Co to jest mleko jaglane, do czego jest przydatne i jak je przygotować w domu
Olga Siutkina 2 kwietnia 2024 r
Coraz częściej mleko roślinne zastępuje mleko krowie. Niektórzy ludzie mają przeciwwskazanie do picia naturalnego mleka ze względu na nietolerancję laktozy, inni natomiast jako sposób na życie wybrali weganizm. Do migdałów i płatków owsianych jesteśmy już przyzwyczajeni. A co z prosem?
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jakie są zalety mleka jaglanego?
- Komu szkodzi mleko jaglane?
- Jak zrobić mleko jaglane
Tutaj na przykład jest mleko jaglane. Czy słyszałeś o tym? Osobiście dowiedziałem się o tym dopiero niedawno. Bardzo lubię kaszki jaglane i nigdy nie myślałam, że z kaszy jaglanej można zrobić napój, który stanie się alternatywą dla mleka krowiego.
Jednak to prawda. Ponadto mleko jaglane można spożywać zarówno jako samodzielny produkt, jak i do różnych celów kulinarnych.
Jakie są zalety mleka jaglanego?
Z punktu widzenia substancji użytecznych są one dokładnie takie same w mleku jaglanym, jak w każdym daniu przygotowanym z tego zboża. Jedyną różnicą jest to, że napój jest znacznie łatwiejszy do strawienia. I to jest duża przewaga nad daniami z kaszy jaglanej, które mogą wydawać się trudne dla przewodu pokarmowego.
Mleko „bezmleczne” z prosa jest bezglutenowe, nie zawiera laktozy i jest idealne dla tych, którzy z jakichkolwiek powodów chcą zrezygnować z naturalnego mleka.
Jedną z głównych zalet kaszy jaglanej, a co za tym idzie sporządzanego z niej napoju, jest jej niski indeks glikemiczny. Produkty takie pomagają kontrolować poziom cukru we krwi, dlatego warto polecać mleko jaglane osobom chorym na cukrzycę.
Mleko jaglane przyspiesza metabolizm
Picie roślinnego napoju mlecznego poprawia trawienie, co oznacza, że zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka przewodu pokarmowego.
Błonnik zawarty w prosu obniża poziom „złego” cholesterolu, który jest wskaźnikiem zdrowia naczyń i serca.
Proso jest bogate w potas, minerał, który wspomaga pracę nerek i serca. Odgrywa także ważną rolę w przekazywaniu impulsów nerwowych, poprzez które mózg i mięśnie komunikują się ze sobą.
Mleko jaglane to doskonały napój energetyzujący dla osób pracujących fizycznie i uprawiających aktywne sporty.
Odwar jest bardzo przydatny przy odchudzaniu: przyspiesza metabolizm i wspomaga rozkład komórek tłuszczowych.
Mleko jaglane można spożywać jako samodzielny napój, można też przygotować z niego smoothie, dodać do herbaty, kawy czy kakao, a także ugotować z nim owsiankę.
Komu szkodzi mleko jaglane?
Proso jest bezpieczne, jeśli jest spożywane z umiarem. Nadmierne spożycie może powodować niekorzystne skutki. Proso zawiera wole, substancję zakłócającą produkcję hormonów tarczycy oraz hamującą wchłanianie i wykorzystanie jodu przez tarczycę. Niedobór jodu jest poważnym problemem zdrowotnym, który powoduje powiększenie tarczycy, zwane wolem. Wole powoduje suchość skóry, stany lękowe, depresję i zmniejsza zdolności umysłowe. Dlatego osoby cierpiące na problemy z tarczycą muszą ograniczyć spożycie prosa.
Dlatego wszystko jest dobre i zdrowe z umiarem. Szklanka mleka jaglanego wypijana małymi łykami od razu lub w ciągu dnia niewątpliwie przyniesie więcej korzyści niż nadużywanie smacznego napoju roślinnego.
Jak zrobić mleko jaglane
Mleko jaglane można przygotować z surowego prosa, namoczonego kilka godzin lub ze zbóż, gotowanego do miękkości.
Aby przygotować napój mleczny z surowej kaszy jaglanej, należy dokładnie przepłukać 100 g płatków i dodać 250 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej. Pozostaw na 20 minut. Następnie do miski blendera wsypujemy kaszę jaglaną z wodą i ucieramy na puree, aż uzyskamy gęsty, biały napój.
Mleko jaglane można przygotować w domu
Kaszę jaglaną można wstępnie namoczyć przez kilka godzin, a dopiero potem zmiksować w blenderze. W tym celu przepłucz 100 g płatków do uzyskania czystej wody i dodaj 400 ml czystej wody. Zostaw przynajmniej na 6–8 godzin lub na noc. Rano zmiksuj kaszę jaglaną w blenderze z wodą i przecedź przez muślinową ściereczkę.
Mleko można pić na zimno lub podgrzewać w łaźni wodnej.
I wreszcie metoda uważana za najbardziej przydatną.
Do przygotowania mleka jaglanego potrzebne będą:
- proso – 200 g
- woda – 1200 ml
- miód – 100 ml
- sos sojowy – 1/2 łyżeczki.
- Kaszę jaglaną myjemy i wsypujemy na patelnię.
- Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 25–30 minut, aż płatki będą całkowicie miękkie. Wyłącz i poczekaj, aż ostygnie.
- Do miski blendera włóż przygotowaną kaszę jaglaną, dodaj 700–800 ml przegotowanej wody i puree w blenderze na wysokich obrotach. Rada. Dostajesz dość dużo mleka, więc proces mielenia w blenderze można podzielić na 2–3 części.
- Mleko jaglane przecedź przez muślinową ściereczkę lub drobne sito.
- Do mleka dodać miód i sos sojowy.
- Wlać mleko jaglane do szklanych słoików. Przechowywać w lodówce do 10 dni.
- Do mleka jaglanego możesz dodać cynamon, pąki goździków i anyż gwiazdkowaty do smaku.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #mlekoPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych