Co to jest Hanpen i jakie potrawy się z niego przygotowuje?

Co to jest Hanpen i jakie potrawy się z niego przygotowuje?

Co to jest Hanpen i jakie potrawy się z niego przygotowuje?

Swietłana Butowa 1 kwietnia 2024 r

Ostatnio w mediach społecznościowych popularne stały się filmy z przepisami Hanpen. Nowy trend w trendach kulinarnych przyszedł do nas z kuchni japońskiej. Podpowiadamy, gdzie kupić, jak przygotować i przechowywać hanpen. A co najważniejsze – co to jest?

Hanpen, ciasto do pieczenia ryb

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Co to jest Hanpen
  • Gdzie można kupić Hanpen
  • Co można zrobić z Hanpena?
  • Jak prawidłowo przechowywać Hanpen

Co to jest Hanpen

Zasadniczo jest to ciasto rybne, z którego można przygotować białkowe paszteciki i ciasta. Miękkie i puszyste plastry pasty rybnej sporządzane są z resztek białych ryb, kości, owoców morza i pochrzynu górskiego jako spoiwa.

Mówią, że wszystko, co nowe, jest dobrze zapomniane. Tak właśnie stało się z tym testem. W rzeczywistości jego przepis został wynaleziony w czasach dynastii Edo (16031867). Jednak obecnie przeżywa falę popularności.

Ciasto ma dość ostry rybi zapach. Ale sam w sobie jest praktycznie bez smaku i szybko wchłania aromaty. A po obróbce cieplnej delikatna konsystencja bardziej przypomina pianki.

Hanpen jest doskonałym źródłem wysokiej jakości białka. Wchłania się jeszcze lepiej i szybciej niż pierś z kurczaka czy jajka na twardo.

Kolejną zaletą produktu jest to, że zawiera mało tłuszczu i kalorii, za to dużo białka i wapnia.

Gdzie można kupić Hanpen

Ciasto rybne można znaleźć w lodówce lub zamrożone w azjatyckich i japońskich sklepach spożywczych. Jest sprzedawany w zapieczętowanych torebkach i zwykle wygląda jak kwadratowa lub prostokątna poduszka.

Co można zrobić z Hanpena?

Hanpen z ciasta rybnego
Hanpen z ciasta rybnego

Hanpen ma lekki i delikatny smak z ledwo zauważalną rybną nutą. Jego puszysta, gąbczasta i miękka konsystencja pozwala na grillowanie, smażenie w głębokim tłuszczu, a nawet smażenie.

Japonki często robią ciasta z ciasta rybnego. Nadzienia w nich mogą być różne, ale najczęściej używa się mielonej wołowiny lub kurczaka, smażonego z cebulą, solą i przyprawami. Są łatwe w przygotowaniu.

Do koperty z ciastem należy włożyć mięso mielone, obtoczyć je kolejno w mące, jajku i panierce. Następnie placki smaży się na oleju roślinnym po obu stronach na złoty kolor. Jako nadzienie możesz także użyć tartego sera.

Jak prawidłowo przechowywać Hanpen

Po otwarciu opakowania lepiej od razu zużyć hanpen, gdyż bardzo szybko się psuje. Ciasto w szczelnie zamkniętym worku można przechowywać w lodówce przez tydzień lub w zamrażarce przez miesiąc. Warto jednak zauważyć, że po rozmrożeniu konsystencja straci część swojej delikatności.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Kuchnia japońska #ciasto #danie rybnePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja