Co to jest calzone i jak zrobić zamkniętą pizzę

Co to jest calzone i jak ugotować zamkniętą pizzę

Co to jest calzone i jak ugotować zamkniętą pizzę

We włoskich restauracjach i pizzeriach zapewne spotkaliście się z takim daniem jak calzone. Można go znaleźć w menu w dziale z pizzą, bo można ich niemal uznać za krewnych. Pizze te różnią się wyglądem, ale są do siebie zbliżone smakiem i składem – obie są robione z ciasta i podobnych dodatków. Calzone to jednak zamknięta pizza w kształcie półksiężyca, wewnątrz której znajduje się nadzienie. Skąd pochodzi to danie, dlaczego jest popularne i jak przygotować pizzę w domu?

Co to jest calzone i jak ugotować zamkniętą pizzę

O czym porozmawiamy w artykule

  • Co to jest calzone
  • Historia calzone
  • Jak zrobić zamkniętą pizzę calzone
  • Prosty przepis na calzone

Co to jest calzone

Z języka włoskiego calzone oznacza „spodnie” i jest zamkniętą pizzą lub ciastem zrobionym z tego samego ciasta, co zwykła pizza. Nadzienie może być dowolne. Z reguły wykorzystuje się w nim sos pomidorowy, różne sery (mozzarella czy ricotta), warzywa i mięso, a także aromatyczne włoskie zioła.

Ciasto calzone rozwałkowujemy na okrąg. Nadzienie układa się na jednej połowie, przykrywa drugą połową ciasta, tworząc półksiężyc. Ważne jest, aby dobrze zacisnąć brzegi ciasta, aby nadzienie nie wyciekało podczas pieczenia. Następnie calzone piecze się w piekarniku na złoty kolor.

Calzone może być zarówno gorącą przystawką, jak i daniem głównym. We Włoszech często podaje się go z sosem pomidorowym, który może znajdować się wewnątrz nadzienia lub osobno do maczania.

Historia calzone

Neapol uważany jest za miejsce narodzin calzone. Podobno to właśnie tam rozpoczęły się w XVIII wieku złożenie tradycyjnej, surowej pizzy na pół przed pieczeniem – znacznie wygodniej było ją zjeść w drodze, gdy była zamknięta. Ten rodzaj fast foodów był popularny wśród ludzi pracy: calzone można było wygodnie jeść bez użycia sztućców. Pod tym względem ta pizza miała dość kompaktowy rozmiar. Teraz w restauracjach calzone mogą być małe lub bardzo duże.

Jak zrobić zamkniętą pizzę calzone

Ciasto calzone nie powinno być bardzo cienkie, a nadzienie nie powinno być zbyt płynne
Ciasto calzone nie powinno być bardzo cienkie, a nadzienie nie powinno być zbyt płynne

Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci przygotować calzone tak, jak we włoskiej restauracji.

1. Nie dodawaj zbyt płynnego nadzienia: ciasto może rozmoknąć i calzone się otworzy.

2. Pamiętaj, aby pokryć ciasto sosem. Po nałożeniu nałóż warstwę wypełnienia.

3. Nie oszczędzaj na serze! Mozzarellę można zastąpić dowolnym młodym, niesolonym serem solankowym, który dobrze się topi.

4. Nie rozwałkowuj ciasta zbyt cienko, gdyż może się rozerwać pod ciężarem nadzienia.

5. Połóż kawałki ciasta na blasze do pieczenia i dopiero potem nałóż na nie nadzienie.

6. Nie nakładać dużej ilości dodatków, gdyż pizza może pęknąć w trakcie pieczenia.

7. Aby pizza miała piękną, aromatyczną skórkę, przed pieczeniem posmaruj ją oliwą lub białkiem jaja.

8. Podawaj calzone z sosem. To Ty decydujesz, który z nich, ale najlepiej nadają się do tego sosy pomidorowe.

9. Pizza z zapiekanką najlepiej smakuje na gorąco. Wyobraź sobie: chrupiącą skórkę na zewnątrz i ciepły, rozpływający się ser w środku!

Prosty przepis na calzone

Prosty przepis na calzone
Prosty przepis na calzone

Tradycyjnie calzone przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Nadzieniem może być absolutnie wszystko: szynka, salami, warzywa i inne produkty, ale wymaganymi składnikami są sery – mozzarella i ricotta oraz sos.

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

Do testu:

  • mąka – 300 g
  • woda lub mleko – 150 ml
  • drożdże suche – 1 łyżeczka.
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.
  • sól – do smaku
  • cukier – 1 łyżeczka.

Do wypełnienia:

  • ser mozzarella – 150 g
  • serek ricotta – 70 g
  • sos pomidorowy lub pomidory z puszki – 200 g
  • salami lub szynka – 100 g
  • sól, pieprz, zioła włoskie – do smaku

1. Przygotuj ciasto. Podgrzej mleko do 36 °C. Dodać cukier, drożdże i wymieszać. Przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 15 minut.

2. Przesiej mąkę z solą. Dodaj do płynnej mieszaniny i dobrze wymieszaj. Dodaj oliwę z oliwek. Zagnieść ciasto i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

3. Ciasto podzielić na 4 kule, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny. Następnie ciasto można wykorzystać.

4. Przygotuj nadzienie. Szynkę i salami pokroić w małe, cienkie plasterki. Zetrzyj ser.

5. Każdą kulkę ciasta rozwałkuj na warstwę o grubości 7–10 mm. Przenieś je na blachę do pieczenia. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy i rozprowadzamy po całej powierzchni.

6. Połóż nadzienie na połowie ciasta, cofając się o 1,5 cm od krawędzi. Składniki można układać w dowolnej kolejności, ale pożądane jest, aby ser był zarówno na dole, jak i na górze. Nie zapomnij o soli i włoskich ziołach na koniec!

7. Przykryj nadzienie drugą połową ciasta i mocno dociśnij brzegi. Pozostawić w pomieszczeniu na 10 minut, a następnie wstawić do pomieszczenia nagrzanego do 200 °Wstawić do piekarnika na 20–25 minut. Podawaj calzone na gorąco z sosem.

Uwaga dla gospodyni

Dodatkowo możesz dodać grzyby, filet z kurczaka, oliwki, słodką paprykę i inne składniki według własnego uznania. Bazylia i oregano to idealne zioła.

Przy okazji

Pizza calzone może być nie tylko szybką przekąską, gorącą przystawką czy daniem głównym, ale także deserem! W tym przypadku nadzienie składa się z jagód, owoców i ricotty. Oryginalna metoda, którą zdecydowanie warto wypróbować dla każdego miłośnika słodkich wypieków.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kuchnia włoska #calzonePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja