Co oprócz sushi można zrobić z wasabi w domu?
gastronomia 16 września 2021 r4,60 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Japońskie produkty trafiają do serca Zachodu. Z wasabi Zna je każdy, kto choć raz próbował sushi. Ale czy używać go jako składnika domowych dań? Dzielmy się świeżymi pomysłami!
Wasabi zadomowiło się już w kuchniach niejapońskich restauracji. Jednym z jego głównych fanów jest londyński szef kuchni Yotam Ottolenghi; do jego słynnych dań należy sałatka z wielobarwnych (żółtych, czerwonych, zielonych) pomidorów z wasabi mascarpone i orzeszkami pinii oraz fasolka szparagowa z dressingiem wasabi. W pierwszym przepisie wasabi ubija się z mascarpone, zieloną cebulą, estragonem, solą i pieprzem, w drugim – z olejem orzechowym, imbirem, octem ryżowym, mirinem i skórką z limonki.
Desery z wasabi (tak, są biszkopty wasabi, makarony wasabi, brownie wasabi, pannacotta wasabi itp.) najlepiej przyrządzać nie z pastą, ale w wersji w proszku, rozcieńczając ją w śmietanie według przepisu lub innym płynie.
A teraz bonus – przepis na sznycel gotowany z wasabi. Jest smacznie i ciekawie.
Sznycel wieprzowy marynowany z wasabi
Jeśli w ogóle robisz desery z wasabi, to gotowanie mięsa, na przykład sznycla wieprzowego, z tą pikantną przyprawą jest koniecznością. Nawiasem mówiąc, wieprzowina dobrze komponuje się z japońską „musztardą” – dokładnie tak samo, jak ze zwykłą musztardą.
Sznycel wieprzowy marynowany z wasabi
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kuchnia japońska #wasabi #modne daniePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych