Co to jest peeling? Jak przygotować go na zimę i co z nim ugotować

Co to jest peeling? Jak przygotować go na zimę i co z nim ugotować

Krzew to jedna z najstarszych metod konserwowania. W XIX wieku brytyjskie posiadłości wykorzystywały ocet i cukier do konserwowania upraw owoców i jagód na zimę. Wtedy ktoś pomyślał o wypiciu naparu octowego jako osobnego napoju, rozcieńczając go sodą. A po długim zapomnieniu krzew ponownie powrócił do obiegu, stając się uczestnikiem modnych orzeźwiających koktajli.

Podstawowy peeling

Peeling można przygotować metodami zimnymi i temperaturowymi. Podobnie jak wino, peeling nie psuje się, ale pięknie „starzeje się” w butelce. Można go przechowywać 5–6 lat, w tym czasie smak stanie się bogatszy.

Czego potrzebujesz:

1 część owoców lub jagód

1 część octu jabłkowego lub winnego

1 część cukru

przyprawy i zioła do smaku (ale nie więcej niż 1 łyżka na 1 litr peelingu)

Metoda gotowania na zimno:

1. Posyp umyte i posiekane jagody, owoce i zioła cukrem, przykryj i odstaw na 24 godziny w temperaturze pokojowej, aby puściły sok.

2. Całą zawartość przelać do słoika lub butelki z szeroką szyjką. Dodaj ocet, przyprawy i zioła. Zamknąć luźno (można, wzorując się na domowych nalewkach, nałożyć na wierzch plastikową pokrywkę lub gumową rękawiczkę). Wypróbuj raz na 2-3 dni, aby móc dostosować wynik (dodać cukier, usunąć przyprawy itp.).

3. Po 2-4 tygodniach odcedzić, przelać do butelki i szczelnie zakręcić.

Metoda gotowania w temperaturze:

1. W rondelku wymieszaj ocet z cukrem i podgrzej na małym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści.

2. Dodaj owoce/jagody, zioła i przyprawy. Podgrzej mieszaninę na małym ogniu, aby utworzyć syrop owocowy.

3. Ochłodzić mieszaninę i przejść przez podwójną warstwę gazy. Przelać do szklanego słoika lub butelki, szczelnie zamknąć i pozostawić mieszaninę w lodówce na 2-4 dni przed użyciem.

Podstawowy peeling
Podstawowy peeling

Przepisy na koktajle z peelingiem

Peelingi najlepiej zachowują się w koktajlach z lodem, ujawniając całą swoją świeżość i owocowość już w niskich temperaturach.

Collins z peelingiem malinowym

Zastępując rum ginem, otrzymasz napój bardziej wytrawny i surowy.

1 porcja

Czego potrzebujesz:

Do peelingu:

0,5 szklanki cukru

0,5 szklanki octu jabłkowego

80 g świeżych malin

1 łyżeczka suszona bazylia

Na koktajl:

60 ml ciemnego rumu

Peeling 45ml

60 ml piwa imbirowego

maliny do dekoracji

Co zrobić:

1. Peeling przygotuj wcześniej metodą na zimno lub na temperaturę.

2. Napełnij shaker kruszonym lodem. Dodaj rum, wyszoruj i dobrze wstrząśnij.

3. Przecedź do wysokiej szklanki. Do szklanki dodaj piwo imbirowe i zamieszaj łyżką barową. Udekoruj szaszłykami malinowymi i podawaj.

Collins z peelingiem malinowym
Collins z peelingiem malinowym

Bellini z granatu

Bkllini to jeden z najpopularniejszych koktajli. W granatowym bellini zostawiliśmy bazę napoju – wino musujące, dodając sok z granatów i peeling gruszkowy.

1 porcja

Czego potrzebujesz:

Na peeling gruszkowo-imbirowy:

0,5 szklanki cukru

0,5 szklanki octu jabłkowego

2 mocne dojrzałe gruszki

kawałek imbiru wielkości kostki

Na koktajl:

30 ml soku z granatów (można z opakowania)

Peeling gruszkowo-imbirowy 30 ml

120 ml lodowego wina musującego

Co zrobić:

1. Peeling przygotuj wcześniej metodą na zimno lub na temperaturę.

2. Napełnij shaker kruszonym lodem. Połącz sok z granatów i wyszoruj go w shakerze, a następnie wstrząśnij mieszaniną.

3. Przecedzić do schłodzonego kieliszka typu flet. Napełnij kieliszek po brzegi winem musującym.

Bellini z granatu
Bellini z granatu

Koktajl czerwono-pieprzowy

Koktajl o jasnym, lekko cierpkim smaku – dla wigoru i dobrego nastroju. Nadaje się zarówno na letni wieczór, jak i chłodną porę roku.

1 porcja

Czego potrzebujesz:

Do peelingu:

2 szklanki wiśni

1 łyżka. l. czarne ziarna pieprzu

250 ml octu jabłkowego

3 łyżki l. Miód

Na koktajl:

50ml ginu

Tonik 100 ml

Peeling 30 ml

Co zrobić:

1. Peeling przygotuj wcześniej metodą na zimno lub na temperaturę.

2. Do koktajlu wlej gin do szklanki wypełnionej kostkami lodu i dodaj peeling. Napełnij szklankę tonikiem po brzegi i zamieszaj łyżką barową.

Koktajl czerwono-pieprzowy
Koktajl czerwono-pieprzowy

Strzykawka pomidorowa

Spitz pomidorowy – dla miłośników koktajli o oryginalnym smaku: oprócz pomidorów koktajl zawiera sos Wouter, cynamon i inne przyprawy. Doskonała opcja na aperitif.

1 porcja

Czego potrzebujesz:

Do peelingu:

500 g dojrzałych słodkich pomidorów

200 g cukru

150 ml białego octu winnego

Sos Worcestershire

pół laski cynamonu

1 łyżeczka nasiona kolendry

1/4 łyżeczki nasiona kminku

1/4 łyżeczki papryka

Na koktajl:

50 ml wermutu

Peeling 30 ml

25ml ginu

10 ml syropu cytrynowego

100 ml prosecco

pomidorki koktajlowe i natka pietruszki do dekoracji

Co zrobić:

1. Peeling przygotuj wcześniej metodą na zimno lub na temperaturę.

2. Wysoką szklankę napełnij lodem, dodaj wermut, gin, peeling i syrop. Mieszaj długą łyżką barową. Dopełnij kieliszek prosecco.

3. Przed podaniem udekoruj koktajl plasterkami wiśni i gałązką pietruszki.

Strzykawka pomidorowa
Strzykawka pomidorowa

Wiśniowy spritz

Spitz wiśniowy, podobnie jak spritz pomidorowy i popularny klasyczny spritz Aperol, nadaje się jako przystawka do obiadu.

1 porcja

Czego potrzebujesz:

Do peelingu:

2 szklanki wiśni

1 łyżka. l. czarne ziarna pieprzu

250 ml octu jabłkowego

3 łyżki l. Miód

Na koktajl:

50 ml wytrawnego wermutu

25ml ginu

Peeling wiśniowy 30 ml

10 ml syropu cukrowego

50 ml prosecco

Co zrobić:

1. Kieliszek do wina napełnij lodem, dodaj wermut, gin, peeling i syrop. Wymieszaj składniki łyżką barową.

2. Wlać prosecco i natychmiast podawać.

Wiśniowy spritz
Wiśniowy spritz

Aleksander Litwinow, główny barman Hydra Baru: „Nie oszczędzaj na occie!”

  • Krzew to najprostszy preparat, który w magiczny sposób wzbogaca świat letnich napojów bezalkoholowych.
  • Do peelingu można zastosować dowolne owoce i jagody; weź coś dojrzałego, niedrogiego i sezonowego. Opcją wygraną dla obu stron są truskawki i maliny, dzięki którym peeling na pewno okaże się pyszny, nawet jeśli zepsujesz proporcje z powodu braku doświadczenia. Gdy już zapełnisz dłoń, spróbuj sięgnąć po warzywa, o to teraz jest naprawdę głośno, a poza tym warzywne peelingi działają niezwykle orzeźwiająco.
  • Zwykły cukier będzie OK. Ale ten z trzciny „z karmelem” jest lepszy.
  • Ocet to najważniejsza rzecz, która odpowiada za ostateczny smak i głębię napoju; ​​nie należy na nim oszczędzać. Ocet syntetyczny agresywnie zepsuje całość. Naturalne opcje peelingu to wino, balsamiczny lub jabłkowy. Po prostu spróbuj, które owoce pasują do jakiego octu. W życiu zawsze jest miejsce na bohaterskie czyny, a w barze na eksperymenty. Dlatego dziś barmani używają w peelingach różnych egzotycznych rzeczy – octu z passiflory, tamaryndowca, granatu.
  • Metoda – w domu lepiej zastosować zimną metodę przygotowania peelingu. Gorąco wymaga ciągłego utrzymywania stabilnej temperatury cieczy, co jest problematyczne bez posiadania pod ręką sous vide. Ponadto przy zimnym naparze smak owoców w napoju staje się bardziej wyraźny.

Aleksander Litwinow
Aleksander Litwinow
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #koktajle alkoholowe #koktajlPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja