Co teraz ugotować z cukinią

Co teraz ugotować z cukinią

Co teraz ugotować z cukinią

gastronomia 30 lipca 2021 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Każdego lata przychodzą i grożą przejęciem naszych ogrodów i domków letniskowych. Jedynym sposobem na poradzenie sobie z inwazją cukinii jest bezlitosne pocięcie ich, a następnie duszenie, pieczenie, marynowanie i zwijanie w słoiki. Specjalnie wybraliśmy najskuteczniejsze przepisy pod tym względem – minimum wysiłku i czasu oraz maksimum dobrze wykorzystanej cukinii. Zapiekanki, duszona i faszerowana cukinia można zjeść od razu na lunch, a dżemy i marynaty można przechowywać w rezerwie. Uwierz mi, zimą będziesz zadowolony, że letni atak cukinii przyniósł ci tak smaczne trofea.

grillowana cukinia

Grillowana cukinia – dodatek i zamiennik kebaba

Grillowana cukinia to jeden z najlepszych dodatków do grilla. Gotują się bardzo szybko, a w tym daniu bez problemu można wykorzystać całe letnie zbiory dyni. A jeśli doprawisz cukinię różowym pieprzem i sosem serowym, przystawka zamieni się w pełnoprawne drugie danie o wędzonym smaku. Swoją drogą do sosu można dodać dowolny ser, także ten, który zalegał w lodówce. Całkowita oszczędność!

Grillowana cukinia z sosem serowym

Dżem z cukinii – domowy przysmak i lekarstwo na przeziębienia

Dżem z cukinii można zrobić nawet z przejrzałych owoców znalezionych nagle w zaroślach dyni. Wystarczy je obrać i usunąć nasiona. Sok pomarańczowy i cytrynowy nadadzą dżemowi owocowy smak i ciekawą cytrusową kwaskowatość, a imbir doda mu pikanterii. A na zimę będziesz miał preparat, który leczy przeziębienie nie gorzej niż lek z apteki.

Dżem z cukinii z pomarańczą i imbirem

Chrupiąca marynowana cukinia – idealne połączenie do mięs i ryb

Cukinia marynowana doskonale wchłania aromaty przypraw, staje się bardzo pikantna i ciekawa w smaku. Świetnie komponuje się z warzywami, mięsem, rybami, drobiem, może ozdobić talerz wędzonych mięs lub talerz serów.

Chrupiąca marynowana cukinia

Faszerowana cukinia ze wszystkim, co można znaleźć w ogrodzie

Faszerowana cukinia to przytulne letnie danie; do nadzienia można włożyć wszystko, co dojrzało w ogrodzie. Spróbuj dodać pomidory, paprykę i dobry, rustykalny twarożek. A ze złocistobrązową skórką krakersów i orzeszków piniowych będzie szczególnie pyszny.

Cukinia faszerowana twarogiem, pomidorami i orzeszkami pinii

Zapiekanka z cukinii – odpowiednia dla całej rodziny

Zapiekanka z cukinii z makaronem to danie, które można przygotować dosłownie z niczego. Prawdopodobnie masz pod ręką mały makaron lub kluski do zupy. Cukinia też nie stanowi problemu, wiele osób uprawia ją na swoich daczach, pozostaje tylko znaleźć kawałek sera, a bułkę tartą można łatwo zrobić w domu z suszonego bochenka. Pozostaje tylko wszystko wziąć i połączyć w pyszną zapiekankę, którą widelcem wyciągają apetyczne sznurki sera i pęka od gorąca.

Zapiekanka Z Cukini Z Makaronem

Duszona cukinia z piersią kurczaka – improwizacja na wiejski obiad

Typowy przykład gulaszu wiejskiego – wszystko, co znaleźliśmy w ogrodzie, posiekane i nadziewane na jedną patelnię. Co dziwne, z tak chaotycznych składników uzyskuje się najsmaczniejsze improwizowane przepisy na letni domek. A jeśli do duszonej cukinii dodamy plasterki piersi kurczaka, na pewno nie będziemy musieli martwić się o lunch czy kolację.

Duszona cukinia z piersią kurczaka

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #dom wiejskiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca21 lipca 2020 r

Duży wybór przepisów!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja