiasem mówiąc, jeśli nie masz nic przeciwko dodatkowi „płynnego dymu”, dodaj go na tym samym etapie.

Piąta metoda gotowanie szarpanego mięsa w szybkowarze elektrycznym pod wysokim ciśnieniem. Pokrój włożyć do miski, dodać przyprawy, zalać bulionem. Zamknij i zablokuj pokrywę, wybierz program, ustaw timer. Po około 1,5 godzinie nawet najtwardszy kawałek wołowiny rozpadnie się na włókna i rozpłynie w ustach.

Co i jak podawać szarpane mięso

Zatem szarpane mięso gotowe, co dalej? To proste Wyjmij go z sosu i rozdrobnij dwoma widelcami. Ponownie wymieszaj z sosem i dodaj do shawarmy, pity, burgera lub hot doga. Podawać na toście tostowym, posypane pokrojonymi w plasterki świeżymi warzywami, jajkiem w koszulce i sałatą. Podawać na dużym, głębokim talerzu z tortillami kukurydzianymi, guacamole, gorącą salsą i bogatą kwaśną śmietaną, aby każdy gość mógł wybrać własny sos. Kolejna opcja serwowania porcja podartego mięsa z sosem i prosty dodatek: puree ziemniaczane, ryż gotowany, warzywa z grilla itp. Sztuka kulinarna nie stoi w miejscu i teraz z podartego mięsa przyrządza się nawet zupy, na przykład rosyjską kapuśniak czy solankę mieszaną.

Przepisy

Burger z szarpanej kaczki

Kto nie chciałby pysznego, domowego burgera? Zwłaszcza jeśli zwykły kotlet zastąpimy delikatnym, rozpływającym się w ustach mięsem kaczki z grzybami.

Burger z szarpanej kaczki
Burger z szarpanej kaczki

Do przygotowania burgera na 1 porcję potrzebne będą:

  • Blinia burgerowni – 1 szt.
  • GKaczka rozdarta cała – 100 g
  • wampiny – 100 g
  • Nmały pomidor – 1 szt.
  • Ijaja C2 – 1 szt.
  • Docebula czerwona (mała) – 1/2 szt.
  • sałata rzymska – 1 ljest
  • Rolej roślinny
  • Zowy grill
  • ZOl
  • Zświeżo zmielony czarny pieprz

1. Pieczarki przecieramy wilgotną ściereczką, kroimy w małe plasterki i smażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Po odparowaniu płynu dodaj odrobinę oleju roślinnego i smaż na złoty kolor.

2. Do pieczarek dodać przygotowaną szarpaną kaczkę, wymieszać i podgrzewać kilka minut. Sól i pieprz.

3. Pokrój pomidora w koła, cebulę cienkie półpierścienie. Na osobnej małej patelni usmaż jajka sadzone.

4. Bułkę burgerową przekrój na pół i lekko osusz na suchej patelni. Posmaruj dolną połowę sosem barbecue i przykryj sałatą, na wierzch ułóż kaczkę z grzybami, pomidorem, cebulą i jajkiem sadzonym. Przykryj drugą połówką. Podawać.

Uwaga dla gospodyni

Cebulę do burgera z szarpaną kaczką można nieco wcześniej zamarynować w occie jabłkowym ze szczyptą cukru.

Przy okazji

Zamiast sosu barbecue można użyć dowolnego owocowego sosu słodko-kwaśnego.

Tost z szarpaną wołowiną i guacamole

Tost z szarpaną wołowiną i guacamole to świetne, obfite śniadanie lub zdrowa przekąska. A jeśli nie lubisz ostrego, po prostu pomiń jalapeño na liście składników.

Tost z szarpaną wołowiną i guacamole
Tost z szarpaną wołowiną i guacamole

Do przygotowania tostów na 1 porcję potrzebne będą:

  • Ggotowana szarpana wołowina – 100 g
  • BChleb Orodino – 100 g
  • Avocado – 1 szt.
  • Ijajko sadzone – 1 szt.
  • Nlody jalapeño – 10 g
  • lsok z cytryny – 10 ml
  • Npietruszka
  • koperek
  • sól

1. Miąższ awokado rozgnieć widelcem na pastę, dodaj sok z cytryny i sól.

2. Drobno posiekaj papryczkę jalapeno i dodaj do guacamole.

3. Na suchej patelni osusz kromkę chleba Borodino, po 2 minuty z każdej strony. Lekko sól.

4. Posmaruj tosty guacamole. Na wierzchu ułożyć szarpaną wołowinę, jajko w koszulce, posypać posiekanymi ziołami. Podawaj natychmiast.

Uwaga dla gospodyni

Jajko w koszulce można posypać dla smaku wędzoną słodką papryką.

Przy okazji

Zamiast kopru i natki pietruszki można użyć innych aromatycznych ziół, na przykład kolendry.

Nektarynki z wasabi i smażoną szarpaną wołowiną

Czasami pozornie niekompatybilne składniki dają naprawdę niesamowite rezultaty! Nektarynki z wasabi i szarpaną wołowiną to właśnie takie danie.

Nektarynki z wasabi i smażoną szarpaną wołowiną
Nektarynki z wasabi i smażoną szarpaną wołowiną

Do przygotowania nektarynek z szarpaną wołowiną na 1 porcję potrzebujemy:

  • Nektaryny – 85 g
  • Nomidori – 85 g
  • lzielony uk – 10 g
  • lpor brytyjski – 20 g
  • GCała pieczeń szarpana wołowa – 30 g

Na sos wasabi:

  • Zmetan – 20 g
  • MJonez – 20 g
  • Zmleko skondensowane – 10 g
  • Nproszek wasabi – 4 g
  • ZOl

1. W małej misce połącz śmietanę, majonez, mleko skondensowane i wasabi. Dokładnie wymieszaj. Dodaj trochę soli.

2. Pomidory i nektarynki pokroić w małe plasterki. Polać sosem i wymieszać.

3. Na wierzchu ułożyć szarpaną wołowinę, posypać krążkami pora i drobno posiekaną dymką. Podawaj natychmiast.

Uwaga dla gospodyni

Usmażenie szarpanej wołowiny zajmuje dosłownie 2 minuty.3 minuty w dużej ilości bardzo gorącego oleju roślinnego. Po tym jest to konieczne połóż go na zmiętych ręcznikach papierowych.

Przy okazji

Pory w tym przepisie można zastąpić białą cebulą sałatkową, pokrojoną w bardzo cienkie piórka.

Hot dog z szarpanym mięsem

Kto powiedział, że do hot-doga może być tylko kiełbasa? Spróbuj tego popularnego dania z szarpanym mięsem i puree ziemniaczanym.

Hot dog z szarpanym mięsem
Hot dog z szarpanym mięsem

Do przygotowania hot doga na 1 porcję potrzebne będą:

  • Baleja z hot dogami – 1 szt.
  • GMięso szarpane hurtowo – 120 g
  • Dopuree ziemniaczane – 80 g
  • sos miodowo-musztardowy – 30 g
  • świeże ogórki – 20 g
  • karmelizowana cebula 10 g

1. Rozgrzej bułkę do hot doga. Ogórki pokroić w cienkie paski.

2. Bułkę przekrój wzdłuż, ale nie do końca, dodaj ciepłe puree ziemniaczane i podarte mięso.

3. Do mięsa…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja