Co pić, żeby być wesołym i nie upić się

Co pić, żeby być wesołym i nie upić się

Są ludzie, których trudno zadowolić, jeśli chodzi o wybór wina. „Och, mam już dość różu”, „Och, wytrawna biel jest bez smaku”, „Och, wino musujące szczypie w nos”. Znamy jednak sposób na takie zachcianki – aromatyczne koktajle z winem.

Malinowy Królewski

Każdy uwielbia ten koktajl!

Malinowy Królewski
Malinowy Królewski

4–6 porcji

Czego potrzebujesz:

  • 1 butelka (750 ml) półwytrawnego wina musującego
  • 100 ml koniaku
  • 300 g malin
  • 20 ml świeżego soku z cytryny

Co zrobić:

1. Zamroź wcześniej około jednej trzeciej jagód – zwykłych lub w kostkach lodu.

2. Pozostałe jagody przetrzyj przez sito i wymieszaj z sokiem z cytryny i koniakiem.

3. Powstałą mieszaninę rozlej do schłodzonych kieliszków do szampana, uzupełnij zimnym winem musującym i dodaj mrożone jagody. Podawaj natychmiast.

Sangria z winem różanym

Opcja korzystna dla obu stron dla dużej firmy.

Sangria z winem różanym
Sangria z winem różanym

4–6 porcji

Czego potrzebujesz:

  • 1 butelka (750 ml) półwytrawnego wina różowego
  • 200 g truskawek
  • 2–3 brzoskwinie
  • 1 pomarańcza o cienkiej skórce

Co zrobić:

1. Usuń szypułki z truskawek i pestki z brzoskwiń. Brzoskwinie i truskawki pokroić na kawałki, które zmieszczą się w szklance – ale nie za małe.

2. Pomarańczę umyj pędzelkiem i pokrój w plasterki wraz ze skórką. Połącz wszystkie owoce w misce lub dzbanku.

3. Wlać wino i pozostawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej lub do 4 godzin w lodówce.

Koktajl winny z morelami i bazylią

Koktajl w stylu SOZH (szczęśliwy styl życia).

Koktajl winny z morelami i bazylią
Koktajl winny z morelami i bazylią

1 porcja

Czego potrzebujesz:

  • 130 ml białego wytrawnego wina Sauvignon Blanc
  • 4 dojrzałe morele
  • 1–2 liście bazylii
  • garść lodu

Co zrobić:

1. Z moreli usuń pestki, miąższ posiekaj i włóż do blendera.

2. Dodaj bazylię i lód, wlej wino, ubijaj na gładką masę. Podawać od razu w schłodzonym kieliszku do wina (do wina czerwonego) ze słomką. Podawać z lodem.

Strzykawka imbirowo-limonkowa

Bardzo zdrowa odmiana popularnego koktajlu.

Strzykawka imbirowo-limonkowa

4 porcje

Czego potrzebujesz:

  • 1 butelka (750 ml) prosecco
  • 3 cm świeży korzeń imbiru
  • 3 limonki
  • 80 ml syropu cukrowego prostego
  • gruby lód

Co zrobić:

1. Imbir obierz, posiekaj grubo, włóż do shakera, rozgnieć tłuczkiem, dodaj syrop. Jedną limonkę pokroić w cienkie plasterki i umieścić w dużych kieliszkach do wina wraz z dużymi kawałkami lodu.

2. Z pozostałych obierz odrobinę skórki i wyciśnij sok. Do shakera wlej sok i skórkę, dodaj lód. Zamknąć shaker i energicznie potrząsać przez 30 sekund.

3. Przecedź mieszaninę do przygotowanych szklanek. Dopełnij prosecco i natychmiast podawaj.

Koktajl Sbagliato

Ten koktajl jest dobry na romantyczną randkę.

Koktajl Sbagliato
Koktajl Sbagliato

1 porcja

Czego potrzebujesz:

  • 120 ml wytrawnego wina musującego
  • 30 ml słodkiego wermutu
  • 15 ml Campari
  • soda (woda mineralna z karbonizacją)
  • lód

Co zrobić:

Napełnij kieliszek typu Rocks grubym lodem, wlej wino musujące, najpierw wlej wermut, a następnie Campari. Dopełnij sodą i natychmiast podawaj.

Koktajl zamarznięty

Dla tych, którzy chcą zachować jasność umysłu w najgorętsze dni.

Koktajl zamarznięty
Koktajl zamarznięty

6 porcji

Czego potrzebujesz:

  • 1 butelka (750 ml) wytrawnego różowego, różowego wina
  • 200 g truskawek
  • 100 g cukru

Co zrobić:

1. Różę przełóż do dużego, głębokiego naczynia do pieczenia i wstaw do zamrażalnika na 6 godzin.

2. Z cukru zrobić syrop z takiej samej ilości wody.

3. Odetnij łodygi truskawek, a jagody pokrój na ćwiartki. Do syropu włóż jagody, ostudź i włóż do lodówki na 6 godzin. Następnie ostrożnie odcedź.

4. Syrop i zamrożone wino zmiksuj w blenderze na gładką masę, od razu przelej do zamrożonych szklanek, udekoruj truskawkami z syropu i od razu podawaj.

Koktajl jabłkowo-miętowy

Idealny aperitif. Zamiast mięty można użyć estragonu lub czerwonej bazylii.

Koktajl jabłkowo-miętowy
Koktajl jabłkowo-miętowy

1 porcja

Czego potrzebujesz:

  • 130 ml białego wytrawnego wina
  • 30 ml klarowanego soku jabłkowego
  • 10 ml świeżego soku z cytryny
  • 8–10 listków mięty
  • lód

Co zrobić:

1. Miętę rozgnieć tłuczkiem do ubijania w shakerze, dodaj pozostałe składniki i lód, przykryj i potrząsaj przez 15 sekund.

2. Przelej do schłodzonego kieliszka do białego wina, dodaj lód i podawaj.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #wino #sangria #letnie napoje #koktajlePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja