Co to jest niesplik? Jak smakuje ten zimowy owoc i 2 zdrowe przepisy z nim
Olga Zacharowa 24 listopada 2022 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział5Komentarz
Nieszpułka jest dla wielu owocem egzotycznym, chociaż można ją uprawiać nawet w strefie środkowej; nie boi się silnych mrozów; Niesplik można teraz kupić na rynkach. Szczególnie smakuje, gdy owoce złapie mróz.
Loquat to drzewo owocowe z rodziny różowatych. Jest to związane z jabłkiem. Nieszpułka wzięła swoją nazwę od języka tureckiego (muşmula). A Turcy zapożyczyli to z języka greckiego, gdzie tak nazywa się owoc i samą roślinę.
W słowniku Dahla czytamy: „Chishka, chishki, chishka drzewo – niesplik, Mespilus germanica”. Do tej pory na Północnym Kaukazie niesplik nazywa się po rosyjsku „sziszki”. W Czeczenii nazwa niespliku to khaamts. W Gruzji – dzmartli. W Armenii – zykir. W Baku – ezgil. W Kabardzie – kuschkhemishkh.
Niesplik niemiecki na drzewie
Niesplik, korzystne właściwości
Niesplik zawiera witaminy A, C, PP, E, K i grupę B. Zawiera potas, sód, jod, miedź, wapń, selen i pektynę. Jego kaloryczność jest niewielka – około 50 kcal na 100 g. Stosunek białek, tłuszczów i węglowodanów: 1: 0,5: 26.
Przy regularnym stosowaniu niesplik zapobiega zmianom ciśnienia krwi, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i normalizuje rytm serca. Niesplik poprawia odporność i pomaga szybciej wrócić do zdrowia po chorobie. W przypadku przeziębienia niesplik pomoże usunąć flegmę i złagodzić ból gardła.
Nieszpułka zawiera dużo błonnika, co sprzyja dobremu funkcjonowaniu przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom. Ale do tego trzeba jeść tylko dojrzałe owoce; niedojrzały niesplik wzmacnia cię i wręcz przeciwnie, może powodować zaparcia. Jeśli cierpisz na choroby przewodu pokarmowego, niesplik należy jeść ostrożnie i nie dać się ponieść tym owocom!
Niesplik niemiecki na drzewie, na krótko przed zbiorem owoców
Niesplik
Niesplik niemiecki to drzewo liściaste o wysokości 4–8 m. Korona jest szeroka i rozłożysta. Gałęzie są zakrzywione, dzięki czemu drzewo przypomina wierzbę płaczącą. A małe owoce, o średnicy około 3-4 cm, są kwaśne i twarde, podobne do dzikiej róży. Mogą wisieć na gałęziach przez całą zimę. A jeśli jesienią niemiecka murshmula nie lśni swoim wyjątkowym i uwodzicielskim smakiem, wszystko zmienia się wraz z nadejściem mrozu. Przejrzałe i mrożone owoce fermentują, brązowieją, nieznacznie zmniejszają swoją wielkość, ale stają się miękkie i słodkie.
Sfermentowany nieśplik smakuje jak przejrzała daktyla – jest złożony i słodki. Niektórzy twierdzą, że aromat dojrzałego owocu przypomina aromat dżemu jabłkowego, inni porównują smak i aromat niespliku do dojrzałego wina.
Bardzo dojrzałe nieszpułki mogą pęknąć przy lekkim dotknięciu, dlatego należy zachować ostrożność podczas wyjmowania miąższu. Ostrożnie obierz łodygę, chwyć koronę i wyciśnij miąższ. I nie zapomnij o nasionach, należy je usunąć! Nieszpułka pod tym względem przypomina pigwę – nie można jej jeść w całości. Jej nasiona są chronione twardym i niejadalnym „pudełkiem”.
W świeżych owocach niespliku całkowita zawartość cukru wynosi ponad 10% i ponad 1% kwasu jabłkowego.
Niesplik niemiecki po pobraniu w grudniu 2019
Nieszpułka japońska, znana również jako japoński kwiat ozime
Nieszpułka japońska również należy do rodziny różowatych i jest zbliżona do pigwy, głogu i gruszki.
W XIX wieku nieszpułka japońska, rosnąca wówczas w Azji Południowo-Wschodniej, została wydzielona na całkowicie niezależny rodzaj – Eriobotrya Lindl. Nazwę rodzaju uzyskano z połączenia dwóch greckich słów: „erion” („wełna”) i „botris” („kiść”). Biolodzy tłumaczą czerwone kwiatostany rośliny grubym „pokwitaniem”, które chroni roślinę przed przymrozkami. Stąd „erion”.
Niesplik japoński rośnie w ogrodach na południe od regionu Krasnodar. W przeciwieństwie do nieszpułki niemieckiej, niesplik japoński kwitnie w listopadzie-grudniu i owocuje wiosną. Tak w każdym razie dzieje się na wybrzeżu Morza Czarnego. Jasne i słoneczne – żółto-pomarańczowe, o cienkiej skórce, owoce dojrzewają w kwietniu-maju lub na początku czerwca. Nie jest to sezon na nieszpułkę japońską i na wiosnę rzadko osiąga strefę środkową, ale niesprawiedliwością byłoby o tym nie mówić.
Zewnętrznie większa nieszpułka japońska wygląda jak gruszka, ale jej smak przypomina mieszankę moreli i śliwki. Dla niektórych są to truskawki. Ma też kości, są duże i wyglądają jak małe kasztany.
Nieśplik japoński
Co ugotować z niespliku
Nieszpułka niemiecka – już sfermentowana i dojrzała – z miękkim miąższem doskonale nadaje się do przygotowywania różnych potraw. Można go mieszać z twarogiem lub jogurtem naturalnym i podawać z serem. Ponieważ murshmula jest bogata w pektyny, można z niej zrobić galaretkę lub dżem. Inną popularną metodą gotowania jest „ser loquat”. Pulpę nieszpułkową wymieszać z serem, masłem, dodać trochę cukru i podgrzane, ale nie ugotowane jajko do związania masy. Jeśli użyjesz surowych jaj w swoim jedzeniu, surowe jajka będą działać jeszcze lepiej. I nie zapomnij dodać trochę soli do tego „serka” i uformować masę jak krążek prawdziwego sera.
Przepisy z nieśplika
Galaretka Loquat od cukiernika Davida Lebovitza z Kalifornii w USA
Do przygotowania około 2-litrowych słoików galaretki potrzebujemy:
- 1,5 kg dojrzałej niespliku niemieckiego
- 1 duże zielone słodko-kwaśne jabłko
- pół cytryny + trochę do smaku
- 2 litry wody pitnej
- 600 g cukru
- Całą nieszpułkę pokroić na 4 części bez obierania. Jabłko, również bez obierania, pokroić na 6-8 kawałków. Cytrynę przekrój wzdłuż na 2 części. Wszystkie przygotowane składniki umieścić w rondlu z grubym dnem i zalać wodą. Powinna całkowicie zakrywać zawartość, a składniki powinny w niej pływać.
- Doprowadź zawartość patelni do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 40-45 minut.
- Wyłóż durszlak kilkoma warstwami gazy. W głębokiej misce umieść durszlak i wlej zawartość patelni. Przykryj durszlak gazą i pozostaw na 6-8 godzin. Nie ma potrzeby kruszenia słodkiej masy, w przeciwnym razie galaretka będzie mętna.
- Wlać płyn do dużego rondla. Powinno być około 1 litra. Włóż mały spodek do zamrażarki.
- Dodaj cukier na patelnię i gotuj na małym ogniu, aż mieszanina stanie się galaretowata. Temperatura galaretki będzie wynosić około 104-105°C. Aby sprawdzić gotowość galaretki, nabieraj masę łyżką stołową. Połóż łyżkę na talerzu w zamrażarce i pozostaw na 2-4 minuty. Wyjmij łyżkę i wciśnij palec w galaretkę. Jeśli się zmarszczy, oznacza to, że jest gotowe. Jeśli nie, kontynuuj gotowanie galaretki, aż stanie się galaretowata.
- Gdy galaretka będzie już gotowa, możesz według uznania zrównoważyć jej słodycz kilkoma kroplami soku z cytryny. Galaretka jest gotowa. Zdjąć z ognia i rozlać do czystych słoików. Galaretkę tę można przechowywać w lodówce dokładnie 3-4 miesiące.
Loquat Ciasto
Aby przygotować ciasto na 6 porcji potrzebujesz:
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g mąki uniwersalnej (ogólnego przeznaczenia)
- 100 g miękkiego masła
- 120 ml zimnej wody
- 500 g całej niespliku
- 40-50 g miodu lub 70 g pokrojonego na kawałki plastra miodu z miodem
- skórka i sok z 1 soczystej pomarańczy
- 40 ml śmietanki 22% tłuszczu
- 1 jajko
- ½ łyżeczki przyprawy do szarlotki
- sól na czubku noża
- W misce wymieszaj mąkę. Dodać miękkie masło i wymieszać z mąką widelcem, aż powstaną drobne okruchy.
- Dodaj wodę z lodem i zamieszaj. Uformuj kulę. Jeśli mieszanina jest sucha, dodaj jeszcze kilka kropli wody. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. w temperaturze pokojowej.
- Ciasto rozwałkować na okrągłą warstwę o grubości 4-5 mm. Ułożyć w żaroodpornej okrągłej formie o 2-3 cm mniejszej niż średnica warstwy. Uformuj boki. Ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, posypać fasolą lub groszkiem (warstwa co najmniej 2 cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut. Wyjmij formę z piekarnika, usuń obciążniki i papier.
- Nieszpułkę obierz, usuń nasiona i grubo posiekaj. Wymieszaj z miodem, sokiem i skórką pomarańczową. Dodać śmietanę i jajko, ubić na gładką masę z przyprawami i solą. Zamieszać.
- Nadzienie umieszczamy w przygotowanym „koszyku” ciasta. Wyrównaj i piecz przez 45-55 minut. Podawać ciasto na ciepło lub na zimno.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. POWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
21 listopada 2021 r
Nasiona nieszpułki są doskonałym dodatkiem do kawy. Zbierz nasiona, osusz je (mam je w gazecie przez około tydzień), następnie podsmaż je na patelni (na średnim ogniu przez około 5-8 minut, aż uzyskają ładny chrupiący kolor) i zmiel je w młynku do kawy. Wszystko. Dodaję go do ziaren kawy, około 1:1. To samo można zrobić z pestkami winogron, dzikiej róży, dereni (te derenie są boleśnie twarde, najpierw połamałem je ręcznie), albo sam je wymyślę. Na przykład ich kaliny. Albo arbuz.
00OdpowiedźOlga Zacharowa21 stycznia 2021 r
Mario, proszę przeczytaj SMS-y! W opisie nieszpułki niemieckiej czytamy: „I nie zapomnij o nasionach, należy je usunąć! Pod tym względem nieszpułka jest podobna do pigwy – nie można jej jeść w całości. Jej nasiona są chronione twardą i niejadalne „pudełko”.” Najwyraźniej tak cię pochłonął niesplik, że go przegapiłeś)
00Odpowiedź
21 stycznia 2021 r
W przepisach pominięto ważną rzecz – instrukcję ZAWSZE USUWAJ KOŚCI MELLARNE i używaj wyłącznie miąższu. Kości są duże i cierpkie, nie można na nich nic ugotować. Najsmaczniejsza niesplik (japońska, z własnego doświadczenia) jest przejrzała, już lekko wysuszona. Słodki! Pachnący!
00OdpowiedźOlga Zacharowa25 listopada 2020 r
Konstanta, kiedyś też próbowałam niespliku, ale też bez entuzjazmu. Myślę, że należy je jeść lokalnie), a nie w Moskwie, kupować na targu)
00OdpowiedźKonstanca25 listopada 2020 r
Kilka lat temu widziałem na rynku niezwykłe owoce – była to niesplik (niemiecki, jak się teraz dowiedziałem). Powiedzieli – z Krymu. Trochę próbowałem, ale mojej rodzinie to się nie podobało. Najwyraźniej zerwali go niedojrzałego i nie był dojrzały.((
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych