Co to jest sałatka chuka i z czym ją się podaje?

Co to jest sałatka chuka i z czym ją się podaje?

Co to jest sałatka chuka i z czym ją się podaje?

Nina Iljuszyna 23 listopada 2023 r4.00(2)Dodaj do ulubionychUdział

Sałatka Chuka pojawiła się na półkach naszego kraju niedawno, ale szybko zakochała się w wielu. Chuka to ogólna nazwa całej grupy glonów płytkowodnych, a nie tylko jednego gatunku, jak wielu uważa. Sprzedajemy je mrożone, konserwowe lub marynowane. Sałatkę Chuka można zjeść jako osobne danie, ale zapraszamy do spróbowania jej w bardziej oryginalnych odsłonach.

Treść artykułu:

  • Sałatka z chrupiącą kałamarnicą
  • Sałatka z awokado i tataki z łososia
  • Miska brązowego ryżu z rybami i wodorostami
  • Sałatka wiejska z ogórkiem, rzodkiewką i jajkiem
  • Sałatka z wodorostów Chuka
  • Sałatka z czerwoną rybą, chuka i ogórkiem kiszonym
  • Galareta rybna z wodorostami „Sea Bay”
  • Zielona sałatka z awokado i chuka
  • Spaghetti z krewetkami i chuka
  • Domowy ser z wodorostami

Sałatka chuka większości osób kojarzy się z kuchnią japońską, ponieważ to danie jest dostępne niemal we wszystkich lokalach serwujących bułki i sushi. A najczęściej spodziewamy się, że chuka będzie podawana z sosem orzechowym. Chcemy otworzyć dla Was ten wspaniały produkt od nowej strony i pokazać, że sałatka chuka może stać się jednym ze składników wielu dań.

Ponieważ sałatka chuka jest zrobiona z wodorostów, dobrze komponuje się z rybami, owocami morza, tofu i ryżem. Czyli ze wszystkimi produktami, które kojarzą nam się z kuchnią japońską. Ale chuka komponuje się także z wieloma warzywami (np. ogórkami, cukinią, słodką papryką, a nawet ziemniakami). Aromat wodorostów wzbogaci smak kurczaka i mięsa oraz doda pikanterii awokado. I nawet włoski makaron, który wydaje się być po drugiej stronie kulinarnego świata, zostaje odmieniony dodatkiem tych alg.

Jeśli masz ochotę zjeść chuka jako sałatkę, nie ograniczaj się tylko do sosu orzechowego, spróbuj innych dressingów. Na przykład wodorosty dobrze komponują się z domowym majonezem. Ostre sosy, takie jak sos kimchi, tom yum, sos imbirowy i sriracha, również dobrze komponują się z chuka. Sok z cytryny lub olej sezamowy mogą podkreślić smak alg.

Zebraliśmy dla Ciebie przepisy z wykorzystaniem tych wodorostów. Jesteśmy pewni, że w naszej ofercie każda gospodyni domowa znajdzie coś dla siebie!

Sałatka z chrupiącą kałamarnicą

Dzięki cytrynowemu sosowi kim chi danie ma bardzo jasny smak i dobrze komponuje się z piwem, podobnie jak większość dań azjatyckich. Przygotowując go, należy zwrócić szczególną uwagę na sos i osiągnąć jego maksymalne bogactwo.

Sałatka z chrupiącą kałamarnicą
Sałatka z chrupiącą kałamarnicą

Aby przygotować sałatkę na 4 porcje, potrzebujesz:

  • 4 kalmary
  • 200-250 g makaronu soba gryczanego
  • 100 g sałatki czuka
  • 1/2 słodkiej zielonej papryki
  • 1 marchewka
  • 1 średniej wielkości ogórek

Na olejek kolendrowy:

  • 100 g oleju roślinnego
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 2-3 pietruszki
  • 100 g kolendry

Do sosu:

  • 3 łyżki syrop cukrowy
  • 5 łyżek przygotowany sos kim chi
  • 3 łyżki sos sojowy
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g oleju z pestek winogron
  • 150 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Dla tempury:

  • 250 gramów wody
  • 180 g mąki tempurowej
  • 2 żółtka
  • 1/3 łyżeczki mielony kminek
  • 10 g świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki kolendry
  • sól morska do smaku
  • papryczka chili do smaku

Do dekoracji:

  • 10 mini liści szpinaku
  • 2-3 gałązki kolendry
  • sałatka frisee
  • nasiona granatu
  1. Przygotuj cytrynowy sos kim chi. Czosnek posiekać bardzo drobno i wymieszać z resztą składników sosu.
  2. Przygotuj tempurę. W blenderze zmiel czosnek, imbir, kolendrę, chili, dodaj kumim i żółtka, wodę i mąkę. Dobrze wymieszaj.
  3. Przygotuj olejek kolendrowy. Oliwę wymieszać, podgrzać do 60°C. Miksować blenderem z natką pietruszki i kolendrą przez 10-15 minut. Umieścić na durszlaku wyłożonym ręcznikiem i odcedzić.
  4. Sobę ugotuj do miękkości, dodaj trochę soli.
  5. Kalmary umyć i pokroić na kawałki. Zanurzaj w tempurze i smaż na rozgrzanym oleju, aż będzie gotowe.
  6. Ogórka, paprykę i marchewkę pokroić w bardzo cienkie paski (makaron). Dodaj sałatę czuka. Wymieszać z makaronem gryczanym. Doprawić cytrynowym kim chi.
  7. Makaron z warzywami rozłożyć na 4 talerze. Połóż porcję kalmarów na środku każdego talerza.
  8. Rzodkiewki dla dekoracji pokroić w cienkie plasterki (3-4 plasterki na porcję). Papryczkę chili pokroić w cienkie plasterki, po 2 na porcję. Jeśli chcesz, możesz zwiększyć ostrość, dodając więcej chili. Udekoruj każdą porcję pestkami granatu, kolendrą, mini szpinakiem, frisée, plasterkami rzodkiewki i papryczkami chili, a brzegi skrop olejem kolendrowym.

Uwaga dla właściciela: Do tego przepisu nadają się nie tylko makaron gryczany. Można go zastąpić makaronem ryżowym lub grzybami, przygotowując je zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Sałatka z awokado i tataki z łososia

I tak, gdy wszystkie inne możliwe i niewyobrażalne warzywa i owoce już się wyczerpały, w oczekiwaniu na nowe zbiory zwracamy uwagę na awokado. Awokado, którego sezon przypada na naszą zimną porę roku, zawsze jest dostępne w supermarketach.

Sałatka z awokado i tataki z łososia
Sałatka z awokado i tataki z łososia

Aby przygotować sałatkę na 4 porcje, potrzebujesz:

  • miąższ z 2 dużych dojrzałych awokado
  • 4 małe chrupiące ogórki
  • 200–300 g czuku, sałatka z wodorostów
  • 300 g surowego filetu z łososia
  • olej roślinny
  • prażone nasiona sezamu do podania
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

Do tankowania:

  • 3-4 cm świeżego (nie suszonego!) korzenia imbiru
  • 2 łyżki l. sos sojowy
  • 1 łyżka. l. ocet ryżowy lub białe wino
  • 2 łyżki l. olej roślinny
  • 1 łyżka. l. ciemny olej sezamowy
  1. Aby przygotować dressing, zetrzyj imbir na drobnej tarce, wyciśnij cały sok przez sitko i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  2. Miąższ awokado pokroić w 2 cm kostkę i wymieszać z dressingiem. Ogórki obieramy, przekrawamy na pół, łyżką usuwamy większość nasion, miąższ kroimy w poprzek na plastry o grubości 1 cm, solimy i dodajemy do awokado. Dodaj tam wodorosty.
  3. Filet z łososia pokroić na prostokątne kawałki o szerokości 4–5 cm, posolić, popieprzyć i posmarować olejem roślinnym. Rozgrzej patelnię z powłoką nieprzywierającą i smaż kawałki ryby na suchej patelni, piecząc z każdej strony przez 20 sekund. Środek każdego kawałka powinien pozostać surowy!
  4. Rybę ułożyć na desce, pokroić ostrym, cienkim nożem w poprzek na plastry o grubości 1 cm. Sałatkę ułożyć na talerzach w kopczyki, na każdym kopczyku ułożyć plasterki łososia, skropić dressingiem, posypać sezamem i podawać.

Przy okazji: Aby zrozumieć, do jakiego produktu pasuje dany składnik, możesz zastosować zasadę „lubię to lubić”. Na przykład sałata chuka to wodorosty. Dzięki temu doskonale komponuje się z rybami, owocami morza oraz zbożami rosnącymi w wodzie – czyli ryżem.

Uwaga dla właściciela: Jeśli natkniesz się na zbyt dojrzałe awokado, wygodniej będzie je pokroić zwykłą łyżką stołową lub łyżką deserową. Aby to zrobić, przekrój awokado na pół, usuń pestkę i po prostu wydrąż miąższ w małych porcjach.

Miska brązowego ryżu z rybami i wodorostami

Brązowy, brązowy ryż zawiera wiele korzystnych minerałów i witamin. W połączeniu z rybami, algami, kiełkami i nasionami śniadanie jest bardzo pożywne, zdrowe i smaczne.

Miska brązowego ryżu z rybami i wodorostami
Miska brązowego ryżu z rybami i wodorostami

Do przygotowania miski na 2 porcje potrzebne będą:

  • 120 g brązowego ryżu
  • 200 g filetu z łososia
  • 2 łyżki l. masło
  • 70–90 g sałatki z wodorostów lub chukki
  • 30-40 g dowolnych kiełków
  • 1–2 łyżki. l. orzeszki ziemne
  • 1 łyżeczka prażone nasiona sezamu
  • 1 łyżeczka sos sojowy
  • 1–2 łyżeczki olej sezamowy
  • płatki ostrej papryki, opcjonalnie
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu – można to zrobić poprzedniego wieczoru.
  2. Rozpuść masło na patelni na średnim ogniu i dodaj rybę. Doprawić solą i pieprzem. Zamknij pokrywkę i gotuj przez 3-4 minuty. Wyłącz ogień i pozostaw rybę pod przykryciem, bez otwierania, na 5 minut.
  3. Kiełki, jeśli są długie, można lekko posiekać nożem. Lekko posiekaj także orzeszki ziemne.
  4. Do głębokiej lub szerokiej miski włóż ciepły (ale nie gorący) ryż, w kawałkach ułóż kiełki, wodorosty, ryby, razem z całym sokiem z patelni i orzeszkami ziemnymi.
  5. Skropić sosem sojowym, posypać nasionami sezamu i skropić olejem sezamowym. W razie potrzeby posyp płatkami ostrej papryki i czarnym pieprzem.

Uwaga dla właściciela: Jeśli w trakcie gotowania przesolisz ryż, wystarczy go opłukać pod bieżącą wodą, następnie zalać wrzącą wodą, odczekać 3 minuty i odcedzić. Cały nadmiar soli zniknie.

Sałatka wiejska z ogórkiem, rzodkiewką i jajkiem

I niech nie zmyli Was pojawienie się w składnikach sałatki chuka, która jest typowa dla dań azjatyckich. Pod wszystkimi innymi względami jest to znana sałatka wiejska, tylko z nową nutą smaku. Spróbuj, świeże warzywa świetnie komponują się z chuka!

Sałatka wiejska z ogórkiem, rzodkiewką i jajkiem
Sałatka wiejska z ogórkiem, rzodkiewką i jajkiem

Do przygotowania sałatki na 1 porcję potrzebujesz:

  • ogórek
  • 3 ugotowane jajka przepiórcze
  • 30 g rzodkiewki
  • 30 g sałatki czuka
  • 2 g sezamu
  • 15 g oleju roślinnego
  • 3 g zielonej cebuli
  1. Ogórki pokroić w plasterki, rzodkiewki w plasterki, drobno posiekać zieloną cebulę. Wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Dodać chuka, doprawić olejem roślinnym i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Jajka przekrój na połówki, włóż do sałatki i delikatnie wymieszaj, żeby się nie rozpadły.
  4. Ułożyć na talerzu, udekorować ziołami i ziarnami sezamu.

Przy okazji: Daikon dobrze komponuje się z tą sałatką. Pokrój go wraz z ogórkami w długie plasterki, a Twoja sałatka zamieni się w oryginalny makaron warzywny.

Uwaga dla właściciela: Jeśli natkniesz się na gorzką rzodkiewkę, nie spiesz się, aby ją wyrzucić. Warzywa obrać z wierzchołków i ogonów, pokroić w plasterki i namoczyć w zimnej, osolonej wodzie przez 20-30 minut. Następnie dobrze spłucz zimną wodą. Gorycz zniknie, a same rzodkiewki staną się bardziej chrupiące.

Sałatka z wodorostów Chuka

Sałatka z wodorostów Chuka to nie tylko smaczne danie, ale także magazyn witamin i mikroelementów. Jest także szybki i łatwy w przygotowaniu. Sałatka jest odpowiednia dla wegan, wegetarian i osób dbających o swoją sylwetkę.

Sałatka z wodorostów Chuka
Sałatka z wodorostów Chuka

Aby przygotować sałatkę na 2 porcje, potrzebujesz:

  • 250 g wodorostów czuka
  • 1 ogórek
  • 1 słodka papryka
  • 1 łyżka. nasiona sezamu
  • 2 łyżki sos orzechowy
  1. Wodorosty wyciśnij z płynu, jeśli były z puszki, lub rozmroź je.
  2. Paprykę myjemy i obieramy ze środka, kroimy w paski. Dodaj pieprz do wodorostów.
  3. Ogórka pokroić w paski. Do koreańskiej marchewki możesz użyć tarki.
  4. Do sałatki dodaj nasiona sezamu. Sałatkę doprawić sosem sezamowym lub orzechowym i wymieszać. Można użyć sosu sojowego.

Przy okazji: Stosując wodorosty z puszki, koniecznie przeczytaj skład na opakowaniu. Czasami producenci dodają za dużo soli do konserw i wtedy lepiej przed użyciem przepłukać czukę w zimnej wodzie.

Uwaga dla właściciela: Przyzwyczailiśmy się, że chuka dobrze komponuje się z sosem orzechowym. Ale inne sosy są idealne do tej sałatki. Wybór powinien opierać się na zasadzie kontrastu: słony smak chuka lepiej uzupełnić słodkim lub neutralnym sosem (na przykład jogurtem greckim lub majonezem).

Sałatka z czerwoną rybą, chuka i ogórkiem kiszonym

Sałatkę tę można bezpiecznie podać na święta lub domową uroczystość. Odżywcze, smaczne i oryginalne.

Sałatka z czerwoną rybą, chuka i ogórkiem kiszonym
Sałatka z czerwoną rybą, chuka i ogórkiem kiszonym

Aby przygotować sałatkę na 4 porcje, potrzebujesz:

  • 70 g lekko solonej czerwonej ryby
  • 50 g czuki
  • 2 szt. gotowane ziemniaki
  • 1 ogórek kiszony
  • pół cebuli
  • 1 łyżka. majonez
  • 2 łyżki l. sok z cytryny
  • pieprz…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja